Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Isolatieschuim: soorten, voordelen & prijzen

Wil je je dak, vloer of spouwmuur snel en doeltreffend isoleren? Of ervoor zorgen dat je geen warmteverlies hebt na het plaatsen van nieuwe ramen? Dan is isolatieschuim een uitstekende keuze. In plaats van isolatieplaten of -dekens op maat te snijden, spuit je PUR-schuim of icynene gewoon direct op het te isoleren oppervlak. Lees hier alles over de voordelen, prijzen, … van spuitbaar isolatieschuim!

Ga snel naar:
Voordelen van isolatieschuim
Mogelijke toepassingen
Prijs van isolatieschuim
Schuim of andere uitvoering?
Zelf aanbrengen of expert?
Vraag gratis offertes aan

 

 

Welke soorten isolatieschuim bestaan er?

Het is belangrijk om isolatieschuim niet te verwarren met inblaasisolatie als cellulose, glaswol of houtvezels. Bij schuim gaat het om vloeibare isolatiematerialen die je met een pistool tegen een oppervlak spuit en daarna uitharden. Er zijn 2 types spuitbaar isolatieschuim op de markt:

 1. PUR-isolatieschuim: naast harde, drukvaste isolatieplaten is PUR (polyurethaan) ook beschikbaar als vloeibaar isolatieschuim. Dat PUR-schuim is stabiel, vormvast en hardt al uit na enkele minuten. In tegenstelling tot platen is dit schuim wel niet volledig egaal na plaatsing.
 2. Icynene isolatieschuim: ook icynene is een isolatieschuim op basis van polyurethaan. In tegenstelling tot PUR-schuim is het een ademend product met een open celstructuur. Daardoor kan eventueel vocht uit de isolatie ontsnappen. Om die reden gebruiken experts icynene heel vaak voor het isoleren van houten vloeren.

Wil je isolatieschuim gebruiken voor jouw project? Een ervaren isolatiespecialist in je buurt vertelt je graag meer over de mogelijkheden, voordelen, prijs, … van PUR-schuim of icynene voor jouw klus. Kom nu in contact met erkende isolatiebedrijven!

isolatieschuim

 

Voordelen van isolatieschuim

In sommige situaties kies je duidelijk beter voor spuitisolatie dan voor isolatieplaten of isolatiedekens. Isolatieschuimen hebben enkele concrete voordelen ten opzichte van die andere uitvoeringen van isolatiematerialen. Een kort overzicht:

 

 • Optimale luchtdichtheid: een vloeibaar schuim dicht alle kieren, naden, gaten en hoeken perfect. Zo krijg je een naadloze isolatieschil zonder onderbrekingen. Die optimale luchtdichtheid garandeert je een maximaal rendement van je isolatielaag.
 • Goede isolatiewaarden: zowel PUR-schuim als icynene bieden een uitstekende thermische isolatie. Maar ook qua geluidsisolatie staat schuim garant voor een uitstekend eindresultaat. Kortom, het gaat om isolatiematerialen die een zegen zijn voor zowel je energiefactuur als je wooncomfort.
 • Lange levensduur: de nieuwste generatie isolatieschuimen gaan erg lang mee. Bij PUR-schuim gaat het om een levensduur tot wel 75 jaar. Kortom, deze materialen zijn een keuze voor het leven.
 • Ideaal voor moeilijk bereikbare plaatsen: isolatieschuimen zijn soepel en licht. Een expert kan er dus de kleinste kieren en hoeken mee opvullen. Dat is onder meer handig bij lage kelderruimtes of steile dakconstructies. Door de vlotte plaatsing (in vergelijking met isolatieplaten) spaar je bovendien ook arbeidskosten uit.
 • Dikte zelf te bepalen: isolatieplaten en -dekens kan je verkrijgen in meerdere standaard diktes. Met isolatieschuim kan je echter meer op maat werken. Een isolatiespecialist stemt de dikte van de isolatielaag perfect af op jouw situatie. Dat is vooral handig bij de isolatie van vloeren met bv. een beperktere opbouwhoogte.

 

Mogelijke toepassingen van spuitbaar isolatieschuim

Vloeibare isolatieschuimen kan je gebruiken bij nagenoeg elk isolatieproject in je woning. Vooral de snelle, eenvoudige plaatsing en 100% luchtdichte afwerking maken van spuitisolatie een populaire keuze bij de volgende toepassingen:

 

1. Isolatieschuim voor de vloer

Isoleer je je vloer langs onder? Dan is spuitisolatie de meest praktische keuze. Zo moet een vakspecialist geen isolatieplaten snijden en verankeren. Voor een houten ondervloer is icynene de beste keuze en bij een betonnen ondervloer kiest een expert doorgaans voor PUR-schuim. Isoleer je je vloer langs boven? Dan is PUR-schuim een uitvul- en isolatielaag in 1. Zo spaar je dus heel wat opbouwhoogte uit.

Richtprijs: 25 à 40 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

2. Isolatieschuim voor de spouwmuur

Naast EPS-parels en glaswol kan je ook PUR-schuim in je spouw laten spuiten. Qua geluidsisolatie scoort dit materiaal iets minder goed dan die andere 2 opties, maar daarnaast heeft dit isolatieschuim enkel voordelen. Het haalt de beste thermische isolatiewaarde, het is geschikt voor smallere spouwen (vanaf 3 cm), het is vocht- en brandwerend, …

Richtprijs: 25 à 30 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

3. Isolatieschuim voor het dak

Isoleer je je dak langs binnen? Dan kan een expert isolatieplaten of dekens van minerale wol tussen de houten balken van je dakconstructie klemmen. Nog makkelijker en praktischer is om de ruimte tussen die spanten, kepers of gordingen op te vullen met isolatieschuim. Zo krijg je een naadloze, 100% luchtdichte isolatielaag met een maximaal rendement. Een dikte van 12 à 15 cm volstaat al.

Richtprijs: 20 à 50 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

4. Isolatieschuim voor de ramen

Heeft een vakspecialist je nieuwe ramen geplaatst? Dan is het essentieel om te zorgen voor een luchtdichte afsluiting tussen de binnenmuur en die ramen. Anders krijg je onvermijdelijk met warmteverlies te maken. Een laag PUR-schuim is het meest gebruikte materiaal voor de isolatie van nieuw buitenschrijnwerk. Een expert brengt dat isolatieschuim met een spuitbus eenvoudig aan.

Richtprijs: afhankelijk van het type raam, de oppervlakte, …

 

TIP: werk samen met een ervaren isolatie-expert!

Werken met isolatieschuim vergt veel expertise en gespecialiseerde apparatuur. Als doe-het-zelver kan je aan de slag met een spuitbus, maar voor grotere oppervlaktes moet je samenwerken met een isolatiespecialist. Kies dus zeker voor een vakbedrijf dat veel ervaring heeft met spuitisolatie als PUR-schuim en icynene.

Gratis in contact komen met gespecialiseerde isolatiebedrijven? Heel eenvoudig, je moet enkel het offerteformulier van Solvari invullen. Daarna nemen meerdere experts contact op voor een vrijblijvende offerte. Start je aanvraag hier!

 

Prijs van isolatieschuim

De kosten voor isolatieschuim hangen af van het type materiaal, de toepassing, de moeilijkheidsgraad van de werken, … en liggen doorgaans tussen € 20 – 50 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Hieronder nog een aantal prijzen per toepassing:

ToepassingPrijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Isolatieschuim voor de vloer€ 25 à 40
Isolatieschuim voor de spouwmuur€ 25 à 30
Isolatieschuim voor het dak€ 20 à 50

Een totaalprijs voor jouw isolatieproject? Vraag dan gratis en vrijblijvend meerdere prijsoffertes aan bij gespecialiseerde vakbedrijven in je buurt. Zo vergelijk je snel en eenvoudig alle kostenposten en maak je een doordachte keuze. Start nu met vergelijken!

 

spuit isolatieschuim

 

Isolatieschuim of andere uitvoering?

Naast PUR-isolatieschuim en icynene heb je natuurlijk nog andere uitvoeringen van isolatiematerialen. Die hebben elk hun eigen voordelen en nadelen. Om welke alternatieven gaat het? En welke soort isolatie is het meest geschikt voor jouw project? Een woordje uitleg:

 

ALTERNATIEF 1 = isolatieplaten

Chemische hardschuimen zijn niet enkel beschikbaar als spuitisolatie. EPS, XPS, PUR, PIR, …: ze komen nog altijd het vaakst voor als harde, drukvaste isolatieplaten. Met PIR-platen ben je zelfs zeker van de hoogst mogelijke thermische isolatiewaarde op de markt. Zulke platen zijn vooral interessant voor isolatie aan de buitenkant van woningen (buitengevelisolatie, dakisolatie langs buiten, …). Maar ook voor vloerisolatie, dakisolatie langs binnen, … blijven ze een interessante optie.

 

ALTERNATIEF 2 = isolatiedekens

Is de ondergrond niet effen en egaal? Dan zijn isolatiedekens van minerale wol veel geschikter dan harde isolatieplaten. Zulke dekens van glas- of rotswol zijn veel flexibeler en dus vlotter te plaatsen bij ongelijke oppervlakken. Bovendien komen ze gemiddeld ook iets goedkoper uit dan kunststof isolatie. Experts gebruiken zulke dekens vaak voor de isolatie van hellende daken langs binnen, plafondisolatie, de isolatie van zoldervloeren, …

 

ALTERNATIEF 3 = inblaasisolatie

Naast spuitbaar isolatieschuim zijn er ook materialen die je kan laten inblazen. Het gaat om cellulose (papiervlokken), glaswol en houtvezels. Dat inblazen kan met een toegevoegde kleefstof (bv. voor dakisolatie), maar dat hoeft niet altijd (bv. voor zoldervloerisolatie). De techniek is dus vergelijkbaar met spuitisolatie, maar het gaat wel om ecologischere isolatiematerialen.

 

Zelf isolatieschuim aanbrengen of expert inschakelen?

Ben je een ervaren doe-het-zelver? Dan kan je voor kleinere klussen zelf met spuitbaar isolatieschuim aan de slag. Voor grotere projecten schakel je dan weer het best altijd een ervaren isolatiespecialist in. Beide opties op een rij:

 

1. Zelf isolatieschuim aanbrengen

Wil je zelf isoleren rond ramen en deuren? Of is het nodig om kieren, naden of gaten in je muren op te vullen vanwege warmteverlies? Dan kan je zelf met bv. Soudal isolatieschuim aan de slag. Zulke spuitbussen kan je eenvoudig kopen in een doe-het-zelfzaak. Je moet daarbij wel goed rekening houden met enkele aandachtspunten: veiligheidsbril en handschoenen, het bevochtigen van de ondergrond voor een goede hechting en snelle uitharding, …

LET OP: isolatieschuim in zo’n spuitbus is vooral geschikt voor kleine klussen. Gaat het om grotere oppervlaktes als je vloer, dak, …? Dan moet je een gespecialiseerd isolatiebedrijf inschakelen.

 

2. Isolatie-expert inschakelen

Bij grotere oppervlaktes volstaat isolatieschuim in een spuitbus natuurlijk niet. Enkel een gespecialiseerd vakbedrijf beschikt over de apparatuur en de expertise om een volledig dak, vloer, spouwmuur, … te isoleren met spuitisolatie. Door samen te werken met zo’n expert kan je rekenen op…

 

 • Advies op maat: voor welk type schuim kies jij het best? Hoe dik moet de isolatielaag idealiter zijn? Is het nodig om het uitgeharde schuim achteraf nog egaal te schuren of niet? Een vakspecialist geeft je gericht advies voor een optimaal eindresultaat.
 • Correcte plaatsing: een expert bereidt eerst de ondergrond goed voor, houdt rekening met de expansie van het isolatieschuim, maakt het oppervlak licht vochtig, … Kortom, hij stelt alles in het werk om een naadloze, luchtdichte isolatielaag te bekomen.
 • Veilige werken: een vakbedrijf beschikt over een speciaal spuitpistool voor grotere oppervlakken. Bovendien draagt zo’n expert ook altijd beschermende werkkledij en een mondmasker. Bepaalde stoffen in dat schuim kunnen namelijk schadelijk zijn voor de gezondheid. De isolatiewerken verlopen dus helemaal veilig.
 • Financiële voordelen: schakel je een erkend vakbedrijf in voor je isolatiewerken? Dan maak je aanspraak op de Mijn VerbouwPremie. En is je woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je slechts 6% btw op alle arbeids- en materiaalkosten. Dat scheelt samen een behoorlijk stuk op je eindfactuur!

Vrijblijvend offertes van vakspecialisten vergelijken? Daarvoor moet je gewoon het onderstaande offerteformulier invullen. Na enkele werkdagen nemen meerdere geschikte vakbedrijven al contact op om jouw project te bespreken!

 

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten