Isolatiepremie 2018: overzicht

Laatste update 13 december 2017 Door je woning te isoleren kan je heel wat besparen op je energiefactuur. Om het nog interessanter te maken kan je een isolatiepremie aanvragen bij je netbeheerder. In dit artikel geven we een overzicht van alle isolatiepremies die je in 2018 kan aanvragen.

Snel naar: netbeheerderspremie voor isolatie van daken/zoldervloeren, buitenmuren, spouwmuren,
vloeren en keldersvoorwaarden & aanvraagprocedureandere premies en vergoedingen

 

 

Premies dak of zoldervloer isoleren

Tegen 2020 moet elk dak in Vlaanderen voldoende geïsoleerd zijn, anders kan de woning ongeschikt voor bewoning verklaard worden. Om het isoleren van daken (of zoldervloeren indien het gaat om een onverwarmde zolder) te stimuleren heeft de overheid enkele interessante premies in het leven geroepen. Deze kan je aanvragen bij je netbeheerder. Er gelden andere tarieven naargelang je de werken zelf uitvoert of laat uitvoeren door een erkende aannemer:

 

1. Premies dakisolatie zelf plaatsen

Wanneer je zelf je dak of de vloer van een onverwarmde zolder isoleert, kom je in aanmerking voor een premie van 3 euro per m². De minimale Rd-waarde is 4,5 m²K/W.

 

2. Premies plaatsing door een aannemer

Laat je dakisolatie plaatsen door een aannemer, dan geniet je van een hogere premie. Je kan namelijk 6 euro per vierkante meter ontvangen. Bovendien kan je bij dakisolatie door een aannemer gebruikmaken van het verlaagde BTW-tarief (later meer hierover). Ook hier is de minimale Rd-waarde 4,5 m²K/W.

Gratis en vrijblijvend prijzen en voorstellen op maat aanvragen voor dakisolatie bij erkende aannemers kan via onze offertepagina.

Opgelet: bovengenoemde premies gelden voor het (laten) uitvoeren van dakisolatie OF isolatie van de vloer van een onverwarmde zolder, maar niet voor beide.

Vroeger was er naast de isolatiepremie ook nog een belastingvermindering voor dakisolatie. Dit fiscaal voordeel is echter afgeschaft.

 

premie dak isoleren

 

Premies bestaande buitenmuur isoleren

Ook voor het isoleren van buitenmuren kan je in aanmerking komen voor een isolatiepremie. Er bestaan verschillende manieren om buitenmuren te isoleren, en de isolatiewijze heeft een invloed op de premievoorwaarden:

 

1) Buitenmuur langs buiten isoleren

Je buitenmuren langs buiten isoleren geeft recht op een isolatiepremie van 15 euro/m². Het isolatiemateriaal moet een minimale Rd-waarde van 3 m²K/W hebben.

 

2) Buitenmuur isoleren langs de binnenzijde

Voor het isoleren van buitenmuren langs de binnenzijde kan je sinds 01/01/2017 ook een isolatiepremie ontvangen. Deze bedraagt, net als bij het isoleren van buitenmuren langs de buitenkant, 15 euro/m². De werken moeten uitgevoerd worden door een aannemer met een certificaat van bekwaamheid of ze moeten door een architect begeleid en gecontroleerd worden. De minimale Rd-waarde van het isolatiemateriaal bedraagt 2 m²K/W.

Prijzen aanvragen voor het isoleren van buitenmuren kan op deze pagina.

 

isolatiepremie muur isoleren langs buiten

 

Premie spouwmuurisolatie

Een muur isoleren kan ook door de spouw met isolatiemateriaal te vullen. Voor het isoleren van bestaande spouwmuren kan je een premie krijgen van 6 euro/m² als de datum op de eindfactuur nog in 2017 ligt. Voor na-isolatie van spouwmuren met eindfactuur in 2018 bedraagt de premie nog 5 euro per vierkante meter.

De aannemer die de isolatiewerken uitvoert, moet hierbij werken volgens de technische specificaties en dit staven met een verklaring. De spouw, waarvan de breedte minimaal 5 centimeter moet bedragen, moet volledig gevuld worden met het isolatiemateriaal om in aanmerking te kunnen komen voor deze isolatiepremie.

Benieuwd naar de kostprijs en het meest geschikte type isolatie voor je spouwmuur? Gratis & vrijblijvend offertes aanvragen bij gespecialiseerde firma’s kan op onze offertepagina.
✓ Klik hier om vrijblijvend prijzen op maat aan te vragen bij isolatiespecialisten.

 

 

Isolatiepremie voor vloerisolatie of kelderisolatie

Je volle vloer of het plafond van de kelder isoleren is goed voor een premie van 6 euro per vierkante meter. De Rd-waarde van het isolatiemateriaal moet minimaal 2 m²K/W bedragen.

Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijzen voor vloerisolatie aanvragen bij isolatiespecialisten. Klik hier voor meer info.

 

 

Premieaanvraag bij netbeheerder: voorwaarden & procedure

Bovenstaande premies worden uitbetaald door de netbeheerders Eandis en Infrax, die overigens fusieplannen hebben. Hier vind je enkele voorwaarden waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor de isolatiepremies en hoe je de vergoeding kan aanvragen.

 

Voorwaarden

De voorwaarden en het premiebedrag zijn bij beide partijen gelijk. Om in aanmerking te komen voor een premie voor een van bovenstaande isolatiewerken, moet je voldoen aan volgende voorwaarden:

  • De woning moet in het Vlaamse Gewest liggen en voor 01/01/2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet. Woningen waarvoor de bouwaanvraag voor deze datum werd ingediend maar die pas erna op het elektriciteitsnet werden aangesloten, komen ook in aanmerking.

 

  • De isolatiewerken moeten uitgevoerd worden door een aannemer. Alleen bij dakisolatie worden er ook premies gegeven aan doe-het-zelvers. Soms moeten aannemers werken volgens bepaalde technische specificaties, zoals vermeld werd bij spouwmuurisolatie. Bij na-isolatie van buitenmuren langs binnen moeten de werken begeleid en gecontroleerd worden door een architect of de aannemer moet over een certificaat van bekwaamheid beschikken.

 

  • Er zijn vaak ook technische vereisten voor het isolatiemateriaal. Er is bijvoorbeeld vaak een minimale Rd-waarde die moet behaald worden.

 

Een isolatiespecialist kan je informeren over geschikte isolatiematerialen waarmee je recht zal hebben op een isolatiepremie. Een professional kan je ook bijstaan bij het papierwerk. Gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij isolatiespecialisten kan op deze pagina.

 

isolatiepremie aanvragen

 

Hoe een isolatiepremie aanvragen?

1. Bepaal je netbeheerder. Gaselwest, Imea, Imewo, Intergem, Iveka, Iverlek en Sibelgas vallen onder Eandis. Infrax West, Inter-Energa, Iveg en PBE vallen onder Infrax. Om te achterhalen bij welke netbeheerder jouw woning aangesloten is, kan je terecht bij je gemeente of op deze website.

 

2. Neem eventueel voordat je met je isolatie begint contact op met de netbeheerder. Deze kan je precies vertellen hoeveel premie je kunt verwachten en aan welke voorwaarden je moet voldoen. Zo ben je op voorhand goed geïnformeerd.

 

3. Bewaar de factuur of facturen van je investering in isolatie en dien deze binnen 12 maanden na de factuurdatum in bij je netbeheerder. Het aanvraagformulier vind je op de website van je netbeheerder. Je vraagt de premie aan voor het jaar waarin de werken werden uitgevoerd: voor isolatiewerken uitgevoerd in 2017 vraag je de premie 2017 aan, voor isolatiewerken uitgevoerd in 2018 vraag je de premie 2018 aan.

De precieze aanvraagprocedure vind je ook terug op de website van je netbeheerder. Het kan tot 6 maand duren eer de premie wordt uitbetaald.

 

subsidies isolatiewerken

 

Andere premies en vergoedingen

Naast de isolatiepremies van de netbeheerders voor specifieke isolatiewerken zijn er nog enkele andere financiële maatregelen die isoleren interessant maken. Een overzicht:

 

1) Verlaagd btw-tarief

Voor het laten uitvoeren van isolatiewerken betaal je slechts 6% btw in plaats van de gebruikelijke 21%. Je woning moet wel ouder dan 10 jaar zijn en de werken moeten uitgevoerd worden door één aannemer. Bovendien moet het gaan om een privéwoning, al mag ze ook voor professionele doeleinden gebruikt worden (weliswaar voor minder dan 50%).

 

2) Totaalrenovatiebonus

Sinds 1 januari 2017 geldt dat, als je binnen een termijn van 5 jaar in 3 of meer energiebesparende maatregelen investeert in een woning die voor 01/01/2006 op het elektriciteitsnet werd aangesloten, je via je netbeheerder in aanmerking komt voor de Totaalrenovatiebonus. Deze bonus komt bovenop de gewone premies voor isolatie. De termijn van 5 jaar start vanaf de datum op de eindfactuur van de eerste investering. De totaalrenovatiebonus wordt automatisch toegekend; de netbeheerder neemt contact op als je recht hebt op deze vergoeding.

Volgende werken vallen onder de totaalrenovatiebonus: isolatie van het dak of van de zoldervloer, van buitenmuren (langs binnen of buiten), van spouwmuren, van kelders en/of vloeren (volle grond) en het plaatsen van nieuwe beglazing, zonneboilers, warmtepompen en ventilatiesystemen. Je moet telkens voldoen aan de specifieke voorwaarden van de premies. In sommige gevallen zijn er zelfs bijkomende voorwaarden. Meer info hierover vind je op deze pagina.

De premie loopt op met het aantal energiebesparende maatregelen. Voor 3 investeringen in eengezinswoningen kan je 1.250 euro krijgen, voor 4 investeringen 1.750 euro. Bij 5 investeringen kan je rekenen op 2.750 euro, bij 6 op 3.750 euro. Ga je voor 7 investeringen, dan kan je 4.750 euro recupereren. Voor appartementen wordt de bonus gehalveerd. Het spreekt voor zich dat de som van de premies voor de individuele werken en de totaalrenovatiebonus niet hoger kan liggen dan de facturen van de werken.

 

3) Gemeentelijke premies voor isolatie

Heel wat Vlaamse gemeentebesturen geven eigen premies uit voor isolatiewerken. De bedragen van deze premies en de voorwaarden verschillen per gemeente. Je dient dus zelf te gaan informeren bij je eigen gemeente.

 

Isolatie laten plaatsen is vaak goedkoper dan zelf plaatsen dankzij subsidies

Dankzij het grote aanbod aan isolatiepremies is het vaak goedkoper om de werken te laten uitvoeren dan ze zelf te doen. Dankzij de premies spaar je al snel enkele honderden euro’s uit en bij een aannemer kan je ook rekenen op een correcte plaatsing en advies over geschikte isolatiematerialen om de isolatiepremies te verkrijgen.

Op zoek naar een professionele isolatiespecialist voor een offerte op maat van jouw project?
✓ Klik hier om gratis offertes aan te vragen bij isolatiespecialisten.

 

isolatiepremie

 

Vraag hier gratis offertes aan voor isolatiewerken

Isoleren is een slimme investering die je op termijn dubbel en dik terugverdient. Via onderstaand formulier kan je vrijblijvend offertes aanvragen bij erkende aannemers in isolatiewerken. Prijzen, isolatiematerialen en werkwijzen vergelijken was nog nooit zo makkelijk.