Isolatie-info.be

Premie spouwmuurisolatie 2020

Laatste update, 14 januari 2020 – Ook in 2020 kan je een aantrekkelijke premie voor spouwmuurisolatie aanvragen. Meer info over de bedragen, de voorwaarden en het aanvragen van de premie voor het na-isoleren van spouwmuren vind je hier terug. Graag een offerte op maat? Ga naar onze offertepagina.

Snel naar: bedrag premievoorwaardenaanvraagprocedureverlaagd btw-tarief

 

premie spouwmuurisolatie aanvraagHoeveel bedraagt de spouwmuurisolatiepremie?

Voor spouwmuurisolatiewerken met een eindfactuur in 2020 bedraagt de premie € 5/m² geïsoleerde oppervlakte. Beschermde afnemers, voor wie sociale maximumprijzen voor bijvoorbeeld elektriciteit en aardgas gelden, kunnen een hogere premie ontvangen. Zij ontvangen een vergoeding van € 9/m² voor spouwmuurisolatie in een bestaande woning.

 

 

Voorwaarden voor de premie

Om de vergoeding voor het isoleren van spouwmuren te ontvangen moet er aan enkele voorwaarden voldaan worden. Deze hebben niet alleen te maken met de isolatiewerken, maar ook bijvoorbeeld met de woning zelf.


1. De woning

De premie geldt alleen voor woningen in het Vlaamse Gewest die vóór 1 januari 2006 op het elektriciteitsnet werden aangesloten of woningen waarvoor een bouwvergunning vóór 1 januari 2006 werd aangevraagd en die na deze datum zijn aangesloten. Bij de volledige herbouw van een woning wordt de premie niet uitbetaald omdat dit als nieuwbouw wordt beschouwd.


2. Breedte van de spouwmuur

De spouwbreedte moet minimaal 5 cm zijn, en de volledige spouw moet opgevuld worden met isolatiemateriaal. Men kan bekijken hoe breed de spouwmuur is door een endoscopisch onderzoek uit te voeren.


3. Uitvoerder van de werken

De isolatiewerken moeten uitgevoerd worden door een gecertificeerde aannemer die werkt volgens de STS 71.1 normen. Bij de premieaanvraag dien je een attest van de aannemer toe te voegen dat de juiste werkwijze bewijst.

Ben je op zoek naar een gecertificeerde aannemer voor de isolatie van spouwmuren?
✓ Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan bij isolatiespecialisten.

 

4. Type spouwmuurisolatie

Het isolatiemateriaal moet aan een aantal eisen voldoen. De isolatiespecialist kan je hierover uitgebreid informeren en ook op het aanvraagformulier van de netbeheerder vind je alle vereisten terug.


5. Termijn premie spouwmuurisolatie aanvragen

De aanvraag voor de premie moet uiterlijk 12 maanden na het uitvoeren van de isolatiewerken aankomen bij de netbeheerder. Hierbij is de datum van de eindfactuur bepalend. De datum op de eindfactuur bepaalt dus ook voor welk jaar je de premie kan aanvragen.

 

spouwmuurisolatie premie bedrag

 

Hoe verloopt de aanvraagprocedure?

Je kunt de premie voor spouwmuurisolatie zowel online als schriftelijk aanvragen bij de netbeheerder. Bij een online aanvraag dien je scans toe te voegen van een aantal documenten (factuur, attest van de aannemer, eventueel attest van beschermde afnemer). De aanvraag kan ook schriftelijk gebeuren, hiervoor kun je op de website van de netbeheerder een aanvraagformulier downloaden. Dit formulier kun je dan invullen en per post opsturen, met kopieën van de gevraagde documenten.

Zoals reeds gezegd moet de premieaanvraag de netbeheerder maximaal 12 maanden na de datum op de eindfactuur bereiken. Bij goedkeuring wordt de premie binnen de 6 maand na de aanvraag uitbetaald.

Graag een offerte op maat voor het isoleren van je spouwmuren?
Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan bij isolatiespecialisten.

 

Benodigde documenten bij aanvraag premie spouwmuurisolatie

Op het aanvraagformulier vind je een uitgebreide beschrijving van de documenten die je moet toevoegen. Hier vind je een overzicht van de documenten die je al zeker nodig zal hebben:

  • • Een kopie van de factuur. Op de factuur moet onder meer de volgende info vermeld staan: soort isolatiemateriaal, het merk, de lambdawaarde, de Rd-waarde, het aantal geïsoleerde vierkante meters, de datum van uitvoering en de kostprijs van het isolatiemateriaal en de plaatsing.
  • • Een kopie van de STS 71.1 verklaring van de aannemer.
  • • Bij beschermde afnemers: bewijs van sociaal tarief.
  • • Bij een aansluiting op het elektriciteitsnetwerk ná 1 januari 2006 een bewijs dat de stedenbouwkundige vergunning verleend is vóór 1 januari 2006.

 

Besparen op de factuur dankzij verlaagd btw-tarief

Niet alleen de premie voor spouwmuurisolatie die door de netbeheerder wordt uitbetaald kan een flink verschil voor de eindfactuur opleveren. Ook dankzij het verlaagde btw-tarief op isolatiewerken kan je heel wat besparen: je betaalt namelijk slechts 6% btw in plaats van de gebruikelijke 21% als het gaat om het isoleren van woningen die ouder dan 10 jaar zijn. De woning mag gedeeltelijk (minder dan 50%) voor professionele doeleinden gebruikt worden. De werken moeten door één aannemer uitgevoerd worden om recht te hebben op deze btw-verlaging voor isolatiewerken.

 

Offertes voor spouwmuurisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten