Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Geluidsisolatie

Met geluidsisolatie kan je geluidshinder van binnen of buitenaf aanzienlijk verminderen. Welke techniek en materialen je best toepast, hangt af van de bouwconstructie en de oorzaak van het geluid. In dit artikel vind je meer informatie over geluidsisolatie en het verschil met akoestische isolatie. We gaan ook dieper in op de prijs, waar je de geluidsisolatie best plaatst, de mogelijke materialen en andere veelgestelde vragen.

Ga snel naar:
OPTIE 1: geluidsisolatie
OPTIE 2: akoestische isolatie
Waar geluidsisolatie plaatsen?
Prijs geluidsisolatie
Geluidsisolatie materiaal
Vergelijk offertes van isolatie experts

 

 

Geluidsisolatie of akoestische isolatie?

Geluid isoleren kan met 2 soorten isolatie, namelijk geluidsisolatie of akoestische isolatie:

1. Geluidsisolatie (omgevingsgeluiden weren of geluid binnenshuis houden): als eerste heb je de geluidsisolerende materialen. Deze houden geluid dat van buitenaf komt tegen. Ze verminderen ook de geluidsoverdracht van geluiden binnen naar andere ruimtes. Lees meer.

2. Akoestische isolatie (klankwaarneming in ruimte verbeteren): ten tweede heb je de geluidsabsorberende materialen, die erop gericht zijn de akoestiek in een kamer te verbeteren. Deze verminderen de echo en nagalm in een kamer. Lees meer.

 

1. Geluidsisolatie

Heb je last van lawaai uit aanpalende ruimtes of de buitenomgeving, dan heb je te maken met contactgeluid of luchtgeluid. Beide types geluid vergen een andere aanpak. Het is dus belangrijk om eerst te achterhalen wat de oorzaak van je geluidsprobleem is:

 1. Bepaal het type geluid dat zorgt voor overlast

  A) Contactgeluid: bij contactgeluid (bv. schuivende stoelpoten, voetstappen…) staat de bron van het geluid in rechtstreeks contact met de vloer, muur of plafond van de ruimte waar je geluidshinder ondervindt. Het geluid kan zich makkelijk verplaatsen via trillingen door de muren, vloeren en plafonds die verbonden zijn met de bron van het geluid.

  B) Luchtgeluid: de bron van het geluid (bv. tv-toestel, luidruchtige kinderen, claxonnerende wagens…) ontstaat hier in in de vrije lucht. De geproduceerde geluidstrillingen worden in de omgeving verspreid en reeds gedeeltelijk geabsorbeerd door de omliggende materialen.

 2. Kies de juiste isolatiemethode

  A) Contactgeluiden verspreiden zich via trillingen in de constructie waardoor niet alleen de aanpalende wand maar ook de omliggende muren, plafond en vloer geluid overdragen. Om het geluid volledig te dempen moet je een isolatieschil maken van de vloer tot het plafond.

  Aangezien een volledige isolatieschil niet altijd mogelijk is, kiezen heel wat mensen er voor om enkel de meest aanpalende wand, vloer of plafond te isoleren. Zo zal het contactgeluid al gedeeltelijk gedempt worden en heb je ook geen last meer van luchtgeluid. Info over de verschillende methoden vind je verderop in dit artikel.

  B) Luchtgeluid, zoals een spelend tv-toestel bij de buren, is makkelijk op te lossen door de aanpalende muur of plafond te isoleren. Hiervoor kan je gebruikmaken van een voorzetwand of een verlaagd plafond met isolatie.

 3. Plaats de geluidsisolatie

  Nu kan de geluidswerende isolatie geplaatst worden. Geluidsisolatie in je huis laat je wel best plaatsen door een professionele firma. Deze zorgt voor de juiste isolatiekeuze en gaat de constructie die de isolatie vasthoudt ook akoestisch dempen. Zo kunnen er geen geluidstrillingen doorgegeven worden via de constructie.

TIP: via onze offerteservice kan je vrijblijvend voorstellen van meerdere isolatie experts in jouw buurt vergelijken. Ontvang prijsvoorstellen op maat van isolatie experts.

 

2. Akoestische isolatie

Als je de geluidswaarneming binnen een ruimte wil verbeteren, dan kan je investeren in akoestische isolatie. Een goede akoestiek is bijvoorbeeld erg belangrijk in kantoorruimtes en muziekstudio’s. Akoestisch isoleren gebeurt niet met geluidsisolatie maar wel met geluidsabsorberende isolatie.

Het meest gekende voorbeeld van akoestische isolatie zijn de grijze schuimplaten met noppen die je ook terugvindt in de binnenbekleding van behuizingen. Lees meer over de verschillende mogelijkheden van akoestische isolatie in dit artikel of ontvang advies van een specialist in geluidsisolatie.

 

Waar geluidsisolatie plaatsen?

Geluidsisolatie kan je zowel tegen de muur, op de vloer of op het plafond aanbrengen. De plaats van je geluidsisolatie bepaalt meteen ook de beste manier om het oppervlak te isoleren:

 

1. Geluidsisolatie muur

geluidsisolatie voorzetwand

Een geluidsisolerende muur kan zowel geluidshinder van buiten als van binnen verminderen. Het plaatsen van een voorzetwand is een vaak toegepaste methode bij geluidsisolatie.

Bij een voorzetwand wordt een frame voor de muur geplaatst waarop een isolatiemateriaal wordt aangebracht. Dit kader wordt dan afgewerkt met gipsplaten. Het geluid dat voorbij de buitenmuur geraakt, wordt geabsorbeerd door de isolatie. Het geluid dat nog voorbij de afwerkingswand geraakt, zal dan al sterk verminderd zijn (massa-veer-massaprincipe).

Lees hier meer over geluidsisolatie voor muren.

 

2. Geluidsisolatie vloer

geluidsisolatie vloer plaatsen

Geluidsisolatie bij vloeren dient vooral om contactgeluid tegen te gaan, maar kan ook luchtgeluid verminderen. Een veelgebruikt isolatiemateriaal bij massieve vloeren is polyethyleen.

Bij een houten vloeropbouw kan de ruimte onder de afwerking gevuld worden met zachte isolatie zoals glaswol. Een andere mogelijkheid om de vloer geluidswerend te maken is het plaatsen van een zwevende vloer. Deze bestaat uit een geluidsabsorberende laag tussen de draagstructuur van de vloer en de chape.

Ontdek hier meer over geluidsisolatie voor vloeren.

 

3. Geluidsisolatie plafond

plafond isolatie geluid

Woon je in een appartement, dan kan je de vloer van je bovenbuur moeilijk isoleren. In dat geval kan je het plafond voorzien van geluidsisolatie.

Een verlaagd plafond is hierbij een vaak voorkomende toepassing. Er wordt dan met behulp van een houten of metalen frame een nieuwe afwerkingslaag, bijvoorbeeld gipsplaten, geplaatst aan het bestaande plafond. Tussen deze nieuwe afwerking en de oude plafondlaag plaatst een expert dan de geluidsisolatie. Glaswol is hierbij een populaire mogelijkheid.

Ontdek hier meer over geluidsisolatie voor het plafond.

 

Prijs geluidsisolatie

De gemiddelde prijs voor geluidsisolatie bedraagt € 70 à 200 per m² (incl. plaatsing en excl. btw). De exacte prijs is daarbij wel afhankelijk van een aantal factoren zoals de gekozen isolatiemethode, het isolatiemateriaal, het te isoleren oppervlak… In de tabel hieronder geven we enkele richtprijzen:

Isolatiemethode / isolatiemateriaalGemiddelde prijs per m² (incl. plaatsing, excl. btw)
Voorzetwand€ 100 à 200
Zwevende vloer€ 70 à 90
Verlaagd plafond€ 125 à 750
Glaswol€ 10 à 20
Rotswol€ 20 à 35
Polyethyleen€ 10 à 150
Kurk€ 20 à 40
Houtwol€ 30 à 80

LET OP: de prijzen kunnen ook nog verschillen per isolatie expert. Daarom is het aangewezen om meerdere isolatie experts in jouw buurt te vergelijken. Vergelijk vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

Geluidsisolatie materiaal

Glaswol, rotswol en polyethyleen zijn de meest voorkomende materialen voor een goede geluidswerende isolatie. Maar daarnaast zijn er ook nog verschillende andere mogelijke materialen. Een kort overzicht:

 

1. Glaswol

Hoewel glaswol voornamelijk gebruikt wordt om thermisch te isoleren, doet dit materiaal het ook prima als isolatie tegen geluid. Dankzij de grote massa kan het heel wat geluid opvangen. Zeker bij daken is glaswol op geluidswerend vlak een betere keuze dan harde isolatieplaten. Je moet er dan wel rekening mee houden dat er meer vrije ruimte nodig is. Ook bij vloeren, muren en plafonds kan je glaswol gebruiken.

Glaswol isolatie wordt doorgaans in halfstijve isolatieplaten geleverd en is vrij goedkope geluidisolatie. De platen zijn makkelijk te plaatsen en absorberen zo veel geluid. Lees hier meer over glaswol isolatie.

 

2. Rotswol

Ook rotswol is een veelvoorkomend en efficiënt materiaal om je woning te isoleren tegen geluid. Dankzij de open structuur kan het materiaal erg doeltreffend geluid weren of absorberen. Rotswol komt voornamelijk voor als geluidsisolatie platen of dekens en kan je gebruiken voor zowel je dak als je muur en vloer. Naast een goede geluidsisolatie, biedt dit materiaal ook een erg goede thermische isolatie. Lees meer over rotswol isolatie.

 

3. Polyethyleen

Polyethyleen wordt vooral gebruikt om vloeren geluidswerend te maken. Het is een sterke, relatief goedkope kunststof. Bovendien is dit materiaal vochtafstotend en bestand tegen zowel zeer lage als zeer hoge temperaturen. Lees hier meer over polyethyleen isolatie.

 

4. Andere materialen

Naast glaswol, rotswol en polyethyleen zijn er natuurlijk nog veel andere materialen die je kan gebruiken voor de geluidsisolatie van je woning of kantoor. Ook kurk en houtwol hebben bv. goede geluidsisolerende en -absorberende eigenschappen. Wat de beste geluidsisolatie is voor jouw situatie, is afhankelijk van verschillende persoonlijke factoren. Onder meer de toepassing (vloer, plafond of muur), de beschikbare ruimte en het budget zullen de materiaalkeuze bepalen.

TIP: een isolatie specialist kan je adviseren over het beste geluidsisolatie materiaal voor jouw woning. Ontvang vrijblijvend advies op maat.

 

 

Veelgestelde vragen geluidsisolatie

Heb je nog vragen over geluidsisolatie in de slaapkamer, woonkamer…? Neem dan zeker eens een kijkje naar de antwoorden op enkele veelgestelde vragen hieronder: • Hoe werkt geluidsisolatie?

  In de eerste plaats is de dikte van een wand erg belangrijk om geluid te kunnen weren; hoe dikker de wand, hoe beter het geluid zal tegengehouden worden.

  Het is echter niet altijd mogelijk om een erg dikke wand te plaatsen. Daarom past men bij het plaatsen van geluidsisolatie het massa-veer-massaprincipe toe. Tussen twee massa’s (de binnen- en buitenwand) wordt een zogenaamde veer geplaatst. Dit kan gewoon lucht zijn, maar om het geluid beter te weren kan men een isolatiemateriaal plaatsen. Meestal laat men dan ook een luchtlaag tussen de isolatie en de wand.

  Om geluidsoverdracht zo goed mogelijk te voorkomen is een zachte veer aangeraden. Op die manier kan het geluid beter geabsorbeerd worden. Daarom is minerale wol bijvoorbeeld meer aangeraden als geluidsisolator dan stijve isolatieplaten.

  Het gewicht van het isolatiemateriaal mag wel redelijk hoog zijn. Dan kan het de geluidsgolven beter absorberen. Uiteraard zal een dikke laag het geluid beter absorberen dan een dunne laag van hetzelfde materiaal. • Wat zijn nog andere manieren om een kamer geluidsdicht te maken?

  Naast het plaatsen van geluidsisolatie, zijn er ook nog een aantal andere dingen die je kan doen om je kamer zo geluidsdicht mogelijk te maken:

  • Hoogrendementsglas: om een volledige isolatieschil te bekomen, is het aangeraden om te investeren in kwalitatief glas. Met hoogrendementsglas verbeter je niet alleen de thermische prestaties van je woning, maar verminder je ook overlast door geluiden van buitenaf.
  • Geluidswerende raamdecoratie: als extra geluidsisolatie aan je ramen kan je ook kiezen voor geluidswerende gordijnen. Hoe dikker de stof van het gordijn, hoe beter het isoleert. Daarnaast zijn ook geluidswerende rolluiken of vouw- en plisségordijnen een extra manier om geluid te weren.
  • Geluidsisolatie deur: ook belangrijk om geluiden van buitenaf te beperken is de geluidsisolatie van je deur. Een massief houten deur biedt daarbij de beste geluidsisolatie. Heb je hiervoor niet het budget of wil je geen nieuwe deur plaatsen? Dan kan je ook een isolerende plaat op je bestaande deur plaatsen. Ook een deurveger is een goede manier om je deur geluidsdicht te maken.
  • Vloerbekleding: heb je vooral last van geluid afkomstig van de bovenliggende of onderliggende verdieping? Dan kan je je vloer ook bekleden met een tapijt of een vloerkleed over een laag vinyl.
  • Tochtstrips: tot slot zijn ook tochtstrips een efficiënte en goedkope manier om geluiden van buitenaf te beperken. Je kan ze gemakkelijk aanbrengen rond de omtrek van de deur om spleten waar lucht doorkomt af te sluiten.


 • Hoe vermijd je geluidslekken?
  Bij het aanbrengen van isolatie tegen geluid let je er best op dat je mogelijke geluidslekken ook dicht. Geluid kan zich namelijk via heel wat kanalen verspreiden zoals ventilatiekanalen, luchtroosters, spleten onder deuren, de doorvoer van je leidingen… Vaak kan je deze eenvoudig met wat PUR-schuim of tochtstrips dichten.

 

Offertes voor geluidsisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten