Isolatie-info.be
Hét infopunt over de soorten isolatie en prijzen van isoleren.
Vergelijk meer dan 350+ isolatie experten online!
header image

Spouwmuurisolatie

Bij spouwmuurisolatie wordt de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur (spouw) opgevuld met isolatie. Isolatie in de spouw voorkomt dat warmte uit huis verloren gaat, met meer warmtecomfort en een lagere energiefactuur als resultaat. Alles over de mogelijkheden, voorwaarden, prijs, terugverdientijd en voor- en nadelen van spouwisolatie lees je hier.

Kan ik mijn spouwmuur isoleren? spouwmuur herkennenvoorwaarden spouwmuurisolatie
Ga snel naar: prijsterugverdientijd –  mogelijke isolatiematerialenvoordelen en nadelen

 

Hoe de spouwmuur isoleren?

 

Renovatie

Een bestaande spouw kan je eenvoudig laten na-isoleren via de gevel. In de voegen worden dan kleine gaatjes gemaakt waar het isolatiemateriaal doorheen gespoten of geblazen wordt. De gaatjes worden achteraf weer netjes dichtgemaakt in dezelfde kleur als het voegwerk. Het grote voordeel is dat er geen sloopwerk of hinder aan te pas komt. De werken kunnen doorgans op 1 dag gebeuren. Maar hoe weet je of je een spouw hebt en of deze voldoet aan de voorwaarden voor spouwmuurisolatie? Meer info vind je verderop in dit artikel.

 

Nieuwbouw

Bij nieuwbouwprojecten wordt de spouw meteen geïsoleerd bij het opbouwen van de muren. Het isolatiemateriaal wordt tegen de binnenmuur geplaatst en afgewerkt met een gevelbekleding naar keuze. Je kan daarbij kiezen voor een afwerking in crepi, hout, baksteen, … Meer info vind je hier.

 

Heb ik een spouwmuur?

Om de spouw te kunnen isoleren moet er natuurlijk een aanwezig zijn. Maar hoe kan je een spouwmuur herkennen? Daar zijn verschillende aanwijzingen voor.

 • Bouwplannen: via de bouwplannen kan je makkelijk nagaan of jouw huis een spouw heeft. Zie je op de plannen ruimte tussen de binnen- en buitenmuur, dan heb je waarschijnlijk een spouwmuur.
 • Bouwjaar van de woning: woningen die gebouwd zijn vóór 1920 hebben doorgaans geen spouwmuur. Woningen met een bouwjaar tussen 1920 en 1975 hebben hoogstwaarschijnlijk wel een spouwmuur. De kans dat deze geïsoleerd is is echter klein. Heb je een woning die gebouwd werd na 1975, dan is de kans groot dat je een spouwmuur hebt én dat deze geïsoleerd is.
 • Dikte van de muren: bij de voor- of achterdeur kan je makkelijk de afstand tussen de buiten- en binnenmuur meten. Is de afstand 25 cm of meer, dan is de kans groot dat je een spouwmuur hebt.
 • Verluchtingsroosters en open stootvoegen: zie je verluchtingsroosters of open stootvoegen in de gevel? Dat betekent dat er een luchtruimte (spouwmuur) achter de buitenmuur aanwezig is.
 • Type gevelstenen: bij woningen met een steense muur is de kans klein dat er een spouw aanwezig is. Een steense muur herken je aan het metspatroon waarbij volledige stenen afgewisseld worden met dwars gemetselde stenen (kopse stenen).

 

Kan ik mijn spouw isoleren?

Dat je huis een spouwmuur heeft, betekent niet automatisch dat je hem ook kan isoleren. Daarom moeten de gevel en spouw aan een aantal voorwaarden voldoen:

 1. De spouw is dik genoeg

  Spouwisolatie wordt aangeraden bij een spouwbreedte vanaf minimum 5 cm. Voldoende dikte is belangrijk om genoeg warmteweerstand te hebben. Bij een dunne spouw is er ook meer kans op spouwmuurvervuiling en cementbruggen, wat een slechte verspreiding van het isolatiemateriaal kan veroorzaken. Ook om aanspraak te kunnen maken op een premie, moet de spouwbreedte minimum 5 cm zijn.

  Kan je een dunnere spouw dan niet isoleren? Jawel, maar kies dan wel voor isolatiemateriaal met een hoog isolerend vermogen. Dan hoef je minder dik te isoleren. Een isolatiespecialist kijkt altijd eerst je spouwdikte na om op basis daarvan te bepalen of spouwmuurisolatie mogelijk is en welk isolatiemateriaal het meest geschikt is.

 2. De spouw is niet vervuild

  Om een goede verspreiding van het isolatiemateriaal te garanderen en vochtproblemen te vermijden, mag de spouw niet te vervuild zijn door cementresten of cementbaarden. Ook hier zal de isolatiespecialist nagaan of de spouw vervuild is en of de vervuiling verwijderd kan worden om spouwisolatie mogelijk te maken.

 3. De gevelbekleding is dampopen

  Spouwmuurisolatie werkt optimaal in droge omstandigheden. Daarom is het belangrijk dat vocht in de muren makkelijk afgevoerd kan worden. Zo voorkom je dat het bij de spouwisolatie geraakt en het isolatiemateriaal aantast. Om dezelfde reden is het aangeraden om spouwmuurisolatie te combineren met dampopen gevelbekleding. Daarbij kan het vocht makkelijk via de gevel ontsnappen.

  Voorbeelden van dampdichte gevelbekleding dat niet geschikt is i.c.m. spouwmuurisolatie: strengpers stenen, geglazuurde gevelstenen, verblendstenen, een geverfde gevel met dampdichte verf. Is spouwmuurisolatie niet mogelijk? Overweeg dan zeker een van deze alternatieve isolatiemethodes.

 4. De gevel is in goede staat

  Als je de spouw isoleert, mag de geval geen barsten, scheuren of andere schade vertonen. Hij is anders onvoldoende beschermd waardoor vocht makkelijk naar de spouw kan trekken en daar het isolatiemateriaal kan aantasten. Een verlies aan isolatievermogen en vochtproblemen zijn mogelijke gevolgen. Is je gevel beschadigd? Dan laat je beter eerst de spouw isoleren alvorens je de gevel laat herstellen en herbekleden.

 5. Gevels blootgesteld aan slagregens zijn beschermd

  Sommige gevels staan door hun ligging meer bloot aan slagregens. Zeker als de gevelbekleding een open structuur heeft nemen ze veel vocht op en drogen ze trager uit. Het is aangeraden om deze gevels eerst te impregneren voordat je de spouw isoleert. Bij het impregneren wordt een transparante beschermingslaag op de gevel aangebracht. Deze vult de poriën van de buitenmuur op en voorkomt zo dat vocht naar binnen kan dringen. Je gevel laten impregneren kost gemiddeld € 8 à 12 per m².

 

Welk isolatiebedrijf kiezen?

Overweeg je spouwmuurisolatie? Vraag dan offertes aan bij verschillende isolatiebedrijven. Weeg de adviezen goed tegen elkaar af want de kans bestaat dat de ene zegt dat spouwmuurisolatie niet mogelijk is terwijl een andere zegt dat het wel kan. Vergelijk ook de prijzen en voorgestelde materialen en kijk of de spouwmuur vooraf aan een grondige inspectie wordt onderworpen. Ontvang vrijblijvend offertes van verschillende isolatiebedrijven die actief zijn in jouw regio via de offertepagina.

 

spouwmuurisolatie voorbeeld
Na het inblazen/inspuiten van de spouwmuurisolatie worden de boorgaten in de voegen terug netjes afgedicht waardoor je er niets meer van ziet.

 

Prijs spouwmuurisolatie

De prijs van spouwmuurisolatie is afhankelijk van verschillende factoren zoals de dikte van de spouw, de te isoleren oppervlakte, de bereikbaarheid en het gekozen isolatiemateriaal. Reken op een kostprijs van gemiddeld € 15 à 30 per per m², excl. btw. Dat komt neer op € 1.455 à 2.910 voor een rijwoning (97 m²), € 1.605 à 3.210 voor een halfpen bebouwing (107 m²) en € 2.100 à 4.200 voor een open bebouwing (140 m²). Benieuwd naar advies en een exacte prijs voor jouw project? Ontvang vrijblijvend tot 3 offertes van bedrijven actief in jouw regio via onze offerteservice.

 

Op hoeveel tijd heb ik mijn investering terugverdiend?

Door de besparing op energiekosten verdien je jouw investering na een tijdje vanzelf weer terug.De terugverdientijd van spouwmuurisolatie schommelt tussen de 2 en 7 jaar en is afhankelijk van verschillende factoren. Denk maar aan je energieverbruik, het type woning (gesloten, halfopen, open), de dikte van het isolatiemateriaal en de energiebron waarmee je verwarmt. Als je elektrisch verwarmt, bespaar je het meest en kan je de investering in spouwisolatie al op gemiddeld 2 jaar terugverdienen. Verwarm je op gas of mazout, dan is de terugverdientijd gemiddeld 4 à 5 jaar.

 

Druk de kosten dankzij premies en subsidies

Als je investeert in spouwmuurisolatie kan je onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op een premie van de netbeheerder. Bovendien betaal je slechts 6% btw als je woning ouder is dan 10 jaar en als je de isolatiewerken laat uitvoeren door een aannemer. Lees hier meer over de premies voor spouwmuurisolatie.

 

 

Soorten spouwmuurisolatie

De spouwmuur isoleren kan met verschillende isolatiematerialen. EPS-parels, Knauf Supafil (glaswol) en PUR spuitisolatie worden het vaakst gebruikt.

 

spouwmuurisolatie EPS-parels 1. EPS-parels

EPS-parels zijn kleine isomobolletjes die via gaten in de voegen van de gevel in de spouwmuur geblazen worden. Ze brengen geen schade toe aan het milieu of de gezondheid. In vergelijking met de 2 andere materialen zijn EPS-parels het meest vochtbestendig. Wat geluidsisolatie en brandveiligiheid betreft, scoren ze wel iets minder goed dan glaswol. Algemeen mag je uitgaan van een goede prijs-kwaliteitverhouding waarbij een goede isolatiewaarde gecombineerd wordt met een relatief lage prijs.

Belangrijkste voordelen: duurzaam – vochtwerend – 100% recycleerbaar – onschadelijk voor de gezondheid – geschikt voor smalle spouwmuren (vanaf 3 cm)
Gemiddelde prijs: € 20 – 25 per m² (excl. btw)

 

spouwmuurisolatie Knauf Supafil 2. Knauf Supafil (glaswol)

Knauf supafil is een type glaswol dat speciaal ontwikkeld werd voor de na-isolatie van bestaande spouwmuren. Het wordt, net zoals EPS-parels, in de spouw geblazen. Dit isolatiemateriaal is vochtbestendig en onschadelijk voor het milieu en de gezondheid. In vergelijking met de 2 andere materialen is Supafil het goedkoopst. Het presteert ook het best op vlak van geluidsisolatie en brandveiligheid. Glaswol zoals Knauf Supafil vereist wel een minimale spouwmuurbreedte van 5 cm.

Belangrijkste voordelen: hoogste isolerend vermogen van alle minerale wollen – zowel thermisch als akoestisch isolerend  – duurzaam – vochtwerend – brandwerend en onbrandbaar – onschadelijk voor gezondheid en milieu 
Gemiddelde prijs: € 15 – 20 per m² (excl. btw)

 

spouwmuurisolatie PUR spuitisolatie 3. PUR spuitisolatie

PUR spuitisolatie wordt als vloeistof in de spouw gespoten, waarna het uitzet en uithardt. Het vormt zo een naadloze afdichting die alle hoeken goed opvult. Wat geluidsisolatie betreft scoort PUR iets minder goed dan de alternatieven. Het is ook minder milieuvriendelijk omdat het niet recycleerbaar is. PUR spuitisolatie is wel duurzaam, vochtbestendig en krimpvrij. Het is bovendien het meest aangeraden in geval van een vervuilde of smalle spouwmuur. In vergelijking met de 2 andere materialen is PUR-isolatie het duurst maar wel het best thermisch isolerend.

Belangrijkste voordelen: beste isolatiewaarde in vgl. met alternatieven – krimpvrij – winddicht – vochtwerend – brandwerend – geschikt voor smalle spouwmuren (vanaf 3 cm)
Gemiddelde prijs: € 25 – 30 per m² (excl. btw)

 

Welk isolatiemateriaal kies ik best?

Bij het kiezen van het meest geschikte isolatiemateriaal voor jouw spouw spelen naast de prijs en je persoonlijke voorkeur nog andere factoren mee:

 • Dikte van de spouw: in een smalle spouw kan je minder isolatiemateriaal aanbrengen. Je kiest in dat geval best voor isolatiemateriaal met een hoog isolerend vermogen. Hoe beter het materiaal isoleert, hoe minder dik je moet isoleren. Hou ook rekening met de vereisten per materiaal. EPS-parels en PUR zijn bijvoorbeeld geschikt voor smalle spouwen van 3 cm. Supafil vereist dan weer een spouwbreedte van min. 5 cm.
 • Grootte van de voegen: om het isolatiemateriaal in de spouw te kunnen blazen moeten er gaten in de gevel geboord worden. De diameter van de boorgaten hangt af van de dikte van de voeg. In een standaard voeg kan je gaten boren met een gemiddelde diameter tot 23 mm. Bij en afwijkende voegen kan de diameter beperkt zijn tot 16mm. Vereiste minimale boordiameter EPS-parels: 16 mm, Supafil: 14 mm, PUR: 12 mm.
 • Doel van de isolatie: spouwmuurisolatie wordt hoofdzakelijk geplaatst om thermisch te isoleren? Wil je ook het lawaai meer buiten houden? Kies dan voor isolatiemateriaal dat naast thermisch ook akoestisch goed isoleert. Minerale wol (steenwol en glaswol) isoleert akoestisch het best in vergelijking met EPS-parels en PUR.

 

Tip: laat je informeren door een isolatiespecialist. Deze heeft de nodige kennis en ervaring om te bepalen welk isolatiemateriaal het meest geschikt is voor jouw spouwmuur. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat via de offertepagina.

 

 

Wat als ik mijn spouw niet kan isoleren?

Heb je geen spouwmuur of voldoet hij niet aan de voorwaarden, overweeg dan een van deze twee alternatieve manieren van muurisolatie:

 • Muren isoleren langs buiten: van de twee alternatieven is deze methode het meest aangeraden. Het grote voordeel van de muren langs buiten te isoleren is dat je binnen in huis geen ruimte verliest. Doordat de isolatie op de bestaande buitenmuur wordt aangebracht, moet je wel nieuwe gevelbekleding plaatsen. › Lees hier meer over buitenmuren isoleren.
 • Muren isoleren langs binnen: isoleer je de muren langs binnen, dan verlies je wel plaats binnen. Het grote voordeel aan deze methode is dan weer dat er niet geraakt wordt aan je buitenmuur en je dus geen nieuwe gevelbekleding moet plaatsen. › Lees hier meer over binnenmuren isoleren.

 

 

Wat als ik al spouwmuurisolatie heb?

Vooral bij oudere woningen laat de bestaande spouwmuurisolatie soms de wensen over. De isolatiematerialen die vroeger gebruikt werden zijn vaak minder isolerend. Een ander veel voorkomend probleem is ingezakte isolatie. Soms volstaat het om het isolatiemateriaal plaatselijk te herstellen of aan te vullen. Of dat echt een volwaardige oplossing is, hangt vooral af van het soort isolatiemateriaal. De oude spouwmuurisolatie verwijderen en vervangen door nieuwe is vaak echter de beste oplossing om energieverlies en vochtproblemen te voorkomen.

 

 

Voordelen spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie zorgt ervoor dat de opgewekte warmte langer in huis blijft. Dat resulteert niet alleen in meer warmtecomfort in huis maar zorgt er ook voor dat je minder moet stoken. Daardoor kan je tot 25% besparen op de energiefactuur. Dat je minder moet stoken is bovendien beter voor het milieu. Doordat je huis zuiniger wordt krijgt het ook een beter energielabel. Bij een eventuele verkoop kan dat kopers aantrekken.

Spouwisolatie is dus zeker het overwegen waard. Vooral als je weet dat de werken doorgaans op 1 dag kunnen gebeuren en dat er geen vervelende breekwerken bij komen kijken. Bovendien kan je onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op premies van de overheid. Zo kan je de kosten drukken en wordt de investering nog interessanter.

 

Nadelen spouwmuurisolatie

Een vaak aangehaald nadeel van spouwmuurisolatie is dat het vochtproblemen doet ontstaan. Toch mag je dat niet zomaar als waar aannemen.

Om spouwmuurisolatie te kunnen plaatsen moeten de gevel en spouw aan een aantal voorwaarden voldoen (zie eerder in dit artikel). Isoleer je ondanks dat er niet aan de voorwaarden voldaan wordt, dan kunnen er inderdaad nadelen zoals vochtproblemen ontstaan. Bijvoorbeeld door spouwmuurisolatie te plaatsen in combinatie met een beschadigde gevel of dampdichte gevelbekleding. Tip: laat vooraf een grondige inspectie van de spouw uitvoeren om zo na te gaan of er aan de voorwaarden voldaan wordt.

Verder kan je enkel bij slecht geventileerde woningen nadelen van spouwisolatie ondervinden. Door de spouwmuur te isoleren kan niet alleen de warmte, maar ook het woonvocht moeilijker uit de woning ontsnappen. Het is daarom belangrijk om een goed geïsoleerde woning goed te ventileren om zo het vocht voldoende af te voeren.

 

Offertes voor spouwmuurisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten