PUR spouwmuurisolatie

Door de spouwmuren te isoleren verbetert de energieprestatie van je woning aanzienlijk en kun je flink besparen op stookkosten. PUR is één van best presterende isolatiematerialen om de spouwmuurisolatie mee te isoleren en heeft een hele korte terugverdientijd. Maar wat is PUR nu eigenlijk en wat zijn de voordelen en nadelen van PUR spouwmuurisolatie?

Benieuwd naar de kostprijs voor jouw woning?  Vraag hier vrijblijvend een offerte aan voor spouwmuurisolatie.

 

 

PUR schuimWat is PUR?

PUR staat voor Polyurethaan schuim, kort gezegd: purschuim. Het is een vloeibaar kunststof isolatiemateriaal dat uit twee componenten bestaat (Polyol en PMDI). Bij samenvoeging van beide componenten vindt er een chemische reactie plaats waardoor de vloeistof snel uitzet en een hard schuim gaat vormen.

PUR schuim kan gebruikt worden voor het naadloos isoleren van spouwmuren, daken, gevels en vloeren. Het is goed bestand tegen vocht en heeft een zeer goede isolerende waarde (Lambdawaarde van 0.023 – 0.032 W/mk).

 

 

Voordelen en nadelen van PUR bij gebruik in de spouwmuur

Voordelen

PUR is een damp-open isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde (lambdawaarde van 0.023 – 0.032 W/mk). Het materiaal neemt geen vocht op zodat de isolatiewaarde constant blijft. Contact met een vochtige buitenomgeving vormt dus geen probleem.

Een ander voordeel van PUR spouwmuurisolatie is dat het ook bijzonder geschikt is voor smalle en vervuilde spouwmuren. Zo kan het al toegepast worden bij spouwen van amper 3 centimeter breed. Door het compacte volume van PUR zijn de spuitmonden ook veel kleiner waardoor de gaten nooit dikker zullen zijn dan het voegwerk. Hierdoor is zichtbare schade aan het metselwerk uitgesloten.

 

Nadelen

Na het aanbrengen kan er tijdelijk een chemische lucht ontstaan, vergelijkbaar met een stevige verflucht. Na een aantal dagen is deze stank grotendeels verdwenen. Een goede ventilatie is in de eerste dagen na het spuiten van isolatie wel van belang.

Het PUR schuim hecht zich aan alle bouwmaterialen in de spouwmuur. Dat bemoeilijkt een eventueel hergebruik van deze producten. Hierdoor is PUR minder milieuvriendelijk dan andere materialen. Wel isoleert PUR over het algemeen het beste.

 

PUR spouwmuurisolatie

 

Welke spouwmuur is geschikt voor het na-isoleren met PUR schuim?

1. De spouw moet voldoende breed zijn om met PUR schuim te kunnen worden geïsoleerd. De minimale breedte bedraagt 3 centimeter. Een bredere spouw leidt tot een betere isolatie.

2. Het metselwerk in de gevel mag niet te veel beschadigd zijn. Het gevelblad moet dicht zijn omdat het PUR anders uit de gevel zou kunnen lekken. Een nauwkeurige inspectie van de gevel is nodig om mogelijke problemen in kaart te brengen.

3. De spouw mag niet zwaar vervuild zijn met oude bouwmaterialen of cementresten. Deze zouden na isolatie kunnen leiden tot vochtproblemen. Voordat met over gaat tot isolatie van de spouw voert men een endoscopisch onderzoek uit waarbij met een camera in de spouw kan worden gekeken.

 

Prijs PUR spouwmuurisolatie

De kosten voor het na-isoleren van een spouwmuur met PUR bedragen gemiddeld 25 tot 35 euro per vierkante meter. De prijs is afhankelijk van de dikte van de spouwmuur en de staat van de gevel. De terugverdientijd van PUR bedraagt twee tot vijf jaar, afhankelijk van het type woning en de dikte van het isolatiemateriaal. Indien je gebruik maakt van de diverse subsidies die er gelden voor isolatie kun je de terugverdientijd mogelijk terugbrengen naar 1 jaar of minder.

Vraag hier vrijblijvend een offerte en informatie aan voor spouwmuurisolatie.

 

 

Offertes voor spouwmuurisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten