Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Heb ik een spouwmuur?

Een spouwmuur bestaat uit 2 muren: een binnen- en een buitenmuur. De ruimte tussen deze 2 muren is de spouw. Door de spouw te isoleren, verlaag je efficiënt je energierekening en verhoog je het warmtecomfort in je woning. Je woning moet natuurlijk wel een spouw hebben om deze isolatiemethode toe te passen. Maar hoe weet je of je een spouwmuur hebt? In dit artikel overlopen we de belangrijkste aanwijzingen.

Ga snel naar:
Spouwmuur herkennen o.b.v. bouwjaar
Spouwmuur herkennen: andere manieren
Waarom spouwmuur na-isoleren?
Prijs na-isolatie spouwmuur
Werkwijze spouwmuur na-isoleren
Vergelijk offertes voor spouwmuurisolatie

Heeft mijn huis een spouwmuur?

De belangrijkste factor om een spouwmuur te herkennen, is het bouwjaar van de woning. Hierbij maken we een onderscheid tussen 3 periodes:

  1. Bouwjaar woning: voor 1920

    Heb ik een spouwmuur? NEE, je woning heeft hoogstwaarschijnlijk geen spouwmuur.

    Wat moet ik doen? Overweeg zeker een alternatieve manier van muurisolatie. Je kan de buitenmuren isoleren, waarbij een isolatielaag op de bestaande gevel wordt aangebracht. De isolatie moet wel afgewerkt worden met nieuwe gevelbekleding. De binnenmuren isoleren is een andere mogelijkheid, maar wordt meestal enkel toegepast als buitenmuur isolatie niet mogelijk is.

  2. Bouwjaar woning: 1920 – 1975

    Heb ik een spouwmuur? JA, je woning heeft hoogstwaarschijnlijk een spouwmuur, maar de kans is groot dat de spouw nog niet geïsoleerd is.

    Wat moet ik doen? Om te voorkomen dat warmte uit huis verloren gaat, is het aangeraden om de spouw te laten na-isoleren. Na een onderzoek van de spouw bepaalt een isolatiebedrijf of spouwmuurisolatie mogelijk is, berekenen ze de terugverdientijd (o.b.v. de dikte van de spouw) van je investering en maken ze een offerte op maat van jouw project. Vergelijk hier vrijblijvend voorstellen en prijzen.

  3. Bouwjaar woning: na 1975

    Heb ik een spouwmuur? JA, je woning heeft hoogstwaarschijnlijk een spouwmuur die al geïsoleerd is. De kans dat er al spouwmuurisolatie aanwezig is, wordt nog groter als je woning gebouwd werd na 1987.

    Wat moet ik doen? Je laat best de staat van je spouwmuurisolatie controleren. Het isolatiemateriaal in oude spouwmuren laat immers vaak te wensen over. Vaak is de isolatie ingezakt of veel minder isolerend dan de huidige generatie isolatiematerialen. Er zijn verschillende oplossingen om je woning in dat geval toch optimaal te isoleren: de spouwmuurisolatie bijvullen of herstellen of de bestaande spouwmuurisolatie verwijderen en vervangen door nieuwe isolatie.

 

Andere manieren om een spouwmuur te herkennen

Hoewel het bouwjaar de meest doorslaggevende factor is voor de aanwezigheid van een spouwmuur, kan je de aan- of afwezigheid van een spouwmuur ook nog op andere manieren achterhalen:

 

1. Bouwplannen van je woning

De makkelijkste manier om na te gaan of jouw huis een spouwmuur heeft, is via de bouwplannen. Zie je een ruimte tussen de binnen- en buitenmuren? Dan wijst dat hoogstwaarschijnlijk op een spouwmuur.

 

2. Dikte van de muren

Ook via de dikte van de muren kan je achterhalen of je een spouwmuur hebt. Ga hiervoor naar een deuropening en meet de dikte van de muren. Bij een dikte van 25 cm of meer heb je zeker een spouw. Meet je minder dan 25 cm, dan heb je ofwel geen ofwel een heel dunne spouw. Bij twijfel kan je een klein gaatje in de stenen boren. Wanneer de boor doorschiet heb je een spouwmuur.

De spouw zelf moet minimum 5 cm breed zijn. De breedte van de spouw is bepalend voor het soort isolatiemateriaal dat je kan gebruiken. Een smalle spouw wordt meestal geïsoleerd met isolatieparels, een dikke spouwmuur kan je isoleren met glaswol, PUR, isolatiekorrels…

Hoe bereken je de dikte van de spouw? Met de boor of een ander lang voorwerp kan je de afstand meten tot het binnenblad. Trek de dikte van de gevelsteen af van deze afstand en je weet hoe breed de spouwmuur is. Ook door een endoscopisch camera-onderzoek te laten uitvoeren kom je dit met 100% zekerheid te weten. Zo’n camera-inspectie kan je overigens laten uitvoeren door een isolatiespecialist.

 

3. Aanwezigheid van luchtkokers

Verluchtingsroosters en open stootvoegen in de gevel wijzen op de aanwezigheid van een luchtruimte en dus ook op de aanwezigheid van een spouwmuur. Ga dus zelf op zoek naar zichtbare verluchtingsroosters en -gaten in de gevel. Let wel: dat er geen aanwezig zijn, betekent niet noodzakelijk dat er geen spouwmuur aanwezig is. Het is slechts een aanwijzing.

 

4. Steense muur

De gevelstenen kunnen ook een indicatie zijn voor de aan- of afwezigheid van een spouwmuur. Heeft jouw huis een steense of volle muur, dan is er waarschijnlijk geen spouwmuur aanwezig. Een steense muur herken je aan de kopse stenen, stenen die dwars worden gemetseld. In het metspatroon wisselen volledige stenen en halve of kopse stenen elkaar af.

Let wel, de aanwezigheid van een spouwmuur is niet uitgesloten bij een steense muur. Zo kan er bij een renovatie nog een nieuwe binnenmuur gemetseld zijn, parallel met de bestaande steense buitenmuur, om zo een spouw te creëren.

 

BELANGRIJK: laat je niet-geïsoleerde spouwmuur na-isoleren!

Heb je een spouwmuur maar is deze niet of onvoldoende geïsoleerd? Dan doe je er goed aan om de spouw na te isoleren. Zo geniet jij alsnog van een mooie besparing op je energierekening en een beter warmtecomfort in jouw woning.

TIP: via onze offerteservice vergelijk je vrijblijvend prijsvoorstellen en adviezen van meerdere isolatiespecialisten. Kom in contact met experts in jouw buurt.

 

Lees onder de foto meer over de voordelen, prijs en werkwijze van spouwmuurisolatie.

heb ik spouwmuur

 

Waarom spouwmuur na-isoleren?

Twijfel je of je je spouwmuur moet na-isoleren? Dit zijn de voordelen van spouwmuurisolatie:

  • Energiebesparing: gemiddeld bespaar je 9 à 11 kubieke meter gas per m².
  • Korte terugverdientijd: dankzij spouwmuurisolatie geniet je van een lagere energiefactuur en betaalt de investering zichzelf op termijn terug. De terugverdientijd ligt gemiddeld op 2 à 5 jaar.
  • Beter binnenklimaat: het klimaat in huis is comfortabeler. In de zomer blijft het frisser binnen. In de winter blijft de kou beter buiten.
  • Snelle plaatsing zonder breekwerken: het isolatiemateriaal wordt via kleine gaten in de gevel gespoten. Het na-isoleren kan zelfs op 1 dag gebeuren.
  • Geen verlies van ruimte: dankzij spouwmuurisolatie moet je niet inleveren op woonruimte, noch binnen noch buiten.

Wil je ook spouwmuurisolatie laten plaatsen? Via onze gratis offerteservice kom je vrijblijvend in contact met meerdere isolatiespecialisten in jouw buurt. Start hier jouw aanvraag.

 

Prijs na-isolatie spouwmuur

Spouwmuurisolatie kost gemiddeld € 15 à 30 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Hoeveel je precies betaalt voor het laten na-isoleren van jouw spouwmuur, hangt vooral af van de oppervlakte van de spouwmuur en het gebruikte isolatiemateriaal.

TIP: door meerdere offertes te vergelijken, kan je nog extra besparen op de prijs voor spouwmuurisolatie. Dit kan eenvoudig en vrijblijvend via onze offerteservice.

 

Werkwijze spouwmuur na-isoleren

Wanneer jouw huis een spouwmuur heeft die nog niet geïsoleerd is, kan je deze makkelijk laten na-isoleren. De spouwmuurisolatie wordt dan van buitenaf aangebracht. Een isolatiespecialist maakt gaatjes in de voegen, waar het isolatiemateriaal doorheen gespoten wordt. Achteraf worden de gaatjes zorgvuldig gedicht in dezelfde kleur als de voegen.

Overtuigd van de vele voordelen van spouwmuurisolatie? Vraag dan nu prijsvoorstellen aan bij meerdere isolatiespecialisten in jouw regio via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor spouwmuurisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten