Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vermiculiet isolatie

Vermiculiet is een aluminium-magnesium-ijzersilicaat. Het gaat om een luchtig materiaal met isolerende eigenschappen en tal van andere voordelen. Vermiculiet isolatie is een minder bekend materiaal, maar je kan het gebruiken voor verschillende toepassingen. Wat zijn de voordelen van dit materiaal? Hoe gebruik je het en hoeveel kost het? Je ontdekt het in dit artikel.

Ga snel naar:
Welke voordelen en nadelen?
Uitvoeringen vermiculiet isolatie
Toepassingen vermiculiet isolatie
Vermiculiet isolatie prijs
Voordelen isolatiespecialist
Ontvang vrijblijvend offertes

 

Wat is vermiculiet?

Vermiculiet is een gehydrateerd magnesium-ijzer-aluminium-silicaat. Door een temperatuurschok van boven de 800 °C gaat het vocht in het vermiculiet verdampen, waardoor het mineraal in schilfers uit elkaar spat. Zo bekom je een harmonicavormige korrel die voornamelijk uit luchtbellen bestaat. Door deze luchtbellen krijgen de korrels een isolerende eigenschap. Vermiculiet kan je gebruiken voor het isoleren van:

  • de schoorsteen
  • een houten balkenvloer
  • open haarden en kachels
  • binnenmuren

Wil je meer weten over vermiculite isolatie? Vraag dan advies aan een isolatie-expert. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van verschillende experts via onze offerteservice.

vermiculiet isolatie

 

Voordelen en nadelen vermiculiet isolatie

Er zijn verschillende soorten isolatiematerialen op de markt. Om welke redenen zou je voor vermiculiet kiezen? En zijn er ook redenen om toch voor een alternatief isolatiemateriaal te gaan? We sommen even de voor- en nadelen van het materiaal op:

 

  • Thermische en akoestische isolatie
  • Licht en gemakkelijk in gebruik
  • Rotbestendig en vrij van ongedierte
  • Brandvast
  • 100% natuurlijk
  • Recycleerbaar voor tuinbouw

 

  • Niet geschikt voor vochtige omgevingen als buitenmuren
  • Lagere isolatiewaarde dan andere materialen

 

Uitvoeringen vermiculiet isolatie

Vermiculiet bestaat in twee uitvoeringen: korrels en platen. Welke vorm kies je best voor welke toepassing? We zetten het even op een rijtje:

  • Korrels: vermiculite isolatiekorrels kan je los in zakken verkrijgen. De isolatiekorrels kunnen opengespreid worden of dienstdoen als isolerend vulmateriaal voor toepassingen als vloeren en binnenmuren. Ze zijn in verschillende groottes en kwaliteiten beschikbaar.
  • Platen: naast de korrelvariant zijn er ook vermiculite platen. Die worden geperst en zijn gemakkelijk met de hand te zagen. Vermiculiet platen zijn ietsje minder courant en worden vooral gebruikt voor isolatie in open haarden en kachels ter vervanging van vuurvaste platen.

TIP: niet zeker over welk type vermiculiet je moet gebruiken? Vraag het dan aan een vakman. Je kan gratis en vrijblijvend offertes ontvangen van 2 à 3 experts in jouw buurt. Start je aanvraag voor vermiculiet isolatie!

 

Toepassingen vermiculiet isolatie

Vermiculiet is ook bekend als materiaal in de tuinbouwsector. Als isolatiemateriaal kan je het echter voor de volgende toepassingen gebruiken:

  • Schoorsteen: voor je schoorsteen stort een vakman de vermiculite isolatiekorrels tussen de flexibele voering en het gemetselde schoorsteenkanaal. Dit zet het rookkanaal vast en het zorgt bovendien voor een goede isolatie.
  • Houten balkvloer: voor de isolatie van een houten balkenvloer strooit een expert de vermiculite korrels los uit tussen de balken. Hij verspreidt het met een hark en strijkt het af tot op een egaal niveau. Vervolgens plaatst hij panelen op de balken waarop je dan je vloer kan leggen.
  • Open haarden en kachels: in een houtkachel zet een specialist de platen los tegen elkaar of hij gebruikt klemmetjes om ze op hun plaats te houden. Je kan er ook voor kiezen om ze met hittebestendige lijm aan elkaar te plakken.
  • Binnenmuren: je binnenmuren kan je perfect isoleren met vermiculiet. Je gebruikt het echter beter niet voor je buitenmuren omdat het vochtabsorberend is. De ruimte die je isoleert moet absoluut droog en waterdicht zijn.

 

Wat is het verschil tussen perliet en vermiculiet?

Vermiculiet en perliet zijn allebei soorten minerale isolatie. Het grootste verschil zit hem in de oorsprong van het materiaal. Perliet is een vulkanisch gesteente terwijl vermiculiet een silicaat is. Verder zijn de twee materialen zeer gelijkend qua isolatiewaarde. Beiden hebben ze een lambda-waarde van ongeveer 0,068.

Wil je graag vermiculiet isolatie kopen? Vraag dan advies aan onze isolatie-specialisten. Ontvang hier gratis meerdere offertes van verschillende experts.

 

Prijs vermiculiet isolatie

De prijs van vermiculite isolatie hangt af van jouw project. Laat je je schoorsteen, je vloeren, je open haard of binnenmuren isoleren? Welk type vermiculiet wil je gebruiken? Hoeveel vierkante meter moet je isoleren? Gemiddeld mag je rekenen op € 30 à 40 per m² (excl. btw, incl. plaatsing).

LET OP: dit is slechts een richtprijs. Ben je benieuwd naar een exacte prijs voor jouw isolatieproject met vermiculiet? Vraag dan meerdere prijsvoorstellen aan bij isolatiespecialisten actief in jouw buurt via onze offerteservice. Start hier je aanvraag!

 

Voordelen isolatiespecialist

Vermiculiet korrels en platen zijn eenvoudig in gebruik. Toch heb je er altijd baat bij om een isolatiespecialist in te schakelen. Dan geniet je van deze voordelen:

  • Advies op maat: ben je niet zeker of vermiculiet het geschikte isolatiemateriaal is voor jouw project? Of twijfel je nog tussen korrels of platen? Een isolatie-expert beantwoordt graag al je vragen. Zo maak je de goede keuzes tegen een correcte prijs.
  • Correcte plaatsing: een expert inschakelen is de beste garantie op een correcte plaatsing. Die heeft namelijk ervaring en weet precies waar die mee bezig is.
  • Financiële voordelen: wil je in aanmerking komen voor eventuele premies of het verlaagde btw-tarief? Schakel dan zeker een isolatiespecialist in. Doe je de klus toch zelf? Dan laat je de financiële voordelen aan je voorbij gaan.
  • Garantie: beslis je toch om je isolatiemateriaal zelf aan te brengen en gaat er iets mis bij de plaatsing? Dan draai je zelf op voor de kosten bij eventuele beschadigingen.

 

Vraag advies aan een isolatie-specialist!

Wil je graag meer informatie over vermiculiet? Of ben je benieuwd of vermiculiet een geschikt materiaal is voor jouw project? Vraag dan advies aan een isolatie-specialist. Wil je zeker zijn van een correcte prijs? Leg dan offertes van verschillende experts naast elkaar. Zo kan je niet alleen prijzen vergelijken, maar ook uitvoeringstermijnen en materialen.

Op zoek naar een specialist voor je project met vermiculite isolatie? Ontvang gratis en vrijblijvend voorstellen van verschillende vakmensen via het offerteformulier hieronder:

 

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten