Isolatie-info.be Hét grootste vergelijk- en adviesplatform

Isolatiepremie 2022: Compleet overzicht

Laatste update: 05 Sep 2022 – Je woning isoleren is een investering die loont. Door gebruik te maken van isolatiepremies kan je de kosten beperken en genieten van een hoog rendement op je investering. Een overzicht van alle soorten isolatiepremies en andere fiscale voordelen waar je aanspraak op kan maken in 2022 vind je terug op deze pagina.

 

Beschikbare isolatiepremies 2022

1. Mijn VerbouwPremie
2. Premies van de netbeheerder (t.e.m. 30 juni 2022)
3. Verlaagd btw-tarief
4. Totaalrenovatiebonus
5. EPC-labelpremie
6. Gemeentelijke premies isolatie

 

 

Wijziging 1 juli 2022:
Fluvius energiepremies en Vlaamse renovatiepremie verdwijnen

Sinds 1 juli 2022 kan je de energiepremies van Fluvius en de Vlaamse renovatiepremie niet meer aanvragen. Ze verdwijnen en worden vervangen door de Mijn VerbouwPremie. Die kan je aanvragen vanaf 1 oktober 2022.

Heb je de isolatiewerken al laten uitvoeren? Vanaf 1 oktober 2022 kan je, onder bepaalde voorwaarden, aanspraak maken op de Mijn VerbouwPremie. Je kan deze premie enkel aanvragen voor facturen of delen van facturen waarvoor je nog geen Fluvius premie of renovatiepremie hebt aangevraagd en waarvoor nog geen premie werd toegekend.

Moet je de isolatiewerken nog laten uitvoeren? Je hoeft zeker niet te wachten met de uitvoering van de isolatiewerken om aanspraak te maken op de Mijn VerbouwPremie. Ontvang vrijblijvend offertes.

 


1. Mijn VerbouwPremie

De nieuwe Mijn VerbouwPremie bundelt de oude Fluvius energiepremies en de Vlaamse renovatiepremie:

 • Tot en met 30 juni 2022 kon je de Fluvius-premies en de Vlaamse renovatiepremie aanvragen.
 • Tussen 1 juli en 30 september 2022 kan je deze premies tijdelijk niet aanvragen (overgangsperiode).
 • Vanaf 1 oktober 2022 kan je de nieuwe Mijn VerbouwPremie aanvragen.

TIP: heb je de isolatiewerken al laten uitvoeren en heb je er nog geen premie voor aangevraagd? Dan kan je vanaf 1 oktober 2022 onder bepaalde voorwaarden de MijnVerbouwPremie aanvragen. Moet je nog aan de isolatiewerken beginnen? Dan moet je zeker niet wachten met de uitvoering van de werken om in aanmerking te komen. Ontvang vrijblijvend advies en voorstellen op maat.

 

Voor welke werken?

Type isolatiewerkenPremiebedrag
(hoogste inkomenscategorie)
Meer info
Dak- of zoldervloerisolatie€ 8 per m²Klik hier
Buitenmuurisolatie€ 15 à 30 per m²Klik hier
Spouwmuurisolatie€ 5 per m²Klik hier
Vloerisolatie€ 6 per m²Klik hier

 

A. Dak- of zoldervloerisolatie

mijn verbouwpremie dak

Je kan de Mijn Verbouwpremie aanvragen voor dak- of zoldervloerisolatie, maar onder bepaalde voorwaarden ook voor andere werken als asbestverwijdering, afbraak van dakstructuren, vervangen en plaatsen van dakgoten, …

Voor eigenaar-bewoners uit de hoogste inkomenscategorie gaat het om een premiebedrag van 8 euro per . Mensen uit de laagste en middelste inkomenscategorie kunnen een premie krijgen van respectievelijk 50% en 35% van hun investering (tot een bepaald plafondbedrag). 

LET OP: de Rd-waarde van de dak- of zoldervloerisolatie moet minstens 4,5 m²K/W zijn. Je mag het isolatiemateriaal in verschillende lagen laten plaatsen. Meer weten over de andere voorwaarden? En wil je zeker zijn van een correcte aanvraag? Vraag dan advies aan een erkende isolatiespecialist!

 

B. Buitenmuurisolatie

mijn verbouwpremie buitenmuur

Is het na-isoleren van je spouwmuur niet mogelijk? Dan kan je ook je buitenmuur laten isoleren langs binnen of langs buiten. Hiervoor kan je de Mijn Verbouwpremie aanvragen, eventueel gecombineerd met andere werken aan je buitenmuren (afbraak van buitenmuren, behandeling van buitenmuren tegen opstijgend vocht, of kelder- of huiszwam, …).

Voor mensen uit de hoogste inkomenscategorie gaat het om een premiebedrag van 15 à 30 euro per (afhankelijk van de datum van de eindfactuur). Mensen uit de laagste en middelste inkomenscategorie kunnen een premie krijgen van respectievelijk 50% en 35% van hun investering (tot een plafondbedrag). 

LET OP: bij buitengevelisolatie moet de Rd-waarde minstens 3 m² K/W zijn. Bij isolatie langs de binnenkant van de buitengevel gaat het om een Rd-waarde van minimaal 2 m² K/W. Voor meer advies op maat kan je terecht bij een isolatiespecialist actief in je buurt.

 

C. Spouwmuurisolatie

mijn verbouwpremie spouwmuur

Ook voor het navullen van een bestaande spouwmuur kan je aanspraak maken op de Mijn Verbouwpremie (in de categorie ‘buitenmuur’). Het gaat om een premiebedrag van 5 euro per m² (met een eindfactuur vanaf 2021) voor mensen uit de hoogste inkomenscategorie. Mensen uit de laagste en middelste categorie kunnen een premie krijgen van respectievelijk 50% en 35% van hun investering (tot een plafondbedrag).

LET OP: de max. lambawaarde voor spouwmuurisolatie is 0,065W/m.K. Een vakman informeert je graag over alle voorwaarden en bezorgt je ook alle documenten voor een correcte aanvraag van je Mijn Verbouwpremie. Contacteer vrijblijvend isolatiespecialisten actief in je buurt!

 

D. Vloerisolatie

mijn verbouwpremie vloer

Wil je je vloer isoleren? Ook daarvoor kan je de Mijn Verbouwpremie aanvragen, eventueel gecombineerd met andere werken als het aanbrengen van een chape, behandeling van stabiliteitsproblemen, …

Je kan rekenen op een premiebedrag van 6 euro per m² als je tot de hoogste inkomenscategorie behoort. Mensen uit de laagste en middelste categorie kunnen een premie krijgen van respectievelijk 50% en 35% van hun investering (tot een plafondbedrag). 

LET OP: je moet je vloer of kelderplafond laten isoleren met een Rd-waarde van minstens 2 m²K/W. Een vakman kan je informeren over alle voorwaarden over de Mijn Verbouwpremie voor vloerisolatie. En dat is niet alles… Hij bezorgt je alle nodige documenten en kan je zelfs helpen bij je aanvraag. Kom vrijblijvend in contact met isolatiespecialisten actief in je buurt.

 

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?

 • Voor welke gebouwen? Het gebouw (woning of appartement) ligt in het Vlaamse Gewest en is minstens 15 jaar oud op de datum van de aanvraag. Je kan de premie aanvragen voor renovatie of de realisatie van een nieuwe woning door herbestemming. Gebouwen die gesloopt en volledig herbouwd worden, komen niet in aanmerking.
 • Welke technische voorwaarden? Het isolatiemateriaal moet voldoen aan specifieke voorwaarden om in aanmerking te komen voor de Mijn Verbouwpremie. Een erkende isolatiespecialist is gelukkig perfect op de hoogte over al deze vereisten.
 • Door wie? Je moet de isolatie laten plaatsen door een erkende isolatiespecialist. Zo’n specialist kan je ook helpen bij een correcte aanvraag van je premie.

 

Hoe vraag ik de Mijn VerbouwPremie aan?

Vanaf 1 oktober 2022 kan je de Mijn VerbouwPremie online aanvragen via het digitaal loket. Dat moet normaal uiterlijk 2 jaar na datum van de laatste factuur. Uitzondering: tussen 1 oktober en 31 december 2022 kan je de premie aanvragen voor facturen die op dat moment max. 2 jaar en 3 maand oud zijn.

Documenten die je nodig hebt bij de aanvraag zijn o.a. de (eind)facturen, het attest van de aannemer, … Een vakman bezorgt je alle nodige documenten en kan je eventueel helpen om de Mijn VerbouwPremie aan te vragen. Ontvang vrijblijvend offertes van erkende isolatiespecialisten via de offertepagina.

  • Hoe vaak kan ik de Mijn VerbouwPremie aanvragen?

  De Mijn VerbouwPremie voor eenzelfde categorie van werken kan je om de 5 jaar aanvragen. Eerdere aanvragen voor een energiepremie van Fluvius of de overkoepelende renovatiepremie tellen niet mee. Voor andere categorieën binnen de Mijn VerbouwPremie kan je wel eerder een premie aanvragen. • Kan ik de renovatiepremie / Fluvius premie én Mijn VerbouwPremie aanvragen?

  Nee. Je kan de Mijn VerbouwPremie enkel aanvragen voor facturen of delen van facturen waarvoor je nog geen andere premie hebt aangevraagd en waarvoor nog geen premie werd toegekend. Moet je je woning nog isoleren? Dan hoef je ook zeker niet te wachten met de uitvoering van de werken om in aanmerking te komen voor de Mijn VerbouwPremie. Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 


2. Isolatiepremies van de netbeheerder per toepassing
(t.e.m. 30 juni 2022)

Je kon de isolatiepremies van Fluvius aanvragen tot en met 30 juni 2022. Dat is nu niet langer het geval. Wil je een premie voor isolatie aanvragen? Dan kan je vanaf 1 oktober 2022 de Mijn VerbouwPremie aanvragen.

 

LET OP: deze premies kon je aanvragen t.e.m. 30 juni 2022

Sinds 1 juli 2022 zijn de energiepremies van Fluvius en de renovatiepremie eengemaakt in de nieuwe ‘Mijn VerbouwPremie’:

 • Tot en met 30 juni 2022 kon je de Fluvius premies en de renovatiepremie aanvragen.
 • Tussen 1 juli en 30 september 2022 kan je de premies tijdelijk niet aanvragen.
 • Vanaf 1 oktober 2022 kan je de nieuwe Mijn VerbouwPremie aanvragen.

TIP: zijn de isolatiewerken uitgevoerd en heb je er nog geen premie voor aangevraagd? Dan kan je vanaf 1 oktober 2022 de MijnVerbouwPremie aanvragen. Moet je de isolatiewerken nog laten uitvoeren? Dan moet je zeker niet wachten met de werken om in aanmerking te komen. Ontvang vrijblijvend advies en voorstellen op maat.

 

 

LET OP: onderstaande info is niet meer relevant aangezien je de premie niet meer kan aanvragen.

 

 

 PremiebedragMeer info
1. Dak- of zoldervloerisolatie€ 8/m²
Klik hier
2. Buitenmuurisolatie€ 15 - 30/m²Klik hier
3. Spouwmuurisolatie€ 5/m²Klik hier
4. Vloerisolatie€ 6/m²Klik hier

A. Premie dakisolatie / zoldervloerisolatie

Sinds januari 2020 moet elk dak in Vlaanderen voldoende geïsoleerd zijn, anders kan de woning ongeschikt voor bewoning verklaard worden. Om het isoleren van daken (of zoldervloeren als het gaat om een onverwarmde zolder) te stimuleren, heeft de overheid enkele interessante premies in het leven geroepen.

 

Hoe dakisolatiepremie aanvragen?

STAP 1: Werken laten uitvoeren door erkend isolatiespecialist (voorstellen kan je hier aanvragen).
STAP 2: Na oplevering van de werken moet je de factuur + betaalbewijs opladen via de Fluvius website.

 

LET OP: vroeger kon je ook een premie kon krijgen voor zelf geplaatste dakisolatie. Nu is dat niet meer het geval. Om aanspraak te kunnen maken op een premie moet je jouw dak laten isoleren door een aannemer.

Voor werken met een eindfactuur in 2022 kan je genieten van een dakisolatie premie van € 8/m². Bovendien kan je bij dakisolatie door een aannemer gebruikmaken van het verlaagde btw-tarief van 6% als je woning ouder is dan 10 jaar. Ook hier geld de minimale Rd-waarde van 4,5 m²K/W voor het isolatiemateriaal.

Om aanspraak te maken op de volledige premie is het belangrijk dat de werken conform worden uitgevoerd door een erkend aannemer. Erkende isolatiespecialisten actief in jouw regio kan je vrijblijvend contacteren via de offertepagina.

 

premie dak isoleren

Bovengenoemde premies gelden voor het (laten) uitvoeren van dakisolatie OF isolatie van de vloer van een onverwarmde zolder, maar niet voor beide. Vroeger was er naast de isolatiepremie ook nog een belastingvermindering voor dakisolatie. Dit fiscaal voordeel is echter afgeschaft.

 

 

B. Premie buitenmuren isoleren

Ook voor het isoleren van buitenmuren kan je in aanmerking komen voor een isolatiepremie. Er bestaan verschillende manieren om buitenmuren te isoleren, en de isolatiewijze heeft een invloed op de premiebedragen en -voorwaarden:

 

OPTIE 1: Buitenmuur langs buiten isoleren

Je buitenmuren langs buiten isoleren geeft recht op een isolatiepremie van € 30/m². Het isolatiemateriaal moet een minimale Rd-waarde van 3 m²K/W hebben. Op welke wijze je buitenmuren kan isoleren en opnieuw bekleden vind je terug in dit overzicht.

 

OPTIE 2: Buitenmuur isoleren langs de binnenzijde

Voor het isoleren van buitenmuren langs de binnenzijde kan je ook een isolatiepremie ontvangen. Deze bedraagt € 15/m². De minimale Rd-waarde van het isolatiemateriaal bedraagt 2 m²K/W.

Let op, de werken moeten uitgevoerd worden door een aannemer. Vrijblijvende voorstellen en offertes aanvragen bij erkende isolatiespecialisten en gevelwerkers kan je via deze pagina.

 

C. Premie spouwmuurisolatie

Een muur isoleren kan ook door de spouw met isolatiemateriaal te vullen. Voor na-isolatie van spouwmuren bedraagt de premie € 5/m².

De aannemer die de isolatiewerken uitvoert, moet hierbij werken volgens de technische specificaties en dit staven met een verklaring. De spouw, waarvan de breedte minimaal 5 centimeter moet bedragen, moet volledig gevuld worden met het isolatiemateriaal om in aanmerking te kunnen komen voor deze isolatiepremie.

Benieuwd naar de kostprijs en het meest geschikte type isolatie voor je spouwmuur? Gratis & vrijblijvend offertes aanvragen bij erkende spouwmuurisolatie bedrijven kan via de offertepagina.

 

D. Isolatiepremie vloerisolatie of kelderisolatie

Het isoleren van de gelijkvloerse verdieping (op de grond of via het plafond van de kelder) is goed voor een premie van € 6/m². De Rd-waarde van het isolatiemateriaal moet minimaal 2 m²K/W bedragen.

 

Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijzen voor vloerisolatie aanvragen bij isolatiespecialisten. Klik hier voor meer info.

 

Wanneer heb je recht op deze premies?

Bovenstaande premies worden uitbetaald door de netbeheerder Fluvius. Om aanspraak te maken op premies moet je voldoen aan volgende voorwaarden:

 • 1. Locatie en leeftijd gebouw
  De woning moet in het Vlaamse Gewest liggen en voor 01/01/2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet. Woningen waarvoor de bouwaanvraag voor deze datum werd ingediend maar die pas erna op het elektriciteitsnet werden aangesloten, komen ook in aanmerking.
 • 2. Type aannemer
  De isolatiewerken moeten uitgevoerd worden door een erkend aannemer. Soms moeten aannemers werken volgens bepaalde technische specificaties, zoals vermeld werd bij spouwmuurisolatie. Bij na-isolatie van buitenmuren langs binnen moeten de werken begeleid en gecontroleerd worden door een architect of de aannemer moet over een certificaat van bekwaamheid beschikken.
 • 3. Dikte en type isolatie
  Er zijn vaak ook technische vereisten voor het isolatiemateriaal. Er is bijvoorbeeld vaak een minimale Rd-waarde die moet behaald worden.

 

Kies de juiste isolatiespecialist!

Een erkend isolatiespecialist kan je informeren over de beste isolatie voor jouw project. Hij weet perfect welke werken in aanmerking komen voor premies en kan je ook helpen met je aanvraag.

Vergelijk minstens 2 specialisten zodat je zeker bent van een correct voorstel en prijs.Vrijblijvende voorstellen en offertes aanvragen bij erkende isolatiespecialisten kan op deze pagina.

 

 

Hoe isolatiepremie aanvragen?

Eens de werken uitgevoerd zijn en je de factuur betaald hebt kan je premies aanvragen. Voor de snelste afhandeling regel je dit best via de website van Fluvius waar je de facturen kan opladen. Je kan de facturen ook via de post opsturen. De uitbetaling gaat het snelst wanneer je online een dossier indient.

LET OP: de einddatum van de facturen mag niet ouder zijn dan 24 maanden wanneer je ze indient bij Fluvius. Het aanvraagformulier vind je op de website van je netbeheerder. Geregistreerde aannemers vind je hier.

 

isolatiepremie aanvragen

 


Andere premies en fiscale voordelen

Naast de Mijn VerbouwPremie voor specifieke isolatiewerken zijn er nog enkele andere financiële maatregelen die isoleren interessant maken. Een overzicht:

3. Verlaagd btw-tarief

Voor het laten uitvoeren van isolatiewerken betaal je slechts 6% btw in plaats van de gebruikelijke 21%. Je woning moet wel ouder dan 10 jaar zijn en de werken moeten uitgevoerd worden door één aannemer. Bovendien moet het gaan om een privéwoning, al mag ze ook voor professionele doeleinden gebruikt worden (weliswaar voor minder dan 50%).

 

4. Totaalrenovatiebonus

Als je binnen een termijn van 5 jaar in 3 of meer energiebesparende maatregelen investeert kom je in aanmerking voor de BENO-pass Totaalrenovatiebonus. Voorwaarde is wel dat de woning voor 01/01/2006 op het elektriciteitsnet werd aangesloten en dat de werken niet voor 1 januari 2017 werden uitgevoerd. De termijn van 5 jaar start vanaf de datum op de eindfactuur van de eerste investering.

Hoe meer energiebesparende maatregelen je treft, hoe hoger het premiebedrag:

Aantal investeringenBonus
3€ 1.250
4€ 1.750
5€ 2.750
6€ 3.750
7€ 4.750

LET OP: de eindfactuur van de eerste investering moet een datum hebben tussen 2017 en 2020. Wie nog in 2020 een offerte ondertekende voor een investering die kan meetellen voor de Totaalrenovatiebonus en de eindfactuur in 2021 ontving, heeft de keuze tussen het traject van de Totaalrenovatiebonus of de EPC-labelpremie (zie hieronder). Een overzicht van de richtlijnen:

Datum eindfactuur werkenDatum aanvraag 1ste premieRenovatiepremie
Voor 1/1/2021Voor 1/1/2021Totaalrenovatiebonus
Voor 1/1/2021Na 1/1/2021Totaalrenovatiebonus
Na 1/1/2021Na 1/1/2021EPC-labelpremie
Na 1/1/2021Na 1/1/2021 maar
ondertekende offerte/bestelbon
van vóór 1/1/2021
Keuze tussen
EPC-labelpremie
of Totaalrenovatiebonus

 

Welke isolatiewerken komen in aanmerking voor de Totaalrenovatiebonus?

Isolatie van het dak of van de zoldervloer, van buitenmuren (langs binnen of buiten), van spouwmuren, van kelders en/of vloeren (volle grond) en het plaatsen van nieuwe beglazing, zonneboilers, warmtepompen en ventilatiesystemen. Je moet telkens voldoen aan de specifieke voorwaarden van de premies. In sommige gevallen zijn er bijkomende voorwaarden:

 • Vanaf 5 investeringen heb je een EPC-attest nodig om een bonus te kunnen ontvangen voor 5 of meer investeringen.
 • Voor appartementen geldt de helft van deze bedragen.
 • Voor beschermde afnemers wordt de bonus telkens met 50% verhoogd.

 

Hoe aanvragen?

De Totaalrenovatiebonus wordt automatisch toegekend door Fluvius. Van zodra je 3 dossiers ingediend hebt voor de standaard isolatiepremies (zie bovenaan deze pagina), krijg je dus automatisch ook de Totaalrenovatiebonus. Offertes voor isolatiewerken door erkende isolatiespecialisten kan je hier aanvragen.

 

5. EPC-labelpremie

Liet je energiebesparende werken (bv. isolatiewerken) uitvoeren met een eindfactuur vanaf 2021? Dan kan je ook aanspraak maken op de EPC-labelpremie. Je kan aanspraak maken op deze premie als je een hoger energielabel op je EPC-attest haalt na de renovatie dan ervoor.

Behaald EPC-label na
renovatie binnen de 5 jaar
Premiebedrag voor huis
met label E of F
Premiebedrag voor appartement
met label D, E of F
Energielabel C€ 2.500/
Energielabel B€ 3.750€ 2.500
Energielabel A€ 5.000€ 3.750

Let op, de EPC-labelpremie is niet cumuleerbaar met de Totaalrenovatiebonus. Wie nog in 2020 een offerte ondertekende voor een investering die kan meetellen voor de Totaalrenovatiebonus en de eindfactuur in 2021 ontving, heeft de keuze tussen het traject van de Totaalrenovatiebonus of de EPC-labelpremie.

 

Hoe aanvragen?

Je vraagt je EPC label premie bij Fluvius best online aan. Die aanvraag bestaat uit 2 stappen:

 • STAP 1 = activatie van de EPC labelpremie (voor de renovatie): je start je aanvraag door je EPC labelpremie te activeren op de site van Fluvius. Je geeft de gegevens van het EPC van je woning in en duidt het EPC-label aan. Daarna heb je 5 jaar de tijd om je woning te renoveren.
 • STAP 2: uitbetaling van de EPC labelpremie (na de renovatie): is je woning gerenoveerd en heb je een nieuw EPC laten opmaken? Dan kan je overgaan tot de uitbetaling van je labelpremie. Je geeft op de site van Fluvius de gegevens van het EPC van na de renovatie in en duidt het nieuwe EPC-label aan.

Advies op maat nodig? Je vakman geeft je graag meer uitleg over deze premie en de voorwaarden, bedragen, … Contacteer gratis meerdere vakmannen.

6. Gemeentelijke premies voor isolatie

Sommige Vlaamse gemeenten reiken premies uit voor isolatiewerken. De bedragen van deze premies en de voorwaarden verschillen per gemeente. Je dient dus zelf te gaan informeren bij je eigen gemeente.

 

 

Conclusie: Zelf isoleren of laten isoleren met subsidies?

De combinatie van isolatiepremies + BTW kortingen maakt dat het laten isoleren voordeliger is dan zelf te isoleren. Je bespaart honderden euro’s en hoeft helemaal niets te doen. Bovendien ben je ook verzekerd van een correcte plaatsing met geschikte isolatiematerialen.

Op zoek naar erkende isolatiespecialisten voor vrijblijvende voorstellen op maat van jouw project? Via onze online offerteservice kom je snel en eenvoudig in contact met isolatiespecialisten actief in jouw regio. Klik hier voor meer info.

 

 

isolatiepremie

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten