Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Prijs spouwmuurisolatie 2024

Spouwmuurisolatie is één van de goedkoopste manieren om je huis te isoleren. Het is op 1 dag geplaatst en je hoeft na de werken niets af te werken. Op welke zaken je moet letten, welke isolatiematerialen je kan kiezen en wat de prijs per m² spouwmuurisolatie is in 2024 vind je hier.

Ga snel naar: 
Prijzen per isolatiemateriaal
Terugverdientijd
Tips om prijzen te vergelijken
Premies en voordelen
Ontvang vrijblijvend offertes

 

Wat kost spouwmuurisolatie gemiddeld in 2024

De prijs voor spouwmuurisolatie ligt gemiddeld tussen € 15 en 30 per m² (excl. btw). Voor een gemiddelde halfopen woning met een oppervlakte van 107 m², komt dat neer op € 1.605 à € 3.210. De exacte spouwmuurisolatie prijs is vooral afhankelijk van de dikte van de spouw en het gebruikte isolatiemateriaal (meer info verderop in dit artikel).

Wil je jouw spouw isoleren en benieuwd naar de exacte prijs op maat van jouw project?
Vergelijk gratis offertes van vakmannen.

 

 

Prijs spouwmuurisolatie per materiaal

Het gebruikte isolatiemateriaal heeft een grote invloed op de exacte kostprijs van spouwmuurisolatie. Minerale wol, EPS-parels en PUR-spuitisolatie zijn het populairst:

Soort spouwmuurisolatieGemiddelde prijs per m² (excl. btw)
Minerale wol€ 15 à € 20
EPS-parels€ 20 à € 25
PUR-schuim€ 25 à € 30

De spouwmuur isoleren kan dus met verschillende isolatiematerialen. Meer info over deze materialen en hun belangrijkste eigenschappen vind je hieronder. Benieuwd naar welk type spouwmuurisolatie je best kiest? Lees verderop in dit artikel meer over de factoren waarmee je best rekening houdt bij je keuze.

prijs spouwmuurisolatie glaswol 1. Minerale wol (glaswol)

Minerale wol is de verzamelnaam voor glaswol en steenwol. Bij het na-isoleren van een spouwmuur wordt glaswol in de vorm van vlokken ingespoten in de muren.

Glaswol is het meest voordelige materiaal om een bestaande spouwmuur mee te isoleren. Het is erg duurzaam, brandveilig en waterafstotend. Bovendien zorgt het niet alleen voor een goede thermische maar ook akoestische isolatie. Een voorbeeld van glaswolisolatie die geschikt is voor de spouw is Supafil van Knauf.

Eigenschappen: goed akoestisch isolerend – brandveilig – waterafstotend
Glaswol spouwmuurisolatie prijs per m²:
€ 15 à 20
Vraag vrijblijvend offertes op maat aan.

Prijs eps spouwmuurisolatie per vierkante meter

2. EPS parels

EPS-parels worden steeds vaker gebruikt voor het isoleren van de spouwmuur. EPS heeft een hoge isolatiewaarde, groot vulvermogen en is ecologisch verantwoord. EPS korrels worden ingespoten in combinatie met een zachte lijm zodat ze goed aan elkaar hechten en niet kunnen wegwaaien of inzakken. De isolatiewaarde varieert van HR tot HR++.

In vergelijking met glaswol scoren EPS-parels minder goed op vlak van brandveiligheid en akoestische isolatie. Het is wel vochtregulerend en 100% recycleerbaar.

Eigenschappen: recycleerbaar – vochtregulerend
EPS korrels spouwmuurisolatie prijs per m²:
€ 20 à 25
Vraag vrijblijvend offertes op maat aan.

PUR spouwmuur isoleren prijs

3. PUR spouwmuurisolatie

PUR spouwmuurisolatie is nog een andere mogelijkheid. Van alle soorten spouwmuurisolatie is PUR het duurst, maar wel het meest thermisch isolerend.

Op gebied van prijs / isolatiewaarde is PUR veruit de beste keuze bij smalle of vervuilde spouwmuren. Dit enerzijds vanwege zijn hoge isolatiewaarde en anderzijds omdat het kleine kiertjes en gaten volledig opvult. Naar milieuvriendelijkheid toe scoort PUR het minst goed.

Eigenschappen: hoog vulvermogen – vochtregulerend – lange levensduur
PUR spouwmuurisolatie prijs per m²:
€ 25 à 30
Vraag vrijblijvend offertes op maat aan.

 

Welk isolatiemateriaal kies ik best?

Dat hangt af van verschillende factoren:

 • Dikte van de spouwmuur: EPS-parels en PUR-spuitisolatie zijn bijvoorbeeld geschikt voor smalle spouwmuren van 3 cm, terwijl minerale wol enkel kan bij spouwmuren van min. 5 cm breed.
 • Doel van de isolatie: wil je dat jouw spouwmuurisolatie naast thermisch ook akoestisch isoleert? Hou er dan rekening mee dat minerale wol beter akoestisch isoleert dan EPS-parels of PUR.
 • Grootte van de voegen: om het isolatiemateriaal in de spouwmuur te kunnen aanbrengen, worden er gaten in de voegen van de gevel gemaakt (nadien worden ze weer netjes dichtgemaakt zodat je er niets meer van ziet). Welk isolatiemateriaal mogelijk is, hangt af van de diameter van de boorgaten (afhankelijk van de dikte van de voeg). De vereiste minimale boordiameter is 12 mm bij PUR-spuitisolatie, 14 mm bij minerale wol en 16 mm bij EPS-parels.
 • Combinatie van factoren: welk isolatiemateriaal je best kiest is niet alleen afhankelijk van bovenstaande factoren, maar ook van je eigen voorkeuren en budget. Wil je zeker zijn van de juiste keuze? Een isolatiespecialist houdt rekening met alle aspecten en kan je gepast adviseren over de beste isolatie oplossing voor jouw spouwmuur. Benieuwd naar de mogelijkheden en kostprijs voor spouwmuurisolatie op maat van jouw situatie? Ontvang en vergelijk vrijblijvend offertes.

 

 

Terugverdientijd spouwmuurisolatie

De spouwmuur laten isoleren is in vergelijking met andere isolatiemethodes best goedkoop. Dat komt vooral door de snelle plaatsing en het feit dat je nadien helemaal niets hoeft af te werken. Kijken we naar de jaarlijkse energiebesparing, dan kan je ervan uitgaan dat je de investering in spouwmuurisolatie kan terugverdienen op een termijn van 3 tot 5 jaar. Kan je aanspraak maken op premies, dan is de terugverdientijd van spouwmuurisolatie nog sneller (1 tot 3 jaar).

De exacte terugverdientijd is afhankelijk van verschillende factoren zoals het gebruikte isolatiemateriaal, het gewenste warmtecomfort en de dikte van de spouw. Benieuwd naar de exacte spouwmuurisolatie kosten en terugverdientijd voor jouw woning? Ontvang je vrijblijvend voorstellen van erkende isolatiespecialisten.

 

 

Wat bepaalt de muurisolatie prijs per m²?

De kosten van spouwmuurisolatie kunnen sterk verschillen naargelang volgende factoren:

 1. Bereikbaarheid van het gebouw

  Een vlot bereikbaar gebouw maakt dat de werken sneller kunnen starten en afgewerkt worden. Dat heeft een gunstige invloed op de spouwisolatie prijs. Denk hierbij aan parkeergelegenheid, en toegankelijkheid van de gevels met ladders of stellingen.

 2. Totale oppervlakte

  Wil je de spouwmuur isoleren, dan zal de prijs ook afhangen van de totale oppervlakte. Vooral bij kleinere gevels (minder dan 30 vierkante meter) zal de prijs voor muurisolatie per m² hoger liggen. Eens je naar grotere volumes gaat zal het prijsverschil per aantal vierkante meter minder groot zijn.

 3. Dikte van de spouw

  Hoe dikker de spouw, hoe meer voordeel je doet. De prijs per cm wordt lager terwijl je de woning net beter kan isoleren. De kostprijs voor spouwmuurisolatie per m² zal wel wat hoger liggen maar die kosten heb je snel gerecupereerd door de snellere terugverdientijd.

 4. Bescherming van de gevel

  Gaat het om een gevel aan de regenzijde en bestaat je gevel uit een baksteen die veel water absorbeert, dan kan het raadzaam zijn om de gevel te laten impregneren. Dit is een transparante beschermingslaag die regen afstoot maar toch nog ademend werkt. De prijs hiervan is zo’n 8 à 12 euro per m².

TIP: de spouwisolatie prijs per m² is niet alleen afhankelijk van verschillende factoren. De prijzen kunnen ook verschillen van vakman tot vakman. Om zeker te zijn van een correcte prijs doe je er daarom goed aan om offertes aan te vragen bij verschillende isolatiespecialisten. Zo kan je prijzen, isolatiematerialen, … vergelijken. Tips over hoe je offertes goed kan vergelijken vind je hieronder.

 

3 TIPS om prijzen te vergelijken

Hoeveel kost spouwmuurisolatie exact voor jouw situatie? Om daar een duidelijk antwoord op te krijgen raden we aan om offertes aan te vragen bij verschillende isolatiespecialisten. Zo kan je makkelijk prijzen van spouwmuurisolatie en voorstellen vergelijken. Hou bij het vergelijken zeker rekening met volgende aspecten:

 

1. Vergelijk welke isolatiematerialen voorgesteld worden

Vergelijk goed welke isolatiematerialen met welke isolatiewaardes voorgesteld worden. Sommige spouwmuurisolatiebedrijven werken met verschillende isolatiematerialen, terwijl anderen zich beperken tot 1 materiaal waarin ze zich specialiseren.

Hou er dus rekening mee dat vakmannen enkel het isolatiemateriaal dat hun voorkeur geniet kunnen voorstellen, terwijl voor jouw project misschien beter een andere materiaal gebruikt wordt. Door offertes goed te vergelijken, krijg je een goed beeld van de mogelijkheden en beste oplossing voor jouw spouwmuur.

 

2. Staar je niet blind op de prijs alleen

Staar je niet blind op de prijs van spouwmuurisolatie per m². Ga ook goed na welke andere werken in de offerte inbegrepen zijn (voorbereidende werken, dichten van de boorgaten, …) en wat eventueel extra aangerekend kan worden. Informeer je naast de prijs ook over de terugverdientijd en het rendement van het voorgestelde isolatiemateriaal. Sommige isolatiematerialen zijn misschien duurder, maar isoleren wel beter waardoor ze je op termijn meer opleveren.

 

3. Ga na op hoeveel m² en welke spouwdikte de berekening gebaseerd is

Vergelijk op hoeveel vierkante meter en welke spouwdikte het voorstel berekend is. Het is belangrijk dat die berekening correct is. Schat de isolatiespecialist het aantal vierkante meter en de spouwdikte te laag in, dan bestaat het risico dat hij de spouw onvoldoende opvult waardoor deze niet optimaal geïsoleerd is. Zorg er daarom voor dat de isolatiespecialist jouw spouwmuur op voorhand inspecteert zodat hij de werken correct kan inschatten. Doorgaans voert een vakman gratis een inspectie uit wanneer je een offerte opvraagt.

TIP: laat je adviseren door meerdere isolatiespecialisten om zeker te zijn van een correcte prijs en optimale isolatie van je spouwmuur. Ontvang en vergelijk vrijblijvend voorstellen op maat.

 

spouwmuurisolatie prijs
Via boorgaten in de voegen van de gevel wordt het isolatiemateriaal in de spouwmuur geblazen. Achteraf worden deze weer netjes gedicht zodat je er niets meer van ziet.

 

Premies en subsidies spouwmuurisolatie

Om de spouwmuurisolatie kosten te drukken en deze nog sneller terug te verdienen, kan je ook aanspraak maken op enkele interessante premies:

 

Mijn VerbouwPremie

Dankzij de Mijn VerbouwPremie kan je tot wel 50% van de totale kostprijs van je spouwmuurisolatie terugkrijgen. De precieze hoogte van het premiebedrag wordt bepaald op basis van enkele voorwaarden, waaronder de inkomenscategorie waartoe je behoort. Daarnaast moet…

 • je de werken laten uitvoeren door een aannemer.
 • de spouw een minimale dikte hebben van 5 centimeter.
 • de maximale lambawaarde van het gebruikte materiaal 0,065W/m.K. zijn.
 • je een attest van een vakman kunnen voorleggen waarin hij verklaart dat de werken conform de eisen van de technische specificatie werden uitgevoerd.

TIP: om te achterhalen of je spouwmuur minstens 5 cm dik is, kan je een endoscopisch onderzoek laten uitvoeren. Een vakman maakt hiervoor een klein gaatje in de gevel om met een camera de spouwmuur te inspecteren. Dit onderzoek is doorgaans gratis wanneer je een offerte aanvraagt bij spouwmuurisolatie bedrijven. Zij maken ter plaatse een vrijblijvende offerte op en berekenen de terugverdientijd op basis van de premies waar je recht op hebt. Vrijblijvende voorstellen kan je hier aanvragen.

 

Verlaagd btw-tarief 6%

Indien je de werken laat uitvoeren door een gespecialiseerd bedrijf en de woning ouder is dan 10 jaar, kom je voor spouwmuurisolatie in aanmerking voor het lage btw-tarief van 6%. Het moet bovendien gaan om een privéwoning of een woning die slechts gedeeltelijk voor professionele doeleinden gebruikt wordt.

 

Enkel erkende aannemers geven recht op premies!

Je kan slechts onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op bovenstaande premies. Een van die voorwaarden is dat je de werken laat uitvoeren door een erkende aannemer. De spouwmuur zelf isoleren geeft dus geen recht op subsidies. Het is bovendien niet aangeraden.

Een specialist inschakelen is hoe dan ook de beste keuze… Hij kan je adviseren over de beste isolatiemethode voor jouw spouwmuur en zorgt voor een correcte plaatsing. Bovendien kan een vakman je informeren over de premies die jij voor jouw specifieke situatie kan aanvragen én helpen om te voldoen aan alle nodige voorwaarden. Vraag vrijblijvend offertes op maat aan bij erkende isolatiespecialisten via de offertepagina.

 

 

Veelgestelde vragen • Wat kost spouwmuurisolatie voor een rijwoning?

  De prijs om de spouwmuren te isoleren is afhankelijk van het gebruikte isolatiemateriaal. Gaan we uit van een rijwoning met een oppervlakte van gemiddeld 97 m², dan kan je rekenen op volgende prijzen:

  • PUR-spuitisolatie: € 2.425 – € 2.910
  • EPS-parels: € 1.940 – € 2.425
  • Minerale wol: € 1.455 – € 1.940


 • Wat kost spouwmuurisolatie voor een halfopen bebouwing?

  Hoeveel spouwmuurisolatie kost voor een halfopen bebouwing is vooral afhankelijk van het gebruikte isolatiemateriaal. Gaan we uit van een halfopen woning met een oppervlakte van gemiddeld 107 m², dan kan je rekenen op volgende prijzen:

  • PUR-spuitisolatie: € 2.675 – € 3.210
  • EPS-parels: € 2.140 – € 2.675
  • Minerale wol: € 1.605 – € 2.140


 • Wat kost spouwmuurisolatie voor een open bebouwing?

  Dat is afhankelijk van het isolatiemateriaal dat gebruikt wordt. Als we uitgaan van een open bebouwing met een gemiddelde oppervlakte van 140 m², dan kan je rekenen op volgende richtprijzen:

  • PUR-spuitisolatie: € 3.500 – € 4.200
  • EPS-parels: € 2.800 – € 3.500
  • Minerale wol: € 2.100 – € 2.800

 

Offertes voor spouwmuurisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten