Isolatie

Isolatiewerken uitvoeren?
Vraag hier online offertes aan.

Isolatiepremie 2016 – 2017: overzicht

Laatste update 5 januari 2017 Door je woning te isoleren kan je heel wat besparen op je energiefactuur. Om het nog interessanter te maken kan je een isolatiepremie aanvragen. In dit artikel geven we een overzicht van alle isolatiepremies die je in 2017 kan aanvragen.

 

Premies dak of zoldervloer isoleren

Tegen 2020 moet elk dak in Vlaanderen geïsoleerd zijn. Om dit te stimuleren heeft de overheid enkele interessante premies in het leven geroepen. Deze kan je aanvragen bij je netbeheerder (Infrax of Eandis). Er gelden andere tarieven naargelang je de werken zelf uitvoert of laat uitvoeren door een erkende aannemer:

 

Premie isolatie laten plaatsen1. Premies dakisolatie zelf plaatsen

Wanneer je zelf je dak of zoldervloer isoleert kan je gebruikmaken van onderstaande premies. Hou er wel rekening mee dat je 21% BTW moet betalen als doe-het-zelver en dat je geen gebruik kan maken van het belastingvoordeel. Volgende bedragen gelden voor werken met een eindfactuur in 2016:

3 euro/m² (Rd-waarde minstens 3,5 m²K/W).
3,5 euro/m² (Rd-waarde minstens 4,0 m²K/W).
4 euro/m² (Rd-waarde minstens 4,5 m²K/W).

Voor isolatiewerken met een eindfactuur in 2017 kunnen doe-het-zelvers rekenen op een premie van 3 euro/m². De minimale Rd-waarde is 4,5 m²K/W.

 

Premie isolatie zelf plaatsen

2. Premies plaatsing door een aannemer

Laat je dakisolatie plaatsen door een aannemer, dan geniet je van een hogere premie. Bovendien kan je dan ook gebruikmaken van het verlaagde BTW-tarief en in sommige gevallen ook nog van het belastingvoordeel (later meer hierover). Prijzen en voorstellen op maat aanvragen bij erkende aannemers kan via onze offertepagina.

6 euro/m² (Rd-waarde minstens 3,5 m²K/W).
7 euro/m² (Rd-waarde minstens 4,0 m²K/W).
8 euro/m² (Rd-waarde minstens 4,5 m²K/W).

Bovenstaande premiebedragen gelden voor werken met een eindfactuur in 2016. Laat je je dak in 2017 isoleren door een aannemer met isolatiemateriaal met een Rd-waarde van minstens 4,5 m²K/W, dan kan je rekenen op een premie van 6 euro per vierkante meter.

Opgelet: bovengenoemde premies gelden voor het (laten) uitvoeren van dakisolatie óf zoldervloerisolatie, maar niet voor beide. Indien je voldoet aan bepaalde voorwaarden, dan kan je naast de verhoogde premies ook nog gebruikmaken van een aanzienlijk belastingvoordeel (30% van je totaalfactuur). Meer hierover onderaan dit artikel.

 

 

Premies bestaande buitenmuur isoleren

Ook voor het isoleren van buitenmuren kan je in aanmerking komen voor een isolatiepremie.

 

Buitenmuur langs buiten isoleren

Je buitenmuren langs buiten isoleren geeft recht op een isolatiepremie van 15 euro/m². Het isolatiemateriaal moet een minimale Rd-waarde van 3 m²K/W hebben. Bij isolatiewerken uitgevoerd in 2016 volstond een Rd-waarde van 2 m²K/W.

 

Buitenmuur isoleren langs de binnenzijde

Voor het isoleren van buitenmuren langs de binnenzijde kan je ook een premie van 15 euro/m² ontvangen. Deze premie geldt voor isolatiewerken met eindfactuur vanaf 1 januari 2017. De werken moeten uitgevoerd worden door een aannemer met een certificaat van bekwaamheid of ze moeten door een architect begeleid en gecontroleerd worden. De minimale Rd-waarde van het isolatiemateriaal bedraagt 2 m²K/W.

Prijzen aanvragen voor het isoleren van buitenmuren kan op deze pagina.

 

Als je muurisolatie combineert met het vervangen van ramen met enkel of dubbel glas door ramen met hoogrendementsglas, kom je in aanmerking voor de combinatiepremie. Meer info hierover vind je verderop in dit artikel.

 

 

Premie spouwmuurisolatie

premie spouwmuurisolatie aanvragen

Een muur isoleren kan ook door de spouw met isolatiemateriaal te vullen. Voor het isoleren van bestaande spouwmuren kan je een premie krijgen van 6 euro/m².

De spouw, waarvan de breedte minimaal 5 centimeter moet bedragen, moet hierbij volledig gevuld worden met het isolatiemateriaal. Vanaf 2018 zal het bedrag van deze isolatiepremie dalen naar 5 euro per m².

Indien je spouwmuurisolatie combineert met de plaatsing van ramen met hoogrendementsbeglazing ter vervanging van ramen met enkel of dubbel glas, dan is de combinatiepremie zeker een interessante optie.

 

Benieuwd naar de kostprijs en het meest geschikte type isolatie voor uw spouwmuur? Gratis & vrijblijvend offertes aanvragen bij gespecialiseerde firma’s kan op onze offertepagina.
✓ Klik hier om vrijblijvend prijzen op maat aan te vragen bij isolatiespecialisten.

 

 

Isolatiepremie voor vloerisolatie of kelderisolatie

Je vloer of het plafond van de kelder isoleren is goed voor een premie van 6 euro per vierkante meter. De Rd-waarde van het isolatiemateriaal moet in 2017 minimaal 2 m²K/W bedragen. In 2016 bedroeg deze minimale Rd-waarde nog 1,2 m²K/W.

Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijzen voor vloerisolatie aanvragen bij isolatiespecialisten. Klik hier voor meer info.

 

 

Hoogrendementsglas ter vervanging van enkel/dubbel glas

De premie bedraagt 10 euro/m² bij het vervangen van enkel of dubbel glas door hoogrendementsbeglazing. De U-waarde van het hoogrendementsglas mag hierbij maximaal 1,1 W/m²K bedragen.

 

 

combinatiepremie glas en isolatie

Combinatiepremie

Je kan de isolatie van buiten- of spouwmuren combineren met het vervangen van de ramen door ramen met hoogrendementsglas. Met deze combinatiepremie kan de premie voor de raamvervanging 4 keer hoger liggen. De facturen van de uitgevoerde isolatiewerken mogen maximaal 12 maanden uit elkaar liggen.

 

Je krijgt dan 48 euro per m² (maximaal 1680 euro) bij het vervangen van enkel glas door hoogrendementsglas met een maximale U-waarde van 1,1 W/m²K en 60 euro per m² (maximaal 2100 euro) bij het vervangen van enkel of dubbel glas door hoogrendementsbeglazing met een maximale U-waarde van 0,8 W/m²K. Het gaat hier wel om volledig nieuwe ramen (kozijnen inclusief), dus niet enkel om de beglazing.

In 2017 wordt deze premie afgeschaft. Je kan er echter wel nog gebruik van maken als een van de isolatiewerken (ramen of muren) in 2016 werd gefactureerd en de tweede investering maximaal 12 maanden later.

 

 

 

Hoe een isolatiepremie aanvragen bij de netbeheerder?

Bovenstaande premies worden uitbetaald door de netbeheerders Eandis en Infrax. Hier vind je enkele voorwaarden waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor de isolatiepremies en hoe je de vergoeding kan aanvragen.

 

Voorwaarden

De voorwaarden en het premiebedrag zijn bij beide partijen gelijk. Een van de voorwaarden is dat je woning voor 01/01/2006 moet aangesloten zijn op het elektriciteitsnet. Bovendien moeten de isolatiewerken uitgevoerd worden door een aannemer, al worden er bij dakisolatie ook premies gegeven aan doe-het-zelvers. Zoals je kon lezen zijn er vaak ook vereisten voor het isolatiemateriaal. Er is namelijk vaak een minimale Rd-waarde die moet behaald worden. Betere isolatiewaarden leveren soms ook hogere premies op.

Een isolatiespecialist kan je informeren over geschikte isolatiematerialen waarmee je recht zal hebben op een isolatiepremie. Bovendien kan hij je ook bijstaan bij het papierwerk. Gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij isolatiespecialisten kan op deze pagina.

 

Aanvraagprocedure

1. Bepaal je netbeheerder. Gaselwest, Imea, Imewo, Intergem, Intermosane, Iveka, Iverlek en Sibelgas vallen onder Eandis. Infrax West, Inter-Energa, Iveg en PBE vallen onder Infrax. Om te achterhalen bij welke netbeheerder jouw woning aangesloten is, kan je terecht bij je gemeente of op deze website.

2. Neem voordat je met je isolatie begint contact op met de netbeheerder. Deze kan je precies vertellen hoeveel premie je kunt verwachten en aan welke voorwaarden je moet voldoen.

3. Bewaar de factuur of facturen van je investering in isolatie en dien deze binnen 12 maanden na de factuurdatum in bij je netbeheerder. Het aanvraagformulier vind je op de website van je netbeheerder. De precieze aanvraagprocedure vind je daar ook terug.

 

 

Andere subsidies en vergoedingen

Naast de isolatiepremies van de netbeheerders zijn er nog enkele andere financiële maatregelen die het laten uitvoeren van isolatiewerken stimuleren. Een overzicht:

 

isolatiepremies1) Belastingvermindering bij dakisolatie

In 2017 kan je nog in aanmerking komen voor een belastingvermindering van 30% voor de uitgaven die je doet voor dakisolatie. Deze vermindering geldt voor woningen die al minstens 5 jaar in gebruik zijn en de dakisolatie moet door een aannemer zijn uitgevoerd. De fiscus kijkt naar de betalingsdatum van de factuur om het fiscale inkomstenjaar te bepalen. Het maximumbedrag van deze belastingsvermindering bedraagt 3070 euro.

Voor isolatiewerken die nog in 2016 betaald werden geldt dat de Rd-waarde van de dakisolatie minstens 2,5 m²K/W bedraagt. Deze Rd-waarde wordt berekend door de dikte van het isolatiemateriaal te delen door de lambdawaarde (mate van warmtegeleiding).

Betaal je de factuur voor dakisolatie in 2017, dan kan je nog in aanmerking komen voor deze belastingvermindering. Je moet dan wel een aannemingsovereenkomst gesloten hebben en een voorschot betaald hebben in 2016. De minimale Rd-waarde bedraagt hier 4,5 m²K/W.

Hou er rekening mee dat de Vlaamse dakisolatienorm stelt dat alle daken van woningen die voor 1 januari 2006 zijn aangesloten op het elektriciteitsnet van isolatie moeten voorzien zijn. Deze norm is geldig sinds januari 2015. De minimale R-waarde voor dak- of zoldervloerisolatie bedraagt dan 0,75 m²K/W.

 

2) Verlaagd btw-tarief

Voor het laten uitvoeren van isolatiewerken betaal je slechts 6% btw in plaats van de gebruikelijke 21%. Je woning moet wel ouder dan 10 jaar zijn en de werken moeten uitgevoerd worden door één aannemer. Bovendien moet het gaat om een privéwoning, al mag ze maximaal voor de helft ook voor professionele doeleinden gebruikt worden.

 

3) Totaalrenovatiebonus

Subsidies isolatieSinds 1 januari 2017 geldt dat, als je binnen een termijn van 5 jaar in 3 of meer energiebesparende maatregelen investeert, je via je netbeheerder in aanmerking komt voor de Totaalrenovatiebonus, die bovenop de gewone premies voor isolatie komt. De termijn van 5 jaar start vanaf de datum op de eindfactuur van de eerste investering.

Volgende werken vallen onder de totaalrenovatiebonus: isolatie van het dak of van de zoldervloer, van buitenmuren, van spouwmuren, van kelders en/of vloeren (volle grond) en het plaatsen van nieuwe beglazing, zonneboilers, warmtepompen en ventilatiesystemen. Je moet telkens voldoen aan de specifieke voorwaarden van de premies. In sommige gevallen zijn er zelfs bijkomende voorwaarden.
Meer info hierover vind je op deze pagina.

De premie loopt op met het aantal energiebesparende maatregelen. Voor 3 investeringen in eengezinswoningen kan je 1250 euro krijgen, voor 4 investeringen 1750 euro. Bij 5 investeringen kan je rekenen op 2750 euro, bij 6 op 3750 euro. Ga je voor 7 investeringen, dan kan je 4750 euro recupereren. Voor appartementen wordt de bonus gehalveerd.

 

4) Renovatiepremie Vlaamse overheid

Voor de plaatsing van ramen met hoogrendementsbeglazing kun je een renovatiepremie aanvragen bij de Vlaamse overheid. Isolatiewerken vallen niet onder de renovatiepremie. Deze bedraagt 20% of 30% van het totale factuurbedrag en is afhankelijk van eventuele andere eigendommen en ook van je inkomen.

De belangrijkste voorwaarden zijn dat de woning minstens 30 jaar oud is en je minimum 2500 euro aan facturen moet kunnen voorleggen (excl. btw). De facturen mogen ook niet ouder zijn dan 2 jaar. Investeringen voor hoogrendementsbeglazing kunnen enkel terugbetaald worden als je ventilatieroosters in de ramen of een ventilatiesysteem van het type B of D in de woning aanbrengt. De overheid wil namelijk dat de toevoer van verse lucht in de droge ruimten gegarandeerd is.

 

5) Gemeenten en provincies

Heel wat Vlaamse gemeente- en provinciebesturen geven eigen premies uit voor dakisolatie. De bedragen van deze premies en de voorwaarden verschillen per gemeente en provincie. Je dient dus zelf te gaan informeren bij je eigen gemeente of provincie.

 

Isolatie laten plaatsen is vaak goedkoper dankzij subsidies

Dankzij het grote aanbod aan isolatiepremies is het vaak goedkoper om de werken te laten uitvoeren dan ze zelf te doen. Aangezien isolatie vrij duur is, spaar je dankzij de premies al snel enkele honderden euro’s uit en bij een aannemer kan je ook rekenen op een correcte plaatsing en advies over geschikte isolatiematerialen om de isolatiepremies te verkrijgen.

Op zoek naar een professionele isolatiespecialist voor advies en een offerte?
✓ Klik hier om gratis offertes aan te vragen bij isolatiespecialisten.

 

isolatiepremie