Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Knauf Supafil Spouwmuurisolatie

Een vaak gebruikt materiaal voor het isoleren van spouwmuren is glaswol. De beste glaswol heeft een HR++ label en dus een hogere isolatiewaarde dan standaard glaswol. Supafil van fabrikant Knauf Insulation is daar een voorbeeld van. Alles over de eigenschappen, mogelijkheden en prijs van Supafil glaswol, in vergelijking met de andere soorten spouwmuurisolatie, lees je hier.

Ga snel naar: Voor- en nadelenPrijsIs mijn spouw geschikt?Alternatieven

 

Wat is Knauf Supafil?

Supafil is een witte minerale inblaaswol (glaswol). Hoewel het ook gebruikt kan worden bij nieuwbouwprojecten, werd Supafil speciaal ontwikkeld voor het na-isoleren van bestaande spouwmuren. Het wordt daarbij via gaten in de voegen van de gevel in de spouw geblazen.

isolatie spouw supafil

 

Voordelen en nadelen van Knauf Supafil spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie kan je het best beoordelen aan de hand van een aantal vaste kenmerken. Een overzicht van deze kenmerken en hoe Supafil erop scoort:

 

 • Isolatiewaarde en duurzaamheid

  De isolatiewaarde van een isolatiemateriaal wordt uitgedrukt in de lambdawaarde. Hoe lager deze waarde, hoe beter het materiaal isoleert. Supafil spouwmuurisolatie heeft een lambdawaarde van 0,034 W/mK. Daarmee heeft het de hoogste isolatie prestaties binnen de minerale wollen. Een groot voordeel van Supafil is dat het zowel thermisch als akoestisch isoleert. Het is bovendien erg duurzaam. Dat betekent dat het lang meegaat zonder aan isolatiewaarde in te boeten.

 

 • Vochtwerendheid

  Supafil isolatie is waterafstotend. Schimmels, rot, bacteriën, het inzakken van het isolatiemateriaal, … krijgen daardoor geen kans. Het isolatiemateriaal is vochtwerend maar blijft wel ademen. Dat betekent dat opgenomen vocht dat zich in de muren bevindt toch kan ontsnappen. Op die manier worden vochtproblemen voorkomen.

 

 • Brandveiligheid

  Supafil behoort tot brandklasse A1. Dat betekent dat het isolatiemateriaal niet alleen brandwerend, maar ook onbrandbaar is.

 

 • Milieuvriendelijkheid en gezondheid

  Dit type glaswol bestaat voor 80% uit gerecycleerd glas, zonder toegevoegde chemicaliën. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor de gezondheid is het compleet onschadelijk.

 

 • Plaatsing

  Via boorgaten (minimale boordiameter = 14 mm) in de voegen van de gevel wordt de wol in de spouwmuur geblazen. De gaten worden telkens geboord in de kruising van de staande en liggende voeg om zo een optimale verdeling van het isolatiemateriaal mogelijk te maken. De korte vezel van Supafil is mooi rond waardoor de kleine vlokjes tijdens het inblazen bovendien gemakkelijk in elkaar vloeien. Zo ontstaat een naadloze vulling van de spouw. De volledige details over de plaatsing vind je terug in de brochure van Knauf Supafil.

 

Kies voor een erkend Supafil installateur

Supafil spouwmuurisolatie wordt alleen door een professioneel netwerk van Supafil Erkende Installateurs geplaatst. Pas na het volgen van een opleiding bij BCCA en Knauf Insulation kan een bedrijf een ATG certificaat (technische goedkeuring) krijgen. Niet alleen de firma maar ook de uitvoerder moet erkend worden door Knauf Insulation. Daarvoor hij een opleiding volgen bij fabrikant Knauf. Na de opleiding krijgt elke individuele uitvoerder een unieke Supafil Erkend Installateur licentie.

 

 

Knauf Supafil spouwmuurisolatie
Na het inblazen van Knauf Supafil worden de boorgaten in de voegen terug netjes afgedicht waardoor je er niets meer van ziet.

Prijs Knauf Supafil spouwmuurisolatie

De prijs van spouwmuurisolatie is afhankelijk van de dikte van de spouw, de totale oppervlakte, de bereikbaarheid en het gekozen isolatiemateriaal. Voor Knauf Supafil mag je rekenen op een prijs tussen de € 15 en 20 per m², excl. btw. Dat komt neer op € 1.455 à 1.940 voor een rijwoning (97 m²), € 1.605 à 2.140 voor een halfpen bebouwing (107 m²) en € 2.100 – 2.800 voor een open bebouwing (140 m²).

Een overzicht van de prijs in vergelijking met andere soorten spouwmuurisolatie.

Type
spouwmuurisolatie
Gemiddelde prijs
per m² (excl. btw)
Rijwoning
(97 m²)
Halfopen bebouwing
(107 m²)
Open bebouwing
(140 m²)
PUR-schuim€ 25 - 30€ 2.425 - 2.910€ 2.675 - 3.210€ 3.500 - 4.200
EPS-parels€ 20 - 25€ 1.940 - 2.425€ 2.140 - 2.675€ 2.800 - 3.500
Glaswol (Knauf Supafil)€ 15 - 20€ 1.455 - 1.940€ 1.605 - 2.140€ 2.100 - 2.800

Benieuwd naar de exacte prijs voor jouw project met PUR spouwmuurisolatie en/of alternatieven? Ontvang vrijblijvend tot 3 offertes van bedrijven actief in jouw regio via onze offerteservice.

 

Op hoeveel tijd kan ik mijn investering terugverdienen?

Met spouwmuurisolatie kan je tot 25% op je jaarlijkse energiefactuur besparen. Door de besparing op de energiekosten, verdien je de investering dus na een tijdje gewoon terug.

De gemiddelde terugverdientijd bij Supafil van Knauf isolatie schommelt tussen de 2 en 6 jaar en is afhankelijk van verschillende factoren: het soort woning, de dikte van het isolatiemateriaal en het type verwarming. Verwarm je op elektriciteit, dan realiseer je de grootste besparing en is je investering op gemiddeld 2 jaar terugverdiend. Verwarm je op gas of mazout, dan is de terugverdientijd 4 à 5 jaar.

 

Druk de kosten via premies en het verlaagd btw-tarief

Om de kosten te drukken en jouw investering zo nog sneller terug te verdienen, kan je onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op een premie. Is je woning ouder dan 10 jaar en laat je de isolatiewerken uitvoeren door een aannemer, dan betaal je bovendien slechts 6% btw. Meer info over deze financiële steunmaatregelen lees je hier.

 

Is mijn spouwmuur geschikt voor Knauf Supafil?

Eerst en vooral moet er een spouw aanwezig zijn. Ontdek hier hoe je een spouwmuur kan herkennen. Is er een spouw aanwezig? Dan moet deze bovendien aan een aantal voorwaarden voldoen om hem te kunnen isoleren met Supafil van Knauf isolatie:

 • Staat van de gevel: de gevel mag niet beschadigd (barsten of scheuren) zijn. Vocht en wind kunnen dan naar de spouw trekken en daar het isolatiemateriaal aantasten. Bij een beschadigde gevel verhoogt ook het risico dat het isolatiemateriaal uit de spouw lekt.
 • Type gevelbekleding: spouwmuurisolatie pas je best niet toe in combinatie met vorstgevoelige en/of dampdichte gevelbekleding. Dat is belangrijk om vochtproblemen of vorstschade aan de gevel te vermijden. Voorbeelden van niet geschikte gevels zijn gevels met dampdichte verf, verblendstenen, geglazuurde stenen of strengpers stenen.
 • Breedte van de spouw: isolatie met Supafil is mogelijk bij spouwmuren met een breedte vanaf 5 cm.
 • Vervuiling van de spouw: de spouw mag niet zwaar vervuild zijn met cementresten of oude bouwmaterialen. Dat kan koudebruggen doen ontstaan en bemoeilijkt ook de gelijke verdeling van de Supafil glaswol. Dat kan op zijn beurt dan weer leiden tot een verminderde isolatiewaarde en een verhoogd risico op vochtproblemen.

 

Tip: laat je spouwmuur vrijblijvend inspecteren

Wil je jouw spouwmuur laten isoleren met Supafil inblaaswol of een ander isolatiemateriaal? Laat dan op voorhand een inspectie van de gevel en spouw uitvoeren om zeker te zijn of spouwmuurisolatie mogelijk is en of eventuele voorbereidende werken (bvb. cementsluiers verwijderen) nodig zijn. Tip: laat je adviseren door meerdere isolatiespecialisten om zeker te zijn van een juiste diagnose. Ontvang vrijblijvend tot 3 offertes van vakmannen gespecialiseerd in spouwmuurisolatie via de offertepagina.

 

 

Supafil in vergelijking met andere soorten spouwmuurisolatie

Knauf Supafil (glaswol) is, samen met PUR spuitisolatie en EPS-parels, een van de meest gebruikte materialen voor het isoleren van de spouwmuur. Supafil is vochtbestendig en niet schadelijk voor het milieu. Op vlak van geluidsisolatie en brandveiligheid presteert het bovendien beter dan de andere soorten spouwmuurisolatie. Glaswol zoals Supafil van Knauf vereist wel een minimale spouwmuurbreedte van 5 cm en boorgaten van minimum 14 mm.

Bij Supafil mag je uitgaan van een goede prijs-kwaliteitverhouding: een goede isolatiewaarde in combinatie met de laagste prijs in vergelijking met de alternatieven. Een overzicht van de verschillende soorten spouwmuurisolatie:

Type
spouwmuurisolatie
Gemiddelde prijs
per m² (incl. btw)
Isolatiewaarde
(lambdawaarde)
PUR-schuim€ 25 - 30 0,023 – 0,032 W/mK
EPS-parels€ 20 - 25 0,033 – 0,042 W/mK
Glaswol (Knauf Supafil)€ 15 - 20 0,034 W/mK

Tip: vraag advies bij een isolatiespecialist. Deze kan je na een grondige inspectie informeren over het meest geschikte isolatiemateriaal voor jouw spouwmuur. Een vakman kan de isolatiewerken ook correct uitvoeren en jou zo verzekeren van een kwalitatief resultaat op lange termijn.

 

Een lichte variant van Supafil, Supafil Loft,  kan ook gebruikt worden om het dak mee te isoleren. Meer informatie lees je in het artikel: Supafil Loft dakisolatie.

 

Offertes voor spouwmuurisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten