Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Houten gevelbekleding met isolatie

De meest effectieve isolatiemethode is je gevel langs buiten isoleren. Nadat de isolatie geplaatst is, moet de gevel nog afgewerkt worden. Dit kan met verschillende materialen waaronder hout. Lees in dit artikel de voordelen van een houten gevelbekleding met isolatie en ontdek de prijs.

Snel naar: isolatiemethodevoordelenprijshoutsoorten & onderhoudopbouw & plaatsing

 

Gevel isoleren: buitenmuurisolatie

Er zijn drie mogelijkheden om je buitenmuur te isoleren: via de spouwmuur, door de muur langs binnen te isoleren of door de muur langs buiten te isoleren.

  • Isoleren via spouwmuur: Als je huis een spouwmuur heeft en deze nog niet geïsoleerd is, is het aan te raden om je spouwmuur te laten isoleren. Het voordeel van spouwmuurisolatie is dat je binnen geen plaats verliest en buiten niet aan je gevelbekleding moet raken.
  • Isoleren langs binnen: Je buitenmuur langs binnen isoleren doe je meestal wanneer je geen spouw hebt en wanneer je buitengevel nog in goede staat is. Er wordt dan een ‘voorzetwand’ geplaatst in de kamer. Een voorzetwand is een nieuwe wand die tegen de oude wordt geplaatst met isolatie ertussen. Het nadeel van je muur langs binnen te isoleren is dat je binnen plaats verliest en dat er een groter risico is op koudebruggen (plaatsen waar de isolatie onderbroken is en waar er warmteverlies ontstaat).
  • Isoleren langs buiten: De meest effectieve methode als je geen spouwmuur hebt, is om de muur langs buiten te isoleren. Daarbij wordt isolatie bovenop de huidige gevelbekleding geplaatst en vervolgens afgewerkt met een nieuwe gevelbekleding. Deze isolatiemethode maakt meestal deel uit van een groter renovatieproces omdat je gevel ook mee vernieuwd wordt. Het grote voordeel van langs buiten isoleren is dat je binnen geen plaats verliest en dat heel je woning omringt is door isolatie. Daardoor is er minder risico op warmteverlies door koudebruggen.

 

houten gevelbekleding met isolatie

Voordelen hout als gevelbekleding?

Nadat de gevel geïsoleerd is langs buiten, moet deze uiteraard nog afgewerkt worden. Dit kan o.a. met crepi of gevelbepleistering, steenstrips, een nieuwe laag bakstenen, sidings uit pvc of met hout.

Hout biedt veel voordelen en heeft een niet te evenaren uiterlijk. De houten planken kunnen zowel horizontaal als verticaal geplaatst worden. Ben je na een tijdje je houten gevelbekleding beu? Dan kan je ze gemakkelijk overschilderen en je gevel een nieuwe kleur geven.

Door te kiezen voor een houten gevelbekleding draag je ook je steentje bij aan het milieu. Hout is een natuurlijk en hernieuwbaar materiaal. Lees hier welke houtsoorten het meest geschikt zijn als gevelbekleding en welk onderhoud er nodig is.

 

 

Prijs houten gevelbekleding met isolatie

Voor een compleet nieuwe gevelbekleding in hout met bijhorende isolatie mag je rekenen op een prijs tussen 100 en 200 euro per vierkante meter. De prijzen zijn sterk afhankelijk van de oppervlakte, de gekozen houtsoort en de dikte van de isolatie. Ben je benieuwd naar een prijs op maat voor isolatiewerken? Dan kan je hier makkelijk en snel offertes aanvragen zonder aankoopverplichting.

 

 

Veel gebruikte houtsoorten voor gevels & Prijs

Er bestaan verschillende houtsoorten die gebruikt kunnen worden om de gevelisolatie mee af te schermen. Het spreekt voor zich dat de belangrijkste eigenschappen de levensduur en sterkte zijn. Een overzicht van de meest gebruikte soorten:

 

Hardhout: tropisch hout

Tropische houtsoorten kunnen in tegenstelling tot de meeste Europese houtsoorten onbehandeld geplaatst worden. Hierdoor hoef je de gevel niet te onderhouden met vernis of verf. Het hout zal na enkele jaren vergrijzen wat door de meeste mensen erg gewaardeerd wordt.

Het grootste nadeel van tropisch hardhout is dat het relatief duur is en dat het ook ecologisch steeds minder verantwoord is. De meest gebruikte tropische houtsoorten voor gevelbekleding zijn Padouk, Bilinga, en Ipé.

Prijs per vierkante meter: vanaf 50 euro
Ontvang gratis offertes

 

Thermowood: Thermisch hout

Thermisch gehard hout is dennenhout dat door middel van een speciaal procédé veel sterker wordt. Er worden geen chemische producten gebruikt wat het hout erg milieuvriendelijk maakt en het een beter alternatief is dan gedrenkt hout.

Aangezien het hout afkomstig is van onze contreien en het erg snel groeit is het een ecologisch verantwoorde houtsoort die vele malen beter scoort dan exotische houtsoorten.

Thermowood vergrijst net zo mooi als hardhout. Een gevelbekleding in thermisch hout gaat makkelijk 25 jaar.

Prijs per vierkante meter: vanaf 25 euro
Ontvang gratis offertes

 

 

Duurzaamheidsklasse hout

Hout wordt opgedeeld in duurzaamheidsklassen. Deze gaan van I, heel duurzaam (langer dan 25 jaar), tot V, weinig duurzaam (minder dan 5 jaar). Deze duurzaamheidsklasse heeft dus een zeer grote invloed op de duurzaamheid van jouw gevel. Bovendien hebben de houtsoorten in klasse I en II geen behandeling nodig om buiten gebruikt te kunnen worden.

Elke soort hout, ongeacht de duurzaamheidsklasse, zal na lange tijd vergrijzen door de zon en de weersomstandigheden. Deze vergrijzing heeft geen invloed op de duurzaamheid, het bepaalt enkel het uiterlijk. Als je deze vergrijzing wil tegen gaan, zal je je hout er tegen moeten behandelen. Toch houden vele mensen van deze natuurlijke vergrijzing. Het geeft namelijk een heel authentieke look aan je gevel.

 

Onderhoud houten gevelbekleding

De gevel af en toe ontmossen is het enige onderhoud dat je aan een houten gevelbekleding hebt. Houtsoorten met een hoge duurzaamheidsklasse moet je zo goed als niet onderhouden. Andere houtsoorten kan je indien gewenst, lichtjes schuren en met een C2-product beschermen tegen weersinvloeden.

Reinig je houten gevelbekleding nooit met een hogedrukreiniger, hiermee kan je de gevel beschadigen en grote kosten veroorzaken. Maak in plaats daarvan een mengeling van lauw water en een beetje javel waarmee je zachtjes op het hout schuurt.

 

houten gevelbekleding met isolatie plaatsen

Opbouw houten gevelbekleding met isolatie

De opbouw van een houten gevelbekleding met isolatie is niet te vergelijken met de opbouw van crepi of steenstrips. In tegenstelling tot deze materialen leeft hout, waardoor het niet zomaar op de isolatie gekleefd kan worden.

Er zal steeds gewerkt moeten worden met een houten regelwerk zodat de houten gevelbekleding verankerd kan worden via nagels of schroeven. Bij hout moet je rekening houden met een goede luchtcirculatie. Afhankelijk van de gekozen isolatie zijn er twee verschillende methoden die gebruikt worden voor de opbouw. Ontdek ze hieronder.

Benieuwd naar een prijs op maat voor de plaatsing van een houten gevelbekleding met isolatie? Ontvang hier gratis en vrijblijvend offertes bij specialisten uit jouw buurt.

 

1. Harde isolatieplaten

Bij harde isolatieplaten wordt het houten regelwerk rechtstreeks op de isolatie geplaatst. De bevestiging gebeurt door middel van lange schroeven die verankerd worden aan de muur die achter de isolatie zit. De tussenafstand van het houten regelwerk schommelt tussen de 30 en 50 centimeter, afhankelijk van de gekozen dikte en houtsoort.

Een opening van minimaal 15 mm tussen de isolatie en het regelwerk zorgt ervoor dat het water vlot kan weglopen. Nadat het regelwerk geplaatst is wordt de houten gevelbekleding er geschrankt op geplaatst door middel van schroeven of nagels. Tussen het regelwerk en de isolatie wordt vaak ook een vochtwerend doek geplaatst. Zwart geniet de voorkeur zodat de onderliggende constructie achter de houten gevelbekleding niet zichtbaar is. Let er op dat de folie UV-bestendig is.

 

2. Zachte isolatie

In tegenstelling tot heel wat andere gevelbekledingen is het bij hout perfect mogelijk om ook te werken met zachte isolatie zoals glaswol of rotswol. Daarbij wordt het houten regelwerk rechtstreeks op de muur bevestigd. Tussen het regelwerk wordt dan de zachte isolatie geplaatst.

Een dampdoorlatende beschermingsfolie houdt het vocht tegen zodat de isolatie niet nat kan worden. Het houten regelwerk bestaat uit 2 delen zodat de beschermingsfolie niet doorprikt wordt en er een luchtspouw aanwezig is. Net zoals bij harde isolatie wordt de uiteindelijk gevelbekleding verankerd met schroeven of nagels.

 

Offertes voor muurisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten