Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zolder isoleren

De zolder isoleren is de meest rendabele manier om energie te besparen. Warmte stijgt, waardoor maar liefst 25% van de energie verloren gaat via een niet-geïsoleerd dak. Lees hier hoe je een zolder kan isoleren, welke isolatiematerialen je hiervoor kan gebruiken, wat het ongeveer kost om een zolder te isoleren en waarop je moet letten.

Ga snel naar:
Werkwijze zolder isoleren
Mogelijke isolatiematerialen
Prijs zolder isoleren
Enkele aandachtspunten
Vergelijk offertes van isolatiespecialisten

 

Dak of zoldervloer isoleren?

Wanneer je de bovenste schil van je woning isoleert, kan je zowel het dak als de zoldervloer aanpakken:

 • Zoldervloer isoleren: dient de zolder louter als stockageruimte? Dan doe je er goed aan de zoldervloer te isoleren. Zo wordt de zolderruimte niet mee verwarmd met de rest van je woning, waardoor je extra energie bespaart.
 • Dak isoleren: wordt de zolder ook ingericht als woonruimte, dan moet je vanzelfsprekend het dak isoleren. Uiteraard is het ook perfect mogelijk zowel de zoldervloer als het dak te isoleren.

TIP: twijfel je over de beste aanpak voor jouw zolderisolatie? Laat je dan adviseren door een ervaren isolatiespecialist. Vind experts in jouw buurt.

 

Hoe zolder isoleren?

Er zijn verschillende werkwijzen die een isolatiespecialist kan hanteren om een zolder te isoleren. Een overzicht van de mogelijkheden:

 

OPTIE 1: Zoldervloer isoleren

zoldervloerisolatie prijzen

Het isoleren van de zoldervloer is de meest aangewezen optie om te besparen op stookkosten. De warmte uit de woonvertrekken verdwijnt niet meer naar de hogergelegen zolderruimte, waardoor je minder hoeft te verwarmen. De vloer isoleren is bovendien ook goedkoper dan het dak isoleren. Let wel: de zoldervloer isoleren is enkel aangewezen wanneer je de zolder niet als leefruimte gebruikt. Doe je dit wel, dan moet je het dak isoleren of zoldervloerisolatie combineren met dakisolatie.

Hoe je zoldervloer isolatie aangebrengt, hangt grotendeels af van de constructie van de vloer. Zo hanteer je een andere methode wanneer het gaat om een draagstructuur in massieve beton of houten kepers.

Prijs zoldervloer isoleren: € 20 à 40 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang prijzen op maat.

 

Houten zoldervloer isoleren

Bij een houten (niet-massieve) zoldervloer vul je de ruimtes tussen de vloerbalken op met isolatiemateriaal. Minerale wol is hiervoor erg geschikt. Het beste is om een isolatiepakket te krijgen met een dikte van 15 tot 23 cm. Deze dikten hebben prijs versus besparing de beste verhouding. Naast minerale wol kan de ruimte in de vloer ook worden opgevuld met minerale vlokken of pur schuim.

Net als bij dakisolatie moet je altijd gebruik maken van een dampscherm. Dit moet aan de onderzijde van de draagconstructie worden aangebracht naar de warme zijde toe. Er bestaan ook isolatieplaten waarop al een dampscherm aangebracht is. Hoe je de vloer verder afwerkt, hangt ervan af of de vloer nog beloopbaar moet zijn of niet. Indien niet, zijn goedkope houtpanelen zoals OSB of vezelplaten een goede keuze.

 

Betonnen zoldervloer isoleren

Wanneer het om een betonnen (massieve) zoldervloer gaat, dan zal het isolatiemateriaal bovenop de vloer bevestigd moeten worden. Allereerst moet er een dampfolie op de bestaande vloer worden aangebracht. Deze kan je los aanbrengen, maar de voegen moeten altijd goed afgekleefd worden. Dat geldt ook voor de randen van de folie nabij de wanden. Op de folie bevestig je dan drukvaste isolatieplaten. Deze leg je bij voorkeur in twee geschrankte lagen van in totaal 20 centimeter dik.

Geen fan van harde isolatieplaten? Dan is isolatie met minerale wol ook een optie. Er moet dan echter eerst een houten raamwerk op de vloer gemaakt worden waartussen het isolatiemateriaal geplaatst wordt. Dit jaagt de kostprijs natuurlijk iets de hoogte in.

 

OPTIE 2: Dak isoleren langs binnen

dak zolder isoleren

Door het dak te isoleren verkrijg je een aangenaam leefklimaat en maak je de zolder minder onderhevig aan temperatuurschommelingen. De eenvoudigste manier om een hellend dak langs binnen te isoleren is met minerale wol (glas– of steenwol). Hiermee worden de ruimtes tussen de kepers volledig opgevuld.

Het is belangrijk dat het materiaal voldoende dik wordt aangebracht (15 tot 20 cm), anders heeft de isolatie te weinig effect. Meestal is het bestaande keperwerk niet breed genoeg om een dergelijke isolatie toe te passen. In dat geval worden nieuwe kepers dwars op de oude aangebracht. De minerale wol dien je altijd iets groter uit te snijden dan de afstand tussen de kepers (bv. 1 cm extra). Glas- en steenwol kan je nl. goed samendrukken en blijft netjes zitten als je deze tussen de kepers aanbrengt.

Bovenop het materiaal moet een dampscherm komen. Er is ook minerale wol te verkrijgen waarop al een dampscherm aanwezig is. Dit zijn zogenaamde spijkerflensdekens. Deze zijn aan een kant voorzien van een aluminiumfolie dat als dampscherm fungeert. Ze zijn vooral geschikt wanneer de afstanden tussen de kepers gelijk zijn. Spijkerflensdekens worden aan de voorzijde op de kepers vastgeniet. De voegen worden afgewerkt met aluminium tape.

Prijs dak isoleren langs binnen: € 20 à 50 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang prijzen op maat.

 

OPTIE 3: Dak isoleren langs buiten

dakisolatie prijzen hellend dak

Wanneer de dakbedekking of dakconstructie aan vervanging toe is, dan is isolatie aan de buitenzijde ook een optie. Hiervoor zijn verschillende isolatiepanelen te verkrijgen, waarvan sommige zelfs al voorzien zijn van tengel- en panlatten. Het spreekt voor zich dat dakisolatie langs buiten de meest drastische optie is, maar wanneer het dak toch gerenoveerd moet worden kan je deze optie zeker overwegen.

Prijs dak isoleren langs buiten: € 40 à 60 per m² (excl. btw en nieuwe dakbedekking, incl. plaatsing). Ontvang prijzen op maat.

 

Soorten isolatie voor de zolder

Wanneer je je zolder gaat isoleren, kan je kiezen uit verschillende soorten isolatie. Welk isolatiemateriaal het meest geschikt is voor welke toepassing, ontdek je hier:

 1. Minerale wol

  Glaswol en rotswol zijn erg geschikt voor de isolatie van houten zoldervloeren en schuine daken van binnenuit. Minerale wol heeft een goede isolatiewaarde, kan goed tegen vocht en is erg betaalbaar.

 2. Isolatieplaten

  Kunststof isolatieplaten uit PUR, PIR, XPS of EPS zijn stevige platen die al goed isoleren bij een geringe dikte. Sommige isolatieplaten zijn ook beloopbaar. Ze worden voornamelijk gebruikt om betonnen zoldervloeren en om daken langs de buitenzijde te isoleren.

 3. PUR schuim

  Gespoten PUR is geschikt voor het isoleren van schuine daken (langs binnen) en betonnen zoldervloeren. Het wordt met een pistool aangebracht op het te isoleren oppervlak. De plaatsing gaat snel, wat de plaatsingskosten drukt. PUR-schuim is ideaal voor moeilijk bereikbare plaatsen, biedt een optimale luchtdichtheid en heeft een hoge isolatiewaarde.

 4. Ecologische isolatie

  Wil je meer ecologisch te werk gaan? Kies dan voor een ecologisch isolatiemateriaal zoals vlaswol, hennepwol, schapenwol, kurk, papiervlokken… De prijs is doorgaans wel een stuk hoger dan die van de traditionele isolatiematerialen.

 

Prijs zolder isoleren

Een zolder isoleren kost gemiddeld € 20 à 60 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). De exacte prijs hangt af van de gekozen isolatiemethode, het gewenste isolatiemateriaal, de gekozen dikte van de isolatielaag, eventuele voorbereidende werken of afwerking… In de tabel hieronder vind je een overzicht van de richtprijzen per isolatiemethode:

IsolatiemethodeGemiddelde prijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Zoldervloerisolatie€ 20 à 40
Dakisolatie langs binnen€ 20 à 50
Dakisolatie langs buiten€ 40 à 60

Benieuwd naar een prijs op maat voor jouw zolderisolatie? Via onze offerteservice kan je prijsvoorstellen vergelijken van meerdere isolatiespecialisten in jouw regio. Start hier jouw aanvraag.

 

Druk de prijs voor zolderisolatie met premies

Zolderisolatie wordt nog aantrekkelijker wanneer je gebruik maakt van premies om de prijs te drukken. Zo verdien je jouw investering nog sneller terug. Wanneer je je zolder gaat isoleren, maak je o.a. aanspraak op de Mijn VerbouwPremie, de EPC-labelpremie, de Totaalrenovatiebonus en gemeentelijke premies. Je kan onder bepaalde voorwaarden ook gebruik maken van het verlaagd btw-tarief van 6%.

 

Zolder isoleren: aandachtspunten

Waarop moet je letten wanneer je je zolder gaat isoleren? Een overzicht van de aandachtspunten:

 • Plaats altijd een dampscherm: een dampscherm beschermt het isolatiemateriaal tegen vocht en zorgt ervoor dat het materiaal zijn isolatiewaarde behoudt. Ga je je zolder isoleren, plaats dan altijd een dampscherm aan de warmte kant van de isolatie.
 • Plaats het meest dampdichte materiaal onderaan: indien je verschillende isolatiematerialen gebruikt, dan moet het meest dampdichte materiaal altijd onderaan worden bevestigd om vochtproblemen te voorkomen. Daarboven kan dan een meer dampopen materiaal worden toegepast.
 • Vermijd koudebruggen: het is belangrijk dat er een goede aansluiting is tussen de zolderisolatie en de wandisolatie zodat er geen koudebruggen ontstaan.
 • Houd rekening met de dikte van de isolatielaag: om de vereiste dikte van de isolatie te bepalen, moet je rekening houden met de isolatiewaarde van het gekozen materiaal. Houd daarnaast ook rekening met de zolder afwerking wanneer je de ruimte als leefruimte wilt inrichten. Isoleer je bv. naast je dak ook je zoldervloer, dan moet je ervoor zorgen dat de vloeropbouw niet te hoog wordt. Ook hierbij speelt de dikte van de isolatielaag een rol.
 • Kies het meest geschikte isolatiemateriaal: voor een betonnen zoldervloer kies je best voor harde isolatieplaten, terwijl je in een ruimte met veel kieren, spleten of hoekjes beter voor PU-schuim gaat. Zonder voorkennis is het soms lastig om het juiste isolatiemateriaal te kiezen. Daarom laat je je best adviseren voor een ervaren isolatiespecialist. Via onderstaand offerteformulier kom je eenvoudig in contact met experts in jouw buurt:

 

Offertes voor dakisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten