woning isoleren

Isolatiepremie 2021: Compleet overzicht

Laatste update: 12 januari 2021 – Je woning isoleren is een investering die loont. Door gebruik te maken van isolatiepremies kan je de kosten beperken en genieten van een hoog rendement op je investering.

Een overzicht van alle soorten isolatiepremies en andere fiscale voordelen waar je aanspraak op kan maken in 2021 vind je terug op deze pagina.

Snel naar:  voorwaarden & aanvraagprocedureandere premies en fiscale voordelen

 

Isolatiepremies per toepassing

 Premiebedrag (eindfactuur 2021)Meer info
1. Dak- of zoldervloerisolatie€ 4/m²
Klik hier
2. Buitenmuurisolatie€ 15 - 30/m²Klik hier
3. Spouwmuurisolatie€ 5/m²Klik hier
4. Vloerisolatie€ 6/m²Klik hier

 

1. Premie dakisolatie / zoldervloerisolatie

Sinds januari 2020 moet elk dak in Vlaanderen voldoende geïsoleerd zijn, anders kan de woning ongeschikt voor bewoning verklaard worden. Om het isoleren van daken (of zoldervloeren indien het gaat om een onverwarmde zolder) te stimuleren heeft de overheid enkele interessante premies in het leven geroepen.

 

Hoe dakisolatiepremie aanvragen?

STAP 1: Werken laten uitvoeren door erkend isolatiespecialist (voorstellen kan je hier aanvragen).
STAP 2: Na oplevering van de werken factuur + betaalbewijs opladen via de Fluvius website.

 

LET OP: vroeger kon je ook een premie kon krijgen voor zelf geplaatste dakisolatie. Voor dakisolatiewerken met een eindfactuur in 2021 niet meer het geval. Om aanspraak te kunnen maken op een premie moet je jouw dak laten isoleren door een erkend aannemer.

Je kan dan genieten van een dakisolatie premie van € 4/m². Bovendien kan je bij dakisolatie door een aannemer gebruikmaken van het verlaagde btw-tarief van 6% indien je woning ouder is dan 10 jaar. Ook hier geld de minimale Rd-waarde van 4,5 m²K/W voor het isolatiemateriaal.

Om aanspraak te maken op de volledige premie is het belangrijk dat de werken conform worden uitgevoerd door een erkend aannemer. Erkende isolatiespecialisten actief in jouw regio kan je vrijblijvend contacteren via de offertepagina.

 

 

premie dak isoleren

Bovengenoemde premies gelden voor het (laten) uitvoeren van dakisolatie OF isolatie van de vloer van een onverwarmde zolder, maar niet voor beide. Vroeger was er naast de isolatiepremie ook nog een belastingvermindering voor dakisolatie. Dit fiscaal voordeel is echter afgeschaft.

 

 

2. Premie buitenmuren isoleren

Ook voor het isoleren van buitenmuren kan je in aanmerking komen voor een isolatiepremie. Er bestaan verschillende manieren om buitenmuren te isoleren, en de isolatiewijze heeft een invloed op de premiebedragen en -voorwaarden:

 

OPTIE 1: Buitenmuur langs buiten isoleren

Je buitenmuren langs buiten isoleren geeft recht op een isolatiepremie van € 30/m². Het isolatiemateriaal moet een minimale Rd-waarde van 3 m²K/W hebben. Op welke wijze je buitenmuren kan isoleren en opnieuw bekleden vind je terug in dit overzicht.

 

OPTIE 2: Buitenmuur isoleren langs de binnenzijde

Voor het isoleren van buitenmuren langs de binnenzijde kan je ook een isolatiepremie ontvangen. Deze bedraagt € 15/m². De minimale Rd-waarde van het isolatiemateriaal bedraagt 2 m²K/W.

Let op, de werken moeten uitgevoerd worden door een aannemer. Vrijblijvende voorstellen en offertes aanvragen bij erkende isolatiespecialisten en gevelwerkers kan je via deze pagina.

 

3. Premie spouwmuurisolatie

Een muur isoleren kan ook door de spouw met isolatiemateriaal te vullen. Voor na-isolatie van spouwmuren met een eindfactuur in 2021 bedraagt de premie € 5/m².

De aannemer die de isolatiewerken uitvoert, moet hierbij werken volgens de technische specificaties en dit staven met een verklaring. De spouw, waarvan de breedte minimaal 5 centimeter moet bedragen, moet volledig gevuld worden met het isolatiemateriaal om in aanmerking te kunnen komen voor deze isolatiepremie.

Benieuwd naar de kostprijs en het meest geschikte type isolatie voor je spouwmuur? Gratis & vrijblijvend offertes aanvragen bij erkende spouwmuurisolatie bedrijven kan via de offertepagina.

 

 

4. Isolatiepremie vloerisolatie of kelderisolatie

Het isoleren van de gelijkvloerse verdieping (op de grond of via het plafond van de kelder) is goed voor een premie van € 6/m². De Rd-waarde van het isolatiemateriaal moet minimaal 2 m²K/W bedragen.

 

Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijzen voor vloerisolatie aanvragen bij isolatiespecialisten. Klik hier voor meer info.

 

 

Wanneer heb je recht op deze premies?

Bovenstaande premies worden uitbetaald door de netbeheerder Fluvius (fusie van voormalige netbeheerders Eandis en Infrax). Om aanspraak te maken op premies moet je voldoen aan volgende voorwaarden:

 • 1. Locatie en leeftijd gebouw
  De woning moet in het Vlaamse Gewest liggen en voor 01/01/2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet. Woningen waarvoor de bouwaanvraag voor deze datum werd ingediend maar die pas erna op het elektriciteitsnet werden aangesloten, komen ook in aanmerking.
 • 2. Type aannemer
  De isolatiewerken moeten uitgevoerd worden door een erkend aannemer. Soms moeten aannemers werken volgens bepaalde technische specificaties, zoals vermeld werd bij spouwmuurisolatie. Bij na-isolatie van buitenmuren langs binnen moeten de werken begeleid en gecontroleerd worden door een architect of de aannemer moet over een certificaat van bekwaamheid beschikken.
 • 3. Dikte en type isolatie
  Er zijn vaak ook technische vereisten voor het isolatiemateriaal. Er is bijvoorbeeld vaak een minimale Rd-waarde die moet behaald worden.

 

Kies de juiste isolatiespecialist!

Een erkend isolatiespecialist kan je informeren over de beste isolatie voor jouw project. Hij weet perfect welke werken in aanmerking komen voor premies en kan je ook helpen met je aanvraag.

Vergelijk minstens 2 specialisten zodat je zeker bent van een correct voorstel en prijs.Vrijblijvende voorstellen en offertes aanvragen bij erkende isolatiespecialisten kan op deze pagina.

 

 

Hoe isolatiepremie aanvragen?

Eens de werken uitgevoerd zijn en je de factuur betaald hebt kan je premies aanvragen. Voor de snelste afhandeling regel je dit best via de website van Fluvius waar je de facturen kan opladen. Je kan de facturen ook via de post opsturen. De uitbetaling van de premies gaat het snelst wanneer je online een dossier indient.

Let op! De einddatum van de facturen mag niet ouder zijn dan 12 maanden wanneer je ze indient bij je netbeheerder. Het aanvraagformulier vind je op de website van je netbeheerder. Geregistreerde aannemers vind je hier.

 

isolatiepremie aanvragen

 

Andere premies en fiscale voordelen

Naast de isolatiepremies van de netbeheerders voor specifieke isolatiewerken zijn er nog enkele andere financiële maatregelen die isoleren interessant maken. Een overzicht:

 

1. Verlaagd btw-tarief

Voor het laten uitvoeren van isolatiewerken betaal je slechts 6% btw in plaats van de gebruikelijke 21%. Je woning moet wel ouder dan 10 jaar zijn en de werken moeten uitgevoerd worden door één aannemer. Bovendien moet het gaan om een privéwoning, al mag ze ook voor professionele doeleinden gebruikt worden (weliswaar voor minder dan 50%).

 

2. Totaalrenovatiebonus

Als je binnen een termijn van 5 jaar in 3 of meer energiebesparende maatregelen investeert kom je in aanmerking voor de totaalrenovatiebonus. Voorwaarde is wel dat de woning voor 01/01/2006 op het elektriciteitsnet werd aangesloten en dat de werken niet voor 1 januari 2017 werden uitgevoerd.

Hoe meer energiebesparende maatregelen je treft, hoe hoger het premiebedrag:

Aantal investeringenBonus
3€ 1.250
4€ 1.750
5€ 2.750
6€ 3.750
7€ 4.750

Deze bonus komt bovenop de isolatiepremies die je via de netbeheerder kan aanvragen. De termijn van 5 jaar start vanaf de datum op de eindfactuur van de eerste investering. De totaalrenovatiebonus wordt automatisch toegekend; de netbeheerder neemt contact op als je recht hebt op deze vergoeding.

 

Welke isolatiewerken komen in aanmerking voor de totaalrenovatiebonus?

isolatie van het dak of van de zoldervloer, van buitenmuren (langs binnen of buiten), van spouwmuren, van kelders en/of vloeren (volle grond) en het plaatsen van nieuwe beglazing, zonneboilers, warmtepompen en ventilatiesystemen. Je moet telkens voldoen aan de specifieke voorwaarden van de premies. In sommige gevallen zijn er bijkomende voorwaarden:

 • Vanaf vijf investeringen heb je een EPC-attest nodig om een bonus te kunnen ontvangen voor vijf of meer investeringen.
 • Voor appartementen geldt de helft van deze bedragen.
 • Voor beschermde afnemers wordt de bonus telkens met 50% verhoogd.
 • De premie kan je aanvragen via de website van netbeheerder Fluvius.

 

De totaalrenovatiebonus wordt automatisch toegekend door Fluvius. Van zodra je 3 dossiers ingediend hebt voor de standaard isolatiepremies (zie bovenaan deze pagina), krijg je dus automatisch ook de totaalrenovatiebonus.
Offertes voor isolatiewerken door erkende isolatiespecialisten kan je hier aanvragen.

 

3. Gemeentelijke premies voor isolatie

Sommige Vlaamse gemeenten geven premies uit voor isolatiewerken. De bedragen van deze premies en de voorwaarden verschillen per gemeente. Je dient dus zelf te gaan informeren bij je eigen gemeente.

 

 

Conclusie: Zelf isoleren of laten isoleren met subsidies?

De combinatie van isolatiepremies + BTW kortingen maakt dat het laten isoleren voordeliger is dan zelf te isoleren. Je bespaart honderden euro’s en hoeft helemaal niets te doen. Bovendien ben je ook verzekerd van een correcte plaatsing met geschikte isolatiematerialen.

Op zoek naar erkende isolatiespecialisten voor vrijblijvende voorstellen op maat van jouw project? Via onze online offerteservice kom je snel en eenvoudig in contact met isolatiespecialisten actief in jouw regio. Klik hier voor meer info.

 

isolatiepremie

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten