vloerisolatie

Premie vloerisolatie 2021: bedrag & voorwaarden

Laatste update: 18 januari 2021 – Voor het plaatsen van vloerisolatie kan je genieten van verschillende financiële ondersteuningen. Zo zijn er de premies van de netbeheerder en de totaalrenovatiebonus. Daarnaast is er ook nog het verlaagde btw-tarief op isolatiewerken. Hier vind je meer info over de voorwaarden, aanvraagprocedures en bedragen van deze maatregelen.

 

Beschikbare vloerisolatie subsidies 2021

1. Netbeheerderspremie vloerisolatie (€ 6 – 9 per m²)
2. Totaalrenovatiebonus (€ 625 tot 4.750)
3  Verlaagd BTW-tarief (6% in plaats van 21%)

 

1. Premie vloerisolatie van de netbeheerder

Laat je in jouw woning of appartement vloerisolatie plaatsen op volle grond of op het plafond van een kelder of kruipruimte? Dan kan je daarvoor aanspraak maken op een premie van netbeheerder Fluvius.

 

Hoeveel bedraagt de premie?

Voor vloerisolatie op volle grond of voor het isoleren van het plafond van een kelder of kruipruimte, heb je recht op een premie van € 6 per m². Voor eindafnemers die op het elektriciteitsnet zijn aangesloten met toepassing van uitsluitend nachttarief bedraagt de premie € 9 per m².

Krijgen beschermde afnemers een ander premiebedrag? 
Ja. Beschermde afnemers zijn personen die recht hebben op de sociale maximumprijzen voor elektriciteit en aardgas. Zij krijgen € 9 per m².

 

Wat zijn de voorwaarden van de vloerisolatie premie?

 • Aannemer verplicht: de premie is enkel geldig op werken uitgevoerd door een erkend aannemer.
 • Isolatiewaarde vloerisolatie: de vloerisolatie moet een minimale R-waarde hebben van 2 m²K/W zijn. Het isolatiemateriaal moet voldoen aan de technische eisen.
 • Facturen: de eindfactuur mag maximaal 1 jaar oud zijn wanneer je netbeheerder de aanvraag ontvangt. De datum op de eindfactuur bepaalt voor welk jaar je de premie kan aanvragen.
 • Woning: gelegen in het Vlaamse Gewest en vóór 01/01/2006 op het elektriciteitsnet werden aangesloten.

 

besparing vloerisolatie berekenen

Hoe vraag ik de premie voor vloerisolatie aan?

Je kan de premie aanvragen via de website van netbeheerder Fluvius. Zo krijg je hem sneller uitbetaald. Je kan de premieaanvraag ook versturen met de post. De uitbetaling gebeurt tot 6 maanden na de aanvraag.

Let op, je kan de premie pas aanvragen na de uitvoering van de werken en als je de facturen ontvangen hebt. Bij de aanvraag moet je namelijk al een kopie van de facturen en een attest (van een aannemer) met technische info over de geplaatst vloerisolatie toevoegen. Een vakman voorziet je van de nodige documenten en kan zelfs helpen bij de premie aanvraag.

 

TIP: de subsidie op vloerisolatie is enkel geldig op werken uitgevoerd door een aannemers. Samenwerken met een vakman is sowieso de beste keuze. Deze kan je adviseren over de beste isolatie oplossing voor jouw vloer én zorgt voor een correcte uitvoering van de werken. Maak gebruik van onze online offerteservice en ontvang gratis prijzen en voorstellen van isolatiespecialisten voor het isoleren van de vloer. Vergelijk hier prijzen en voorstellen van isolatiespecialisten.

 

 

Hoeveel kan je besparen?

Stel dat een eigenaar van een gemiddelde woning de onderkant van de vloer met een oppervlakte van 57 m² laat isoleren, dan betaalt hij gemiddeld € 1.140 – 1.995 (bekijk gemiddelde prijzen van vloerisolatie in dit artikel). Als hij in aanmerking komt voor de premie van de netbeheerder, kan hij op die manier € 342 uitsparen. Is hij een beschermde afnemer? Dan krijgt hij een premie van € 513.

 


2. Totaalrenovatiebonus

premie vloer isolatie

Combineer je vloerisolatie met twee of meer andere energiebesparende maatregelen (zie lijst hieronder)? Dan heb je misschien recht op de Totaalrenovatiebonus. Dat is een bonusbedrag dat je krijgt bovenop de netbeheerder premie die je krijgt voor de uitgevoerde werken. Deze Totaalrenovatiebonus beloont al wie verschillende energiebesparende maatregelen laat uitvoeren binnen een termijn van 5 jaar.

 

Welke werken komen in aanmerking?

Om aanspraak te kunnen maken op de Totaalrenovatiebonus moet je binnen een periode van 5 jaar minstens 3 van onderstaande werken laten uitvoeren. De termijn van 5 jaar gaat in vanaf de datum op de eindfactuur van de eerste investering, die ten vroegste 01/01/2017 mag zijn.

 • Dak- of zoldervloerisolatie. het volledige dak of de volledige zoldervloer moet een minimale R-waarde van 4,5 m²K/W hebben.
 • Spouwmuurisolatie en buitenmuurisolatie (langs binnen of buiten). Voor muurisolatie langs buiten geldt een minimale R-waarde van 3 m²K/W, voor het isoleren van de muur langs binnen is dit minimaal 2 m²K/W.
 • Vloerisolatie of kelderisolatie. De minimale R-waarde bedraagt 2 m²K/W.
 • Nieuwe beglazing. De maximale U-waarde van alle beglazing van de woning bedraagt 1,1 W/m²K.
 • Zonneboiler plaatsen
 • Warmtepomp plaatsen
 • Ventilatiesysteem plaatsen

LET OP: je moet steeds voldoen aan de specifieke voorwaarden voor elke aparte maatregel om in aanmerking te komen voor de premie van de netbeheerder. Meer info over de bedragen en voorwaarden voor de premies voor de verschillende vormen van isolatie vind je op de overzichtspagina ‘Isolatiepremies‘.

 

Hoeveel bedraagt de bonus?

Hoe meer werken je laat uitvoeren binnen de periode van 5 jaar, hoe groter de bonus:

Aantal maatregelenTotaalrenovatiebonus voor appartementenTotaalrenovatiebonus voor eengezinswoningen
3€ 625€ 1.250
4€ 875€ 1.750
5 € 1.375€ 2.750
6€ 1.875€ 3.750
7€2.375€ 4.750

Natuurlijk kan deze bonus opgeteld met de premies voor de individuele werken niet hoger zijn dan de facturen.

 

Hoe Totaalrenovatiebonus aanvragen?

Om de bonus te kunnen krijgen moet je de werken eerst laten uitvoeren en er de premie van de netbeheerder voor aanvragen. Zodra de netbeheerder vaststelt dat je 3 premies aangevraagd hebt (en dus 3 maatregelen laten uitvoeren hebt) en recht hebt op de bonus brengen ze je op de hoogte.

Let op: de Totaalrenovatiebonus wordt alleen uitbetaald als je de werken laat uitvoeren door een aannemer. Samenwerken met een vakman is trouwens aangeraden. Deze kan je adviseren op maat van jouw situatie en zorgt voor een correcte uitvoering van de werken dat aan alle voorwaarden voldoet. Ontvang en vergelijk vrijblijvend voorstellen en prijzen op maat via de offertepagina.

 


3. Verlaagd btw-tarief

Voor isolatiewerken, waaronder vloerisolatie, geldt een verlaagd btw-tarief van 6 procent in plaats van de gebruikelijke 21 procent op de factuur. De woning moet ouder dan 10 jaar zijn en mag slechts gedeeltelijk (minder dan 50%) voor beroepsdoeleinden gebruikt worden.

 

Hoe maak je aanspraak op het verlaagd btw-tarief?

Je kan enkel genieten van het 6% btw-tarief als je jouw vloer laat isoleren door een aannemer. De levering en de plaatsing van het isolatiemateriaal moet daarbij gebeuren door dezelfde aannemer. We raden aan om offertes aan te vragen bij verschillende isolatiespecialisten. Zo kan je makkelijk prijzen, voorgestelde isolatiemethodes, … vergelijken. Kom hier gratis in contact met erkende aannemers.

 

 

Zelf vloer isoleren of vakman inschakelen?

We raden aan om jouw vloer te laten isoleren door een vakman. Enkel dan kan je aanspraak maken op de premies voor vloerisolatie en het verlaagd btw-tarief. Je bespaart zo al snel honderden euro’s én je hoeft zelf niets te doen. Bovendien ben je zeker van de meest geschikte isolatiemethode voor jouw project en een correcte uitvoering van de werken.

Op zoek naar een vakman voor het isoleren van jouw vloer? Ben je benieuwd naar de kosten en premiebedragen voor jouw project? Via de offertes service ontvang je vrijblijvend voorstellen en prijzen van isolatiespecialisten actief in jouw buurt. Start je aanvraag via onderstaand offerteformulier:

 

 

Offertes voor vloerisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten