Isolatiefolie
Isolatiefolie is een breed begrip en kan op meerdere zaken slaan. Zo kan je met bepaalde isolerende folies verschillende delen van je huis isoleren, maar het kan ook dienen om andere isolatiematerialen te beschermen tegen vocht. En dan zijn er nog de isolatiefolies voor je ramen en radiatoren. In dit artikel bespreken we deze verschillende soorten isolatiefolies en hun gemiddelde prijs per m².
Ga snel naar:
Soorten isolatiefolie
Prijs isolatiefolies
Zelf isolatiefolie plaatsen of vakman?
Vraag vrijblijvend je offertes aan
Waarvoor kan je isolatiefolie gebruiken?
Er zijn verschillende soorten isolatiefolies. De werking verschilt op basis van de toepassing. Zo gebruik je isolatiefolie mogelijk als:
- Isolatiemateriaal voor je woning: de werking van isolatiefolie als isolatiemateriaal is te vergelijken met die van een thermosfles. Isolerende folies bestaan namelijk uit 2 reflecterende lagen aluminiumfolie met lucht ertussen. Hierbij houden de reflecterende lagen stralingswarmte tegen, en de lucht geleidingswarmte.
- Vochtwerende folie: gebruik je een ander isolatiemateriaal zoals glas- of rotswol? Dan loont het om een isolatiefolie als vochtwerend materiaal toe te passen. Een isolatiefolie is echter niet hetzelfde als een dampscherm. Voor meer informatie over de verschillen vraag je best advies aan een erkende isolatiespecialist.
- Radiator- of raamfolie: het is ook mogelijk om isolatiefolies toe te passen voor radiatoren en ramen. Zo profiteer je van verminderd warmteverlies bij radiatoren en een verhoogde isolatiewaarde voor je ramen.
Isolatiefolie laten plaatsen door een erkende isolatiespecialist? Vind een vakman voor jouw project via onze gratis offerteservice.
Soorten isolatiefolie
Welke soorten isolatiefolies zijn er en waar gebruik je deze voor? Hieronder een overzicht van de opties.
1. Isolatiefolie om je dak, muur of vloer te isoleren
Sommige isolatiefolies zijn een volwaardig isolatiemateriaal. Je kan ze gebruiken om je dak, muren of vloer te isoleren. Een kort overzicht van deze toepassingen:
- Dakisolatie: warmte stijgt en daarom zijn daken vaak een boosdoener als het gaat om warmteverlies. Dat kan je gelukkig voorkomen met een isolatiefolie voor je dak. Langs binnen kiest een vakman doorgaans voor een dampdichte folie, en langs buiten voor een dampopen folie. Zulke isolatiefolies zijn makkelijk op oneffen oppervlakken te plaatsen, maar voor grotere daken kies je beter voor isolatieplaten.
- Muurisolatie: ook in het geval van muren zijn isolatiefolies makkelijker om aan te brengen op oneffen oppervlakken. Zo’n folie is te gebruiken voor nieuwe buitenmuren of spouwmuren (dus geen renovatie). Ook is het toe te passen voor binnenmuren en voorzetwanden.
- Vloerisolatie: wil je een isolerende folie voor je vloer plaatsen? Dan doe je dit altijd langs onder via de kruipruimte. Voor zo’n isolatiefolie in de kruipruimte moet die kruipkelder wel voldoende toegankelijk zijn (minimaal 45 cm hoog).
2. Isolatiefolie om isolatiemateriaal te beschermen tegen vocht
Andere isolatiematerialen zoals isolatieplaten, glaswol, … kunnen aangetast raken door vocht. Om dit tegen te gaan, is een isolatiefolie aangewezen. Zo bescherm je het isolatiemateriaal én de rest van je woning tegen vochtvorming. Er zijn 2 opties waar je doorgaans tussen kiest. Een overzicht:
- Dampopen folie: isoleer je langs buiten? Dan is een dampopen folie aangeraden. Hierbij bevindt de folie zich aan de koude kant van je woning, tussen het isolatiemateriaal en de afwerking. Hierdoor kan vocht in je woning nog ontsnappen en blijft vocht van buiten ook echt buiten.
- Dampdichte folie: een dampdichte folie is dan weer ideaal als je langs binnen wil isoleren. En vooral als het gaat om ruimtes die snel vochtig worden. Denk bijvoorbeeld aan je keuken, badkamer, … Zo’n folie houdt condens tegen en vermijdt aantasting van je plafond en muren.
3. Isolatiefolie om radiatoren en ramen te isoleren
Ook gebruik je isolatiefolie mogelijk om warmteverlies bij ramen en radiatoren tegen te gaan. Zo verspil je minder energie, is je woning sneller opgewarmd en moet je minder stoken. En dit staat dan weer gelijk aan een lagere energierekening. Hieronder een uitleg van beide toepassingen:
- Isolatiefolie voor radiator: voor radiatoren heb je 2 opties om warmteverlies te beperken. Zo plaats je de folie mogelijk op de muur achter je radiatoren en heb je ongeveer 75% minder warmteverlies. Bevestig je het aan de achterkant van radiatoren zelf? Dan bespaar je zelfs 95%. Dit laatste is te vertalen naar een jaarlijkse gemiddelde besparing van 10 m³ gas per m² aan isolatiefolie.
- Isolatiefolie voor raam: raamfolie is goed als je enkel glas hebt en goedkoop de isolatiewaarde van je raam wil verhogen. De isolatiewaarde van enkel glas met raamfolie is namelijk te vergelijken met de isolatiewaarde van dubbelglas. Je bespaart zo energie, hebt minder last van condensatie, … Heb je het budget om je enkel glas te vervangen voor dubbel glas of beter? Dan blijft dat hoe dan ook een aanrader.
TIP: laat je adviseren door een erkende isolatiespecialist!
Hoe pas je isolatiefolie het beste toe binnen jouw woonsituatie? Hoe plaats je het en met welke aandachtspunten houd je dan rekening? Heb je dampdichte of dampopen folie nodig? Een vakman weet het antwoord op deze vragen en geeft je graag gericht advies, van aanvraag tot plaatsing.
Isolatiefolie laten plaatsen? Vergelijk vrijblijvend voorstellen van meerdere vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice. Start je aanvraag hier.
Prijs isolatiefolies
Hoeveel kost het plaatsen van isolatiefolie? Houd in ieder geval rekening met een gemiddelde prijs van € 15 à 35 per m² (incl. btw, excl. plaatsing). Die prijs is echter wel afhankelijk van de kwaliteit van de folies, de isolatiewaarde, de afmetingen, … Ook variëren prijzen van vakman tot vakman. Maak gebruik van onze gratis offerteservice en profiteer van gericht advies, prijzen op maat en een juiste uitvoering. Start je aanvraag hier.
Zelf isolatiefolie plaatsen of vakman?
Isolatiefolie is mogelijk zelf te plaatsen, vooral als je langs binnen isoleert. Echter zijn er wel zaken waar je op moet letten. Wil je zeker zijn van een optimale werking en rendement? Schakel dan een vakman in. Zo ben je 100% zeker van…
- Gericht advies: hoeveel m² aan isolatiefolie heb je nodig voor jouw vloer, muren of dak? Isoleer je best langs binnen of langs buiten? Met een vakman profiteer je van gericht advies op basis van je woonsituatie, persoonlijke wensen en budget.
- Correcte uitvoering: een erkende installateur heeft veel ervaring met het plaatsen van isolatiefolies. Zo ben je altijd zeker van een correcte uitvoering.
- Kwalitatieve materialen: vakmensen werken alleen met de beste materialen van betrouwbare leveranciers. Ook kunnen zij deze isolatiefolies voor een betere prijs inkopen.
- Financiële voordelen: schaf je isolatiefolies aan? Dan is het mogelijk om de prijs te drukken met verschillende financiële voordelen. Zo maak je onder bepaalde voorwaarden aanspraak op de Mijn VerbouwPremie. Is je huis daarnaast ouder dan 10 jaar? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor een verlaagd btw-tarief van 21 naar 6% op materiaal- en arbeidskosten.
- Garantie: gaat er iets mis tijdens de plaatsing? Dan neemt een vakman doorgaans de extra kosten voor zijn rekening. Dit is echter geen vereiste, dus let hier zeker op wanneer je offertes vergelijkt!
Geld besparen voor isolatie? Vergelijk offertes!
Heb je interesse in isolatiefolies voor je woning, maar wil je zoveel mogelijk geld besparen? Maak dan zeker gebruik van onze gratis offerteservice. Zo vergelijk je vrijblijvend voorstellen van 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt en profiteer je van gericht advies en prijzen op maat. Start je aanvraag via het onderstaande offerteformulier: