Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Ramen isoleren

Langs je ramen kan tot 15% warmte van je woning ontsnappen. Daarom is het belangrijk te investeren in kwalitatieve raamprofielen met isolerend glas. Beter isoleren betekent minder verwarmen en dus een lagere energiefactuur. Lees hier hoe en hoeveel je kan besparen door je ramen te vervangen.

Ga snel naar:
Hoe ramen isoleren?
Isolerende raamprofielen
Isolerende beglazing
Raamisolatie prijs
Veelgestelde vragen
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

Waarom zijn isolerende ramen belangrijk?

Door isolerende ramen te plaatsen in jouw woning, geniet je van enkele interessante voordelen:

 • Energiebesparing: langs goed isolerende ramen kan de warmte minder makkelijk naar buiten ontsnappen. Je hoeft dus minder te stoken om je woning te verwarmen.
 • Aangenaam binnenklimaat: door je ramen te isoleren, verloopt de verwarming van je woning efficiënter en geniet je van een constantere binnentemperatuur.
 • Minder geluidshinder van buitenaf: isolerende ramen zorgen ervoor dat je minder last hebt van geluid van buiten (bv. verkeersgeluiden).
 • Waardevermeerdering van je woning: door je ramen te isoleren, krijgt je woning een betere isolatiewaarde. Een goede isolatiewaarde verhoogt dan weer de waarde van je woning bij een eventuele verkoop.

Isolerende ramen laten plaatsen? Vind ervaren schrijnwerkers in jouw buurt.

 

Hoe ramen isoleren?

Ramen isoleren kan op verschillende manieren. De meest efficiënte, maar ook duurste manier is je oude ramen vervangen door nieuwe ramen met hoogrendementsglas. Een overzicht van de mogelijkheden:

 1. Tochtbanden of tochtstrips plaatsen

  Kieren rondom je ramen kunnen tocht veroorzaken in je woning. De meest eenvoudige manier om dit te verhelpen, is door de kieren af te dichten met tochtstrips of -banden.

 2. Voorzetraam plaatsen

  Een voorzetraam is een extra raam dat je voor je huidige raam plaatst. Voorzetramen houden de koude tegen en zijn goedkoper dan nieuwe isolerende ramen plaatsen. Bovendien kan je met voorzetramen de uitstraling van je huidige ramen behouden.

 3. Isolerende raamfolie aanbrengen

  Er zijn 2 soorten isolatiefolie die je op je ramen kan aanbrengen: glasfolie en kozijnfolie. Glasfolie breng je direct aan op het glas. Het is geschikt voor enkelglas of dubbelglas en is zo goed als onzichtbaar. Kozijnfolie span je voor het raam en plak je vast op het kozijn. Zo ontstaat er een stilstaande, isolerende luchtlaag.

 4. Ramen vervangen

  De beste manier om je oude ramen te isoleren, is door ze te vervangen door nieuwe kozijnen met HR++ of triple glas. Dit is de meest ingrijpende manier, maar het levert op lange termijn wel de meeste besparing op.

TIP: Op basis van jouw woning, woonsituatie, budget… adviseert een isolatiespecialist je de meest geschikte raamisolatie. Ontvang advies op maat.

 

ramen isoleren

 

Isolerende raamprofielen

Ramen isoleren doe je door rekening te houden met 2 belangrijke factoren: de juiste raamprofielen en isolerend glas. Oude raamprofielen voldoen meestal niet meer aan de nieuwe normen op vlak van isolatie. Daardoor gaat er veel warmte en geluid verloren door raamlijsten zelf.

Raamlijsten bestaan in verschillende materialen: hout, pvc, aluminium en staal. Allen hebben ze een verschillende U-waarde, de waarde die aangeeft hoeveel warmte er verloren gaat. Hoe lager de U-waarde, hoe minder warmte er verloren gaat en dus hoe beter een materiaal isoleert.

Soort raamprofielU-waarde (W/m²K)
Hout0,8 – 0,63
PVC1,2 – 0,78
Aluminium1,5 – 0,8
Staal2,6 – 1,9

 

1. Houten raamprofielen

Houten raamprofielen hebben een lage U-waarde van 0,8 – 0,63  W/m²K.  De mate van isolatie wordt voornamelijk bepaald door de soort hout en de dikte van de raamprofielen. Door de zeer lage U-waarde zijn houten ramen uitermate geschikt voor gebruik in passief huizen.

 

2. Pvc raamprofielen

Pvc ramen hebben een U-waarde van 1,2 – 0,78 W/m²K. De isolatiewaarde van kunststof profielen is voornamelijk afhankelijk van het aantal luchtkamers in het profiel. Het is namelijk de stilstaande lucht in de profielen die goed isoleert. Hoe meer luchtkamers, des te beter isoleert het profiel. Verder zijn ook de gebruikte afdichtingsmaterialen van invloed op de isolatiewaarde en de afstandhouders waarmee de glasbladen van elkaar gescheiden worden.

 

3. Aluminium raamprofielen

Aluminium raamprofielen hebben een U-waarde van 1,5 – 0,8 W/m²K. De meeste ramen die voorzien zijn van dubbel glas hebben een U-waarde van 1,5. Met driedubbele beglazing (tripple glas +++) zijn waardes tot 0.8 W/m²K mogelijk. Het aantal luchtkamers in het profiel en de wijze waarop kamers gescheiden zijn, bepaalt de isolatiewaarde.

 

4. Stalen raamprofielen

Stalen ramen hebben doorgaans een U-waarde die ligt tussen 2,6 en 1,9 W/m²K. Een U-waarde van 1,2 is in uitzonderlijke gevallen mogelijk door gebruik te maken van thermische profielen en tripple glas. De profielen zijn gemaakt van roestvrij staal (inox) en zijn meestal voor 100% recycleerbaar.

 

Welke kozijnen isoleren het best?

Op basis van deze waarden kan je concluderen dat houten raamprofielen doorgaans het best isoleren. Uiteraard hou je best ook rekening met de stijl van je huis. Hout is eerder geschikt voor oudere gebouwen met een karaktervolle uitstraling, terwijl aluminium en pvc een modernere look geven aan je woning. Staal is minder en minder populair.

TIP: het is voornamelijk de beglazing die de isolatiewaarde van je ramen bepaalt. Focus je bij het kiezen van je raamkozijnen dus niet enkel op de U-waarde, maar kies het materiaal dat het best aansluit bij jouw woningstijl, budget… Ontvang advies en prijzen op maat.

 

Isolerende beglazing

Naast het buitenschrijnwerk is het soort glas de tweede belangrijke factor bij het vervangen van je ramen. Ook dit wordt uitgedrukt via de U-waarde. De U-waarde van enkel glas bedraagt 5,3, maar hoogrendementsglas is tegenwoordig de standaard. Een U-waarde van 1,1 is op dit moment de norm.

Type glas# glasplatenSpouwvulling# coatingsU-waarde (W/m²K)
Enkel glas1GeenGeen5,3
Dubbel glas2Droge luchtGeen2,8 - 2,9
HR+2Droge lucht11,2 - 1,6
HR++2Argon11,1
HR+++3Krypton20,5

Hoogrendementsglas (HR-glas) met een enkele coating heeft een U-waarde van 1,1. De ruimte tussen de 2 glasbladen, ook wel de spouw genoemd, is opgevuld met argon, een edelglas. Dat kan je ook vervangen door krypton, zo gaat er nog 0,1 af van de U-waarde. Krypton is wel een stuk duurder dan argon. Kies je voor hoogrendementsglas met een dubbele of driedubbele coating, dan zakt de U-waarde met 0,1 per coating. Met driedubbele beglazing en kryptongas in de 2 spouwen zijn U-waardes mogelijk tot 0,5 W/m²K.

Welke beglazing kies ik best? HR++-glas heeft vandaag de beste prijs-kwaliteitverhouding. Door te investeren in dit type glas behaal je dus de meeste besparing in vergelijking met de kostprijs. Ontvang vrijblijvend prijzen op maat voor nieuwe ramen via onze gratis offerteservice.

 

Raamisolatie prijs

Het plaatsen van nieuwe raamprofielen met hoogrendementsglas is zonder twijfel een nuttige investering. HR++ is momenteel de meest gekozen beglazing. Het voldoet ruimschoots aan de wettelijke minimum U-waarde  en is prijs/kwaliteit de meest interessante optie op dit moment. In de tabel hieronder vind je een overzicht van de richtprijzen van de verschillende materialen en types beglazing.

TypeU-waarde (W/m²K)Prijs per m² (excl. btw)
Raamprofiel
Pvc1,2 - 0,78€ 200 - 400
Hout0,8 - 0,63€ 300 - 500
Aluminium1,5 - 0,8€ 600 - 800
Staal2,6 - 1,9€ 1.000 - 1.200
Beglazing
Traditioneel dubbel glas2,8 - 2,9€ 55 - 65
HR+1,2 - 1,6€ 75 - 85
HR++1,1€ 80 - 90
HR+++ (triple glas)0,5€ 120 - 140

Graag een prijs op maat voor nieuwe ramen? Via onze offerteservice ontvang je prijsvoorstellen van meerdere ramenplaatsers in jouw buurt. Start hier jouw aanvraag.

 

Goedkoop ramen isoleren? Maak gebruik van premies

Wil je je ramen isoleren, dan kan je genieten van enkele interessante premies. Zo kom je voor het vervangen van enkel of dubbel glas door nieuwe hoogrendementsbeglazing in aanmerking voor de Mijn VerbouwPremie. Combineer je de vervanging van jouw beglazing met nog 2 andere energiebesparende maatregelen, dan maak je ook aanspraak op de Totaalrenovatiebonus. Vergeet ook niet om bij je gemeente te informeren of je in aanmerking komt voor bijkomende, lokale subsidies.

 

FAQ over ramen isoleren

Hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen over ramen isoleren. Met meer specifieke vragen kan je steeds terecht bij een schrijnwerker in je buurt. • Wat is de U-waarde van ramen?
  De U-waarde van ramen wordt uitgedrukt in W/m²K. Deze waarde geeft aan hoeveel Watt (W) er per vierkante meter (m²) verloren gaat bij 1 graad temperatuurverschil in Kelvin (K) tussen binnen en buiten. De U-waarde geeft dus aan hoe goed of slecht je ramen isoleren. Hierbij geldt: hoe lager de U-waarde, hoe beter je ramen isoleren.


 • Kan ik bestaande ramen isoleren?
  Je kan bestaande ramen isoleren met tochtstrips of -banden, isolerende raamfolie of een voorzetraam. Toch zijn deze oplossingen enkel aangeraden wanneer het niet mogelijk is om je ramen te vervangen. Je volledige ramen (kozijnen + beglazing) vervangen levert namelijk de meeste besparing op.


 • Hoe kan ik best een raam isoleren tegen kou?
  Om je ramen te isoleren tegen kou, kan je voorzetramen plaatsen, isolerende raamfolie aanbrengen of kieren dichten met tochtstrips. Denk daarnaast ook aan raambekleding zoals gordijnen. Ook die houden de koude tegen aangezien de kou die van de ramen komt achter de gesloten gordijnen zal blijven. Let er hierbij wel op dat de gordijnen niet over de radiatoren komen. Anders zal ook de warmte van de radiator achter de gordijnen blijven hangen.


 • Kan ik HR++-glas plaatsen in bestaande kozijnen?
  In de meeste bestaande kozijnen kan je HR++-glas plaatsen. Let er wel op dat de sponning diep genoeg is voor het dikkere glas en dat het kozijn het extra gewicht kan dragen. Heb je nog oude kozijnen, dan is het meestal wel aangeraden om samen met de beglazing ook de kozijnen te vervangen door kozijnen met een betere U-waarde. Zo ben je zeker dat je investering optimaal zal renderen.


 • Kan ik zelf mijn ramen isoleren?

  Je kan zelf je ramen isoleren door tochtstrips of isolerende raamfolie aan te brengen. Voorzetramen laat je beter plaatsen door een vakman. Wil je je oude ramen volledig laten vervangen door isolerende ramen? Dan doe je er zeker goed aan om een professionele schrijnwerker in te schakelen.

  TIP: via onze offerteservice vind je eenvoudig meerdere schrijnwerkers in jouw buurt die jouw nieuwe ramen kunnen plaatsen. Vul hier het offerteformulier in. • Hoeveel kan ik besparen met raamisolatie?

  Hoogrendementsglas isoleert 2 tot 3 keer beter dan standaard dubbel glas en 4 tot 5 keer beter dan enkel glas. Per m² enkel glas dat je vervangt door hoogrendementsglas, bespaar je jaarlijks ongeveer 23 m³ gas.

  Heb je nog kozijnen met enkel glas en vervang je die door dubbel glas? Dan kan je jaarlijks ongeveer € 160 besparen. Door enkel glas te vervangen door HR+-glas loopt de besparing op tot € 270. Kies je voor HR++-glas, dat tegenwoordig de standaard is bij nieuwe ramen? Dan bespaar je gemiddeld € 290 op je energierekening. Met triple glas is de besparing het hoogst, gemiddeld € 320 per jaar.

 

Offertes voor ramen en deuren ontvangen?

Kies voor een professionele plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele plaatsers