Isolatie-info.be Hét grootste vergelijk- en adviesplatform

Premie vloerisolatie 2022

Laatste update: 03 Jan 2022 – Voor het plaatsen van vloerisolatie kan je genieten van verschillende financiële ondersteuningen. Zo zijn er de premies van de netbeheerder en de totaalrenovatiebonus. Daarnaast is er ook nog het verlaagde btw-tarief op isolatiewerken. Hier vind je meer info over de voorwaarden, aanvraagprocedures en bedragen van deze maatregelen.

 

Beschikbare vloerisolatie subsidies 2022

1. Netbeheerderspremie vloerisolatie (€ 6 – 9 per m²)
2. Totaalrenovatiebonus (€ 625 tot 4.750)
3. EPC-labelpremie
4.  Verlaagd BTW-tarief (6% in plaats van 21%)

 

1. Premie vloerisolatie van de netbeheerder

Laat je in jouw woning of appartement vloerisolatie plaatsen op volle grond of op het plafond van een kelder of kruipruimte? Dan kan je daarvoor aanspraak maken op een premie van netbeheerder Fluvius.

 

Hoeveel bedraagt de premie?

Voor vloerisolatie op volle grond of voor het isoleren van het plafond van een kelder of kruipruimte, heb je recht op een premie van € 6 per m². Voor eindafnemers die op het elektriciteitsnet zijn aangesloten met toepassing van uitsluitend nachttarief bedraagt de premie € 9 per m².

Krijgen beschermde afnemers een ander premiebedrag? 
Ja. Beschermde afnemers zijn personen die recht hebben op de sociale maximumprijzen voor elektriciteit en aardgas. Zij krijgen € 9 per m².

 

Wat zijn de voorwaarden van de vloerisolatie premie?

 • Aannemer verplicht: de premie is enkel geldig op werken uitgevoerd door een erkend aannemer.
 • Isolatiewaarde vloerisolatie: de vloerisolatie moet een minimale R-waarde hebben van 2 m²K/W zijn. Het isolatiemateriaal moet voldoen aan de technische eisen.
 • Facturen: de eindfactuur mag maximaal 24 maanden oud zijn wanneer je netbeheerder de aanvraag ontvangt. De datum op de eindfactuur bepaalt voor welk jaar je de premie kan aanvragen.
 • Woning: gelegen in het Vlaamse Gewest en vóór 01/01/2006 op het elektriciteitsnet werden aangesloten.

 

besparing vloerisolatie berekenen

Hoe vraag ik de premie voor vloerisolatie aan?

Je kan de premie aanvragen via de website van netbeheerder Fluvius. Zo krijg je hem sneller uitbetaald. Je kan de premieaanvraag ook versturen met de post. De uitbetaling gebeurt tot 6 maanden na de aanvraag.

Let op, je kan de premie pas aanvragen na de uitvoering van de werken en als je de facturen ontvangen hebt. Bij de aanvraag moet je namelijk al een kopie van de facturen en een attest (van een aannemer) met technische info over de geplaatst vloerisolatie toevoegen. Een vakman voorziet je van de nodige documenten en kan zelfs helpen bij de premie aanvraag.

 

TIP: de subsidie op vloerisolatie is enkel geldig op werken uitgevoerd door een aannemers. Samenwerken met een vakman is sowieso de beste keuze. Deze kan je adviseren over de beste isolatie oplossing voor jouw vloer én zorgt voor een correcte uitvoering van de werken. Maak gebruik van onze online offerteservice en ontvang gratis prijzen en voorstellen van isolatiespecialisten voor het isoleren van de vloer. Vergelijk hier prijzen en voorstellen van isolatiespecialisten.

 

 

Hoeveel kan je besparen?

Stel dat een eigenaar van een gemiddelde woning de onderkant van de vloer met een oppervlakte van 57 m² laat isoleren, dan betaalt hij gemiddeld € 1.140 – 1.995 (bekijk gemiddelde prijzen van vloerisolatie in dit artikel). Als hij in aanmerking komt voor de premie van de netbeheerder, kan hij op die manier € 342 uitsparen. Is hij een beschermde afnemer? Dan krijgt hij een premie van € 513.

 


2. Totaalrenovatiebonus

premie vloer isolatie

Combineer je vloerisolatie met twee of meer andere energiebesparende maatregelen (zie lijst hieronder)? Dan heb je misschien recht op de Totaalrenovatiebonus. Dat is een bonusbedrag dat je krijgt bovenop de netbeheerder premie die je krijgt voor de uitgevoerde werken. Deze Totaalrenovatiebonus beloont al wie verschillende energiebesparende maatregelen laat uitvoeren binnen een termijn van 5 jaar.

 

Welke werken komen in aanmerking?

Om aanspraak te kunnen maken op de Totaalrenovatiebonus moet je binnen een periode van 5 jaar minstens 3 van onderstaande werken laten uitvoeren. De termijn van 5 jaar gaat in vanaf de datum op de eindfactuur van de eerste investering, die een datum moet hebben tussen 2017 en 2020.

Wie nog in 2020 een offerte ondertekende voor een investering die kan meetellen voor de totaalrenovatiebonus en de eindfactuur in 2021 ontving, heeft de keuze tussen het traject van de Totaalrenovatiebonus of de EPC-labelpremie (zie hieronder).

 • Dak- of zoldervloerisolatie
 • Spouwmuurisolatie en buitenmuurisolatie (langs binnen of buiten)
 • Vloerisolatie of kelderisolatie
 • Nieuwe beglazing
 • Zonneboiler plaatsen
 • Warmtepomp plaatsen
 • Ventilatiesysteem plaatsen

LET OP: je moet steeds voldoen aan de specifieke voorwaarden voor elke aparte maatregel om in aanmerking te komen voor de premie van de netbeheerder. Meer info over de bedragen en voorwaarden voor de premies voor de verschillende vormen van isolatie vind je op de overzichtspagina ‘Isolatiepremies‘.

 

Hoeveel bedraagt de bonus?

Hoe meer werken je laat uitvoeren binnen de periode van 5 jaar, hoe groter de bonus:

Aantal maatregelenTotaalrenovatiebonus voor appartementenTotaalrenovatiebonus voor eengezinswoningen
3€ 625€ 1.250
4€ 875€ 1.750
5 € 1.375€ 2.750
6€ 1.875€ 3.750
7€2.375€ 4.750

Natuurlijk kan deze bonus opgeteld met de premies voor de individuele werken niet hoger zijn dan de facturen.

 

Hoe Totaalrenovatiebonus aanvragen?

Om de bonus te kunnen krijgen moet je de werken eerst laten uitvoeren en er de premie van de netbeheerder voor aanvragen. Zodra de netbeheerder vaststelt dat je 3 premies aangevraagd hebt (en dus 3 maatregelen laten uitvoeren hebt) en recht hebt op de bonus brengen ze je op de hoogte.

Let op: de Totaalrenovatiebonus wordt alleen uitbetaald als je de werken laat uitvoeren door een aannemer. Samenwerken met een vakman is trouwens aangeraden. Deze kan je adviseren op maat van jouw situatie en zorgt voor een correcte uitvoering van de werken dat aan alle voorwaarden voldoet. Ontvang en vergelijk vrijblijvend voorstellen en prijzen op maat via de offertepagina.

 


3. EPC-labelpremie

Laat je energiebesparende werken (bv. isolatiewerken) uitvoeren met een eindfactuur vanaf 2021? Dan kan je ook aanspraak maken op de EPC-labelpremie. Je kan aanspraak maken op deze premie als je een hoger energielabel op je EPC-attest haalt na de renovatie dan ervoor.

 

Hoeveel bedraagt de premie?

Behaald EPC-label na
renovatie binnen de 5 jaar
Premiebedrag voor huis
met label E of F
Premiebedrag voor appartement
met label D, E of F
Energielabel C€ 2.500/
Energielabel B€ 3.750€ 2.500
Energielabel A€ 5.000€ 3.750

 

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?

Om in aanmerking te komen voor de EPC labelpremie moet je voldoen aan deze voorwaarden:

 • Woning zelf: je kan de premie krijgen voor een woning of wooneenheid met een slechte energieprestatie. Dat moet je bewijzen met een EPC-attest dat niet ouder is dan 2019. Bij een huis moet het energielabel op dat attest E of F zijn. Bij een appartement moet het energielabel op het attest D, E of F zijn.
 • Termijn van de renovatie: binnen 5 jaar na de datum op dat EPC-attest moet je door je muurisolatie, dakisolatie, warmtepomp, … een hoger EPC-label halen. Bij een huis is dat minstens het energielabel C en bij een appartement minstens het energielabel B.
 • Erkende energiedeskundige: voor deze premie moet je 2 EPC-keuringen laten uitvoeren door een energiedeskundige type A. Zo’n EPC-verslaggever komt bij je langs en verwerkt alle nodige data in een softwareprogramma. Enkele dagen later krijg je je EPC-attest in de brievenbus.
 • Geen combinatie met Totaalrenovatiebonus: de EPC labelpremie is niet cumuleerbaar met de Totaalrenovatiebonus. Wie nog in 2020 een offerte ondertekende voor een investering die kan meetellen voor de totaalrenovatiebonus en de eindfactuur in 2021 ontving, heeft de keuze tussen het traject van de Totaalrenovatiebonus of de EPC-labelpremie.

 

Hoe aanvragen?

Je vraagt je EPC label premie bij Fluvius best online aan. Die aanvraag bestaat uit 2 stappen:

 • STAP 1 = activatie van de EPC labelpremie (voor de renovatie): je start je aanvraag door je EPC labelpremie te activeren op de site van Fluvius. Je geeft de gegevens van het EPC van je woning in en duidt het EPC-label aan. Daarna heb je 5 jaar de tijd om je woning te renoveren.
 • STAP 2: uitbetaling van de EPC labelpremie (na de renovatie): is je woning gerenoveerd en heb je een nieuw EPC laten opmaken? Dan kan je overgaan tot de uitbetaling van je labelpremie. Je geeft op de site van Fluvius de gegevens van het EPC van na de renovatie in en duidt het nieuwe EPC-label aan.

Advies op maat nodig? Contacteer gratis vakmannen actief in je buurt.

 


4. Verlaagd btw-tarief

Voor isolatiewerken, waaronder vloerisolatie, geldt een verlaagd btw-tarief van 6 procent in plaats van de gebruikelijke 21 procent op de factuur. De woning moet ouder dan 10 jaar zijn en mag slechts gedeeltelijk (minder dan 50%) voor beroepsdoeleinden gebruikt worden.

 

Hoe maak je aanspraak op het verlaagd btw-tarief?

Je kan enkel genieten van het 6% btw-tarief als je jouw vloer laat isoleren door een aannemer. De levering en de plaatsing van het isolatiemateriaal moet daarbij gebeuren door dezelfde aannemer. We raden aan om offertes aan te vragen bij verschillende isolatiespecialisten. Zo kan je makkelijk prijzen, voorgestelde isolatiemethodes, … vergelijken. Kom hier gratis in contact met erkende aannemers.

 

 

Zelf vloer isoleren of vakman inschakelen?

We raden aan om jouw vloer te laten isoleren door een vakman. Enkel dan kan je aanspraak maken op de premies voor vloerisolatie en het verlaagd btw-tarief. Je bespaart zo al snel honderden euro’s én je hoeft zelf niets te doen. Bovendien ben je zeker van de meest geschikte isolatiemethode voor jouw project en een correcte uitvoering van de werken.

Op zoek naar een vakman voor het isoleren van jouw vloer? Ben je benieuwd naar de kosten en premiebedragen voor jouw project? Via de offertes service ontvang je vrijblijvend voorstellen en prijzen van isolatiespecialisten actief in jouw buurt. Start je aanvraag via onderstaand offerteformulier:

 

 

Offertes voor vloerisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten