Isolatie-info.be Hét grootste vergelijk- en adviesplatform

Dakisolatie: info & prijzen

Het dak isoleren is één van de beste investeringen die je momenteel kan doen. Warmte stijgt, waardoor 25% van de warmte in een woning verloren gaat via een niet-geïsoleerd dak. Rekening houdend met de hoge energieprijzen en premies voor dakisolatie, kun je de investering al snel terugverdienen. Ontdek hier de verschillende dakisolatiematerialen en hun prijzen.

Ga naar: Materialen & PrijzenHellend dak isolerenPlat dak isolerenPremiesOfferte

 

 

Materialen dakisolatie

Afhankelijk van de beschikbare ruimte, je budget en de aanwezigheid van een onderdak kan je kiezen uit verschillende soorten dakisolatie. Hieronder vind je de meest gebruikte materialen terug met hun prijzen en eigenschappen:

 

dakisolatie glaswol

1. Glaswolisolatie

Glaswol is één van de meest gebruikte isolatiematerialen bij daken. Het is licht in gewicht, heeft een goede isolatiewaarde en is bovendien relatief goedkoop. Glaswolisolatie kan enkel geplaatst worden indien er een onderdak aanwezig is. De binnenzijde moet ook steeds afgewerkt worden met een dampscherm zodat de isolatie geen vocht uit de ruimte kan absorberen.

Prijs: vanaf €10 per m², excl. plaatsing / min. €20 per m² incl. plaatsing
Nadelen: Neemt veel plaats in beslag – Lichte irritatie bij plaatsing

» Lees hier alles over glaswol isolatie.

 

dak isolatieplaten

2. Isolatieplaten / isolatiepanelen

Isolatieplaten zijn de beste keuze wanneer je de ruimte onder het dak zo optimaal mogelijk wil benutten. Ze hebben een hoge isolatiewaarde en zijn reeds verkrijgbaar vanaf 4 cm dik. Wanneer je geen onderdak hebt zijn er ook speciale isolatieplaten beschikbaar die het water tegenhouden en geleiden naar de onderkant van het dak. Het dampscherm dichten gebeurt makkelijk en snel met speciale aluminiumtape.

Prijs: ca. €12 per m², excl. plaatsing / min. €25 per m² incl. plaatsing
Voordelen: Plaatsbesparend – makkelijk te plaatsen

» Lees hier alles over isolatieplaten.

 

Rotswol dak

3. Rotswol

Rotswol heeft een iets hogere densiteit dan glaswol waardoor het beter isoleert tegen geluid. Deze dakisolatie wordt vervaardigd van vulkanische gesteenten die gesmolten worden en vervolgens gesponnen worden tot een wollige substantie. Rotswol is vooral gekend door de Delta platen van Rockwool die met hun driehoekige vorm perfect in te passen zijn in het dak.

Prijs: €20 per m², excl. plaatsing / min. €35 per m² incl. plaatsing
Nadelen: Minder bestand tegen ongedierte – Hoge irritatie bij plaatsing

» Lees hier alles over rotswol / Rockwool.

 

spuitisolatie dak

4. Spuitisolatie (PUR)

Deze isolatiemethode is veruit de makkelijkst te plaatsen dakisolatie. Ze vult elke kier moeiteloos en kan zelfs isoleren op plaatsen waar je zelf niet aan kan. Spuitisolatie bestaat uit twee componenten die bij samenvoeging onmiddellijk uitzetten en schuim vormen.

Prijs: ca. €30 per m²
Nadelen: Kan niet zelf gedaan worden (er komen bepaalde gassen vrij tijdens het spuiten)

» Lees hier alles over spuitisolatie.

 

Wil je je dak laten isoleren met één van deze isolatiematerialen? Om zeker te zijn van een correcte plaatsing doe je best beroep op een professional. Via onze online offertedienst kan je gratis en vrijblijvend offertes ontvangen van verschillende ervaren vakmannen.
Klik hier om naar offertepagina te gaan.

 

 

Plat of hellend dak isoleren

De prijs van dakisolatie wordt niet enkel bepaald door de materiaalkeuze. Ook de oppervlakte, dikte van de isolatielaag én de moeilijkheidsgraad spelen een rol. Zo kan je ervoor kiezen om de isolatie langs binnen of langs buiten te plaatsen. Zowel een plat als hellend dak kunnen op beide manieren van isolatie worden voorzien. Het is duurder om het dak langs de buitenzijde te laten installeren dan langs de binnenzijde.

 

1. Hellend dak

Bij een hellend dak wordt de isolatie traditioneel langs de binnenkant geplaatst. Soms wordt ervoor gekozen de isolatie aan de buitenkant te plaatsen; we spreken dan van een ‘sarkingdak’. Deze optie is vooral interessant bij renovaties, aangezien de binnenafwerking dan onaangetast kan blijven. Gebruik je de zolder niet als woonruimte? Dan doe je er beter aan de zoldervloer te isoleren. Prijzen voor het isoleren van een hellend dak lees je in de tabel hieronder.

 

2. Plat dak

De aanpak is anders wanneer je een plat dak hebt. Je kan kiezen voor een zogenaamd koud of warm plat dak. Een koud plat dak is geïsoleerd langs de binnenzijde: de isolatie ligt onder de dakbedekking en dakconstructie. Een koud plat dak past men vooral toe bij huidige platte daken die slechts een bepaalde hoogte kunnen hebben. Er zijn enkele nadelen verbonden aan een koud dak, waardoor men vaak kiest voor een warm dak. De isolatie wordt dan aan de buitenkant van de draagconstructie geplaatst.

Een prijsoverzicht van beide methodes:

 

Wat isoleren?Plaatsing van de isolatieGemiddelde prijs per m²Offerte op maat?
Hellend dakLangs binnen€ 20-50 (excl. afwerking)✓ Offertes aanvragen
Plat dakLangs binnen€ 25-40 (excl. afwerking)✓ Offertes aanvragen
Hellend dakLangs buiten€ 40-60 (excl. afwerking)✓ Offertes aanvragen
Plat dakLangs buiten€ 45-100 (incl. afwerking)✓ Offertes aanvragen
ZoldervloerPUR op massieve zoldervloer€ 20-40✓ Offertes aanvragen

 

 

Premies en subsidies

De laatste jaren zijn er heel wat subsidies en premies afgeschaft, maar gelukkig zijn de premies voor dakisolatie grotendeels gespaard gebleven. Niet onterecht want het is één van de meest energievriendelijke maatregelen die je kan nemen in de woning.

Bovendien heeft de overheid bepaald dat élk dak in Vlaanderen geïsoleerd moet zijn tegen het jaar 2020, waardoor er interessante premies voorzien zijn. Of je de isolatiewerken al dan niet zelf uitvoert heeft een grote invloed op de omvang van de premie. Je ontvangt een hogere premie premie wanneer je beroep doet op een aannemer én je geniet van het verlaagde BTW-tarief, in tegenstelling tot doe-het-zelvers.

Om te kijken op welke premies je recht hebt kan je een kijkje nemen op premiezoeker.be. Dit is een website van de overheid waar alle voorwaarden opstaan om een premie aan te vragen. Of neem een kijkje op onze overzichtspagina over premies.

 

soorten dakisolatie

 

Het dak isoleren – wat moet je weten?

Dakisolatie brengt geld op

Dakisolatie is een investering die je snel terugverdient. Let dus niet alleen op de aankoopprijs wanneer je isolatie gaat kiezen. De meerprijs voor beter isolerende dakisolatie kan al terugverdiend zijn op enkele jaren tijd. Het zou zonde zijn om na enkele jaren het plafond uit te moeten breken om extra te isoleren.

 

Een dampscherm is essentieel!

Om ervoor te zorgen dat je isolatie optimaal blijft werken en niet beschimmelt is het belangrijk om de zijde naar de woning toe af te werken met een dampscherm. Dit kan bestaan uit zilverpapier of plastic en moet volledig dicht zijn. Gaten van nageltjes, scheuren en openingen kunnen toegeplakt worden met siliconen of speciale tape.

 

Geen kamers op de zolder? Isoleer dan de zoldervloer

Wanneer je de zolder uitsluitend gebruikt als opslagruimte, doe je er goed aan ook de zoldervloer te isoleren. Zo laat je geen warmte verloren gaan en heb je ook minder isolatie nodig. Wanneer je de zolder niet gebruikt als woonruimte, heb je bovendien recht op dezelfde premievoordelen als dakisolatie. Meer informatie over de zoldervloer isoleren lees je hier.

 

dakisolatie

 

 

Offertes voor dakisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten