Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Kruipkelder isoleren: isolatiematerialen en prijzen

In een niet-geïsoleerde kruipkelder is er heel wat luchtcirculatie en vocht. Om de warmteverliezen te beperken en een aangenamer wooncomfort te bereiken is het dan ook aangeraden om je kruipkelder te isoleren. In dit artikel bespreken we de mogelijkheden en prijzen voor het isoleren van kruipkelders.

Snel naar: geschikte isolatiematerialenhoe dik isoleren?prijzen isolatie kruipkelder

 

Geschikte isolatie voor kruipkelders

Vloerisolatie speelt een belangrijke rol bij het beperken van warmteverliezen. Heb je het geluk dat je over een kelder of kruipkelder beschikt, dan kan je het plafond van deze ruimte snel en efficiënt laten isoleren om een geïsoleerde vloer te bekomen. Hierdoor moet je je bestaande vloerafwerking niet gaan openbreken om het isolatiemateriaal aan te brengen om vervolgens de vloer opnieuw te moeten afwerken. Dit bespaart je niet alleen veel tijd maar ook een pak geld en verbouwingswerken.

De kruipkelder isoleren kan gebeuren met verschillende methoden en isolatiematerialen. Aangezien kruipruimtes in nauw contact staan met grondvocht, is het belangrijk isolatiematerialen te kiezen die geen vocht opnemen. Traditionele producten zoals glaswol en rotswol zijn dan ook minder aan te raden. Doorgaans kiest men voor één van volgende isolatiematerialen:

 

1) Isolatieplaten

Voor het isoleren van kelders worden heel vaak harde isolatieplaten gebruikt. Enkele van de meest gebruikte materialen zijn XPS, PUR, EPS en PIR. Isolatieplaten zijn licht in gewicht en vochtbestendig. Niet onbelangrijk wanneer je een kelder of kruipkelder wil isoleren.

Dankzij hun tand-en-groef systemen sluiten ze ook mooi aan op elkaar zodat je een verzorgd geheel krijgt. Het bevestigen van de platen aan het plafond van de kruipkelder kan gebeuren door middel van isolatiepluggen, lijm of een combinatie van beide.

⇒ Ontdek hier meer info over isolatieplaten.

 

2) Kruipkelder isoleren met PUR schuim

Als er heel wat leidingen op het plafond bevestigd zijn, is het niet altijd even makkelijk om isolatieplaten te plaatsen. In dat geval kan je overwegen om PUR spuitisolatie aan te laten brengen. Deze isolatie hecht zich perfect aan het plafond en zorgt ervoor dat elk kiertje perfect gevuld wordt.

Heel wat firma’s verkiezen enkel te werken met spuitisolatie omdat de plaatsing veel sneller en efficiënter kan gebeuren. Dit zal natuurlijk ook een gunstige invloed hebben op de prijs per m2.

⇒ Voor meer info over isoleren met gespoten PUR kan je terecht in dit artikel.

 

Op zoek naar een vakman voor het uitvoeren van isolatiewerken in de kruipkelder? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij isolatiespecialisten. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de voordeligste aanbieding kiezen.
Klik hier om prijsvoorstellen op maat te ontvangen.

 

 

kruipkelder isoleren met isolatieplaten

 

Hoe dik moet je isoleren?

Isoleer je het kelderplafond met isolatiemateriaal dat minimaal een Rd-waarde van 2 m²K/W haalt? Dan heb je onder bepaalde voorwaarden recht op de Mijn VerbouwPremie. Bekijk in het overzichtsartikel “Isolatiepremies” of je in aanmerking komt voor een vergoeding.

De benodigde dikte van het isolatiemateriaal om de genoemde Rd-waarde te halen hangt natuurlijk af van het gekozen materiaal. De meeste mensen kiezen voor een dikke laag isolatie omdat de meerprijs voor een dikkere laag goed meevalt en het rendement dan hoger ligt. Een gemiddelde dikte van 6 à 10 centimeter is dan ook ideaal om bestaande woningen met kruipkelders te isoleren. Je kan natuurlijk voor een dikkere laag kiezen, maar bekijk wel of de investering niet te hoog is in vergelijking met het extra rendement.

 

Bij het bepalen van de dikte is het ook belangrijk om na te gaan of je kelder nog goed bereikbaar zal zijn. Na het plaatsen van de kruipkelder isolatie is het mogelijk dat er nieuwe leidingen moeten bijgetrokken worden. Deze kunnen dan perfect op de isolatie verankerd worden.

 

 

Prijs kruipkelder isoleren

Wanneer je zelf aan de slag gaat, kan je de kruipruimte al isoleren vanaf 10 euro per vierkante meter. Het enige wat je nodig hebt, is een boorhamer, isolatiepluggen, een montagekit en een paar vrije dagen. Om zeker te zijn van een correcte plaatsing vraag je best wel voldoende informatie bij je verkooppunt. Door een verkeerde plaatsing kan de isolatie loskomen en kunnen er trekgaten ontstaan. Hou er rekening mee dat er bij het isoleren van de kruipkelder voor doe-het-zelvers geen premie wordt uitbetaald.

Aangezien het plaatsen van kruipkelder isolatie niet het leukste karwei is, kan je deze klus ook perfect uitbesteden. Je betaalt dan wel iets meer voor de plaatsing maar dat wordt gecompenseerd door het verlaagde BTW-tarief van 6% (bij privéwoningen ouder dan 10 jaar) en diverse premies.

Na aftrek van deze voordelen mag je rekenen op een gemiddelde prijs tussen de 20 en 30 euro per vierkante meter voor het isoleren van de kruipkelder door een vakman. De precieze prijs is onder meer afhankelijk van de te isoleren oppervlakte, het gekozen materiaal, de dikte van de isolatielaag en de moeilijkheidsgraad van de werken.

Ben je benieuwd naar een exacte prijs om jouw (kruip)kelder te isoleren? Via onze offertepagina kan je nu vrijblijvend een prijsaanvraag indienen bij isolatiespecialisten. Klik hier voor meer info.

 

 

De bodem isoleren als alternatief

Als het isoleren van het plafond geen optie is (wegens beperkte hoogte of toegankelijkheid) kan je ook de bodem van de kruipruimte isoleren. Dit kan gebeuren met zogenaamde isolatiedekens, EPS-parels of schelpen isolatie. Deze optie is enkel aan te raden wanneer de kruipruimte niet toegankelijk is. Ook de kou en het vocht die via de zijwanden naar binnen komen zal in deze situatie niet gestopt worden. Lees hier meer over schelpen isolatie en andere alternatieven.

 

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten