Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zelf spouwmuur isoleren

Met spouwmuurisolatie bespaar je flink op je energiefactuur. In die mate dat je je investering gemiddeld al op 2 à 5 jaar hebt terugverdiend. Wil je ook besparen op de arbeidskosten van de isolatiespecialist? Dan kan je eventueel zelf je spouwmuur isoleren. Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten bij dat doe-het-zelven? En loont je spouwmuur zelf isoleren uiteindelijk wel de moeite? We zetten het op een rij in dit artikel!

Ga snel naar:
Hoe zelf spouwmuur isoleren?
Geschikte isolatiematerialen
Prijs zelf spouwmuur isoleren
Belangrijke aandachtspunten
Spouwmuur zelf isoleren of vakman?
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Loont zelf je spouwmuur isoleren de moeite?

Is spouwmuurisolatie zelf doen een goed idee of niet? Het enige voordeel is dat je de arbeidskosten van een isolatiespecialist uitspaart. Tegenover die financiële troef staan echter enkele nadelen:

 • Je moet zelf materiaal huren: als je zelf de spouw wil isoleren, heb je gespecialiseerde apparatuur nodig: een endoscoop (flexibele camera) om de staat van de spouwmuur te inspecteren, een machine om de isolatie in de spouwmuur te blazen, … Dat materiaal moet je zelf huren. Verder lees je meer over de prijzen voor de huur van apparatuur.
 • Isolatiewerken verlopen trager: een vakman plaatst spouwmuurisolatie doorgaans op 1 dag. Wil je zelf de spouwmuur vullen en heb je minder ervaring, dan loop je het risico dat de isolatiewerken meer tijd in beslag nemen. Wat de huurkosten van je apparatuur dan weer doet oplopen.
 • Risico op fouten: spouwmuurisolatie plaatsen is specialistenwerk. Wil je zelf de spouwmuur na-isoleren, dan kan er dus behoorlijk wat fout lopen: verkeerd patroon van boorgaten in de muur, koudebruggen door een ongelijkmatige verdeling van het isolatiemateriaal, …
 • Geen garantie op de isolatiewerken: als doe-het-zelver kan je niet rekenen op garantie voor de uitgevoerde isolatiewerken. Zijn er achteraf kosten door een ondeskundig gebruik van het isolatiemateriaal of schade door een foutieve plaatsing? Dan zijn die voor jouw rekening.
 • Geen premies & financiële voordelen: als je samenwerkt met een vakman kom je in aanmerking voor een premie. Is je woning ouder dan 10 jaar? Dan geniet je ook van het verlaagde btw-tarief van 6%. Dat is niet het geval bij doe-het-zelven.

Is doe-het-zelven een goed idee? Het uitgespaarde uurloon van de vakman weegt niet op tegen de nadelen van zelf je spouw isoleren. Bovendien werkt een ervaren isolatiespecialist correct én snel. Daardoor blijven die arbeidskosten sowieso beperkt (zeker als je ook recht hebt op het verlaagde btw-tarief). Kortom, het loont zeker meer om een isolatie-expert in te schakelen voor je spouwmuurisolatie.

 

Hoe zelf spouwmuur isoleren?

zelf spouwmuur isoleren

Ben je een ervaren klusser en wil je zelf je spouwmuur vullen met isolatiemateriaal? Om fouten tijdens de uitvoering te vermijden, volg je best de volgende stappen:

 1. Zorg voor een goed toegankelijke muur

  Eerst en vooral zorg je best voor veilige werkomstandigheden. Verplaats dus je vuilnisbak, laat geen plantenbakken op de vensterbanken staan, …

 2. Inspecteer grondig de spouwmuur

  Kijk eerst de staat van je buitenmuur na. Die moet namelijk voldoen aan de voorwaarden voor spouwmuurisolatie. Om vochtproblemen na het isoleren te vermijden mag je gevel bv. niet beschadigd en dampdicht afgewerkt zijn (bv. dampdichte verf, geglazuurde stenen, …). Daarna moet je de staat van de spouw zelf controleren met je gehuurde endoscoop. Ga na of er cementbaarden of puinresten in de spouw zitten. Deze kunnen namelijk voor koudebruggen (zwakke plekken in de isolatieschil) zorgen.

 3. Breng boorgaten aan in de buitenmuur

  Is de spouw niet vervuild met cementresten en is je buitenmuur in goede staat? Boor dan gaten op de kruispunten van de voegen volgens een specifiek patroon. Dat boorpatroon en de grootte van de boorgaten hangt o.a. af van het gebruikte isolatiemateriaal, de dikte van de voeg, … Let er ook op dat je geen gaten boort ter hoogte van je verdiepingsvloer(en).

 4. Blaas het isolatiemateriaal in de spouw

  Als de boorgaten aangebracht zijn, kan je het isolatiemateriaal in de spouw blazen met een inblaasmachine. Werk van beneden naar boven en zorg voor een optimale, gelijkmatige verdeling van het isolatiemateriaal. Verder in dit artikel lees je meer over de mogelijke isolatiematerialen die je kan gebruiken.

 5. Maak de boorgaten weer mooi dicht

  Is het isolatiemateriaal gelijkmatig aangebracht in de spouw? Dan moet je enkel nog de boorgaten weer mooi dichtmaken met dezelfde metselspecie als die van je voegen. Op die manier zie je de gedichte gaatjes niet en blijft het aanzicht van je gevel mooi gelijk.

LET OP: zoals je ziet komt er bij het isoleren van een spouw heel wat kijken en moet je met veel zaken rekening houden (geschikt isolatiemateriaal kiezen, boorgaten en isolatiemateriaal correct aanbrengen, boorgaten terug mooi dichtmaken, …). Wil je zeker zijn van een correcte uitvoering van de werken en optimale isolatie van je spouw? Dan schakel je best een isolatiespecialist in. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat via de offerteservice.

 

Geschikte isolatiematerialen

Zelf je spouwmuur na-isoleren kan met verschillende spouwmuur isolatiematerialen, afhankelijk van de dikte van de spouw, de grootte van de voegen in de buitenmuur, … EPS-parels en PUR zijn het populairst. Ingeblazen glaswol is ook een mogelijk materiaal om je spouw te vullen. Het meest gebruikte type minerale inblaaswol voor spouwmuren is Knauf Supafil. Alleen mogen enkel erkende installateurs dat gebruiken. Doe-het-zelven is hier dus geen optie. We overlopen kort de mogelijkheden van EPS-parels en PUR:

 

1. Zelf spouwmuur isoleren met EPS-parels

Een 1e optie is om zelf je spouwmuur te isoleren met parels van EPS. Dat zijn kleine bolletjes van piepschuim die vochtwerend en 100% recycleerbaar zijn. Wil je zeker zijn van een goede prijs-kwaliteitsverhouding? Dan is zelf je spouwmuur isoleren met deze korrels een goed idee. Je moet de EPS-parels wel inspuiten met een zachte lijm. Zo ben je zeker dat de bolletjes goed aan elkaar hechten en een homogene isolatieschil vormen in je spouw zonder verzakkingen.

Voordelen: geschikt voor smalle spouwen (vanaf 3 cm), vochtregulerend, duurzaam, …
Prijs: € 20 – 25 per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

 

2. Zelf spouwmuur isoleren met PUR

Ook PUR-spuitisolatie leent zich uitstekend voor het na-isoleren van je spouwmuur. Van alle soorten spouwmuurisolatie haalt PUR-schuim de beste isolatiewaarde. Bovendien kan je met PUR kleine kieren, hoeken en gaten in je spouw volledig opvullen. Je spuit het materiaal namelijk als vloeistof in je spouw, waarna het schuim uitzet en uithardt. Zo krijg je ook bij smallere, zelfs licht vervuilde spouwen een naadloze isolatieschil. Let op: je hebt aangepaste werkkledij en een mondmasker nodig. Sommige componenten van PUR-schuim kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid.

Voordelen: geschikt voor smalle spouwen (vanaf 3 cm), beste isolatiewaarde, duurzaam, krimpvrij, …
Prijs: € 25 – 30 per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

 

Welk materiaal kies ik best om zelf mijn spouwmuur te isoleren?

Dat hangt onder meer af van de dikte van je spouw en de grootte van je voegen. EPS-parels en PUR-schuim kan je gebruiken bij spouwen vanaf 3 cm dik. Heb je dunne voegen in je buitenmuur? Dan is PUR-spuitisolatie de betere keuze. Om dit materiaal in te spuiten heb je namelijk een kleinere boordiameter nodig dan bij EPS-parels.

Advies op maat nodig? Een isolatiespecialist informeert je graag over de mogelijkheden en kan je adviseren over de beste keuze voor jouw situatie. Bovendien zorgt hij voor een correcte uitvoering van de werken. Via de offerteservice vraag je vrijblijvend offertes aan bij isolatiespecialisten actief in je buurt. Zo kan je gericht materialen, werkwijzen, … vergelijken en beslissen of je de werken al dan niet laat uitvoeren. Start je aanvraag hier.

 

Prijs zelf spouwmuur isoleren

Van plan om je spouwmuur zelf te isoleren? Dan betaal je geen arbeidskosten voor een isolatiespecialist, maar wel het materiaal dat je nodig hebt. Je moet rekening houden met de volgende kosten:

 • Prijs spouwmuurisolatie: 20 à 30 euro per m² (incl. btw)
 • Huur endoscoop/spouwkijker (flexibele camera): gemiddeld € 50 per dag en € 120 per week (incl. btw)
 • Huur inblaasmachine: gemiddeld € 90 per dag en € 350 per week (incl. btw)

Let op, de prijs om zelf je spouwmuur te isoleren hangt ook af van de specifieke situatie. Hoeveel isolatiemateriaal heb je nodig in functie van de dikte van je spouw? Moet je eerst nog cementresten in de spouw verwijderen? …

 

Is doe-het-zelven echt goedkoper?

Als je de spouwmuur zelf isoleert, hoef je geen arbeidskosten te betalen maar dat betekent niet dat het goedkoper is. Bij doe-het-zelven zijn fouten snel gemaakt, wat de kosten voor herstelling kan doen oplopen.

Als doe-het-zelver moet je naast tijd ook geld besteden om al het nodige materiaal te kopen. Daarbij betaal je 21% btw. Laat je jouw spouwmuur isoleren door een isolatiespecialist en is je woning ouder dan 10 jaar? Dan geniet je van een verlaagd btw-tarief van 6%. Door samen te werken met een isolatiespecialist heb je ook recht op premies. Op die manier kan je de arbeidskosten flink drukken en komt doe-het-zelven amper voordeliger uit. Bovendien ben je zeker van garantie en een correcte, vlotte uitvoering van de isolatiewerken.

TIP: wil je nagaan of zelf je spouwmuur isoleren goedkoper is? Vraag dan ook prijsvoorstellen aan bij isolatiespecialisten actief in je buurt. Zo heb je een goed zicht op de kosten en je krijgt er nog gratis advies over isolatiematerialen, werkwijzen, … bovenop. Achteraf kan je nog altijd beslissen of je de isolatiewerken liever zelf uitvoert of uitbesteedt aan een isolatiespecialist. Ontvang gratis advies en prijzen op maat.

 

zelf spouwmuur isoleren met pur

Belangrijke aandachtspunten bij spouwmuurisolatie

Wil je graag zelf je spouwmuur vullen met isolatiemateriaal? Voor een optimaal, duurzaam eindresultaat hou je best rekening met de volgende aandachtspunten:

 • Grondige inspectie van de spouwmuur: ga eerst na of je buitenmuur in goede staat is. Anders kan vocht via scheuren en gaten naar binnen dringen en je isolatielaag aantasten. Ook de spouw zelf moet proper zijn voor een naadloze isolatieschil zonder koudebruggen. Zie je met je endoscoop behoorlijk wat cementresten in je spouw? Vraag dan zeker advies op maat aan een isolatiespecialist.
 • Soort isolatiemateriaal + hoeveelheid: zorg ervoor dat je het juiste isolatiemateriaal kiest op maat van de dikte en de staat van je spouw en de grootte van je voegen. Denk ook aan aan de juiste hoeveelheid isolatiemateriaal. Hoe dikker de spouw, hoe meer materiaal je nodig hebt per m².
 • Correct patroon van de boorgaten: het juiste boorpatroon hangt onder meer af van de boordiameter van de gaten (o.b.v. de grootte van de voegen). Wat is de juiste afstand tussen de boorgaten, hoe hoog je moet boren boven de waterkeringslaag, hoe ver moet je onder de dakrand blijven, …? Het zijn allemaal zaken om rekening mee te houden.
 • Juiste isolatietechniek: het is belangrijk om de juiste spuitmond op de slang van de inblaasmachine te plaatsen (op maat van het gekozen materiaal). Daarna werk je best van beneden naar boven met het oog op een gelijkmatige, optimale verdeling van het isolatiemateriaal in je spouw.
 • Kleur van de metselspecie: is het tijd om de boorgaten te dichten? Zorg dan dat de metselspecie dezelfde kleur heeft van je voegen. Zo zie je achteraf niets meer van de uitgevoerde isolatiewerken.

TIP: een isolatiespecialist weet precies waarmee hij rekening moet houden om jou te verzekeren van een optimale isolatie van je spouwmuur. Hij informeert je ook graag over de mogelijkheden voor jouw spouwmuur, de kosten en de terugverdientijd, … Ontvang gratis advies op maat.

 

Spouwmuur zelf isoleren of vakman inschakelen?

Is het een goed idee om je spouwmuurisolatie zelf te doen of doe je toch beter een beroep op een ervaren isolatie-expert? We zetten beide opties kort op een rij:

 

1. Zelf spouwmuur isoleren

Een spouwmuur isoleren vergt vakkennis en gespecialiseerde apparatuur. Kortom, je begint best enkel aan deze klus als je voldoende ervaring hebt met isolatiewerken. Anders loop je het risico dat er fouten gebeuren tijdens de plaatsing, met alle gevolgen van dien: koudebruggen in je isolatielaag door een vervuilde spouw of verzakkingen, vochtproblemen achteraf door een buitenmuur die beschadigd is of dampdicht is afgewerkt, … Lees hier meer over de mogelijke spouwmuurisolatie nadelen als gevolg van een foute aanpak en plaatsing.

LET OP: hou er ook rekening mee dat je als particulier 21% btw betaalt bij de aankoop van het isolatiemateriaal, de huur van de nodige apparatuur, … Als je de isolatiewerken laat uitvoeren en je woning is ouder dan 10 jaar, dan betaal je slechts 6% btw. Bovendien moet je geen apparatuur huren.

 

2. Spouwmuur laten isoleren

Wil je 100% zeker zijn van een correct geïsoleerde spouwmuur zonder koudebruggen en een zo kort mogelijke terugverdientijd van je spouwmuurisolatie? Dan schakel je best een ervaren isolatie-expert in. Zo kan je rekenen op:

 • Correcte inspectie/analyse van je spouwmuur: een vakman inspecteert je spouwmuur eerst grondig met een endoscoop/spouwkijker. Zo ziet hij of spouwmuurisolatie mogelijk is en of er eerst voorbereidende werken nodig zijn (bv. cementresten verwijderen in de spouw).
 • Advies op maat: op basis van zijn analyse geeft de isolatiespecialist je advies op maat over de mogelijke isolatiematerialen, de beste werkwijze voor het na-isoleren van je spouwmuur, …
 • Correcte & vlotte uitvoering: een vakman isoleert je spouwmuur volgens de regels van de kunst. Hij weet welk boorpatroon nodig is voor jouw spouwmuur, hoe hij het isolatiemateriaal gelijkmatig moet verdelen, welke metselspecie hij moet gebruiken om de boorgaten mooi te dichten, … Bovendien duren de werken doorgaans niet langer dan 1 dag.
 • Kwalitatieve materialen: een isolatie-expert gebruikt enkel hoogwaardige spouwmuurisolatie. Bovendien beschikt hij ook over een kwalitatieve endoscoop en inblaasmachine. Zo ben je zeker van een correcte inspectie van je spouw, een optimale plaatsing van het isolatiemateriaal en optimale besparing.
 • Garantie op de isolatiewerken: als je een isolatiespecialist inschakelt, krijg je een garantie op de uitgevoerde werkzaamheden. Zo ben je financieel beschermd bij eventuele problemen achteraf.
 • Premies & financiële voordelen: is je spouw min. 5 cm breed? Dan kom je in aanmerking voor de premie voor spouwmuurisolatie. Is je woning minstens 10 jaar oud? Dan geniet je ook van het verlaagde btw-tarief van 6% op de materialen en werkuren van de vakman.

 

CONCLUSIE: een isolatie-expert inschakelen loont meer

Een isolatie-expert kan je spouwmuurisolatie op minder dan 1 dag plaatsen. Zo vallen de arbeidskosten goed mee, zeker als je ook kan genieten van het verlaagde btw-tarief en premies. Bovendien ben je met de hulp van een vakman zeker van een optimaal eindresultaat op lange termijn. Die voordelen wegen duidelijk meer door dan het uurloon dat je uitspaart door zelf je spouwmuur te isoleren.

Op zoek naar isolatiespecialisten actief in je buurt? Je kan gratis en vrijblijvend advies en prijzen op maat aanvragen via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor spouwmuurisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten