Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Huis isoleren

Je huis isoleren heeft enkel voordelen. Door de warmte binnen te houden en de koude buiten daalt je energiefactuur gevoelig. Daarnaast geniet je van een zalig wooncomfort zonder vervelende tocht en met een constantere binnentemperatuur en minder geluidsoverlast. Maar welke soorten huisisolatie bestaan er allemaal? Hoeveel kosten ze? En op welke premies heb je recht? Je leest het in dit artikel.

Ga snel naar:

1. Dakisolatie
2. Nieuwe ramen
3. Vloerisolatie
4. Muurisolatie

 

Welke premies voor huis isoleren?

Laat je je huis isoleren? Dan kom je in aanmerking voor deze premies en financiële voordelen:

 1. Isolatiepremies: er zijn premies voor dak- of zoldervloerisolatie, buitenmuurisolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie.
 2. Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 10 jaar? Dan maak je aanspraak op het verlaagde tarief van 6% in plaats van 21%.
 3. Totaalrenovatiebonus: als je binnen de 5 jaar investeert in 3 of meer energiebesparende maatregelen.
 4. Gemeentelijke premies: de bedragen en voorwaarden verschillen van gemeente tot gemeente.

TIP: wil je aanspraak kunnen maken op deze financiële voordelen? Dan moet je samenwerken met een erkende isolatiespecialist. Zo’n vakman kan je ook verder informeren over deze premies en je zelfs helpen bij de aanvraag. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij isolatiespecialisten actief in je buurt via onze offerteservice.

 

 

1. Dakisolatie

We weten het allemaal: warmte stijgt. Daarom is dakisolatie 1 van de meest doeltreffende manieren om je huis te isoleren. Een kort overzicht van de mogelijkheden en prijzen.

 

Welke mogelijkheden voor dakisolatie?

 

huisisolatie 1) Dakisolatie langs binnen

Door je dak van binnenuit te isoleren, blijft je dakbedekking onaangeroerd. Vaak gebruiken vakmannen minerale wollen als isolatiemateriaal, maar ook isolatieplaten zijn mogelijk. De plaatsingswijze hangt af van de dakconstructie:

Hellend dak: vaak hebben hellende daken een keper- of spantenstructuur. De vakman plaatst het isolatiemateriaal tussen deze houten balken (zie foto).

Plat dak: wordt ook een ‘koud dak’ genoemd. Het isolatiemateriaal ligt dan onder de dakbedekking en de dakconstructie. Koude daken zijn echter af te raden. De dakconstructie is namelijk onderhevig aan temperatuurschommelingen.

 

dakisolatie buitenkant 2) Dakisolatie langs buiten

Is het tijd voor een nieuwe dakbedekking of wil je ze laten herstellen? Dan is dakisolatie langs buiten een goede optie. Deze methode is iets duurder dan dakisolatie langs binnen, maar je vermijdt wel ruimteverlies in je woning. Ook hier heb je 2 opties:

Hellend dak: wordt ook een ‘Sarkingdak’ genoemd. Het isoleren gaat snel en je dakconstructie is ook goed beschermd tegen vocht en weersinvloeden.

Plat dak: wordt ook een ‘warm dak’ genoemd. De isolatie ligt aan de buitenkant van de dakconstructie, waardoor het dak met de woning opwarmt. De dakconstructie is beschermd tegen weersinvloeden en er is minder kans op scheurvorming in de dakvloer (zie foto).

 

zoldervloer isoleren 3) Zoldervloer isoleren

Gebruik je je zolder niet als leefruimte? Dan kan je er ook voor kiezen om je zoldervloer te isoleren in plaats van je dak. Het soort isolatiemateriaal hangt vooral af van het soort zoldervloer:

Massieve zoldervloer = gespoten PUR: polyurethaanschuim (PUR) isoleert zelfs bij een geringe dikte erg goed en de isolatiespecialist kan deze isolatielaag snel aanbrengen. Ook isolatieplaten zijn een mogelijke optie.

Niet-massieve zoldervloer = wol: de isolatiespecialist vult de vloerbalken op met gespoten glaswol of isolatiedekens van minerale wol (zie foto). Moet de zoldervloer beloopbaar blijven? Dan kan je als afwerking houten platen laten aanbrengen.

 

Welke prijzen voor dakisolatie?

De prijzen voor dakisolatie hangen vooral af van het type dak en de isolatiewijze. Enkele richtprijzen op een rij:

Wat isoleren? IsolatiewijzeGemiddelde prijs per m2
(excl. btw en incl. plaatsing)
Hellend dakLangs binnen20-50 euro (excl. afwerking)
Hellend dakLangs buiten40-60 euro (excl. afwerking)
Plat dakLangs binnen25-40 euro (excl. afwerking)
Plat dakLangs buiten45-100 euro (incl. afwerking)
ZoldervloerPUR op massieve zoldervloer20-40 euro

Belangrijk: wil je weten welke vorm van dakisolatie het meest geschikt is voor jouw situatie? En hoeveel de werkzaamheden zullen kosten? Voor advies en prijzen op maat kan je terecht bij een erkende isolatiespecialist. Ontvang gratis offertes via onze offertepagina.

 

isolatie huis

 

2. Nieuwe ramen

Ook met nieuwe ramen kan je doeltreffend je huis isoleren en flink besparen op je energiefactuur. Een overzicht van de mogelijkheden en prijzen voor het isoleren van ramen!

 

Welke mogelijkheden voor nieuwe ramen?

Zijn je ramen al wat ouder? Dan laat je best volledige nieuwe ramen plaatsen in plaats van enkel het glas te vervangen. Zo ben je zeker van een lange levensduur van je nieuwe ramen en een optimale thermische en akoestische isolatie. Bij nieuwe ramen moet je rekening houden met 2 factoren:

 

1) Kwalitatieve raamkaders

Voor de raamkaders kan je kiezen uit verschillende materialen, elk met een verschillende U-waarde. Hoe lager deze U-waarde, hoe beter het materiaal isoleert. Een overzicht:

 • Hout: een natuurlijk en robuust materiaal met een warme uitstraling, dat zowel past bij landelijke als moderne woningen. → U-waarde = 0.8 – 0.63 W/m²K
 • PVC: de meest voordelige keuze. PVC is goedkoper dan aluminium en er zijn veel opties qua kleuren en reliëf. → U-waarde = 1.2 – 0.78 W/m²K
 • Aluminium: iets duurder dan PVC, maar aluminium is dan ook heel sterk, licht en roestvast. Het materiaal heeft ook een moderne look. → U-waarde = 1.5 – 0.8 W/m²K
 • Staal: deze raamkaders zijn gemaakt van roestvrij staal (inox). Ze zijn duurzaam en hebben geen onderhoud nodig. → U-waarde = 2.6 – 1.9 W/m2k

 

2) Isolerende beglazing

Zowel bij renovatie als nieuwbouw is hoogrendementsglas tegenwoordig de standaardkeuze. Tussen beide glasplaten zit geen lucht, maar edelgas en een speciale coating die de warmte binnenhoudt. Deze beglazing isoleert nog tot 3 keer beter dan standaard dubbel glas en zelfs tot 6 keer beter dan enkel glas. Er bestaan verschillende soorten: H, H+, H++…

 

Welke prijzen voor nieuwe ramen?

De kosten voor nieuwe ramen hangen in de eerste plaats af van het type raam en de materiaalkeuze. Enkele richtprijzen op een rij:

Type raam MateriaalGemiddelde prijs per m²
(incl. btw en plaatsing)
Vast raam
PVC€ 100 - 250
Hout€ 150 - 300
Aluminium€ 250 - 400
Draaikiepraam/valraam
PVC€ 150 - 300
Hout€ 250 - 400
Aluminium€ 400 - 550
Schuifraam
PVC€ 700 - 900
Hout€ 800 - 1.000
Aluminium€ 1.100 - 1.500

LET OP: deze prijzen kunnen verschillen van vakman tot vakman. Wil je snel en gericht prijzen vergelijken per raamtype en materiaal? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan bij 2 à 3 gespecialiseerde plaatsers via onze offertepagina.

 

 

3. Vloerisolatie

Bij huisisolatie hoort ook het isoleren van je vloer. Zo verhoog je je warmtecomfort in huis en betaal je minder stookkosten. De verschillende mogelijkheden en prijzen in een notendop:

 

Welke mogelijkheden voor vloerisolatie?

 

vloerisolatie onder 1) Vloer isoleren langs onder

Heb je een (kruip)kelder in je woning? Dan is dit de meest aangewezen methode. De vakman plaatst het isolatiemateriaal tegen het plafond van je kelder.

Zo kan de koude van je kelder niet langer ontsnappen naar boven en de warmte van de bewoonde ruimtes niet langer naar onder. Met deze methode hoef je je bestaande vloer ook niet open te breken.

→ Aangewezen isolatiemateriaal: harde isolatieplaten die goed bestand zijn tegen vocht (zie foto). Bevinden er zich leidingen aan het kelderplafond? Dan kies je beter voor PUR-schuim. Dat is makkelijker aan te brengen rond de leidingen.

 

vloerisolatie boven 2) Vloer isoleren langs boven

Beschik je niet over een kelder? Dan moet je je vloer isoleren langs boven. Het grote nadeel? Bij deze methode moet je je bestaande vloer openbreken en achteraf een nieuwe vloerbekleding laten leggen.

Een andere optie is om de vloerisolatie en de nieuwe bekleding op je bestaande vloer te laten plaatsen. Daarbij moet je wel opletten dat de vloeropbouw niet te dik wordt. Het is daarom belangrijk om een dunne isolatielaag te plaatsen.

→ Aangewezen isolatiemateriaal: om de isolatielaag zo dun mogelijk te houden, is materiaal met een hoge isolatiewaarde nodig. Isolatieplaten met een hoge drukvastheid zijn daarom een goede keuze. Ook gespoten PUR-schuim en isolerende chapes zijn mogelijke opties.

 

Welke prijzen voor vloerisolatie?

De prijs van vloerisolatie hangt vooral af van het vloerisolatie materiaal dat je kiest. Enkele richtprijzen:

Soort vloerisolatieGemiddelde kostprijs per m²
(incl. btw en arbeidskosten)
Vloerisolatieplaten€20 - €25
Gespoten PUR€30 - €35
Isolatiechape€30 - €35

TIP: twijfel je welk soort vloerisolatie het meest geschikt is voor jouw woning? Een erkende isolatiespecialist kan je gericht advies geven. Wil je ook vlot prijzen kunnen vergelijken? Vraag dan offertes aan bij 2 à 3 vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

 

 

4. Muurisolatie

Je woning isoleren doe je ook via je muren. Welke mogelijkheden bestaan er allemaal op vlak van muurisolatie? En hoeveel kosten ze? Een kort overzicht.

 

Welke mogelijkheden voor muurisolatie?

 

muurisolatie spouwmuur 1) Spouwmuurisolatie

Bij spouwmuurisolatie vult een vakman de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur (spouw) op met isolatiemateriaal. Hij maakt dan kleine gaatjes in het voegwerk, waardoor hij de isolatie spuit. Daarvoor moet de spouw wel minimaal 5 cm breed zijn en ze mag ook niet vervuild zijn.

Bij een nieuwbouw isoleert een vakman de spouw meteen bij het opbouwen van de muren. Hij plaatst het isolatiemateriaal tegen de binnenmuur en werkt het dan af met een gevelbekleding naar keuze (crepi, hout, baksteen, …).

→ Aangewezen isolatiemateriaal: EPS-parels, glaswol, steenwol, PUR-isolatie

 

muurisolatie buiten 2) Buitenmuur isoleren langs buiten

Heb je geen spouwmuur of kan je die niet laten opvullen? Dan is het ook mogelijk om je buitenmuur te isoleren langs de buitenkant. Zo kan je een dikke isolatielaag laten aanbrengen zonder ruimteverlies binnen in je woning.

Daarnaast kan je met deze vorm van muurisolatie je gevel ook een nieuwe look geven. De isolatielaag kan je namelijk laten afwerken met een nieuwe gevelbekleding, bv. crepi of cementpleister, steenstrips, houten gevelbekleding, een nieuwe buitenmuur in bakstenen, …

→ Aangewezen isolatiemateriaal: isolatieplaten in kunststof die aan de gevel verlijmd worden

 

muurisolatie binnen 3) Binnenmuur isoleren

Van binnenuit isoleren is de minst interessante optie. Je verliest ruimte binnen en de werken zijn behoorlijk ingrijpend (kamers leegmaken, radiatoren verplaatsen, schakelmateriaal opnieuw aansluiten, vensterbanken aanpassen, …). Daar staat tegenover dat je in fases kan werken en niet afhankelijk bent van het weer.

Ben je van plan om je binnenmuren te isoleren? Ga dan eerst na of je gevel niet beschadigd is en of de regenbelasting voor je buitenmuur niet te groot is. Anders loop je een risico op vochtproblemen.

→ Aangewezen isolatiemateriaal: voorzetwanden met minerale wol, cellenbeton blokken, Multipor-isolatiepanelen

 

Welke prijzen voor muurisolatie?

De kosten voor muurisolatie hangen vooral af van de gekozen methode en het soort isolatiemateriaal. Enkele richtprijzen:

Soort muurisolatieGemiddelde prijs per m²
(incl. arbeidskosten, excl. btw)
Spouwmuurisolatie€15 - €30
Buitenmuur isoleren langs buiten€100 - €150
Binnenmuur isoleren€50

TIP: een erkende isolatiespecialist kan je verder adviseren over de beste isolatiemethode op maat van jouw wensen en situatie. Daarnaast zorgt hij ook voor een correcte uitvoering en hij werkt enkel met kwaliteitsvolle materialen. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes op maat via onze offerteservice.

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten