Vloer isoleren: materialen & prijzen

Via de vloer kan er heel wat warmte verloren gaan. Je vloer isoleren kan dan ook een flinke energiebesparing opleveren, en dat merk je dan weer op de factuur. In dit artikel ontdek je geschikte materialen voor vloerisolatie en hun prijzen.

 

Welke materialen gebruiken voor vloerisolatie?

De vloer isoleren kan met verschillende materialen gebeuren. Hier vind je alvast enkele veelgebruikte isolatiematerialen voor vloeren:

 

vloer isoleren met platen 1) Vloerisolatieplaten

Isolatieplaten zijn erg geschikt voor het isoleren van vloeren. Een aandachtspunt hierbij is de drukvastheid van de platen; je kiest best voor vloerisolatieplaten die redelijk wat gewicht aankunnen, vooral als het gaat om het isoleren van de vloer langs de bovenzijde (later in dit artikel meer over deze werkwijze).

Isolerende platen uit EPS, PIR en PUR krijgen vaak de voorkeur bij het isoleren van de vloer met isolatieplaten.

Ontdek hier meer over vloerisolatieplaten.

 

 

vloerisolatie gespoten pur 2) Vloer isoleren met PUR schuim

Met gespoten PUR-schuim kan je snel een oppervlak van een isolatielaag voorzien. Het heeft een goede isolatiewaarde. Het zorgt bovendien voor een naadloze afsluiting en heeft een snelle droogtijd.

De vloer isoleren met gespoten PUR heeft als voordeel dat er geen uitvullaag moet voorzien worden voor de leidingen. Het schuim zorgt er namelijk voor dat de leidingen meteen goed ingekapseld zitten.

Lees hier meer over vloerisolatie met PUR-schuim.

 

 

isolatiechape plaatsen 3) Isolerende chape

Een isolatiechape bevat, zoals de naam al verraadt, een isolerend materiaal. Deze ondervloer vult goed alle hoeken op, waardoor een naadloze isolatielaag ontstaat. Net zoals bij gespoten PUR is ook hier geen uitvullaag nodig.

Aangezien de isolatiewaarde van isolerende chapes niet echt gunstig is, worden ze doorgaans niet als een volwaardige vloerisolatie beschouwd. Je combineert een isolatiechape dus best met een ander isolatiemateriaal.

Lees hier meer over isolerende chapes.

 

Ben je op zoek naar een isolatiespecialist voor het isoleren van je vloer? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij experts in isolatiewerken. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de voordeligste aanbieding eruit kiezen.
Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

 

Werkwijze

Vloerisolatie plaatsen kan op verschillende manieren gebeuren:

1) De vloer isoleren langs de onderkant kan alleen als er een (kruip)kelder is. Deze ruimte wordt namelijk zelden verwarmd, dus zonder isolatie kan er koude naar de verwarmde ruimtes en er kan ook warmte uit de bewoonde ruimtes ontsnappen naar deze ruimte. Het voordeel van deze werkwijze om de vloer te isoleren is dat er geen breekwerk nodig is aan de bestaande vloer.

Voor deze manier van isoleren kiest men vaak voor harde isolatieplaten, bijvoorbeeld uit PIR, PUR of EPS. Voor het afdichten van kieren kan je dan PUR schuim gebruiken. Bij kelders met veel leidingen kies je best meteen voor PUR-schuim omdat dit makkelijk rond de leidingen aan te brengen is, wat bij isolatieplaten moeilijker is.

Lees hier meer over het isoleren van de vloer via de kruipkelder.

 

2) Een vloer isoleren langs de bovenzijde vereist heel wat breekwerk en eventuele leidingen kunnen de klus nog bemoeilijken. Bovendien moet je na de isolatiewerken een nieuwe afwerkingslaag voorzien. Bovenop de bestaande vloer een isolatielaag en een nieuwe vloerafwerking plaatsen is ook een optie, maar dit zal al snel te veel ruimte innemen. De vloeropbouw is bij deze werkwijze namelijk een groot aandachtspunt; het is belangrijk om zo dun mogelijk te isoleren om geen problemen te krijgen met bijvoorbeeld de deuren.

Om de dikte van de isolatielaag zo beperkt mogelijk te houden kies je dan ook best voor een isolatiemateriaal met een goede isolatiewaarde. Meestal valt de keuze hierbij op isolatieplaten met een hoge drukvastheid. Ook PUR-schuim en isolerende chapes behoren natuurlijk tot de mogelijkheden.

vloer isoleren prijs

 

Prijs vloer isoleren

De prijs voor het isoleren van de vloer is afhankelijk van verschillende factoren. Onder meer de materiaalkeuze, de werkwijze (vloer isoleren langs boven of onder), de dikte van de isolatielaag en de totale oppervlakte zullen een invloed hebben op het berekenen van de kosten. Ook de moeilijkheidsgraad van de isolatiewerken speelt een rol bij het bepalen van de prijs.

Voor het laten isoleren van de vloer met isolatieplaten kan je je verwachten aan startprijzen van ongeveer 20 euro per m2. Laat je je vloer isoleren met gespoten PUR-schuim, dan beginnen de prijzen ongeveer bij 25 euro per m2. Voor het laten plaatsen van een isolatiechape kan je uitgaan van een gelijkaardige prijs.

Verdien vloerisolatie sneller terug dankzij de isolatiepremies!

Om het isoleren van vloeren aantrekkelijker te maken zijn er heel wat premies beschikbaar. Zo kan je je investering sneller terugverdienen. Voor de bedragen, voorwaarden en meer info voor de vloerisolatiepremie kan je terecht in het artikel over isolatiepremies.

 

Een isolatiespecialist kan je vertellen wat de beste vloerisolatie is in jouw geval en met welk isolatiemateriaal je in aanmerking komt voor de premies. Wil je je vloer isoleren en hiervoor een beroep doen op een vakman? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend offertes op maat aanvragen bij experts in isolatiewerken. Klik hier voor meer info.

 

 

Offertes voor vloerisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten