Isolatie-info.be Hét grootste vergelijk- en adviesplatform

Nadelen spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie biedt heel wat voordelen maar mag helaas niet bij elke woning toegepast worden. Bij een verkeerde constructiewijze of minder geschikte bouwmaterialen kunnen namelijk ook minder aangename verschijnselen opduiken. Een overzicht van de mogelijke nadelen van spouwmuurisolatie en hoe je deze kan oplossen lees je in dit artikel.

 

 

Welke gevels zijn minder of niet geschikt voor spouwmuurisolatie?

Voor een geslaagde spouwmuurisolatie mag de gevel niet dampdicht zijn. De volgende stenen en materialen zijn over het algemeen niet- of minder geschikt voor spouwmuurisolatie:

 

Gevels in geglazuurde bakstenen

Deze stenen zijn in de fabriek om esthetische redenen van een glazuurlaag voorzien. Je kunt ze herkennen aan de specifieke glans. Door het glazuur kunnen de stenen echter niet ademen en kunnen er achter de glazuurlaag vochtophopingen gaan ontstaan. Wanneer het dan gaat vriezen kan het gebeuren dat de glazuurlaag kapot springt. Wanneer de gevel bestaat uit geglazuurde stenen is dit een contra-indicatie voor isolatie en kan men over het algemeen niet overgaan tot spouwmuurisolatie. Hier wordt best een onderzoek ter plaatse uitgevoerd aangezien niet elke glanzende baksteen per definitie geglazuurd is. Klik hier om een vrijblijvende analyse en offerte aan te vragen.

 

Strengpers stenen & verblendstenen

Bij oudere woningen kun je soms nog strengpers stenen aantreffen die niet bestend zijn tegen vorst. Als hier spouwmuurisolatie wordt aangebracht zal de buitenzijde van de stenen minder snel drogen. De nadelen hiervan zijn merkbaar in de winter wanneer het zal beginnen vriezen en de bakstenen gaan barsten. Door de gevel te impregneren kan hier alsnog spouwmuurisolatie worden toegepast. Impregneren houdt in dat er een transparante laag op de gevel wordt gespoten die ademt maar wel vochtafstotend werkt. Je kan dit best vergelijken met een laag vernis of olie op hout.

 

Spouwmuurisolatie bij een geschilderde gevel

Voor geschilderde gevels geldt in principe hetzelfde als voor geglazuurde stenen: de afwerkingslaag van de steen mag niet dampdicht zijn. Het hangt van het soort verf af of dit een probleem vormt voor spouwmuurisolatie. Moderne muurverven zijn meestal damp-open maar er zijn ook soorten die de steen te veel afsluiten. Een nadere inspectie van de muur is noodzakelijk. Klik hier om een vrijblijvende analyse en offerte aan te vragen.

 

 

Spouwmuur nakijkenNadelen van spouwmuur vervuiling

Wanneer er zich nog resten puin, cement, of andere bouwmaterialen in de spouw bevinden dan spreekt men van spouwmuurvervuiling. Spouwmuurvervuiling ontstaat tijdens het bouwproces en het komt nogal eens voor bij oudere woningen. De vervuiling in de spouw verhindert dat het isolatiemateriaal gelijkmatig in de spouw verdeeld wordt waardoor na isolatie koudebruggen kunnen gaan ontstaan. Niet alleen gaat dit ten koste van de thermische isolatie maar kan het op termijn ook leiden tot vochtplekken op de binnenmuur.

In de meeste gevallen kunnen verontreinigingen uit de spouw verwijderd worden. Men haalt hiervoor enkele gevelstenen weg waardoor er toegang is tot de vervuiling. Nadat de spouw schoongemaakt is kan de muur alsnog zonder problemen geïsoleerd worden. Bij cementbaarden is dit echter niet mogelijk:

 

Cementbaarden
Cementbaarden zijn resten cement die door slordig metselwerk een brug vormen tussen het buiten- en binnenspouwblad. Ze zijn erg nadelig voor een goede isolatie omdat ze letterlijk koudebruggen vormen die tot een vochtprobleem kunnen leiden. Door endoscopisch onderzoek van de spouw kan men de aanwezigheid van cementbaarden vaststellen. Indien er slechts weinig cementbaarden aanwezig zijn, dan kan dit plaatselijk worden opgelost. Zijn het er te veel, dan is verwijderen geen optie en moet er uitgekeken worden naar een andere oplossing.

 

Het belang van een endoscopisch onderzoek
In feite zijn er dus geen spouwmuurisolatie nadelen zolang er maar rekening wordt gehouden met de staat van de spouw. Daarom is inspectie van de gevel belangrijk. Bij endoscopisch onderzoek kijkt men met een camera in de spouw en kan men vaststellen of er sprake is van spouwmuurvervuiling of van andere problemen. Overweeg je om spouwmuurisolatie te plaatsen, dan doe je er goed aan prijzen aan te vragen bij verschillende aannemers. Zo ben je zeker van de juiste diagnose en kan je de kostprijs ook beter vergelijken. Offertes bij erkende aannemers aanvragen kan je doen via deze link.

 

Nadelen spouwmuurisolatie

 

Spouwmuurisolatie bij gevels die blootstaan aan slagregen

Wanneer een gevel sterk is blootgesteld aan slagregens dan kan dit voor nadelige gevolgen zorgen bij het toepassen van spouwmuurisolatie. Het hangt ook van het type steen af of spouwmuurisolatie bij dit soort gevels de aangewezen methode is. Gevelstenen met een zeer open structuur, zoals bepaalde betonstenen, zijn in de regel niet geschikt omdat buitenspouwblad door de isolatie niet goed uitdroogt. Vocht kan in het slechtste geval gaan doorslaan naar binnen of de stenen raken beschadigd door vorst. Dit probleem kan men echter wel verhelpen door de gevel te impregneren. De kostprijs hiervan bedraagt zo’n 7 à 10 euro per vierkante meter.

 

 

Waarop letten bij spouw isoleren? Ventilatie en vocht!

Het is een fabeltje dat vochtproblemen ontstaan door spouwmuurisolatie. Alleen bij slecht geventileerde woningen kan je nadelen ondervinden wanneer je de spouw, daken of ramen extra isoleert. Het woonvocht kan dan nergens meer heen en gaat condenseren tegen muren, plafonds en de beglazing. In een voldoende geventileerde woning zullen geen vochtproblemen door woonvocht ontstaan. Hoe beter de woning geïsoleerd is, hoe meer er geventileerd moet worden. Dit kan je bereiken met een ventilatiesysteem of natuurlijke verluchting.

 

 

 

Offertes voor spouwmuurisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten