Isolatie-info.be

Premie vloerisolatie: bedrag, voorwaarden & aanvraag

Laatste update, 14 januari 2020 – Voor het plaatsen van vloerisolatie kan je genieten van verschillende financiële ondersteuningen. Zo zijn er de premies van de netbeheerder en de totaalrenovatiebonus. Daarnaast is er ook nog het verlaagde btw-tarief op isolatiewerken. Hier vind je meer info over de voorwaarden, aanvraagprocedures en bedragen van deze maatregelen.

Snel naar: netbeheerderspremie vloerisolatieverlaagd BTW-tariefTotaalrenovatiebonus

 

1) Premie vloerisolatie van de netbeheerder 2020

Voor vloerisolatie op volle grond of voor het isoleren van het plafond van een kelder, heb je recht op een premie van € 6/m². Beschermde afnemers krijgen € 9/m².

 

Wat zijn de voorwaarden van de premie?

 • Aannemer verplicht: de premie is enkel geldig op werken uitgevoerd door een erkend aannemer.
 • Rd-waarde: minstens 2 m²K/W. Het isolatiemateriaal moet voldoen aan de technische eisen.
 • Facturen: de eindfactuur mag maximaal 1 jaar oud zijn wanneer je netbeheerder de aanvraag ontvangt. De datum op de eindfactuur bepaalt voor welk jaar je de premie kan aanvragen.
 • Woning: gelegen in het Vlaamse Gewest en vóór 01/01/2006 op het elektriciteitsnet werden aangesloten. Indien de woning na deze datum werd aangesloten op het elektriciteitsnet maar de bouwaanvraag gebeurde wel voor 1 januari 2006, dan kan je alsnog in aanmerking komen voor de vloerisolatiepremie.

 

Welke documenten moet je voorleggen?

Je kan de premie aanvragen via de website van de netbeheerder. Zo krijg je hem sneller uitbetaald. Je kan de premieaanvraag ook versturen met de post. De uitbetaling gebeurt tot 6 maanden na de aanvraag. Voeg bij je aanvraag zeker een kopie van alle facturen en een attest van de aannemer.

De facturen moeten informatie bevatten over de levering en de plaatsing van het isolatiemateriaal. Hierop moeten minstens het merk, het type, de dikte, het aantal m2, de Rd-waarde, de plaatsings- en materiaalkosten en de datum van de uitgevoerde werken vermeld worden. Het attest van de aannemer moet ingevuld en ondertekend zijn.

Ben je een beschermde afnemer? Voeg dan een kopie van het attest van beschermde klant of een kopie van de recentste elektriciteitsfactuur waarop het sociaal tarief vermeld staat.

Tip: Subsidies zijn enkel geldig op werken uitgevoerd door erkende aannemers. Maak nu gebruik van onze online offerteservice en ontvang gratis prijzen en voorstellen van isolatiespecialisten voor het isoleren van de vloer. ✓ Vergelijk hier prijzen, isolatiesoorten en voorstellen van isolatiespecialisten.

 

besparing vloerisolatie berekenenHoeveel kan je besparen?

Stel dat een eigenaar van een gemiddelde woning de onderkant van de vloer laat isoleren met een oppervlakte van 57 m2, dan betaalt hij gemiddeld 1.800 euro (bekijk gemiddelde prijzen van vloerisolatie in dit artikel). Als hij in aanmerking komt voor de premie van de netbeheerder, kan hij op die manier € 342 uitsparen. Is hij een beschermde afnemer? Dan krijgt hij € 513 premie.

 

2) Verlaagd btw-tarief

Voor isolatiewerken, waaronder vloerisolatie, geldt een verlaagd btw-tarief van 6 procent in plaats van de gebruikelijke 21 procent op de factuur. De woning moet ouder dan 10 jaar zijn en mag slechts gedeeltelijk (minder dan 50%) voor beroepsdoeleinden gebruikt worden. De werken moeten daarnaast worden uitgevoerd door één erkende aannemer. Kom hier gratis in contact met erkende aannemers.

 

3) Totaalrenovatiebonus

Combineer je vloerisolatie met twee of meer andere energiebesparende maatregelen? Dan heb je misschien recht op de Totaalrenovatiebonus, die bovenop de premies van de netbeheerder komt. Natuurlijk kan deze bonus opgeteld met de premies voor de individuele werken niet hoger zijn dan de facturen. Deze Totaalrenovatiebonus beloont al wie verschillende energiebesparende maatregelen laat uitvoeren binnen een termijn van 5 jaar. Hoe meer werken je laat uitvoeren binnen de 5 jaar, hoe groter de bonus. Je netbeheerder brengt je op de hoogte als je recht hebt op deze bonus.

 

Let op: de Totaalrenovatiebonus wordt alleen uitbetaald als je de werken laat uitvoeren door een aannemer en geldt voor woningen die voor 1 januari 2006 op het elektriciteitsnet werden aangesloten of waarvoor de stedenbouwkundige vergunning voor deze datum werd aangevraagd. De termijn van 5 jaar gaat in vanaf de datum op de eindfactuur van de eerste investering, die ten vroegste 01/01/2017 mag zijn.

 

premie vloer isolatie

 

Welke werken komen in aanmerking?

 • Dak- of zoldervloerisolatie. Er moet minstens 30 m² geïsoleerd worden en het volledige dak of de volledige zoldervloer moet een minimale R-waarde van 4,5 m²K/W hebben.
 • Spouwmuurisolatie en buitenmuurisolatie (langs binnen of buiten). De minimale te isoleren oppervlakte is 30 vierkante meter. Alle muren van de woning binnen het beschermd volume moeten van isolatie voorzien zijn. Voor muurisolatie langs buiten geldt een minimale R-waarde van 3 m²K/W, voor het isoleren van de muur langs binnen is dit minimaal 2 m²K/W.
 • Vloerisolatie of kelderisolatie. Opnieuw geldt een minimale te isoleren oppervlakte van 30 m². De volledige vloer en/of het volledige kelderplafond binnen het beschermd volume moeten geïsoleerd zijn. De minimale R-waarde bedraagt hier 2 m²K/W.
 • Nieuwe beglazing. Er moet minstens 5 vierkante meter nieuwe beglazing geplaatst worden. De maximale U-waarde van alle beglazing van de woning bedraagt 1,1 W/m²K.
 • Zonneboiler plaatsen
 • Warmtepomp plaatsen
 • Ventilatiesysteem plaatsen

 

Je moet natuurlijk steeds ook voldoen aan de specifieke voorwaarden voor elke aparte maatregel om in aanmerking te komen voor de premie van de netbeheerder. Meer info over de bedragen en voorwaarden voor de premies voor de verschillende vormen van isolatie vind je op de overzichtspagina “Isolatiepremies“.

 

Hoeveel bedragen de bonussen?

Hoe meer werken je laat uitvoeren binnen de periode van 5 jaar, hoe groter de bonussen. Laat je 3 van de genoemde werken uitvoeren in een eengezinswoning? Dan krijg je 1.250 euro. Bij 4 werken krijg je 1.750 euro, voor 5 werken 2.750 euro. Voor 6 werken krijg je 3.750 euro. Voer je 7 investeringen uit binnen een termijn van 5 jaar? Dan krijg je 4.750 euro. Voor appartementen geldt telkens de helft van de genoemde bedragen.

 

Offertes voor vloerisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten