Isolatie-info.be Hét grootste vergelijk- en adviesplatform

Spouwmuurisolatie: Complete gids 2021 - 2022

Bij spouwmuurisolatie wordt de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur (spouw) opgevuld met isolatie. Isolatie in de spouw voorkomt dat warmte uit huis verloren gaat, met meer warmtecomfort en een lagere energiefactuur als resultaat. Alles over de mogelijkheden, voorwaarden, prijs, terugverdientijd en voor- en nadelen van spouwisolatie lees je hier.

Kan ik mijn spouwmuur isoleren?

Belangrijkste weetjes:

 

Wat is spouwmuurisolatie + hoe spouwmuur isoleren?

De spouw is de luchtruimte tussen de binnen- en buitenmuur van een gebouw. Bij isolatie van de spouwmuur wordt die ruimte opgevuld met isolatie. Hoe dat gebeurt en met welk soort spouwmuurisolatie materiaal, is afhankelijk van de situatie:

 

1. Spouwmuurisolatie bij renovatie

Je kan een bestaande spouwmuur na-isoleren via de gevel. In de voegen worden dan kleine gaatjes gemaakt waar het isolatiemateriaal doorheen gespoten wordt. De gaatjes worden achteraf weer netjes dichtgemaakt in dezelfde kleur als het voegwerk. Het voordeel is dat er geen sloopwerk aan te pas komt. De werken kunnen doorgans op 1 dag gebeuren. Hoe weet je of je een spouwmuur hebt en of deze voldoet aan de voorwaarden voor spouwmuurisolatie?

Lees meer verderop in het artikel.

 

2. Spouwmuurisolatie bij nieuwbouw

Bij nieuwbouwprojecten wordt de spouw geïsoleerd bij het opbouwen van de muren. We noemen dat buitenmuurisolatie. Het isolatiemateriaal wordt tegen de binnenmuur geplaatst en afgewerkt met een gevelbekleding naar keuze. Je kan daarbij kiezen voor een afwerking in crepi, hout, baksteen, …

Lees meer over buitenmuurisolatie.


 

Kan ik mijn spouw isoleren?

Om de spouw te kunnen isoleren, moet er eerst en vooral een spouw aanwezig zijn. Verder moet die spouwmuur ook aan bepaalde voorwaarden voldoen opdat isolatie van de spouw mogelijk is. Een overzicht:

 

FACTOR 1: heb ik een spouwmuur?

Hoe kan je een spouwmuur herkennen? Daar zijn verschillende aanwijzingen voor.

 • Bouwplannen: via de bouwplannen kan je makkelijk nagaan of jouw huis een spouw heeft. Zie je op de plannen ruimte tussen de binnen- en buitenmuur, dan heb je waarschijnlijk een spouwmuur.
 • Bouwjaar van de woning: woningen die gebouwd zijn vóór 1920 hebben doorgaans geen spouwmuur. Woningen met een bouwjaar tussen 1920 en 1975 hebben hoogstwaarschijnlijk wel een spouwmuur. De kans dat deze geïsoleerd is, is echter klein. Heb je een woning die gebouwd werd na 1975, dan is de kans groot dat je een spouwmuur hebt én dat deze geïsoleerd is.
 • Dikte van de muren: bij de voor- of achterdeur kan je makkelijk de afstand tussen de buiten- en binnenmuur meten. Is de afstand 25 cm of meer, dan is de kans groot dat je een spouwmuur hebt.
 • Verluchtingsroosters en open stootvoegen: zie je verluchtingsroosters of open stootvoegen in de gevel? Dat betekent dat er een luchtruimte (spouwmuur) achter de buitenmuur aanwezig is.
 • Type gevelstenen: bij woningen met een steense muur is de kans klein dat er een spouw aanwezig is. Een steense muur herken je aan het metspatroon waarbij volledige stenen afgewisseld worden met dwars gemetselde stenen (kopse stenen).

Hoe ben ik zeker of ik een spouwmuur heb? Daarvoor schakel je best een isolatiespecialist in. Deze kan met de juiste technieken nagaan of je een spouwmuur hebt, of isolatie van de spouw mogelijk is en welk soort spouwmuurisolatiemateriaal het meest geschikt is. Ontvang vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat.

 

FACTOR 2: is mijn spouw geschikt?

Dat je huis een spouwmuur heeft, betekent niet automatisch dat je hem ook kan isoleren. Daarom moeten de gevel en spouw aan een aantal voorwaarden voldoen:

 1. De spouw is dik genoeg

  Spouwisolatie wordt aangeraden bij een spouwbreedte vanaf minimum 5 cm. Voldoende dikte is nodig om genoeg warmteweerstand te hebben. Bij een dunne spouw is er ook meer kans op spouwmuurvervuiling en cementbruggen, wat een slechte verspreiding van het isolatiemateriaal veroorzaakt. Ook om aanspraak te kunnen maken op een premie, moet de spouwbreedte minimum 5 cm zijn.

  Kan je een dunne spouw niet isoleren? Jawel, maar dan kies je best een isolatiemateriaal met een hoog isolerend vermogen. Zo moet je minder dik isoleren. Een vakman kijkt altijd je spouwdikte na om te bepalen of isolatie mogelijk is en welk spouwmuurisolatie materiaal geschikt is. Een gratis diagnose en prijsvoorstellen kan je hier aanvragen.

 2. De spouw is niet vervuild

  Om een goede verspreiding van het isolatiemateriaal te garanderen en vochtproblemen te vermijden, mag de spouw niet te vervuild zijn door cementresten of -baarden. Een vakman gaat op voorhand na of de spouw vervuild is en of die vervuiling verwijderd kan worden. Een gratis diagnose en prijsvoorstellen kan je hier aanvragen.

 3. De gevelbekleding is dampopen

  Spouwmuurisolatie werkt optimaal in droge omstandigheden. Daarom is het belangrijk dat vocht in de muren makkelijk afgevoerd kan worden. Het is daarom aangeraden om spouwmuurisolatie te combineren met dampopen gevelbekleding. Daarbij kan het vocht makkelijk via de gevel ontsnappen.

  Voorbeelden van dampdichte gevelbekleding die niet geschikt is voor spouwmuurisolatie: strengpers stenen, geglazuurde gevelstenen, verblendstenen of een geverfde gevel met dampdichte verf. Overweeg in dat geval zeker een van deze alternatieve isolatiemethodes.

 4. De gevel is in goede staat

  Als je de spouw isoleert, mag de gevel geen barsten of andere schade vertonen. Hij is anders onvoldoende beschermd waardoor vocht makkelijk naar de spouw kan trekken en daar het isolatiemateriaal kan aantasten. Mogelijke gevolgen: verlies aan isolatievermogen en vochtproblemen. Is je gevel beschadigd? Dan laat je die beter eerst herstellen.

 5. Gevels blootgesteld aan slagregens zijn beschermd

  Sommige gevels staan door hun ligging meer bloot aan slagregens. Zeker als de gevelbekleding een open structuur heeft, nemen ze veel vocht op en drogen ze trager uit. Het is aangeraden om deze gevels eerst te impregneren voordat je de spouw isoleert. Daarbij wordt een transparante beschermingslaag op de gevel aangebracht die voorkomt dat vocht naar binnen dringt. Je gevel impregneren kost € 8 à 12 per m².

 

 

CONCLUSIE: welk spouwmuurisolatie bedrijf kiezen?

Om er zeker van te zijn of isolatie van je spouwmuur mogelijk is, schakel je best een gespecialiseerd spouwmuurisolatie bedrijf in. Een vakman gaat niet alleen na of je een spouwmuur hebt, maar controleert ook of je spouw dik genoeg is, vervuild is, of de gevel nog in goede staat is, … Zo bepaalt hij of spouwmuurisolatie mogelijk is, welke voorbereidende werken (bv. spouwmuur vervuiling verwijderen, …) nodig zijn, welk soort spouwmuurisolatie het meest geschikt is, wat de mogelijke terugverdientijd is, …

Tip: vraag offertes aan bij verschillende spouwmuurisolatie bedrijven: weeg de adviezen goed tegen elkaar af want de kans bestaat dat de ene zegt dat isolatie van de spouw niet mogelijk is terwijl een andere zegt dat het wel kan. Vergelijk ook de prijzen en voorgestelde materialen en kijk of de spouwmuur vooraf aan een grondige inspectie wordt onderworpen. Ontvang vrijblijvend offertes van verschillende isolatiebedrijven die actief zijn in jouw regio via de offertepagina.

 

Is spouwmuurisolatie mogelijk? Over de prijs, soorten, … vind je meer info verderop in het artikel.

Is spouwmuurisolatie niet mogelijk? Overweeg dan zeker een van deze alternatieve isolatiemethodes.

 

spouwmuurisolatie aanbrengen

Spouwmuurisolatie prijs 2021 - 2022

De prijs van spouwmuurisolatie is afhankelijk van verschillende factoren zoals de dikte van de spouw, de te isoleren oppervlakte, de bereikbaarheid en het gekozen isolatiemateriaal. Gemiddeld bedraagt de spouwmuurisolatie prijs € 15 à 30 per m², excl. btw. Dat komt neer op € 1.455 à 2.910 voor een rijwoning (97 m²), € 1.605 à 3.210 voor een halfopen bebouwing (107 m²) en € 2.100 à 4.200 voor een open bebouwing (140 m²).

Benieuwd naar advies en een exacte prijs voor jouw project? Ontvang vrijblijvend tot 3 offertes van bedrijven actief in jouw regio via onze offerteservice.

 

Op hoeveel tijd heb ik mijn investering terugverdiend?

Door de besparing op energiekosten verdien je jouw investering vanzelf weer terug. De terugverdientijd van spouwmuurisolatie schommelt tussen 2 en 7 jaar en hangt af van verschillende factoren: energieverbruik, type woning (gesloten, halfopen, open), dikte van het isolatiemateriaal en de energiebron waarmee je verwarmt. Als je elektrisch verwarmt, bespaar je het meest en kan je de investering in spouwisolatie al op 2 jaar terugverdienen. Bij verwarming op gas of mazout is de terugverdientijd 4 à 5 jaar.

 

Druk de prijs dankzij premies en subsidies

Als je investeert in spouwmuurisolatie kan je onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op premies en andere financiële voordelen. Zo betaal je slechts 6% btw als je woning ouder is dan 10 jaar. Lees meer over de premies voor spouwmuurisolatie.

 

 

Soorten spouwmuurisolatie

De spouwmuur isoleren kan met verschillende spouwmuurisolatie soorten. EPS-parels, Knauf Supafil (glaswol) en PUR spuitisolatie worden het vaakst gebruikt:

 

1. EPS-parels

spouwmuurisolatie eps-korrels

EPS-parels zijn kleine isomobolletjes die via gaten in de voegen van de gevel in de spouwmuur geblazen worden. Ze brengen geen schade toe aan het milieu of de gezondheid. In vergelijking met de 2 andere materialen zijn EPS-parels het meest vochtbestendig. Wat geluidsisolatie en brandveiligiheid betreft, scoren ze wel iets minder goed dan glaswol. Algemeen mag je uitgaan van een goede prijs-kwaliteitverhouding waarbij een goede spouwmuur isolatiewaarde gecombineerd wordt met een relatief lage prijs.

 

 • Duurzaam
 • Vochtwerend
 • 100% Recycleerbaar
 • Onschadelijk voor de gezondheid
 • Geschikt voor smalle spouwmuren (vanaf 3 cm)

 

Prijs spouwmuurisolatie met EPS-parels: € 20 à 25 per m² (excl. btw).

 

2. Knauf Supafil (glaswol)

spouwmuurisolatie glaswol

Knauf supafil is glaswol dat speciaal ontwikkeld werd voor de na-isolatie van bestaande spouwmuren. Het wordt, net zoals EPS-parels, in de spouw geblazen. Dit spouwmuur isolatiemateriaal is vochtbestendig en onschadelijk voor het milieu en de gezondheid. Vergeleken met de andere spouwmuurisolatie materialen is Supafil het goedkoopst. Het presteert ook het best op vlak van geluidsisolatie en brandveiligheid. Glaswol zoals Knauf Supafil vereist wel een min. spouwmuurbreedte van 5 cm.

 

 • Duurzaam
 • Vochtwerend
 • Onschadelijk voor gezondheid en milieu
 • Hoogste isolerend vermogen van alle minerale wollen
 • Zowel thermisch als akoestisch isolerend
 • Brandwerend en onbrandbaar

 

Prijs glaswol spouwmuurisolatie: € 15 à 20 per m² (excl. btw).

 

3. PUR spuitisolatie

spouwmuurisolatie pur-spuitisolatie

PUR spuitisolatie wordt als vloeistof in de spouw gespoten, waarna het uitzet en uithardt. Het vormt zo een naadloze afdichting die alle hoeken goed opvult. Wat geluidsisolatie betreft scoort PUR iets minder goed dan de alternatieven. Het is ook minder milieuvriendelijk omdat het niet recycleerbaar is. PUR spuitisolatie is wel duurzaam, vochtbestendig en krimpvrij. Het is bovendien het meest aangeraden in geval van een vervuilde of smalle spouwmuur. In vergelijking met de 2 andere spouwmuurisolatie materialen is PUR het duurst maar wel het best thermisch isolerend.

 

 • Beste isolatiewaarde in vgl. met alternatieven
 • Krimpvrij
 • Winddicht
 • Vochtwerend
 • Brandwerend
 • Geschikt voor smalle spouwmuren (vanaf 3 cm)

 

Prijs PUR spouwmuurisolatie: € 25 à 30 per m² (excl. btw).

 

Welk soort spouwmuurisolatie kies ik best?

Bij het kiezen van het meest geschikte spouwmuurisolatie materiaal spelen naast de prijs en je persoonlijke voorkeur nog andere factoren mee:

 • Dikte van de spouw: in een smalle spouw kan je minder isolatiemateriaal aanbrengen. Je kiest dan best voor isolatiemateriaal met een hoog isolatievermogen. Zo moet je minder dik isoleren. Hou ook rekening met de eisen per materiaal. EPS-parels en PUR kunnen bv. in smalle spouwen van 3 cm. Supafil vereist een spouwbreedte van min. 5 cm.
 • Grootte van de voegen: om het isolatiemateriaal in de spouw te kunnen blazen moeten er gaten in de gevel geboord worden. De diameter van de boorgaten hangt af van de dikte van de voeg. Vereiste minimale boordiameter bij EPS-parels: 16 mm, Supafil: 14 mm, PUR: 12 mm.
 • Doel van de isolatie: spouwmuurisolatie wordt hoofdzakelijk geplaatst om thermisch te isoleren. Wil je ook geluidsisolerende spouwmuurisolatie? Dan isoleert minerale wol (steenwol en glaswol) akoestisch het best in vergelijking met EPS-parels en PUR.

Tip: laat je informeren door een isolatiespecialist. Deze kan o.b.v. de dikte van de spouw, vervuiling, … precies bepalen welk soort spouwmuurisolatie materiaal het meest geschikt is voor jouw situatie. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat via de offertepagina.

 

Belangrijke valkuilen + risico’s bij spouwisolatie

Overweeg je de isolatie van jouw spouwmuur? Dan hou je best rekening met volgende valkuilen en risico’s:

 

1. Let op met bestaande / verouderde spouwmuurisolatie

Vooral bij oudere woningen laat de bestaande spouwmuurisolatie soms de wensen over. De isolatiematerialen die vroeger gebruikt werden zijn vaak minder isolerend. Een ander veel voorkomend probleem is ingezakte isolatie.

De oplossing? Plaatselijk de spouwmuurisolatie bijvullen of herstellen is soms voldoende. Of dat echt een volwaardige oplossing is, hangt vooral af van het soort spouwmuurisolatie materiaal. De oude spouwmuurisolatie verwijderen en vervangen door nieuwe is vaak echter de beste oplossing om energieverlies en vochtproblemen te voorkomen.

 

2. Let op voor vochtproblemen

Isolatie van de spouwmuur is enkel aangeraden onder bepaalde voorwaarden (zie hierboven). Plaats je spouwisolatie ondanks dat er niet aan de voorwaarden voldaan wordt, dan kunnen er nadelen zoals vochtproblemen ontstaan. Bv. als je spouwisolatie plaatst i.c.m. een beschadigde gevel.

Tip: laat vooraf een grondige inspectie van de spouw uitvoeren om na te gaan of er aan de voorwaarden voldaan wordt. Door isolatie van de spouwmuur kan niet alleen de warmte, maar ook het woonvocht moeilijker uit de woning ontsnappen. Het is daarom belangrijk om een goed geïsoleerde woning ook goed te ventileren om zo het vocht voldoende af te voeren.

 

3. Let op als je een spouwmuurisolatie bedrijf kiest

Overweeg je muurisolatie via de spouwmuur? Vraag dan zeker voorstellen aan bij verschillende spouwmuurisolatie bedrijven. Elke isolatiespecialist heeft zijn eigen kennis, ervaring en voorkeuren waardoor de adviezen kunnen verschillen. Door meerdere offertes aan te vragen, kan je goed vergelijken.

Let op: zorg ervoor dat je goed vergelijkt. Ga bv. goed na wat in de voorgestelde prijs inbegrepen is en welke spouwmuurisolatie materialen met welke isolatiewaarde aangeraden worden. Controleer ook op hoeveel vierkante meter en welke spouwdikte de isolatiespecialist zich baseert. Een goede inschatting is belangrijk opdat je spouw voldoende opgevuld wordt. Meer tips om spouwmuurisolatie aannemers te vergelijken.

Offertes vergelijken van verschillende spouwmuurisolatie bedrijven? Dat kan volledig gratis en vrijblijvend via onze online offerteservice.

 

spouwmuurisolatie voorbeeld
Na het inblazen/inspuiten van de spouwmuurisolatie worden de boorgaten in de voegen terug netjes afgedicht waardoor je er niets meer van ziet.

Voordelen spouwmuurisolatie

 • Meer warmtecomfort: spouwmuurisolatie zorgt ervoor dat de opgewekte warmte langer in huis blijft. Dat resulteert in meer warmtecomfort in huis.
 • Besparing op de energiefactuur: doordat de warmte langer in huis blijft, moet je minder stoken. Daardoor kan je tot 25% besparen op de energiefactuur. Dat je minder moet stoken is ook beter voor het milieu.
 • Waarde van je woning stijgt: doordat je huis zuiniger wordt krijgt het ook een beter energielabel. Bij een eventuele verkoop kan dat kopers aantrekken.
 • Snelle plaatsing + geen breekwerken: de werken kunnen doorgaans op 1 dag gebeuren en er komen geen vervelende breekwerken bij kijken.
 • Snelle terugverdientijd: de investering in isolatie van je spouw kan je op 2 à 7 jaar terugverdienen. Bovendien kan je aanspraak maken op premies voor spouwmuurisolatie. Zo kan je de prijs drukken waardoor de terugverdientijd nog korter wordt en de investering nog interessanter.

 

Nadelen spouwmuurisolatie

 • Spouwmuurisolatie kan vochtproblemen veroorzaken: om spouwmuurisolatie te kunnen plaatsen moeten de gevel en spouw aan enkele voorwaarden voldoen (zie hierboven). Plaats je spouwisolatie ondanks dat er niet aan de voorwaarden voldaan wordt, dan kunnen er nadelen zoals vochtproblemen ontstaan. Bv. door spouwmuurisolatie te plaatsen i.c.m. een beschadigde gevel of dampdichte gevelbekleding.

 

FAQ: Veelgestelde vragen over isolatie van de spouwmuur • Wat als spouwisolatie niet mogelijk is?

  Heb je geen spouwmuur of voldoet hij niet aan de voorwaarden, overweeg dan een van deze twee alternatieve manieren van muurisolatie:

  • Muren isoleren langs buiten: van de twee alternatieven is deze methode het meest aangeraden. Het grote voordeel van de muren langs buiten te isoleren is dat je binnen in huis geen ruimte verliest. Doordat de isolatie op de bestaande buitenmuur wordt aangebracht, moet je wel nieuwe gevelbekleding plaatsen. Lees hier meer over buitenmuren isoleren.
  • Muren isoleren langs binnen: isoleer je de muren langs binnen, dan verlies je wel plaats binnen. Het grote voordeel aan deze methode is dan weer dat er niet geraakt wordt aan je buitenmuur en je dus geen nieuwe gevelbekleding moet plaatsen. Lees hier meer over binnenmuren isoleren.


 • Hoeveel graden scheelt spouwmuurisolatie?

  Door spouwisolatie aan te brengen gaat er heel wat minder warmte uit huis verloren. Hoeveel graden dat precies scheelt is moeilijk vast te leggen. Alles is afhankelijk van de staat van het gebouw, de mate van isolatie, je stookgedrag, de temperatuur buiten, …

  Je kan ervan uitgaan dat zonder isolatie ongeveer 20% à 25% van de warmte verloren gaat via de spouwmuur. Spouwmuurisolatie aanbrengen zorgt dus hoe dan ook voor een mooie energiebesparing. • Heeft spouwmuurisolatie zin?
  Ja! Spouwisolatie plaatsen zorgt niet alleen voor meer warmtecomfort in huis. Doordat er minder warmte uit huis verloren gaat, moet je ook minder stoken. Zo kan je tot wel 25% besparen op je energiefactuur. Dat is bovendien niet enkel financieel voordelig maar is ook goed voor het milieu. Een energiezuinige woning is ook meer waard en dankzij het beter energielabel ook aantrekkelijker voor eventuele kopers.


 • Wat is een goede isolatiewaarde (Rc-waarde) voor de spouwmuur?

  De Rc-waarde van de spouwmuur (m2K/W) geeft weer wat de totale isolatiewaarde van de spouwmuur is, incl. spouwisolatie. Hoe hoger de waarde, hoe beter de spouwmuur geïsoleerd is. De ideale isolatiewaarde voor de spouwmuur is 1,7 à 2 m2K/W.

  Een goede isolatiewaarde behaal je door het spouwmuur isolatiemateriaal goed af te stemmen op de dikte en mate van vervuiling van de spouw, de staat van de gevel en dikte van de voegen. Verder is het ook belangrijk dat de isolatiewaarde van je spouwmuur voldoet aan de geldende isolatie-eisen en voorwaarden om aanspraak te kunnen maken op premies.

  TIP: een vakman weet waarmee hij rekening moet houden en verzekert je van een optimaal geïsoleerde spouwmuur die voldoet aan de eisen. Lees meer over de ideale isolatiewaarde voor de spouwmuur.

 

Offertes voor spouwmuurisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten