Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

PUR spouwmuurisolatie

PUR is een vaak gebruikt materiaal voor het isoleren en na-isoleren van spouwmuren. Dit isolatiemateriaal is populair omwille van zijn hoge isolatiewaarde en naadloze aansluiting waardoor het alle naden en kieren in de spouw goed afsluit. Alles over de eigenschappen, mogelijkheden en prijs van PUR spouwmuurisolatie, in vergelijking met de andere soorten spouwmuurisolatie, lees je hier.

Ga snel naar: Voor- en nadelenPrijsIs mijn spouw geschikt?Alternatieven

 

Wat is PUR (polyurethaan)?

PUR-schuim of PUR-spuitisolatie is een kunststof die ontstaat door isocyanaten en polyol samen te voegen. Bij de na-isolatie van bestaande spouwmuren wordt het als vloeistof in de spouw gespoten. Bij nieuwbouw wordt PUR in de vorm van harde isolatieplaten in de spouw geplaatst.

isolatie spouw pur

 

Voordelen en nadelen van PUR spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie kan je het best beoordelen aan de hand van een aantal vaste kenmerken. Een overzicht van deze kenmerken en hoe PUR-schuim erop scoort:

 

 • Isolatiewaarde en duurzaamheid

  De isolatiewaarde van een isolatiemateriaal wordt uitgedrukt in de lambdawaarde. Hoe lager deze waarde, hoe beter het materiaal isoleert. Van de verschillende soorten spouwmuurisolatie heeft PUR met een lambdawaarde van 0,023 – 0,032 W/mK de beste isolatiewaarde. PUR is bovendien erg duurzaam. Dat betekent dat het lang meegaat zonder aan isolatiewaarde in te boeten.

 

 • Vochtwerendheid

  Spouwmuurisolatie met PUR is krimpvrij, winddicht en vochtwerend waardoor het ook bestand is tegen schimmels en rot. Hoewel het vochtwerend is, blijft PUR toch ademend. Dat betekent dat opgenomen vocht dat zich in de muren bevindt toch kan ontsnappen. Dat is belangrijk om vochtproblemen te voorkomen.

 

 • Brandveiligheid

  PUR spouwmuurisolatie is brandwerend, maar niet brandvast. Omdat het bestand is tegen temperaturen van meer dan 100°C kan je het hoe dan ook veilig toepassen als spouwmuurisolatie.

 

 • Milieuvriendelijkheid en gezondheid

  PUR schuim hecht zich vast aan alle bouwmaterialen in de spouw waardoor het niet recycleerbaar is. In tegenstelling tot vroeger, bevat de huidige generatie PUR spuitisolatie geen schadelijke stoffen meer waardoor het al veel milieuvriendelijker is dan voordien. Na het aanbrengen van de isolatie kan er wel een tijdelijke geur ontstaan die vergelijkbaar is met verflucht. Een goede ventilatie in de eerste dagen na het inspuiten van de isolatie is daarom aangeraden.

 

 • Plaatsing

  Bij het na-isoleren van spouwmuren worden boorgaten in de voegen van de gevel gemaakt om het isolatiemateriaal via die weg naar de spouw te spuiten. PUR schuim wordt als vloeistof in de spouw gespoten, waarna het uitzet en uithardt. Het vormt zo een naadloze afdichting die alle hoeken en kieren in de spouw goed afsluit. Door het compacte volume van PUR is de vereiste grootte van de boorgaten beperkt. Een boordiameter van 12 mm volstaat. Dat maakt dit isolatiemateriaal erg geschikt voor gevels met dunne voegen. Verder is PUR spouwmuurisolatie een goede keuze in geval van vervuilde of smalle spouwmuren vanaf 3 cm.

 

spouwmuurisolatie pur
Na het inspuiten van de PUR spouwmuurisolatie worden de boorgaten in de voegen terug netjes afgedicht waardoor je er niets meer van ziet.

 

Prijs PUR spouwmuurisolatie

De prijs van spouwmuurisolatie is afhankelijk van de dikte van de spouw, de totale oppervlakte, de bereikbaarheid en het gekozen isolatiemateriaal. Voor PUR-schuim mag je rekenen op een prijs tussen de € 25 en 30 per m², excl. btw. Dat komt neer op € 2.425 à 2.910 voor een rijwoning (97 m²), € 2.675 à 3.210 voor een halfpen bebouwing (107 m²) en € 3.500 – 4.200 voor een open bebouwing (140 m²).

Een overzicht van de prijs in vergelijking met andere soorten spouwmuurisolatie.

Type
spouwmuurisolatie
Gemiddelde prijs
per m² (excl. btw)
Rijwoning
(97 m²)
Halfopen bebouwing
(107 m²)
Open bebouwing
(140 m²)
PUR-schuim€ 25 - 30€ 2.425 - 2.910€ 2.675 - 3.210€ 3.500 - 4.200
EPS-parels€ 20 - 25€ 1.940 - 2.425€ 2.140 - 2.675€ 2.800 - 3.500
Glaswol (Knauf Supafil)€ 15 - 20€ 1.455 - 1.940€ 1.605 - 2.140€ 2.100 - 2.800

Benieuwd naar de exacte prijs voor jouw project met PUR spouwmuurisolatie en/of alternatieven? Ontvang vrijblijvend tot 3 offertes van bedrijven actief in jouw regio via onze offerteservice.

 

Op hoeveel tijd kan ik mijn investering terugverdienen?

Spouwmuurisolatie kan je een besparing tot 25% op je jaarlijkse energiefactuur opleveren. Door de besparing op de energiekosten, verdien je de investering dus na een tijdje gewoon terug.

De gemiddelde terugverdientijd bij PUR spouwmuurisolatie schommelt tussen de 2 en 5 jaar en is afhankelijk van verschillende factoren zoals het soort woning, de dikte van het isolatiemateriaal en het type verwarming. Indien je met elektriciteit verwarmt, realiseer je de grootste besparing en is je investering op gemiddeld 2 jaar terugverdiend. Verwarm je op gas of mazout, dan is de terugverdientijd ongeveer 4 à 5 jaar. Door de hoge isolatiewaarde van PUR ligt de terugverdientijd ook vaak lager dan bij alternatieve isolatiematerialen .

 

Druk de kosten via premies en het verlaagd btw-tarief

Om de kosten te drukken en jouw investering nog sneller terug te verdienen, kan je onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op een premie. Is je woning ouder dan 10 jaar en laat je de isolatiewerken uitvoeren door een aannemer, dan betaal je bovendien slechts 6% btw. Meer info over deze financiële steunmaatregelen lees je hier.

 

Is mijn spouwmuur geschikt voor PUR spuitisolatie?

Eerst en vooral moet er een spouw aanwezig zijn. Ontdek hier hoe je een spouwmuur kan herkennen. Is er een spouw aanwezig? Dan moet deze bovendien aan een aantal voorwaarden voldoen om hem te kunnen isoleren met PUR-schuim:

 • Staat van de gevel: de gevel mag geen barsten, scheuren of andere schade vertonen. Vocht en wind zouden anders naar de spouw kunnen trekken en daar het isolatiemateriaal aantasten. Een ander risico is dat het PUR-schuim uit de spouw lekt.
 • Type gevelbekleding: vorstgevoelige en/of dampdichte gevelbekleding is niet geschikt in combinatie met spouwmuurisolatie. Dat zou voor vorstschade of vochtproblemen aan de gevel kunnen zorgen. Voorbeelden van niet geschikte gevels: gevels met dampdichte verf, verblendstenen, geglazuurde stenen of strengpers stenen.
 • Breedte van de spouw: door de hoge isolatiewaarde van PUR volstaat een geringe isolatiedikte om de spouwmuur voldoende te isoleren. Dat maakt dit materiaal bijzonder geschikt voor smalle spouwmuren vanaf amper 3 cm breed.
 • Vervuiling van de spouw: de spouw mag niet zwaar vervuild zijn met oude bouwmaterialen of cementresten. Dat bemoeilijkt de gelijke verdeling van het isolatiemateriaal en kan koudebruggen doen ontstaan. Mogelijk gevolgen zijn een verminderde isolatiewaarde en een verhoogd risico op vochtproblemen. In tegenstelling tot de andere isolatiematerialen, is PUR-schuim wel meer geschikt voor vervuilde spouwmuren.

 

Tip: laat je spouwmuur vrijblijvend inspecteren

Wil je jouw spouwmuur laten isoleren met PUR spuitisolatie of een ander isolatiemateriaal? Dan laat je best eerst een inspectie van de gevel en spouw uitvoeren om te zeker te zijn of spouwmuurisolatie mogelijk is en of eventuele voorbereidende werken (bvb. cementsluiers verwijderen) nodig zijn. Tip: laat je informeren door meerdere vakmannen om zeker te zijn van een juiste diagnose. Ontvang vrijblijvend tot 3 offertes van vakmannen gespecialiseerd in spouwmuurisolatie via de offertepagina.

 

PUR in vergelijking met andere soorten spouwmuurisolatie

PUR is, samen met EPS-parels en Knauf Supafil (glaswol), een van de meest gebruikte materialen voor het isoleren van de spouwmuur. PUR is duurzaam, krimpvrij, vochtbestendig én de beste optie in geval van een vervuilde of smalle spouwmuur. Op vlak van geluidsisolatie scoort PUR iets minder goed dan de alternatieven. Het is ook niet recycleerbaar en daardoor minder milieuvriendelijk.

In vergelijking met de andere isolatiematerialen is PUR spuitisolatie het duurst. Daar tegenover staat wel een betere isolatiewaarde dan die van EPS-parels en Knauf Supafil. Een overzicht van de verschillende soorten spouwmuurisolatie:

Type
spouwmuurisolatie
Gemiddelde prijs
per m² (incl. btw)
Isolatiewaarde
(lambdawaarde)
PUR-schuim€ 25 - 30 0,023 – 0,032 W/mK
EPS-parels€ 20 - 25 0,033 – 0,042 W/mK
Glaswol (Knauf Supafil)€ 15 - 20 0,034 W/mK

Tip: laat je informeren door een isolatiespecialist. Deze kan je na een grondige inspectie adviseren over het meest geschikte isolatiemateriaal voor jouw spouwmuur. Een vakman kan de isolatiewerken bovendien correct uitvoeren en jou zo verzekeren van een kwalitatief resultaat op lange termijn.

 

Offertes voor spouwmuurisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten