Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Geluidsisolatie muur: info en mogelijkheden

Geluidsoverlast werkt storend en zorgt voor conflicten. Veel overlast wordt veroorzaakt door geluiden die zich via de muur verplaatsen. Contactgeluiden van voetstappen of muziek zijn daar voorbeelden van. In dit artikel lees je hoe je geluidsisolatie bij een muur moet toepassen.

Geluidsisolatie plaatsen? Vraag hier gratis offertes aan bij verschillende isolatiespecialisten.

 

 

Geluidsisolatie muur voor luchtgeluid en contactgeluid

geluidsisolatie muur plaatsen

Je kan een ruimte op verschillende manieren akoestisch isoleren. Het hangt daarbij van het type geluidsoverlast af welke maatregelen het meest geschikt zijn om de overlast te beperken. In principe zijn er 2 soorten geluid die overlast kunnen geven: luchtgeluid en contactgeluid. Bij geluidsoverlast is er meestal sprake van een combinatie van beide soorten geluid maar is één factor dominant.

 

1) Luchtgeluid bestrijden

Luchtgeluid ontstaat door geluidstrillingen die vooral via de lucht overgedragen worden. Het zijn vaak zeer kleine kieren of gaatjes die tot geluidsoverlast leiden. Luchtgeluiden kunnen ook wanden en plafonds in trilling brengen. Voorbeelden: audiogeluiden, stemmen van personen en windgeruis. Geluidsoverlast door luchtgeluiden kun je het beste bestrijden door geluidsabsorberende materialen toe te passen.

 

2) Contactgeluid bestrijden

Geluidsoverlast door contactgeluiden ontstaat door bouwdelen die in contact met elkaar staan en in trilling worden gebracht. Denk bijvoorbeeld aan hakken op een tegelvloer of het geluid dat ontstaat wanneer je met het meubilair over een gladde vloer schuift. De vloer wordt in trilling gebracht en de geluidsgolven die daarbij ontstaan kunnen zich door de rest van het gebouw verspreiden. Dit type geluidsoverlast is te voorkomen door trillingsisolatie toe te passen.

 

 

 

Geluidsisolatie muur: mogelijkheden

Meestal kan je een muur het beste isoleren door er een voorzetwand met isolatie tegen te plaatsen die akoestisch ontkoppeld is van de muur. Dat is de meest aangewezen methode bij stenen muren van normale dikte. Indien het om een dunne wand gaat, met slechts weinig massa dan kunnen geluidsabsorberende isolatiematten effectief werken. Deze matten hebben een hoge densiteit en geven extra veel massa aan de muur waardoor geluiden effectief geabsorbeerd kunnen worden. Er zijn ook sandwichpanelen te koop die al voorzien van een geluidsabsorberend materiaal.

 

voorzetwand tegen geluid 1) Geluidsisolerende voorzetwand

Indien je geluidsoverlast ondervindt van de buren of de buren van jou, dan is het aan te raden om een geluidsisolerende voorzetwand te maken. Bij het monteren van zo’n wand is het belangrijk dat het ‘frame’ van deze akoestische wand niet rechtstreeks aan de muur wordt bevestigd. Geluidstrillingen kunnen zich dan immers nog via het frame naar de muur verplaatsen. De voorzetwand moet dus akoestisch ontkoppeld worden. In de handel zijn speciale doe-het-zelf pakketten te koop. Je kan er op eenvoudige manier een geluidsisolerende voorzetwand mee maken die zoveel mogelijk ontkoppeld is.

 

geluidsisolatie met scheidingswand 2) Geluidsisolerende scheidingswand

Indien je twee ruimtes van elkaar wilt scheiden met een geluidsisolerende scheidingswand, dan kan je kiezen voor speciale geluidwerende gyproc platen (gyproc dB platen). Het beste is het om met deze platen een dubbelwandige constructie te maken met isolatiemateriaal ertussen. Het is bij een dergelijke wand belangrijk dat de beide skeletten akoestisch van elkaar gescheiden zijn. De mate van geluid dat je kunt isoleren hangt af van de dikte van het isolatiemateriaal en het aantal gyproc platen dat je toepast. Daarmee kan je veel geluid tegenhouden. In het meest gunstige geval zijn zelfs waardes tot 78 dB mogelijk.

 

 

Tip: dubbele wanden met verschillende diktes

Dubbele wanden zijn effectief tegen geluidsoverlast. Vaak kiest men ervoor om verschillende wanddiktes toe te passen zodat de platen minder snel gaan resoneren. Bij een dubbele wand botst het geluid aan de ene kant tegen de wand en door het isolatiemateriaal, dat als schokbreker fungeert nemen de geluidstrillingen in sterkte af.

 

 

Geluidslekken

Wanneer je van plan bent om geluidsisolatie toe te gaan passen doe je er verstandig aan om goed te onderzoeken of geluiden zich niet via andere kanalen kunnen verspreiden zoals luchtroosters en ventilatiekanalen. Ook spleten onder deuren en kieren bij ramen kunnen geluidlekken veroorzaken. Kijk ook goed naar de doorvoer van leidingen want deze zijn berucht om lucht- en geluidslekken. Vaak kun je met tochtstrips of wat PUR-schuim geluidslekken effectief dichten.

 

Plaatsen waar geluidslekken zich kunnen voordoen:

 • Verbindingen tussen wand en vloer, wand en plafond
 • Doorvoer van leidingen: waterleiding, elektra, rioolbuizen, enz.
 • Slecht gevoegde muren
 • Naden bij het schrijnwerk
 • Ventilatieopeningen: ramen, deuren en muren.
 • Wasemkappen
 • Aansluiting bij het dak

 

Geluidsakoestiek verbeteren

Akoestische schuimplaten worden gemaakt van een zachte schuimsoort met een noppenprofiel. Deze platen zijn vooral geschikt om de akoestiek in een ruimte te verbeteren en zijn dus minder geschikt om bijvoorbeeld burenoverlast te voorkomen. De platen absorberen vooral midden- en hoogfrequent geluid en absorberen hinderlijke geluidsreflecties (nagalm). Deze platen worden vaak toegepast in geluidsstudio’s, kantoren, klaslokalen en vergaderruimtes. De platen kunnen makkelijk verlijmd worden aan muren of plafonds of kunnen als loshangend element toegepast worden.

 

Offertes voor geluidsisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten