Isolatie-info.be Hét grootste vergelijk- en adviesplatform
spouwmuurisolatie

Premie spouwmuurisolatie 2021

Laatste update: 18 januari 2021 – Spouwmuurisolatie blijft interessant. Om de investering te stimuleren kan je aantrekkelijke premies en andere financiële voordelen voor spouwmuurisolatie aanvragen. Meer info over de bedragen, voorwaarden en hoe je de premies voor het na-isoleren van spouwmuren aanvraagt, vind je hier terug. Graag een offerte op maat? Ga naar onze offertepagina.

 

Beschikbare spouwmuurisolatie premies 2021:

1. Premie spouwmuurisolatie Fluvius (snel naar: premiebedrag – voorwaardenaanvraagprocedure)
2. Overkoepelende renovatiepremie
3. Totaalrenovatiebonus
4. Verlaagd btw-tarief
5. Huur- en isolatiepremie (voor slecht geïsoleerde huurwoningen)

 

 

1. Premie spouwmuurisolatie Fluvius (€ 5 tot 7,5 per m²)

Laat je de spouwmuur van jouw appartement of woningen isoleren, dan kan je daarvoor een premie van netbeheerder Fluvius krijgen.

Hoeveel bedraagt de spouwmuurisolatie premie?

Voor werken met een eindfactuur in 2021 bedraagt de spouwmuurisolatie premie € 5 per m² geïsoleerde oppervlakte. Voor huishoudelijke eindafnemers die op het elektriciteitsdistributienet zijn aangesloten met toepassing van uitsluitend nachttarief is er een verhoogde premie van € 7,5 per m².

Premie beschermde afnemers:
Beschermde afnemers, voor wie sociale maximumprijzen voor bijvoorbeeld elektriciteit en aardgas gelden, kunnen een hogere premie ontvangen. Zij ontvangen een vergoeding van € 9 per m² voor spouwmuurisolatie in een bestaande woning.

Wat zijn de voorwaarden?

Om de subsidie voor spouwmuurisolatie te ontvangen moet er aan enkele voorwaarden voldaan worden. Deze hebben niet alleen te maken met de isolatiewerken, maar bijvoorbeeld ook met de woning zelf:

 • Gebouw: de spouwmuurisolatie premie geldt alleen voor woningen, appartementen en appartementsgebouwen in het Vlaamse Gewest die vóór 1 januari 2006 op het elektriciteitsnet werden aangesloten.
 • Spouwmuur en type spouwmuurisolatie: de spouwbreedte moet minimaal 5 cm zijn (kan onderzocht worden via een endoscopisch onderzoek ) en de volledige spouw moet opgevuld worden met isolatiemateriaal. Dat isolatiemateriaal moet een lambda-waarde hebben van max. 0,065 W/mK.
 • Uitvoerder van de werken: de isolatiewerken moeten uitgevoerd worden door een gecertificeerde aannemer die werkt volgens de STS 71.1 normen. Bij de premieaanvraag dien je een attest van de aannemer toe te voegen dat de juiste werkwijze bewijst. Op zoek naar een gecertificeerde aannemer voor de isolatie van spouwmuren? Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan bij isolatiespecialisten.

premie spouwmuurisolatie aanvraag

Hoe kan ik de spouwmuurisolatie premie aanvragen?

De premieaanvraag moet de netbeheerder max. 12 maanden na de datum op de eindfactuur bereiken. Je kan de spouwmuurisolatie subsidie zowel online als schriftelijk per post aanvragen. Daarbij moet je ook een kopie van de facturen en een attest met technische info over de geplaatste spouwmuurisolatie toevoegen. Je vakman kan je voorzien van de nodige documenten en kan zelfs helpen bij de premie aanvraag.

TIP: samenwerken met een vakman is niet alleen verplicht om de premie voor spouwmuurisolatie te krijgen. Het is ook het meest aangeraden. Een vakman kan je adviseren over de beste oplossing voor jouw situatie en zorgt voor een correcte uitvoering van de werken. Ontvang vrijblijvend offertes van specialisten in spouwmuurisolatie via de offertepagina.

 

Benodigde documenten bij aanvraag premie spouwmuurisolatie

Op het aanvraagformulier vind je een uitgebreide beschrijving van de documenten die je moet toevoegen. Hier vind je een overzicht van de documenten die je al zeker nodig zal hebben:

 • Een kopie van de factuur. Op de factuur moet onder meer de volgende info vermeld staan: soort isolatiemateriaal, het merk, de lambda-waarde, de Rd-waarde, het aantal geïsoleerde vierkante meters, de datum van uitvoering en de kostprijs van het isolatiemateriaal en de plaatsing.
 • Een kopie van de STS 71.1 verklaring van de aannemer.
 • Bij beschermde afnemers: bewijs van sociaal tarief.
 • Bij een aansluiting op het elektriciteitsnetwerk ná 1 januari 2006 een bewijs dat de stedenbouwkundige vergunning verleend is vóór 1 januari 2006.

 

Graag een offerte op maat voor het isoleren van je spouwmuren?
Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan bij isolatiespecialisten.

 

spouwmuurisolatie premie bedrag

2. Overkoepelende renovatiepremie (20% of 30% van de facturen)

Combineer je gevelisolatie (bvb. spouwmuurisolatie) met structurele werken aan de gevel (nieuwe muren, gevelbekleding, …), dan kan je daarvoor de overkoepelde renovatiepremie van Wonen-Vlaanderen krijgen. Je kan deze overkoepelende renovatiepremie ook aanvragen voor bepaalde dakwerken, ruwbouwwerken, buitenschrijnwerk en technische installaties (centrale verwarming, elektrische installaties en sanitair).

 

Hoeveel bedraagt de renovatiepremie voor spouwmuurisolatie?

De premie bedraagt 20% of 30% van de goedgekeurde facturen (excl. btw). Of de 20% of 30% voor jou van toepassing is, is afhankelijk van je inkomen.

 

Wat zijn de voorwaarden?

 • Voor wie + welke gebouwen: bewoners en verhuurders kunnen de premie aanvragen. Het gebouw moet in het Vlaams Gewest liggen en minstens 30 jaar oud zijn. Ook appartementen komen in aanmerking.
 • Eigendom: de eigenaar-bewoner en de meerderjarige medebewoners mogen op de aanvraagdatum naast de premiewoning geen andere woning volledig in volle eigendom hebben.
 • Uitvoerder van de werken: je kan zowel facturen voorleggen van werken uitgevoerd door een aannemer als facturen of bewijzen van materiaalaankopen voor zelf uitgevoerde werken.

 

Hoe kan ik de Overkoepelde renovatiepremie aanvragen?

Je kan deze Overkoepelende renovatiepremie pas aanvragen na de uitvoering van de werken en als je over de nodige facturen beschikt. Bij de aanvraag mogen die facturen wel niet ouder zijn dan 2 jaar. Een vakman voorziet je van de nodige documenten en kan je helpen om de subsidie voor spouwisolatie aan te vragen.

TIP: hoewel samenwerken met een vakman niet verplicht is om de renovatiepremie te krijgen, kan je bij spouwmuurisolatie niet anders. Hier zijn namelijk speciale technieken en materialen voor nodig waar enkel professionals over beschikken. Een vakman kan je bovendien voorzien van gepast advies op maat van jouw situatie en verzekert je van een correcte uitvoering van de werken. Ontvang vrijblijvend offertes van specialisten in spouwmuurisolatie via de offertepagina.

 


3. Totaalrenovatiebonus (€ 625 tot 4.750)

Combineer je het isoleren van de spouwmuur in een woning of wooneenheid met nog 2 andere energiebesparende maatregelen, dan kom je in aanmerking voor de Totaalrenovatiebonus. Als je binnen een periode van 5 jaar minstens 3 premies van de netbeheerder aanvraagt (of minstens 2 premies combineert met de installatie van ventilatie), dan krijg je bovenop deze premies een bonus.

Om de totaalrenovatiebonus te krijgen, moet je minstens 3 van de volgende Fluvius premies aanvragen en krijgen:

 • Premie voor dak- of zoldervloerisolatie.
 • Premies muurisolatie: premie voor spouwmuurisolatie en/of buitenmuurisolatie (langs buitenzijde of binnenzijde).
 • Premie voor kelderisolatie of vloerisolatie op volle grond.
 • Premie voor nieuwe beglazing.
 • Premie voor een zonneboiler.
 • Premie voor een warmtepomp.
 • Het laten plaatsen van een ventilatiesysteem: ondanks dat er geen specifieke premie voor is komt deze maatregel wel in aanmerking voor de totaalrenovatiebonus.

 

Hoeveel bedraagt de bonus?

Het bonusbedrag is afhankelijk van het aantal uitgevoerde investeringen:

Aantal investeringenTotaalrenovatiebonus voor eengezinswoningenTotaalrenovatiebonus voor appartementen
3€ 1.250€ 625
4€ 1.750€ 875
5 € 2.750€ 1.375
6€ 3.750€ 1.875
7€ 4.750€2.375

Voor beschermde afnemers, personen die recht hebben op de sociale maximumprijzen voor elektriciteit en aardgas, ligt het bonusbedrag 50% hoger.

 

Hoe kan ik de Totaalrenovatiebonus aanvragen?

Om de Totaalrenovatiebonus te krijgen, moet je de energiebesparende maatregelen eerst laten uitvoeren en er de premie voor aanvragen bij Fluvius (eerst werken uitvoeren en betalen, daarna de premie aanvragen). Zodra Fluvius vaststelt dat er voor een gebouw 3 maatregelen uitgevoerd zijn die in aanmerking komen voor de Totaalrenovatiebonus, nemen ze automatisch contact met je op en wordt de bonus toegekend.

Let op, je kan de premies van Fluvius enkel krijgen voor werken uitgevoerd door een aannemer. Een vakman inschakelen is trouwens aangeraden. Deze kan je ook adviseren op maat van jouw situatie en zorgt voor een correcte uitvoering van de werken. Vergelijk vrijblijvend offertes van gespecialiseerde vakmannen.

 


4. Verlaagd btw-tarief (6% in plaats van 21%)

Niet alleen de premies voor spouwmuurisolatie die worden uitbetaald kunnen een flink verschil voor de eindfactuur opleveren. Ook dankzij het verlaagde btw-tarief op isolatiewerken kan je heel wat besparen. Je betaalt namelijk slechts 6% btw in plaats van de gebruikelijke 21% als je isolatiewerken laat uitvoeren in een woning ouder dan 10 jaar. De woning mag gedeeltelijk (minder dan 50%) voor professionele doeleinden gebruikt worden.

 

Hoe kan ik genieten van het verlaagd btw-tarief?

Om recht te hebben op deze btw-verlaging moet het isoleren van de spouwmuur uitgevoerd en gefactureerd worden door een aannemer. De levering en de plaatsing van de materialen moeten ook door dezelfde erkende aannemer gebeuren. Je doet er goed aan meerdere vakmannen te contacteren. Zo kan je gericht voorstellen, prijzen, … vergelijken. Ontvang vrijblijvend offertes op maat van je project.

 


5. Huur- en isolatiepremie (€ 85 per m²)

Voor slecht geïsoleerde huurwoningen die bewoond worden door prioritaire doelgroepen (beschermde afnemers, huurders met een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds, …) is er een extra hoge premie beschikbaar voor spouwmuurisolatieprojecten. Bij zo’n project begeleidt een projectpromotor de verhuurder en huurder doorheen het hele project.

 

Hoeveel bedraagt de premie?

De projectpromotor krijgt een premie van € 85 per m² en € 200 per dossier. Wanneer de premie voor de projectpromotor niet voldoende is om de kosten van het beglazingsproject te dekken, krijgt de eigenaar een factuur met het restbedrag.

 

Hoe kan ik de premie aanvragen?

Bij interesse neem je als verhuurder of huurder contact op met een projectpromotor in de buurt. Na goedkeuring van de verhuurder en huurder worden verdere afspraken gemaakt over het verloop van het project en de financiering. Ofwel voert de projectpromotor de werken zelf uit. Hij moet dan wel een erkenning hebben om de isolatiewerken te mogen uitvoeren. Ofwel schakelt de projectpromotor een aannemer in.

 

 

Offertes voor spouwmuurisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten