Isolatie-info.be Hét grootste vergelijk- en adviesplatform

Vloerisolatie

Vloerisolatie zorgt voor heel wat comfort en een mooie energiebesparing. De temperatuur van een niet geïsoleerde vloer schommelt rond de 11°C. Door deze te isoleren krik je de gemiddelde temperatuur op naar 20°C.  Info over de verschillende soorten vloerisolatie, hun opbouw en belangrijke weetjes vind je terug in onderstaand artikel.

Vrijblijvend offertes aanvragen bij gespecialiseerde isolatiebedrijven? Klik hier voor meer informatie.

Ga snel naar: 
Soorten vloerisolatie
Welke vloerisolatie kiezen?
Prijs vloerisolatie
Hoeveel kan ik besparen?
Vergelijk gratis offertes op maat

 

Opbouw vloerisolatie

Om jarenlang te genieten van je nieuwe vloer is een correcte opbouw en materiaalkeuze heel belangrijk. Hieronder vind je de meest gangbare methode om een vloer met isolatie op te bouwen.

Laag 1 – De betonplaat: Een gewapende betonplaat van minstens 10cm is essentieel als basis voor een kwalitatieve vloer. Deze houdt vocht tegen, stabiliseert de vloer en voorkomt dat ongedierte je isolatie aantast.

Laag 2 – Bouwfolie en isolatie: Meteen op het beton mag een bouwfolie geplaatst worden. Deze biedt extra bescherming tegen vocht. De isolatie mag nadien los op de bouwfolie worden aangebracht. Om de randen goed af te dichten maak je ook best gebruik van randisolatie. Welke isolatie geschikt is kom je te weten verder in dit artikel.

Laag 3 – Leidingen en chappe: Op de isolatie kan men leidingen voor de centrale verwarming of vloerverwarming plaatsen. Eens geplaatst kan het geheel afgewerkt worden met een laag chappe van minstens 8 cm dik.

Laag 4 – De afwerking: Werk de chappe af met elke gewenste vloer.

 

Opgelet: Er bestaan verschillende methodes om een vloer te isoleren. Het gebeurt ook vaak dat men eerst isoleert om vervolgens een betonplaat te gieten. Een andere methode is vloerisolatie onder de vloerplaat. Het vloerisolatie materiaal wordt dan geplaatst via de kruipruimte (op het plafond of de bodem van de kruipruimte).

Elke methode heeft zijn voor- en nadelen. Om zeker te zijn van de beste isolatiemethode voor jouw vloer, schakel je daarom best een isolatiespecialist in. Deze kan je situatie analyseren en bepalen welke methode van vloerisolatie en welke isolatiemateriaal het meest geschikt is. Vergelijk vrijblijvend advies en prijsvoorstellen via de offertepagina.

 

 

rotswol isolatie

 

Soorten vloerisolatie

Elk isolatiemateriaal heeft zijn eigen specifieke eigenschappen en werkwijzen. Hierdoor is geen enkele klus dezelfde en zal je steeds moeten kiezen voor een ander isolatiemateriaal.

 

Soort vloerisolatieGemiddelde prijs per m²
(incl. plaatsing en excl. btw)
Vloerisolatieplaten€ 15 - 40 per m²
Gespoten PUR€ 25 - 35 per m²
Isolatiechape€ 25 - 35 per m²
Benieuwd naar advies en een prijs op maat voor jouw situatie en wensen? Vraag vrijblijvend offertes aan bij erkende isolatiespecialisten via de offertepagina.

EPS platen1. Isolatieplaten – EPS-platen

EPS-platen, voluit gekend als Geëxpandeerd polystyreen platen zijn één van de beste materialen om de vloer mee te isoleren. Ze zijn makkelijk te plaatsen en hebben een hoge isolatiewaarde. Isolatieplaten moeten bevestigd worden op een effen ondergrond en zijn drukbestendig zodat je vloer niet gaat inzakken of scheuren.

Prijs: 15 tot 40 euro per vierkante meter
Lees hier alles over isolatieplaten.

gespoten vloerisolatie2. Gespoten PUR

Gespoten PUR haalt van alle vloerisolatie-materialen de beste lambda-waarde. Het heeft een bijzonder goede dichting en sluit elk gaatje en oneffenheid moeiteloos uit. PUR-isolatie kan je niet zelf spuiten waardoor de prijs van deze isolatie vaak hoger ligt dan de alternatieven. De grootste voordelen van PUR zijn de vrije keuze van diktes en de snelle plaatsing.

Prijs: 25 tot 35 euro per vierkante meter
Lees hier alles over gespoten PUR.

isolerende chape3. Isolerende chape / isolatiebeton

Zoals de naam al doet vermoeden bestaat isolatiechape of isolerend beton uit een combinatie van isolatiemateriaal en een cementsamenstelling. Het isolatiemateriaal bestaat uit polystyreenkorrels met een diameter van 2 tot 6 mm. Isolatiechape moet steeds gecombineerd worden met een andere vorm van isolatie om een goede isolatiewaarde te verkrijgen.

Prijs: 25 tot 35 euro per vierkante meter
Lees hier alles over isolerende chape.

 

CONCLUSIE: wat is de beste vloerisolatie voor mijn project?

Welke vloerisolatie je best kiest, hangt af van je voorkeuren en de gekozen plaatsingswijze:

Bij vloerisolatie via de kruipruimte ga je best voor isolatieschuim. Vloerisolatie platen of dekens kunnen, maar zijn moeilijker te plaatsen. Kies je voor isolatie langs de bovenzijde van de vloer? Dan is vloerisolatie schuim het meest aangewezen. Isolatiebeton vormt geen volwaardige isolatielaag en vloerisolatie platen kunnen, maar zijn moeilijker te plaatsen.

Wil je zeker zijn van de juiste keuze? Dan schakel je best een isolatiespecialist in. Deze kan je situatie en wensen analyseren en zo de meest geschikte soort vloerisolatie voorstellen. Hij zorgt ook voor een correcte plaatsing zodat je zeker bent van een kwalitatief resultaat en optimale isolatie. Vergelijk vrijblijvend advies en prijsvoorstellen.

 

Prijs vloerisolatie

De prijs voor vloerisolatie bedraagt gemiddeld € 15 à 50 per m² (incl. plaatsing ; excl. btw). De exacte prijs is afhankelijk van diverse factoren zoals onder meer de te isoleren oppervlakte, moeilijkheidsgraad van de werken, de gebruikte isolatiemethode en natuurlijk ook het soort vloerisolatie materiaal.

Bij het uitbesteden van het bouwbudget houdt men vaak enkel rekening met de prijs van de aankoop. Hierdoor investeert men dikwijls te weinig in isolatie terwijl deze al snel terugverdiend kan worden dankzij een lagere energiefactuur. Er bestaan ook heel wat innovatieve isolatietechnieken en subsidies die de prijs en opbrengst van vloerisolatie heel erg interessant maken.Vergelijk nu zelf de prijzen van vloerisolatie in jouw woning op onze offertepagina.

 

Hoeveel kan je besparen

In woningen zonder vloerisolatie zal men de kou die de vloer uitstraalt proberen compenseren door de verwarming hoger te zetten. Desondanks zal de vloer nog steeds kil aanvoelen en zal ook de prijs van je energiefactuur drastisch oplopen.

Door de vloer goed te isoleren kan je jaarlijks 7 kubieke meter aardgas uitsparen per vierkante meter. Dit is goed voor maar liefst 250 euro per jaar. Een geïsoleerde vloer vermindert dus automatisch je energieverbruik, terwijl er een aangenamer woonklimaat heerst waarin je gerust blootsvoets kan rondlopen.

 

Vloerisolatie in PUR: kostprijs
Vloerisolatie met gespoten PUR: Snel en efficiënt

 

Vloerisolatie voor een beter woonklimaat

De gemiddelde comforttemperatuur schommelt rond de 20 graden. Om blootsvoets te lopen is het dan ook belangrijk dat de vloerbedekking dezelfde normen hanteert. Een niet-geïsoleerde vloer heeft een temperatuur van rond de 11 graden. Met isolatie kan deze al snel opgetrokken worden tot zo’n 20 graden.

Onderzoek naar de combinatie van omgevingstemperatuur en vloertemperatuur toonde aan dat mensen zich oncomfortabel voelen in een woning met een vloertemperatuur onder de 14 graden, zelfs als hier de omgeving warm is (bijvoorbeeld 24 graden). Er is gebleken dat mensen zich over het algemeen het meest comfortabel voelen bij een gemiddelde omgevingstemperatuur van 20 graden, in combinatie met een vloertemperatuur van ongeveer 21 graden.

 

Offertes voor vloerisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten