Heb ik een spouwmuur? Spouwmuur herkennen

Dankzij spouwmuurisolatie kan je besparen op jouw energiefactuur én kan je genieten van een aangenamer binnenklimaat. Om jouw spouwmuur te kunnen laten isoleren moet je er natuurlijk een aanwezig zijn. Maar hoe weet je of jouw huis een spouwmuur heeft? Wel daar zijn verschillende aanwijzingen voor. We overlopen ze in dit artikel.

 

Heeft mijn huis een spouwmuur?

Er zijn een aantal manieren om te ontdekken of jouw woning een spouwmuur heeft of niet. Je dient daarvoor te kijken naar de plannen van jouw huis, het bouwjaar van de woning, de dikte van de muren, de aanwezigheid van luchtkokers en de gevelstenen.

 

1. Wat zeggen de bouwplannen?

De makkelijkste manier om na te gaan of jouw huis een spouwmuur heeft is via de bouwplannen. Zie je een ruimte tussen de binnen- en buitenmuren? Dan wijst dat hoogstwaarschijnlijk op een spouwmuur.

 

2. Wat is het bouwjaar van de woning?

Voor 1920 was er nog geen sprake van binnen- en buitenmuren. De woningen werden toen gebouwd met een enkele rij stenen. Het nadeel daarvan was dat de huizen niet voldoende beschermd waren tegen vocht, wat niet bevorderlijk was voor de constructie van de woning en de gezondheid van de inwoners.

Omdat het vochtproblemen hielp voorkomen, werden vanaf 1920 de eerste huizen met een spouwmuur gebouwd. Is jouw woning gebouwd voor 1920, dan is de kans erg klein dat er een spouwmuur aanwezig is.

Een woning gebouwd tussen 1920 en 1980 heeft hoogstwaarschijnlijk wel een spouwmuur. Hetzelfde geldt voor woningen met een bouwjaar na 1980, alleen is de kans groot dat daar reeds spouwmuurisolatie voorzien is.

Het bouwjaar van een woning vind je terug op de bouwplannen of kan je opvragen bij de gemeente.

 

3. Wat is de dikte van de muren?

Ga naar een deuropening en meet de dikte van de muren. Bij een dikte van 25cm of meer heb je zeker een spouw. Meet je minder dan 25cm, dan heb je ofwel geen ofwel een heel dunne spouw.

Bij twijfel kan je een klein gaatje in de stenen boren. Wanneer de boor doorschiet heb je een spouwmuur. De spouw zelf moet minimum 5cm breed zijn. Met de boor of een ander lang voorwerp kan je dan de afstand meten tot het binnenblad. Verminder de dikte van de gevelsteen met het gemeten getal en je weet hoe breed de spouwmuur is. Ook door een endoscopisch camera-onderzoek te laten uitvoeren kom je dit met 100% zekerheid te weten.

De breedte van de spouw is bepalend voor het soort isolatiemateriaal dat men kan gebruiken. Bij een dikke spouwmuur heb je meer keuze uit soorten isolatiemateriaal. Glaswol, pur-isolatie, isolatiekorrels, … Een smalle spouwmuur isoleert men meestal met isolatieparels. ⇒ Lees hier meer over de verschillende soorten spouwmuurisolatie.

 

4. Zijn er luchtkokers aanwezig?

Verluchtingsroosters en open stootvoegen in de gevel wijzen op de aanwezigheid van een luchtruimte en dus ook op de aanwezigheid van een spouwmuur. Ga dus zelf op zoek naar zo’n zichtbare verluchtingsroosters en -gaten in de gevel. Dat er geen aanwezig zijn betekent niet noodzakelijk dat er geen spouwmuur aanwezig is. Het is slechts een aanwijzing.

 

5. Is er een steense muur?

De gevelstenen kunnen ook een indicatie zijn voor de aan- of afwezigheid van een spouwmuur. Heeft jouw huis een steense of volle muur, dan is er waarschijnlijk geen spouwmuur aanwezig. Een steense muur herken je aan de kopse stenen, stenen die dwars worden gemetseld. In het metspatroon wisselen volledige stenen en halve of kopse stenen elkaar af.

Let wel, de aanwezigheid van een spouwmuur is niet uitgesloten bij een steense muur. Zo kan er bij een renovatie nog een nieuwe binnenmuur gemetseld zijn, parallel met de bestaande steense buitenmuur, om zo een spouw te creëren.

 

Heeft jouw huis een spouwmuur en wil je deze laten na-isoleren?
✓ Vraag vrijblijvend offertes op maat aan bij erkende vakmannen via de offertepagina.

 

hoe spouwmuur herkennen

 

 

Na isoleren spouwmuur

Wanneer jouw huis een spouwmuur heeft die nog niet geïsoleerd is, kan je deze makkelijk laten na-isoleren. De spouwmuurisolatie wordt dan van buitenaf aangebracht. In de voegen maakt men gaatjes, waar het isolatiemateriaal doorheen gespoten wordt. Achteraf worden de gaatjes zorgvuldig gedicht in dezelfde kleur als de voegen.

Het grote voordeel van het na-isoleren van een spouwmuur is dat er geen grote breekwerken bij komen kijken. Bovendien kan de spouwmuurisolatie op minder dan 1 dag geplaatst worden. ⇒ Lees hier meer over het na-isoleren van spouwmuren.

 

Prijs na-isolatie spouwmuur

Hoeveel je betaalt voor het laten na-isoleren van jouw spouwmuur is vooral afhankelijk van de oppervlakte van de spouwmuur en het gebruikte isolatiemateriaal. Een overzicht:

 

MateriaalRichtprijs/m²
Glaswol€15 - €20
EPS-parels€20 - €25
PUR-schuim€25 - €30

 

TIP: Het laten na isoleren van een spouwmuur laat je best over aan een ervaren vakman. Deze heeft de nodige kennis en ervaring om de klus tot een goed einde te brengen. Zo ben jij verzekerd van een goede werkwijze en kwaliteit op lange termijn. Gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij experts uit jouw regio kan via de offertepagina.

 

Voor het na-isoleren van de spouwmuur kom je in aanmerking voor een premie van €6 per m². Benieuwd naar meer info over de voorwaarden, de aanvraagprocedure, … Lees het in dit artikel.

 

heb ik een spouwmuur

 

 

Voordelen na-isolatie spouwmuur

Nog niet overtuigd of spouwmuurisolatie wel de moeite waard is? Dit zijn de voordelen die ermee gepaard gaan:

  • Energiebesparing: Gemiddeld bespaar je 9 à 11 kubieke meter gas per m². Dankzij de lagere energiefactuur die hiermee gepaard gaat, betaalt de investering zichzelf op termijn terug. De terugverdientijd ligt gemiddeld op 2 à 5 jaar.
  • Beter binnenklimaat: Het klimaat in huis is comfortabeler. In de zomer blijft het frisser binnen. In de winter blijft de kou beter buiten.
  • Snelle plaatsing zonder breekwerken: Het isolatiemateriaal wordt via kleine gaten in de gevel gespoten. Het na-isoleren kan zelfs op 1 dag gebeuren.
  • Geen verlies van ruimte: Dankzij spouwmuurisolatie moet je niet inleveren op woonruimte, noch binnen noch buiten.

 

Offertes voor spouwmuurisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten