Isolatie-info.be

Buitengevelisolatie

Buitengevelisolatie is interessant wanneer spouwmuurisolatie geen afdoend resultaat biedt of wanneer de gevel in slechte staat is. Door de gevel langs de buitenkant te isoleren, krijgt deze een nieuwe look en stijgt de waarde van de woning. Maar er zijn nog meer redenen om te kiezen voor buitengevelisolatie. Hier ontdek je de voordelen, prijzen en afwerkingsmogelijkheden voor het isoleren van de gevel.

 

 

Wanneer kiezen voor buitengevelisolatie?

Buitengevelisolatie past men meestal toe wanneer andere isolatiemethoden niet mogelijk zijn of niet tot de gewenste resultaten leiden. Zo kan een spouwmuur bijvoorbeeld te nauw zijn voor isolatie of kunnen er andere problemen met de spouw zijn.

Een andere reden om te kiezen voor buitengevelisolatie is een beschadigde gevel. Dit leidt in veel gevallen tot vochtproblemen in de woning. Door de gevel te bedekken met isolatiemateriaal is deze goed beschermd tegen weersinvloeden, behoren problemen met doorslaand vocht tot het verleden en ziet je woning er weer als nieuw uit.

 

Buitengevelisolatie

 

Hoe wordt buitengevelisolatie aangebracht?

Als isolatiemateriaal gebruikt men meestal kunststof platen van polystyreen hardschuim (XPS). Dit materiaal heeft een hoge isolatiewaarde en is goed bestand tegen vocht. De isolatieplaten worden met behulp van een lijmspecie tegen de bestaande gevel aangebracht (eventueel ondersteund door een lichtmetalen frame). Hierna kan men de platen bepleisteren of wordt er een houten structuur op de platen aangebracht waarop de gevelbeplating geschroefd kan worden.

 

 

Voordelen isoleren via de buitengevel

• De isolatie wordt naadloos aangebracht, dus geen koudebruggen.
• Het comfort in de woning neemt toe.
• Levert een flinke energiebesparing op.
• Geen problemen meer met doorslaand vocht.
• Gevel wordt goed beschermd tegen weersinvloeden.
• Woning gaat er beter uitzien (waardevermeerdering).
• Geen ruimteverlies in de woning (zoals bij binnenisolatie).

Op zoek naar een vakman voor het isoleren van je gevel? Via de offerteservice kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij isolatiespecialisten. Klik hier voor meer info.

 

 

Soorten afwerkingen na buitengevelisolatie

Nadat de buitengevel voorzien is van isolatiemateriaal, moet de gevel opnieuw bezet worden. Men kan daarbij kiezen voor bepleistering, of voor afwerking met steenstrips, houten gevelbekleding of voor een afwerking met metalen of kunststof gevelpanelen.

 

Buitengevelisolatie met crepi

Bepleisteren (crepi)

Een van de goedkoopste en eenvoudigste manieren om een gevel af te werken is bepleistering. Hiervoor kan men kiezen uit diverse pleistermaterialen. Een veel gebruikt pleistermateriaal is crepi. Afhankelijk van het soort crepi wordt het in een enkele laag of in meerdere lagen op het isolatiemateriaal aangebracht. Het werkt scheuroverbruggend en geeft de woning een moderne toets. Door zijn dunne afwerking is crepi ook prima geschikt bij het renoveren van stadswoningen langs de straatzijde.

Lees hier meer over gevelisolatie met crepi.

 

 

isolatie buitengevel steenstripsSteenstrips

Een andere veel gebruikte techniek is het plaatsen van steenstrips. Dit zijn dunne strips die gemaakt zijn van gezaagde bakstenen. De steenstrips kunnen rechtstreeks op het isolatiemateriaal (of op een wapeningsvlies) worden gelijmd. Het voordeel van steenstrips is dat de gevel er een nieuwe authentieke bakstenen look mee krijgt zonder dat er hiervoor een muur gemetseld moet worden. Een gevel die voorzien is van steenstrips is, mits professioneel aangebracht, haast niet van een echte bakstenen muur te onderscheiden.

Lees hier meer over gevelisolatie met steenstrips.

 

 

Houten gevelbekleding

Gevelbekleding van hout

Voor houten gevelbekleding kun je kiezen uit verduurzaamd hout (zoals thermowood) of uit (tropisch) hardhout. De houten platen worden met behulp van een lattenstructuur op het isolatiemateriaal bevestigd. Met behulp van afstandhouders en stelschroeven kan de houten gevelbekleding goed uitgelijnd worden. Met gevelbekleding van hout krijgt de woning een mooie warme en authentieke uitstraling. Het hout wordt vaak onbehandeld aangebracht zodat het na verloop van tijd mooi vergrijst.

Lees hier meer over een houten gevelbekleding.

 

 

Gevel isoleren langs binnenzijde

Gevelpanelen van metaal of kunststof

Naast hout kun je kiezen voor allerlei andere materialen zoals kunststof, inox, aluminium, Trespa of composiet. Vooral bij moderne architectonische woningen met een uniek karakter, komen deze strakke afwerkingsmaterialen goed tot hun recht. De aansluiting van de verschillende panelen zorgt voor een speels effect en kan zowel horizontaal als verticaal aangebracht worden. Door het uitgebreide aanbod aan materialen is er voor iedere woning wel een geschikte gevelafwerking te vinden.

 

 

 

Nieuwe buitengevel met isolatie

Plaatsen van een nieuwe buitenmuur

Het plaatsen van een nieuwe buitenmuur is één van de meest kostbare oplossingen omdat er een compleet nieuwe gevel opgetrokken moet worden. Wanneer er een spouw aanwezig is wordt de oude gevelsteen eerst verwijderd om vervolgens de fundering te verbreden en de buitengevelisolatie aan te brengen. Het plaatsen van een nieuwe gevelsteen wordt vaak toegepast bij grondige renovaties waarbij ook nieuwe vlakken gecreëerd worden voor ramen en deuren.

Lees hier meer over buitenmuren isoleren.

 

 

Terugverdientijd buitengevelisolatie

Gemiddeld genomen kun je rekenen op een energiebesparing van 25% met buitengevelisolatie. De terugverdientijd van dit type isolatie bedraagt ongeveer 8 tot 13 jaar. Deze termijn is wat langer dan bij andere isolatiemethoden omdat het een vrij arbeidsintensieve manier van isoleren is waarmee hoge kosten zijn gemoeid. De waarde van de woning neemt echter flink toe omdat het huis veel beter is geïsoleerd en de gevel beter is beschermd tegen weersinvloeden. Daarnaast ziet de woning er weer als nieuw uit.

 

 

Prijs buitengevelisolatie

Gemiddeld kost buitengevelisolatie € 115 – € 135 euro m². De kostprijs is voor een groot deel afhankelijk van de gewenste afwerking. Het bepleisteren van de gevel is in de meeste gevallen de goedkoopste oplossing omdat dit relatief snel kan gebeuren en de materiaalkosten niet al te hoog zijn. Voor vrijblijvende offertes op maat verwijzen we u graag door naar onze offertepagina. Klik hier voor meer informatie.

 

 

Premies buitengevelisolatie

Ligt de eindfactuur voor het langs buiten isoleren van de gevel van een woning in 2017 of 2018? Dan kom je in aanmerking voor een premie van €15 per vierkante meter. Een van de voorwaarden is dat het isolatiemateriaal een minimale Rd-waarde van 3 m²K/W heeft. Je kunt de premie bij de netbeheerder aanvragen.

Voor meer informatie en voorwaarden voor deze en andere isolatiepremies kan je best een kijkje nemen op onze overzichtspagina van premies voor isolatiewerken.

 

Gevel bekleden en isoleren

 

Comfort verhogende isolatie

Buitengevelisolatie leidt tot een verhoging van het comfort. De binnenmuren zullen na isolatie warmer aanvoelen en koude luchtstromingen worden tot een minimum beperkt. De positieve effecten op het binnenklimaat zijn niet alleen in de winter merkbaar. Zo houd je in de zomer met buitengevelisolatie de warmte buiten en blijft het binnen aangenaam koel.

Vochtplekken en schimmels op de muur veroorzaakt door doorslaand vocht, behoren na isolatie tot het verleden. Hierdoor neemt niet alleen het comfort in de woning toe maar is ook een gezond binnenklimaat gewaarborgd.

 

 

Offertes voor muurisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten