Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Katoen isolatie

Je woning isoleren met kleren? Het klinkt misschien vreemd, maar het is absoluut een optie. Sinds enkele jaren bestaat er een duurzaam isolatiemateriaal op basis van ingezamelde kledij: katoen isolatie of métisse isolatie. Wil je je woning dus isoleren zonder het milieu te belasten? Dan is katoen isolatie zeker het overwegen waard. Hier ontdek je alles over de voor- en nadelen, de gemiddelde prijs per m², …

Ga snel naar:
Voor- en nadelen katoen isolatie
Uitvoeringen van katoenisolatie
Mogelijke toepassingen
Katoen isolatie prijs
Zelf plaatsen of vakman?
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Wat is katoen isolatie?

Katoenisolatie (ook Métisse isolatie genoemd) is gemaakt op basis van oude, ingezamelde katoenen kledij (bv. jeansbroeken). Zijn deze kledingstukken geen optie meer voor de tweedehandsmarkt? Dan kunnen ze verwerkt worden tot dit ecologische isolatiemateriaal (85% katoen, aangevuld met polyester, brandwerende stoffen, …). Kortom, katoen isolatie is het summum van duurzaamheid. Je kan deze gerecyclede katoen isolatie gebruiken voor het…

  • isoleren van daken (langs binnen)
  • isoleren van (houten) vloeren
  • isoleren van muren en wanden (langs binnen)

Meer weten over de toepassingen van Métisse katoen isolatie? Een gespecialiseerde vakman geeft je graag advies op maat van jouw isolatieproject. Start je aanvraag hier!

katoen isolatie

 

Voor- en nadelen van katoen isolatie

Naast Metisse isolatie op basis van katoen zijn er nog andere ecologische isolatiematerialen als houtwol, papiervlokken, schapenwol, … Hoe kies je dan het meest aangewezen materiaal om milieuvriendelijk en circulair te isoleren? We helpen je graag op weg door de voor- en nadelen van katoen isolatie kort op een rij te zetten:

 

Voordelen katoenisolatie

  • Erg milieuvriendelijk: in plaats van oude katoenen kledij als afval te verbranden, maakt het Franse bedrijf Métisse er een duurzaam en hoogwaardig isolatiemateriaal van. Een uitstekend voorbeeld van het hergebruik van materialen en de circulaire economie.
  • Goede thermische én geluidsisolatie: Métisse isolatie biedt een meer dan behoorlijke thermische isolatiewaarde, maar blinkt ook uit qua geluidsisolatie. Eén specifiek type absorbeert zelfs tot 95% van het geluid. Daarom is isolatie op basis van katoen ook zo geschikt als vloer- en wandisolatie.
  • Flexibel en vormvast tegelijk: zowel dekens als platen van katoen isolatie zijn flexibel, maar tegelijk veerkrachtig en vormvast. Daardoor vallen ze makkelijk en snel te klemmen tussen de houten balken van een vloer- of dakconstructie.
  • Niet irriterend bij de plaatsing: bij het aanbrengen van dit type ecologische isolatie zijn er geen mondmasker of beschermende kledij nodig (in tegenstelling tot bv. glaswol). Katoen zorgt namelijk niet voor irritatie aan de ogen, huid en luchtwegen.
  • Dampopen en vochtregulerend: dekens en platen van katoenisolatie zijn ademend, waardoor eventueel vocht kan ontsnappen. Daarom zijn deze materialen ook erg geschikt voor houten tussen- en zoldervloeren, dakconstructies, … In sommige gevallen heb je zelfs geen dampscherm nodig vanwege die uitstekende vochtregulerende eigenschappen.

 

Nadelen katoenisolatie

  • Niet geschikt voor vochtige omgevingen: isolatie met katoen is wel dampopen, maar niet waterafstotend. Daarom gebruik je dit materiaal best niet in vochtige omgevingen. Denk bv. aan de isolatie van je spouwmuren of bij binnenmuren in woningen zonder ventilatie.
  • Iets lagere isolatiewaarde: in vergelijking met bepaalde andere ecologische materialen ligt de lambda-waarde van isolatie met katoen iets hoger. Dat betekent dat het isolerende vermogen ook iets lager ligt.
  • Vaak 2 lagen nodig voor optimale isolatie: wil je zeker zijn van een optimale thermische en geluidsisolatie? Dan zijn bij vele toepassingen van Métisse isolatie 2 lagen nodig. Dat zorgt ook voor een iets hoger prijskaartje.

 

Kies ik best voor katoen isolatie of een ander materiaal?

Dat hangt in eerste instantie af van je budget en je persoonlijke wensen. Hou je het bv. liever iets goedkoper? Dan kies je beter voor een minerale wol als glas- of rotswol. Wil je echter zo ecologisch mogelijk je woning isoleren? Dan is katoen isolatie of een ander milieuvriendelijk isolatiemateriaal sowieso een uitstekende optie.

Advies op maat nodig? Een isolatiespecialist overloopt graag met jou de mogelijke materialen voor jouw isolatieproject. Zo kan je hun kenmerken, gemiddelde prijs, … gericht vergelijken. Contacteer vrijblijvend isolatiespecialisten actief in je buurt!

 


Uitvoeringen van katoen isolatie

Er bestaan 3 types gerecycled katoenisolatie: puur thermische isolatie, thermisch-akoestische isolatie en puur akoestische isolatie. Die soorten verschillen vooral op basis van densiteit (aantal kg/m³). Hoe groter die densiteit, hoe beter de geluidsisolatie. Deze 3 types zijn te verkrijgen in 2 uitvoeringen:

 

1. Katoenisolatie dekens

Katoen isolatie kan je kopen op rol. Het gaat dan om flexibele isolatiedekens die vooral dienen als thermische isolatie. Al is katoen voor geluidsisolatie soms ook op rol verkrijgbaar. Deze dekens zijn ideaal voor ongelijke oppervlakken en een vakman kan ze makkelijk op maat snijden met een speciaal Métisse isolatiemes. Zulke rollen kan je ook kopen met verschillende diktes en densiteiten.

Richtprijs: vanaf 30 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes!
Toepassingen: dakisolatie langs binnen, isoleren van tussen- en zoldervloeren, wandisolatie langs binnen, …

 

2. Katoenisolatie platen

Naast dekens op rol kan je deze ecologische isolatie ook verkrijgen in plaatvorm. Zo’n katoen isolatieplaat is nog iets vormvaster, maar blijft tegelijk nog behoorlijk flexibel. Net als bij dekens kan een vakman zulke platen vlot op maat snijden en ze eenvoudig tussen houten balken of een metalen rooster (bv. bij voorzet- of scheidingswanden) plaatsen. Ze zijn ook beschikbaar in meerdere diktes en densiteiten.

Richtprijs: vanaf 35 à 45 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes!
Toepassingen: dakisolatie langs binnen, isoleren van tussen- en zoldervloeren, wandisolatie langs binnen, …

 


Mogelijke toepassingen van katoen isolatie

Met Métisse isolatie op basis van katoen kan je verschillende isolatieprojecten tot een goed einde brengen. Zowel voor dak-, vloer- als muurisolatie is dit materiaal uitstekend geschikt. Hoe gaat een vakman dan te werk? We zetten die toepassingen kort op een rij:

 

1. Dak isoleren met Metisse isolatie

Met katoen kan je geen dak isoleren langs buiten. Dit materiaal is namelijk niet waterafstotend. Voor dakisolatie langs binnen en zoldervloerisolatie is Metisse isolatie dan weer wel uitstekend geschikt:

  • Dak isoleren langs binnen: is je dakbedekking nog in een goede staat? Dan is je dak langs binnen isoleren duidelijk de meest praktische en budgetvriendelijke isolatiemethode. Een vakman klemt de katoen isolatieplaten of -dekens dan gewoon tussen de houten balken van je dakconstructie.
  • Zoldervloer isoleren: gebruik je je zolder enkel als opslagruimte? Dan komt je zolder isoleren nog goedkoper uit. De te isoleren oppervlakte is kleiner en je moet een ruimte minder verwarmen in je woning. Gaat het om een houten roostering? Dan kan een isolatiespecialist vlot katoenisolatie tussen die balken aanbrengen, eventueel met OSB-platen erbovenop om je zoldervloer beloopbaar te houden.

Interesse in dak- of zoldervloerisolatie met katoen? Contacteer vakmannen via onze offerteservice.

 

2. Vloer isoleren met Metisse isolatie

Vanwege het ademende karakter en de optimale geluidsisolatie van katoen zijn zulke isolatiedekens en -platen vooral aangeraden voor houten tussenvloeren. Zo hou je de warmte beter binnen op je benedenverdieping en demp je doeltreffend contact- en luchtgeluiden vanop de bovenverdieping. Een vakman kan als volgt te werk gaan:

  • Plafond isoleren: overweeg je een plafondrenovatie? Dan is het een goed idee om eerst een isolatielaag tegen je plafond aan te brengen. Dat kan tussen de houten balken van je plafond of zelfs tegen de vorige plafondafwerking. Daarna kan je je plafond afwerken met gyproc of een spanplafond.
  • Tussenvloer isoleren (langs boven): renoveer je je tussenvloer? Dan kan je die ook langs boven isoleren met katoen isolatieplaten of -dekens. Die sluiten perfect aan tussen je houten balken, waardoor de plaatsing erg vlot verloopt.

Interesse in vloerisolatie met katoen? Contacteer vakmannen via onze offerteservice.

 

3. Muren en wanden isoleren met Metisse isolatie

Voor spouwmuur- en buitenmuurisolatie is Metisse katoen isolatie niet geschikt. Wil je echter je muren langs binnen isoleren met een voorzetwand? Of zoek je naar een geschikt materiaal om een scheidingswand te isoleren? Dan is dit isolatiemateriaal wel een perfecte keuze:

  • Voorzetwand isoleren: zijn spouwmuur- of buitengevelisolatie geen optie? Dan kan je ook je binnenmuur isoleren met een voorzetwand. Tussen die metal stud of houten voorzetwand kan een vakman dan dekens of platen van katoen isolatie plaatsen.
  • Scheidingswand isoleren: wil je je woonkamer opnieuw indelen? Of renoveer je je zolder en wil je meerdere kamers creëren? Dan kan je werken met scheidingswanden. Om zeker te zijn van een goede geluidsisolatie is het daarbij aangewezen om die wanden ook te isoleren voor je ze laat afwerken met gyproc. Ook hiervoor is katoenisolatie uiteraard erg geschikt.

Interesse in muurisolatie met katoen? Contacteer vakmannen via onze offerteservice.

 


Katoen isolatie prijs

De kostprijs voor katoen isolatie hangt natuurlijk sterk af van jouw project. Laat je je dak, vloer of muren isoleren? Hoe dik moet die isolatielaag zijn en over hoeveel m² gaat het precies? Zijn er meerdere lagen Metisse isolatie nodig of niet? Gemiddeld mag je rekenen op een richtprijs vanaf 30 à 45 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing).

BELANGRIJK: dit is uiteraard slechts een richtprijs. Ben je benieuwd naar een totaalprijs voor jouw isolatieproject? Vraag dan zeker meerdere prijsvoorstellen aan bij isolatiespecialisten actief in je buurt. Zo vergelijk je niet alleen hun eindprijs, maar ook hun werkwijze, uitvoertermijn, … Start je aanvraag hier!

 

metisse isolatie

 


Zelf isoleren met katoen of vakman inschakelen?

Kan je ook zelf je woning isoleren met katoen isolatie of doe je toch beter een beroep op de expertise van een vakman? We gaan kort in op beide opties:

 

OPTIE 1 = zelf isoleren met katoen

Metisse katoen isolatie valt relatief vlot te plaatsen vanwege de flexibiliteit en vomvastheid. Kortom, heb je de nodige ervaring met isolatiewerken? Dan kan je ook zelf aan de slag. Zo betaal je geen arbeidskosten en komt je project dus iets goedkoper uit.

LET OP: bij het isoleren met katoenisolatie moet je wel met een aantal aandachtspunten rekening houden. Onder meer de juiste laagdikte, het vermijden van naden en kieren, een eventuele dubbele laag van platen of dekens over elkaar, … zijn belangrijk met het oog op een optimaal eindresultaat.

 

OPTIE 2 = laten isoleren met katoen

Wil je jezelf heel wat tijd en moeite besparen? En ook zeker zijn van een perfect luchtdichte isolatielaag? Dan schakel je beter een erkende isolatiespecialist in. Zo kan je altijd rekenen op…

  • Advies op maat: kies je beter voor dekens of platen van katoen isolatie? Hoe dik moet je isolatielaag zijn? Plaats je best een dampscherm of is dat niet nodig? Welk type Métisse isolatie is het meest geschikt? Een vakman begeleidt je van a tot z met gericht advies op maat.
  • Correcte uitvoering: een isolatiespecialist heeft veel ervaring en plaatst je Metisse isolatie volgens de regels van de kunst. Zo ben je zeker van een optimale thermische en geluidsisolatie.
  • Snelle plaatsing: als doe-het-zelver kan een isolatieproject flink wat tijd in beslag nemen. Met een vakman gaat de klus echter snel vooruit en is je dak, vloer of wand in een mum van tijd optimaal geïsoleerd.
  • Premies & financiële voordelen: werk je samen met een vakman? Dan kan je de kosten van je project flink drukken met de Mijn Verbouwpremie en andere financiële voordelen. Zo betaal je ook slechts 6% btw als je woning minstens 10 jaar oud is.

CONCLUSIE: door de snelle plaatsing en de financiële voordelen komt een vakman inschakelen eigenlijk amper duurder uit dan doe-het-zelven. Bovendien kan je ook rekenen op een correcte plaatsing en gericht advies op maat voor jouw project. Contacteer vrijblijvend vakmannen via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten