Isolatie

Isolatiewerken uitvoeren?
Vraag hier online offertes aan.

Premie vloerisolatie

Laatste update 5 januari 2017 – Voor het plaatsen van vloerisolatie kan je genieten van verschillende financiële ondersteuningen. Zo zijn er de premies van de netbeheerder en de totaalrenovatiebonus. Daarnaast is er ook nog het verlaagde btw-tarief. Hier vind je meer info over de voorwaarden en bedragen van deze maatregelen.

Graag een offerte op maat voor uw subsidie aanvraag? Ga naar onze offertepagina.

 

1) Premie vloerisolatie van de netbeheerder 2017

Voor vloerisolatie op volle grond of voor het isoleren van het plafond van een kelder kan je een premie van 6 euro per m2 krijgen. Beschermde afnemers krijgen 9 euro per m2.

 

Wat zijn de voorwaarden van de premie?

premie vloerisolatie– De premie is enkel geldig op werken uitgevoerd door een aannemer.

– De vloerisolatie moet verplicht een Rd-waarde hebben van minstens 2 m²K/W, voor werken met een eindfactuur uit 2016 is dit 1,2 m²K/W. Het isolatiemateriaal moet voldoen aan de technische eisen.

– De eindfactuur van het plaatsen van de isolatie mag maximaal 1 jaar oud zijn wanneer je netbeheerder de aanvraag ontvangt. De datum op de eindfactuur bepaalt voor welk jaar je de premie kan aanvragen.

– De premie is enkel van toepassing op woningen, wooneenheden of woongebouwen in het Vlaamse gewest die vóór 01/01/2006 op het elektriciteitsnet werden aangesloten.

 

Welke documenten moet je voorleggen?

Je kan de premie aanvragen via de website van de netbeheerder. Zo krijg je hem sneller uitbetaald. Je kan de premieaanvraag ook versturen met de post. De uitbetaling gebeurt tot 6 maanden na de aanvraag. Voeg bij je aanvraag zeker een kopie van alle facturen en een attest van de aannemer.

De facturen moeten informatie bevatten over de levering en de plaatsing van het isolatiemateriaal. Hierop moeten minstens het merk, type, soort, dikte, aantal m2, de Rd-waarde, de kostprijs, de plaatsing en de datum van de uitgevoerde werken vermeld worden. Het attest van de aannemer moet ingevuld en ondertekend zijn.

Ben je een beschermde afnemer? Voeg dan een kopie van het attest van beschermde klant of een kopie van de recentste elektriciteitsfactuur waarop het sociaal tarief vermeld staat.

Tip: Subsidies zijn enkel geldig op werken uitgevoerd door erkende aannemers. Maak nu gebruik van onze online offerteservice en ontvang gratis prijzen en voorstellen van isolatiespecialisten voor het isoleren van de vloer.

✓ Vergelijk hier prijzen, isolatiesoorten en voorstellen van isolatiespecialisten.

 

Hoeveel kan je besparen?

vloerisolatie besparingStel dat een eigenaar van een gemiddelde woning de onderkant van de vloer laat isoleren met een oppervlakte van 57 m2, dan betaalt hij gemiddeld 1800 euro. Als hij in aanmerking komt voor de premie van de netbeheerder, kan hij op die manier € 342 uitsparen. Is hij een beschermde afnemer? Dan krijgt hij € 513 premie.

Daarnaast bespaart hij jaarlijks gemiddeld 210 euro op zijn energiefactuur, omdat vloer isolatie ervoor zorgt dat je minder verwarming nodig hebt.

Meer info over de voorwaarden van de premie voor vloerisolatie vind je op deze website.

 

2) Verlaagd btw-tarief

Voor isolatiewerken, waaronder vloerisolatie, geldt een verlaagd btw-tarief van 6 procent in plaats van de gebruikelijke 21 procent. De voorwaarde is dat je woning minstens 10 jaar oud is en dat de werken worden uitgevoerd door een erkende aannemer.

Kom hier gratis in contact met erkende aannemers.

 

3) Totaalrenovatiebonus

Combineer je vloerisolatie met twee of meer andere energiebesparende maatregelen? Dan heb je misschien recht op de totaalrenovatiebonus, die bovenop de premies van de netbeheerder komt. Deze bonus beloont al wie verschillende energiebesparende maatregelen laat uitvoeren binnen een termijn van 5 jaar. Hoe meer werken je laat uitvoeren binnen de 5 jaar, hoe groter de bonus.

Let op: de bonus is enkel geldig als je de werken laat uitvoeren door een aannemer en geldt voor woningen die voor 1 januari 2006 op het elektriciteitsnet werden aangesloten of waarvoor de stedenbouwkundige vergunning voor deze datum werd aangevraagd.

premie vloer isolatie

 

Welke werken komen in aanmerking?

  • Dak- of zoldervloerisolatie. Er moet minstens 30 m² geïsoleerd worden en het volledige dak of de volledige zoldervloer moet een minimale R-waarde van 4,5 m²K/W hebben.
  • Spouwmuurisolatie en buitenmuurisolatie (langs binnen of buiten). De minimale te isoleren oppervlakte is 30 vierkante meter. Alle muren van de woning binnen het beschermd volume moeten van isolatie voorzien zijn. Voor muurisolatie langs buiten geldt een minimale R-waarde van 3 m²K/W, voor het isoleren van de muur langs binnen is dit minimaal 2 m²K/W.
  • Vloerisolatie of kelderisolatie. Opnieuw geldt een minimale te isoleren oppervlakte van 30 m². De volledige vloer en/of het volledige kelderplafond binnen het beschermd volume moeten geïsoleerd zijn. De minimale R-waarde bedraagt hier 2 m²K/W.
  • Nieuwe beglazing. Er moet minstens 5 vierkante meter nieuwe beglazing geplaatst worden. De maximale U-waarde van alle beglazing van de woning bedraagt 1,1 W/m²K.
  • Zonneboiler plaatsen
  • Warmtepomp plaatsen
  • Ventilatiesysteem plaatsen

Je moet natuurlijk steeds ook voldoen aan de specifieke voorwaarden voor elke aparte maatregel om in aanmerking te komen voor de premie van de netbeheerder. Meer info over de bedragen en voorwaarden voor de premies voor de verschillende vormen van isolatie vind je op de overzichtspagina “Isolatiepremies“.

 

Hoeveel bedragen de bonussen?

Uit de lijst van bovenstaande werken moet je minstens 3 werken laten uitvoeren binnen een periode van vijf jaar. Deze periode gaat in vanaf de eindfactuur van de eerste klus.

Hoe meer werken je laat uitvoeren binnen die periode, hoe groter de bonussen. Laat je 3 van de genoemde werken uitvoeren in een eengezinswoning? Dan krijg je 1250 euro. Bij 4 werken krijg je 1750 euro, voor 5 werken 2750 euro. Voor 6 werken krijg je 3750 euro. Voer je 7 investeringen uit binnen een termijn van 5 jaar? Dan krijg je 4750 euro. Voor appartementen geldt telkens de helft van de genoemde bedragen.