Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Plafond isoleren: mogelijkheden & prijzen

Door je plafond te isoleren voorkom je warmteverlies en een onnodig hoge energiefactuur. Warme lucht stijgt en met plafondisolatie hou je de warmte goed binnen én kan je geluiden reduceren. Het is een efficiënte en vrij goedkope manier om de energieprestatie van je woning te verbeteren. Bovendien verhoog je zo het wooncomfort in huis! Ontdek hier alles over het plafond isoleren.

Wil je je plafond isoleren? Ontvang gratis offertes van erkende vakmannen in jouw regio. 

 

Welke ruimtes isoleren en met welk materiaal?

Het plafond isoleren kan je doen om warmte in huis te houden of om geluid te bestrijden. Afhankelijk van wat jouw wens is, kan een isolatiemateriaal en geschikte methode gekozen worden. Hieronder vind je meer informatie over de verschillende mogelijkheden van plafondisolatie.

 

plafond isoleren 1. Plafond kruipruimte of garage isoleren

De kelder en garage zijn ruimtes die snel afkoelen, zeker tijdens de winter. Om vochtproblemen te voorkomen, is het een goed idee deze ruimtes te ventileren en te isoleren. Het plafond van de kruipkelder is de beste plaats om extra isolatiemateriaal aan te brengen. Omdat de kelder een vochtige ruimte is, moet het isolatiemateriaal vochtbestendig zijn. Daarom worden isolatieplaten (PIR, PUR, XPS of EPS) verkozen boven glas- of rotswol. Zijn er veel leidingen aanwezig op het plafond? Dan is PUR spuitisolatie de beste keuze zodat alle kieren naadloos opgevuld worden.

Lees hier meer over het isoleren van de kruipkelder.
Lees hier meer over het isoleren van de garage.

 

 

plafond isoleren tussen balken 2. Isolatie plafond zolder

Maar liefst 25% van de warmte in huis gaat verloren via een slecht geïsoleerd dak. Als je de zolder wil isoleren, kan je ervoor kiezen om het dak of de zoldervloer te isoleren. Die laatste optie is vooral interessant wanneer de zolder enkel dienst doet als opslagruimte. Is de zolder ook een woonruimte, dan is het aangeraden ook het dak te isoleren. Dit kan van buitenuit gebeuren, maar ook langs de binnenkant.

Een plat dak dat van binnenuit (langs het plafond van de kamers) geïsoleerd wordt, noemen we ook wel een koud dak. Deze methode wordt vooral nog toegepast bij huidige daken die geen grote hoogte kunnen hebben.

Lees hier meer over het isoleren van de zolder.

 

plafondisolatie 3. Plafond van tussenverdiepingen isoleren

Het isoleren van een plafond in de woonkamer, slaapkamer of keuken heeft wat meer voeten in de aarde omdat de afwerking ook piekfijn moet zijn. Je kan het plafond van een tussenverdieping isoleren vanwege thermische of akoestische doeleinden.

Is er sprake van veel overlast, dan wordt het plafond meestal eerst verlaagd. Onder het bestaande plafond wordt dan een vrijdragend plafond geplaatst, waartussen isolatie komt (zoals glaswol, rotswol, PUR of cellulose-isolatie).

Een andere methode is het inblazen van cellulose-isolatie in de vrije ruimte tussen vloer en plafond. Daarvoor worden enkele gaatjes in het plafond of de betonvloer gemaakt.

Cellulose-isolatie zorgt in de eerste plaats voor het isoleren van luchtgeluid. Om ook contactgeluiden te dempen, is een dikke isolatielaag beter. Vloerisolatie is echter het meest efficiënt wanneer je contactgeluiden wil isoleren. Lees hier meer over geluidsisolatie voor het plafond.

 

 

Kosten plafondisolatie

Plafondisolatie is een investering die je gemakkelijk al na enkele jaren terugverdient. De exacte kosten zijn moeilijk in te schatten. De prijs kan behoorlijk variëren naargelang de oppervlakte en het type isolatie dat je kiest. Plafondisolatie met platen is arbeidsintensiever en dus duurder bij renovatie, aangezien het huidige plafond dan vervangen moet worden. Ingeblazen isolatie is in dat opzicht voordeliger. Cellulose vlokken zijn wel duurder dan glaswol of PUR-schuim.

Indien er gekozen wordt voor een vrijhangend plafond met geluidsisolatie, mag je rekenen op kosten van gemiddeld € 80 – € 120 per vierkante meter. Professionele isolatie van het plafond van de kruipkelder kan vanaf 30 à 50 euro per m². Wil je een plat dak langs binnen laten isoleren, dan mag je uitgaan van 30 à 40 euro per m².

 

Plafondisolatie laat je best plaatsen door een ervaren vakman. Enkel zo ben je zeker van een snel, foutloos en kwalitatief resultaat. Via onze offertepagina kan je gratis en vrijblijvend offertes op maat ontvangen van verschillende isolatie-experts in de buurt. Zo vergelijk je eenvoudig prijzen. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

 

plafond isoleren

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten