Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Spouwmuurisolatie verwijderen

Vooral bij oudere woningen laat de staat van de spouwmuurisolatie soms te wensen over. De gebruikte isolatiematerialen zijn vaak sterk verouderd, met vochtproblemen en een verminderde isolatiewaarde als gevolg. Het is dan ook aangewezen om oude spouwmuurisolatie te verwijderen en vervangen door moderne isolatiematerialen. Lees hier meer over de werkwijze, kosten, mogelijke materialen, …

Ga snel naar:
Waarom oude spouwmuurisolatie verwijderen?
Soorten verouderde isolatiematerialen
Kosten spouwmuurisolatie verwijderen en vervangen
Werkwijze spouwmuurisolatie verwijderen
Spouwmuurisolatie verwijderen of bijvullen?
Ontvang vrijblijvend offertes

 

Hoe lang gaat spouwmuurisolatie mee?

Moderne spouwmuurisolatie gaat gemakkelijk meer dan 60 jaar mee. Laat je je oude spouwmuurisolatie verwijderen en nadien de spouwmuur opnieuw isoleren met een recent isolatiemateriaal, dan kan je hier dus levenslang van genieten. Oude spouwmuurisolatie gaat afhankelijk van de kwaliteit enkele tientallen jaren mee. Heb je een oudere woning met een geïsoleerde spouwmuur, dan loont het de moeite om de staat van je spouwmuurisolatie te laten controleren en deze te verwijderen en vervangen indien nodig.

Benieuwd of jouw spouwmuurisolatie toe is aan vervanging? Dan schakel je best een isolatiespecialist in. Die bepaalt via een grondige inspectie of het nodig is om de huidige spouwmuurisolatie te verwijderen en te vervangen én kan je gepast adviseren over de beste oplossing op maat van jouw situatie. Start je aanvraag hier.

spouwmuurisolatie vervangen

 

Waarom oude spouwmuurisolatie verwijderen?

Er zijn twee belangrijke redenen waarom verouderde spouwmuurisolatie verwijderen en vervangen door nieuwe isolatie nuttig kan zijn:

 

1. Moderne isolatiematerialen presteren veel beter

Aan het einde van de jaren zeventig en het begin van de jaren tachtig is men op grote schaal gestart met spouw isolatie. De isolatiematerialen die men hierbij gebruikte, zoals UF-schuim, kunststof parels en steenwol, waren destijds topproducten. Thermisch gezien presteerden ze redelijk. Inmiddels zijn we meer dan dertig jaar verder en beschikken we over isolatieproducten met hogere isolatiewaardes die op alle vlakken veel beter presteren. Met deze moderne materialen kan je dus meer energie besparen.

 

2. De isolatie is verweerd of naar beneden gezakt in de spouw

Ook isolatiematerialen ontkomen niet aan de tand des tijds. Dat geldt voornamelijk voor UF-schuim (niet te verwarren met PUR schuim), dat in het verleden veel is toegepast. Dit kan na verloop van tijd scheuren of verpoederen. Hierdoor verliest het zijn isolatiewaarde en kunnen er koudebruggen ontstaan.

Een ander veel voorkomend probleem is ingezakte spouwmuurisolatie. Hierbij is het isolatiemateriaal in de loop der jaren naar beneden gezakt in de spouw. Zo ontstaan er plekken in de gevel die niet opgevuld zijn met isolatie. Dit is niet alleen ongunstig voor het isolerend vermogen maar kan ook leiden tot vochtproblemen.

Oude spouwmuurisolatie laten verwijderen en vervangen? Een isolatiespecialist controleert de staat van je huidige spouwmuurisolatie en voert vervolgens de gepaste behandeling uit. Ontvang vrijblijvend advies en offertes op maat via onze offerteservice.

 

Soorten verouderde isolatiematerialen

De volgende spouwmuur isolatiematerialen waren vooral in de jaren tachtig populair. Inmiddels zijn er van deze materialen sterk verbeterde HR++ (hoogrendement) versies beschikbaar:

 • Ureumformaldehydeschuim (UF-schuim). Tegenwoordig gebruikt men het sterk verbeterde PUR schuim.
 • Verlijmde EPS parels (witte piepschuim bolletjes). Tegenwoordig gebruikt men grijze HR++ EPS parels. Deze isoleren een stuk beter.
 • Minerale steenwolvlokken. Deze worden inmiddels zoveel mogelijk vervangen door moderne HR++ glaswol (bijvoorbeeld Supafil). Dit materiaal isoleert niet alleen beter dan steenwol maar is makkelijker homogeen aan te brengen in de spouw en blijft, indien correct aangebracht, goed op zijn plaats zitten.

 

Welke nieuwe spouwmuurisolatie kiezen?

Tegenwoordig zijn er zeer goede soorten minerale glaswol die erg goed isoleren. Dit materiaal is relatief goedkoop en wordt daarom vaak toegepast. Het hangt echter van de conditie en de breedte van de spouw af of glaswol het meest aangewezen materiaal is. In sommige gevallen kan men bv. beter andere spouwmuur isolatiematerialen gebruiken, zoals PUR schuim of EPS parels.

Welk spouwmuurisolatie materiaal is het meest geschikt? Aangezien een nadere inspectie van de spouw noodzakelijk is, bespreek je dit best met een isolatiespecialist. Kom in contact met meerdere isolatiespecialisten in jouw regio via onze gratis offerteservice.

 

 

Vochtproblemen door verouderde spouwmuurisolatie

Wanneer het isolatiemateriaal na het aanbrengen niet goed op zijn plaats blijft zitten, ontstaan er na verloop van tijd koudebruggen in de gevel. Dit probleem doet zich vooral voor bij minerale inblaasvlokken (verouderde kwaliteit). Deze zakken onder invloed van de zwaartekracht naar beneden in de spouw. Ook UF-schuim dat sterk verpoederd of gescheurd is, kan in de spouw naar beneden zakken.

Spouwmuurisolatie die naar beneden zakt is een zeer ongewenste situatie omdat zo koudebruggen kunnen ontstaan. Die kunnen op hun beurt dan weer leiden tot vocht- en schimmelplekken op de binnenmuur. Deze plekken ontstaan doordat vochtige lucht in de woning de neiging heeft om te condenseren op plaatsen waar de muur koud is. En dat zijn vooral de plaatsen waar de spouwmuurisolatie onderbroken is.

 

Lees onder de foto meer over o.a. de kosten en werkwijze om spouwmuurisolatie te laten verwijderen.

spouwmuurisolatie verwijderen en vervangen

 

Spouwmuurisolatie verwijderen kosten

Spouwmuurisolatie verwijderen kost gemiddeld € 35 à 45 per m² (excl. btw). Voor nieuwe spouwmuurisolatie mag je rekenen op een gemiddelde prijs van € 15 à 30 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). De kosten zijn afhankelijk van het isolatiemateriaal, de oppervlakte, moeilijkheidsgraad, … In de volgende tabel vind je een overzicht van de richtprijzen per isolatiemateriaal:

Spouwmuurisolatie materiaalGemiddelde prijs per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
Glaswol€15 à €20
EPS-parels€20 à €25
PUR-schuim€25 à €30

Een exacte prijs ontvangen om je oude spouwmuurisolatie te verwijderen en te vervangen? Vul het offerteformulier in en ontvang gratis en vrijblijvend prijzen op maat van 2 à 3 isolatiespecialisten actief in jouw buurt. Start je aanvraag hier.

 

Spouwmuurisolatie verwijderen: werkwijze

Spouwmuurisolatie verwijderen en de spouwmuur opnieuw laten isoleren laat je best over aan een gespecialiseerde spouwmuurisolatie aannemer. Tijdens het na-isoleren van een reeds geïsoleerde spouwmuur, volgt een gespecialiseerde vakman een aantal stappen. Hoe hij het oude isolatiemateriaal precies verwijdert, hangt af van het soort isolatiemateriaal. Meestal gaat hij als volgt te werk:

 1. Gevelstenen verwijderen

  Doorgaans verwijdert men onderaan de gevel een aantal stenen en worden er op strategische plekken in de muur gaten geboord.

 2. Oude spouwmuurisolatie verwijderen

  Met een afzuiginstallatie wordt het oude isolatiemateriaal uit de muur gezogen. Het wordt dan opgevangen in bigbags.

 3. Gevelstenen terugplaatsen

  Nadat de spouw volledig is leeggeblazen, plaatst de isolatiespecialist de uitgenomen gevelstenen terug.

 4. Spouwmuur opnieuw isoleren

  De spouw kan nu opnieuw gevuld worden met een modern isolatiemateriaal.

Wil je jouw oude spouwmuurisolatie laten verwijderen en vervangen? Laat je huidige spouwmuurisolatie dan eerst controleren door een gespecialiseerde vakman. Ontvang vrijblijvend advies en offertes van meerdere isolatiespecialisten actief in jouw buurt via onze offerteservice.

 

 

UF schuim verwijderen uit spouw

Het verwijderen van isolatieschuimen zoals UF schuim en PUR is een stuk lastiger dan het verwijderen van losse isolatie, maar zeker niet onmogelijk. Er zijn speciale technieken waarbij het oude isolatiemateriaal met een straalmiddel wordt verpulverd. Daarna kan het uit de spouw worden gezogen. Het is overigens niet altijd nodig om UF schuim volledig te verwijderen. Soms kan het plaatselijk ‘repareren’ van de isolatie volstaan. Men verwijdert het materiaal dan gedeeltelijk en de spouw wordt plaatselijk opnieuw gevuld met isolatieschuim. Dat is een stuk goedkoper dan het volledig verwijderen van de spouwmuurisolatie.

 

Spouwmuurisolatie bijvullen ook mogelijk?

In sommige situaties is het mogelijk om het isolatiemateriaal plaatselijk te herstellen of de spouwmuurisolatie bij te vullen. Dit hangt echter geheel af van het materiaal waarmee de spouw geïsoleerd is. Veelal is de spouwmuurisolatie verwijderen en vervangen door bijvoorbeeld een hoogrendement inblaaswol de beste oplossing. Soms kan het plaatselijk herschikken en bijvullen van het isolatiemateriaal echter volstaan. Een nauwkeurige inspectie van de spouw moet uitwijzen wat de beste optie is.

 

BELANGRIJK: laat eerst een spouwmuur onderzoek uitvoeren

Wil je je bestaande spouwmuurisolatie bijvullen? Dan zal een isolatiespecialist eerst een spouwmuur onderzoek uitvoeren. Om de staat van het isolatiemateriaal te bepalen kan men gebruik maken van een warmtecamera en een endoscoop:

 • Warmtecamera: met een warmtecamera kunnen temperatuurverschillen in de gevel zichtbaar gemaakt worden. Hierdoor krijgt men een goed beeld van de isolatie en van de plekken waar deze onderbroken is.
 • Endoscoop: met een endoscoop is het mogelijk om een kijkje in de spouw zelf te nemen om zo vast te stellen om welk isolatiemateriaal het gaat. Soms hoeft het oude isolatiemateriaal niet verwijderd te worden en volstaat het om de isolatie plaatselijk aan te vullen met nieuw materiaal.

Wil je een spouwmuur onderzoek aanvragen? Vul dan vrijblijvend het onderstaande offerteformulier in:

 

Offertes ontvangen: spouwmuurisolatie verwijderen

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten