Isolatienorm
Sinds 2020 geldt al de dakisolatienorm in Vlaanderen. Om de klimaatdoelstellingen van 2030 te halen, is daar ook de isolatienorm 2021 bijgekomen. Wat omvatten die verstrengde energienormen precies? Aan welke voorwaarden moet je voldoen als je een woning koopt of erft? En waarom is die isolatienorm zo belangrijk voor jezelf en onze planeet? Je ontdekt het allemaal in dit artikel!
Ga snel naar:
Waarom is de isolatienorm er?
Hoe voldoen aan de isolatienorm?
Mogelijke premies & financiële voordelen
Waarom isolatiespecialist inschakelen?
Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan
Wat omvat de isolatienorm?
Koop of erf je een woning? Dan moet je sinds 2021 binnen de 5 jaar aan minstens 3 van de volgende 6 eisen voldoen:
- Het dak van je woning is geïsoleerd.
- De muren van je woning zijn geïsoleerd.
- De benedenvloer van je woning is geïsoleerd.
- Je raamkaders en beglazing hebben een hoge isolatiewaarde.
- Je hebt een condensatieketel die niet ouder is dan 15 jaar.
- Je maakt gebruik van hernieuwbare energie met een warmtepomp of zonneboiler.
BELANGRIJK: wacht niet tot je je woning verkoopt om te voldoen aan de isolatienorm. Zo bespaar je nu al op je energiefactuur, geniet je van een aangenaam wooncomfort, … Bovendien kan je de kosten van deze energiebesparende maatregelen drukken met verschillende premies. Meer weten? Ontvang gratis advies op maat van een isolatiespecialist actief in je buurt!
Waarom is de isolatienorm er?
Met de isolatienorm wil de Vlaamse overheid de klimaatdoelstellingen van 2030 halen. Maar naast de toekomst van onze planeet zijn de energienormen ook enorm belangrijk voor jezelf. Dankzij een betere energie-efficiëntie van je woning geniet je van…
- Lagere energiekosten: door je dak, gevel, vloer, … te isoleren, bespaar je enorm op je energiefactuur. Alleen al met vloerisolatie kan je bv. tot 15 à 20% besparen op je energiekosten. Bovendien hang je ook veel minder af van de schommelende energieprijzen.
- Snelle terugverdientijd: dankzij die besparing op je energiekosten verdien je je investering in woningisolatie snel terug. Voor spouwmuurisolatie bedraagt de gemiddelde terugverdientijd bv. slechts 2 à 7 jaar. Daarna maak je dankzij je lagere energiefactuur pure winst.
- Optimaal wooncomfort: dankzij een doorgedreven isolatie blijft het langer warm in je woning in de winter en langer koel in de zomer.
- Geen vochtproblemen: laat je je woning grondig isoleren? Dan voorkom je ook vochtproblemen en mogelijke schade aan bv. je dakconstructie, je houten ondervloer, …
- Waardevermeerdering van je woning: dankzij een goede woningisolatie krijg je een hoge energiescore op je energieprestatiecertificaat (EPC). En die goede score zorgt dan weer voor een hogere verkoopwaarde.
Voldoen aan de isolatienorm? Werk samen met een vakman!
Of je nu je woning wil verkopen of niet, voldoen aan de isolatienorm staat garant voor een lagere energiefactuur en een optimaal woon- en warmtecomfort. Benieuwd naar de mogelijkheden om de isolatieschil van jouw woning aan te pakken? Vraag dan gratis advies op maat aan verschillende isolatiespecialisten actief in je buurt. Zo kan je niet alleen die adviezen, maar ook prijzen, werkwijzen, … gericht vergelijken.
Gratis voorstellen aanvragen? Ontvang vrijblijvend offertes op maat bij verschillende vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.
Hoe voldoen aan de isolatienorm?
Welke maatregelen kan je nemen om te voldoen aan de isolatienorm? Dat hangt af van de mate waarin je woning op dit moment al geïsoleerd is. Je kan onder meer kiezen voor:
1. Dak- en/of zoldervloerisolatie
Warmte stijgt. Je dak en/of je zoldervloer isoleren is dus essentieel om warmteverlies te voorkomen en hoge stookkosten te vermijden. Je kan voldoen aan de isolatienorm dankzij…
- Dakisolatie langs binnen: heb je geen dakrenovatie voor ogen? Dan is je hellend dak langs binnen isoleren de meest aangewezen optie. Zo blijft je dakbedekking onaangeroerd. Bij platte daken is deze methode minder geschikt. De dakconstructie is dan namelijk onderhevig aan temperatuurschommelingen.
- Dakisolatie langs buiten: is je dakbedekking aan vervanging toe? Dan is het een goed idee om tegelijk je dak langs buiten te laten isoleren. De isolatielaag ligt dan aan de buitenkant van je dakconstructie. Zo vermijd je ruimteverlies in je woning en je dak is optimaal beschermd tegen vocht en weersinvloeden.
- Zoldervloerisolatie: gebruik je je zolder enkel als opslagplaats? Dan is je zoldervloer isoleren praktischer en goedkoper. Bovendien moet je zo een ruimte minder verwarmen in je woning, waardoor je nog minder stookkosten hebt. Wil je van je zolder een optimaal geïsoleerde leefruimte maken? Dan kan je ook dakisolatie met zoldervloerisolatie combineren.
Vrijblijvend offertes voor dak- of zoldervloerisolatie aanvragen? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij meerdere vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.
2. Spouwmuurisolatie
De buitenmuren van je woning vormen een groot oppervlak. Spouwmuurisolatie is dan ook 1 van de eenvoudigste en snelste manieren om flink te besparen op je energiefactuur. Je kan je spouwmuren isoleren op 2 manieren:
- Spouwmuurisolatie bij renovatie: is je spouwmuur geschikt voor na-isolatie? Een vakman maakt dan kleine gaten in het voegwerk, waarlangs hij het isolatiemateriaal in de spouw spuit. Daarna maakt hij die gaatjes weer dicht met een metselspecie in de kleur van je voegen. Die werken duren niet meer dan 1 dag.
- Spouwmuurisolatie bij nieuwbouw: bij een nieuwbouw isoleert een vakman de spouw bij de opbouw van de muren. Hij plaatst het isolatiemateriaal tegen de binnenmuur en werkt die isolatielaag dan af met een gevelbekleding naar keuze (crepi, steenstrips, hout, …).
Vrijblijvend offertes voor spouwmuurisolatie aanvragen? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij meerdere vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.
3. Buitengevelisolatie
Heb je een gevelrenovatie voor ogen? Is na-isolatie van je spouwmuren niet mogelijk of is je buitenmuur beschadigd? In plaats van spouwmuurisolatie kan je dan ook kiezen voor buitengevelisolatie. Een vakman plaatst dan kunststof isolatieplaten op je buitenmuur, gevolgd door een gevelafwerking naar keuze (crepi, hout, …). Naast een lagere energiefactuur geniet je zo ook van een nieuwe uitstraling van je woning.
Vrijblijvend offertes voor gevelisolatie aanvragen? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij meerdere vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.
4. Vloerisolatie
Ook via je benedenvloer kan veel warmte verloren gaan. Wil je genieten van lekker warme voeten en lagere energiekosten? Je kan je vloer isoleren op 2 manieren, afhankelijk van het feit of je een kelder hebt of niet:
- Wel een kelder = vloer isoleren langs onder: bij deze methode plaatst een vakman het isolatiemateriaal tegen het plafond van je (kruip)kelder (zie foto boven). Zo ontsnapt er geen warmte van de leefruimtes naar de kelder en bereikt de koude uit de kelder je verwarmde ruimtes niet. Bovendien komen er geen breekwerken aan te pas en blijft je vloerbekleding mooi intact.
- Geen kelder = vloer isoleren langs boven: heb je geen kelder of is die onvoldoende toegankelijk? Dan kan je je vloer uitbreken, isoleren en een nieuwe vloerbekleding plaatsen. Wil je die breekwerken vermijden? Ook isoleren op je huidige vloer is een optie. In dat geval is de opbouwhoogte een groot aandachtspunt. Je kiest best een isolatiemateriaal met een lage lambdawaarde. Zo moet je minder dik isoleren.
Vrijblijvend offertes voor vloerisolatie aanvragen? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij meerdere vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.
5. Nieuwe ramen
Zijn je ramen intussen al meer dan 15 jaar oud? Voor je wooncomfort en je energiefactuur loont het dan sterk om te investeren in nieuwe ramen. Die uitstekende thermische isolatie én geluidsisolatie is te danken aan 2 factoren:
- Isolatieglas: zelfs met gewoon dubbel glas verlies je veel warmte. Isolatieglas is tegenwoordig dé standaardkeuze, zowel bij renovatie als nieuwbouw. Zo’n hoogrendementglas isoleert tot 3 keer beter dan gewoon dubbel glas. Bovendien heb je ook veel minder last van omgevingsgeluiden.
- Isolerende raamkaders: enkel je glas vervangen kan, maar voor een optimale isolatie kies je best voor volledig nieuwe ramen. Ook nieuwe raamkaders (in PVC, aluminium, hout, …) beperken het warmteverlies en maken je woning nog energiezuiniger. Bovendien geef je ook een nieuwe uitstraling aan je woning.
Vrijblijvend offertes voor nieuwe ramen aanvragen? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij meerdere vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.
Mogelijke premies & financiële voordelen
Heb je net een woning gekocht en wil je zeker voldoen aan de isolatienorm? Wil je een betere energiescore op je EPC om je woning te kunnen verkopen tegen een hogere prijs? Of verlang je gewoon naar minder energiekosten en meer comfort? In al die gevallen is isolatie de oplossing. Dankzij tal van premies & financiële voordelen kan je de kosten voor die isolatiewerken trouwens flink drukken:
- Mijn VerbouwPremie: via de Mijn VerbouwPremie kan je premies krijgen voor dak- en zoldervloerisolatie, nieuwe ramen en deuren, spouwmuurisolatie, buitengevelisolatie en vloerisolatie.
- Totaalrenovatiebonus: investeer je binnen de 5 jaar in 3 of meer energiebesparende maatregelen en dateert de factuur van je eerste investering tussen 2017 en 2020? Dan kom je in aanmerking voor de Totaalrenovatiebonus. Hoe meer maatregelen je laat uitvoeren, hoe groter het bedrag van deze bonus.
- EPC-labelpremie: haal je na een energetische renovatie een hoger energielabel op je EPC-attest dan ervoor (binnen een termijn van 5 jaar)? En heeft de factuur van je eerste investering een datum in of na 2021? Dan kan je ook aanspraak maken op de EPC-labelpremie van Fluvius. Let op: deze premie is niet cumuleerbaar met de Totaalrenovatiebonus. Vanaf 1 januari 2025 verhuist deze premie bovendien naar de Mijn VerbouwPremie.
- Verlaagd btw-tarief: gaat het om een woning die ouder is dan 10 jaar en laat je de werken uitvoeren door een vakman? Dan betaal je slechts 6% btw in plaats van 21% op zowel de materiaal- als de arbeidskosten. Dat verlaagde btw-tarief kan een flink verschil betekenen op je eindfactuur.
- Gemeentelijke premie: sommige gemeentes reiken ook premies uit voor isolatiewerken. De bedragen en voorwaarden kunnen verschillen per gemeente. Informeer je dus op voorhand bij jouw gemeente.
Kosten van isolatiewerken drukken? Werk samen met een vakman!
Om in aanmerking te komen voor deze premies en financiële voordelen moet je een beroep doen op een erkende vakman. Die geeft je bovendien ook advies rond deze premies en bezorgt je alle documenten voor een correcte aanvraag. En dat is niet alles… Door te kiezen voor een specialist ben je zeker van een optimale, naadloze isolatieschil van je woning en een maximale besparing op je energiekosten.
Op zoek naar een vakman actief in je buurt? Je kan gratis voorstellen op maat aanvragen bij meerdere isolatiespecialisten via onze offertepagina.
Waarom een isolatiespecialist inschakelen?
Wil je zeker zijn dat je woning voldoet aan de isolatienorm? Dan schakel je best een isolatiespecialist in. Zo kan je gegarandeerd rekenen op…
- Advies op maat: welke isolatiematerialen zijn het meest geschikt? Welke isolatiedikte is nodig om aanspraak te maken op de isolatiepremies? En welke isolatiemethode voldoet het meest aan jouw situatie en persoonlijke wensen? Een vakman begeleidt je bij je project van a tot z.
- Correcte uitvoering: om welk isolatieproject het ook gaat, een vakman zorgt voor een naadloze isolatieschil zonder koude- of warmtebruggen. Dankzij die correcte uitvoering ben je zeker van een optimaal rendement van je woningisolatie.
- Vlotte isolatiewerken: met al zijn ervaring en expertise isoleert een vakman je woning snel en efficiënt. Bovendien kan hij ook kiezen voor spuitisolatie of inblaasisolatie. Zo blijven de arbeidskosten beperkt en zijn de werken uitgevoerd in een mum van tijd.
- Kwalitatieve materialen: een isolatiespecialist gebruikt enkel hoogwaardige, duurzame materialen. Bovendien kan hij die ook aankopen aan een scherpere prijs dan particulieren.
- Premies & financiële voordelen: enkel als je samenwerkt met een specialist kan je aanspraak maken op verschillende premies. Dat is belangrijk om de kosten voor je isolatiewerken binnen de perken te houden.
Vrijblijvend offertes ontvangen? Dat kan snel en eenvoudig via onze offertedienst. Om in contact te komen met meerdere vakmannen actief in je buurt moet je enkel het onderstaande offerteformulier invullen: