Isolatie-info.be Hét grootste vergelijk- en adviesplatform

Isolatiepremie 2022: Compleet overzicht

Laatste update: 03 Jan 2022 – Je woning isoleren is een investering die loont. Door gebruik te maken van isolatiepremies kan je de kosten beperken en genieten van een hoog rendement op je investering. Een overzicht van alle soorten isolatiepremies en andere fiscale voordelen waar je aanspraak op kan maken in 2022 vind je terug op deze pagina.

 

Beschikbare isolatiepremies 2022

1. Premies van de netbeheerder
2. Verlaagd btw-tarief
3. Totaalrenovatiebonus
4. EPC-labelpremie
5. Gemeentelijke premies isolatie

 

1. Isolatiepremies van de netbeheerder per toepassing

 PremiebedragMeer info
1. Dak- of zoldervloerisolatie€ 4/m²
Klik hier
2. Buitenmuurisolatie€ 15 - 30/m²Klik hier
3. Spouwmuurisolatie€ 5/m²Klik hier
4. Vloerisolatie€ 6/m²Klik hier

A. Premie dakisolatie / zoldervloerisolatie

Sinds januari 2020 moet elk dak in Vlaanderen voldoende geïsoleerd zijn, anders kan de woning ongeschikt voor bewoning verklaard worden. Om het isoleren van daken (of zoldervloeren als het gaat om een onverwarmde zolder) te stimuleren, heeft de overheid enkele interessante premies in het leven geroepen.

 

Hoe dakisolatiepremie aanvragen?

STAP 1: Werken laten uitvoeren door erkend isolatiespecialist (voorstellen kan je hier aanvragen).
STAP 2: Na oplevering van de werken moet je de factuur + betaalbewijs opladen via de Fluvius website.

 

LET OP: vroeger kon je ook een premie kon krijgen voor zelf geplaatste dakisolatie. Nu is dat niet meer het geval. Om aanspraak te kunnen maken op een premie moet je jouw dak laten isoleren door een aannemer.

Je kan dan genieten van een dakisolatie premie van € 4/m². Bovendien kan je bij dakisolatie door een aannemer gebruikmaken van het verlaagde btw-tarief van 6% als je woning ouder is dan 10 jaar. Ook hier geld de minimale Rd-waarde van 4,5 m²K/W voor het isolatiemateriaal.

Om aanspraak te maken op de volledige premie is het belangrijk dat de werken conform worden uitgevoerd door een erkend aannemer. Erkende isolatiespecialisten actief in jouw regio kan je vrijblijvend contacteren via de offertepagina.

 

premie dak isoleren

Bovengenoemde premies gelden voor het (laten) uitvoeren van dakisolatie OF isolatie van de vloer van een onverwarmde zolder, maar niet voor beide. Vroeger was er naast de isolatiepremie ook nog een belastingvermindering voor dakisolatie. Dit fiscaal voordeel is echter afgeschaft.

 

 

B. Premie buitenmuren isoleren

Ook voor het isoleren van buitenmuren kan je in aanmerking komen voor een isolatiepremie. Er bestaan verschillende manieren om buitenmuren te isoleren, en de isolatiewijze heeft een invloed op de premiebedragen en -voorwaarden:

 

OPTIE 1: Buitenmuur langs buiten isoleren

Je buitenmuren langs buiten isoleren geeft recht op een isolatiepremie van € 30/m². Het isolatiemateriaal moet een minimale Rd-waarde van 3 m²K/W hebben. Op welke wijze je buitenmuren kan isoleren en opnieuw bekleden vind je terug in dit overzicht.

 

OPTIE 2: Buitenmuur isoleren langs de binnenzijde

Voor het isoleren van buitenmuren langs de binnenzijde kan je ook een isolatiepremie ontvangen. Deze bedraagt € 15/m². De minimale Rd-waarde van het isolatiemateriaal bedraagt 2 m²K/W.

Let op, de werken moeten uitgevoerd worden door een aannemer. Vrijblijvende voorstellen en offertes aanvragen bij erkende isolatiespecialisten en gevelwerkers kan je via deze pagina.

 

C. Premie spouwmuurisolatie

Een muur isoleren kan ook door de spouw met isolatiemateriaal te vullen. Voor na-isolatie van spouwmuren bedraagt de premie € 5/m².

De aannemer die de isolatiewerken uitvoert, moet hierbij werken volgens de technische specificaties en dit staven met een verklaring. De spouw, waarvan de breedte minimaal 5 centimeter moet bedragen, moet volledig gevuld worden met het isolatiemateriaal om in aanmerking te kunnen komen voor deze isolatiepremie.

Benieuwd naar de kostprijs en het meest geschikte type isolatie voor je spouwmuur? Gratis & vrijblijvend offertes aanvragen bij erkende spouwmuurisolatie bedrijven kan via de offertepagina.

 

D. Isolatiepremie vloerisolatie of kelderisolatie

Het isoleren van de gelijkvloerse verdieping (op de grond of via het plafond van de kelder) is goed voor een premie van € 6/m². De Rd-waarde van het isolatiemateriaal moet minimaal 2 m²K/W bedragen.

 

Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijzen voor vloerisolatie aanvragen bij isolatiespecialisten. Klik hier voor meer info.

 

Wanneer heb je recht op deze premies?

Bovenstaande premies worden uitbetaald door de netbeheerder Fluvius. Om aanspraak te maken op premies moet je voldoen aan volgende voorwaarden:

 • 1. Locatie en leeftijd gebouw
  De woning moet in het Vlaamse Gewest liggen en voor 01/01/2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet. Woningen waarvoor de bouwaanvraag voor deze datum werd ingediend maar die pas erna op het elektriciteitsnet werden aangesloten, komen ook in aanmerking.
 • 2. Type aannemer
  De isolatiewerken moeten uitgevoerd worden door een erkend aannemer. Soms moeten aannemers werken volgens bepaalde technische specificaties, zoals vermeld werd bij spouwmuurisolatie. Bij na-isolatie van buitenmuren langs binnen moeten de werken begeleid en gecontroleerd worden door een architect of de aannemer moet over een certificaat van bekwaamheid beschikken.
 • 3. Dikte en type isolatie
  Er zijn vaak ook technische vereisten voor het isolatiemateriaal. Er is bijvoorbeeld vaak een minimale Rd-waarde die moet behaald worden.

 

Kies de juiste isolatiespecialist!

Een erkend isolatiespecialist kan je informeren over de beste isolatie voor jouw project. Hij weet perfect welke werken in aanmerking komen voor premies en kan je ook helpen met je aanvraag.

Vergelijk minstens 2 specialisten zodat je zeker bent van een correct voorstel en prijs.Vrijblijvende voorstellen en offertes aanvragen bij erkende isolatiespecialisten kan op deze pagina.

 

 

Hoe isolatiepremie aanvragen?

Eens de werken uitgevoerd zijn en je de factuur betaald hebt kan je premies aanvragen. Voor de snelste afhandeling regel je dit best via de website van Fluvius waar je de facturen kan opladen. Je kan de facturen ook via de post opsturen. De uitbetaling gaat het snelst wanneer je online een dossier indient.

LET OP: de einddatum van de facturen mag niet ouder zijn dan 24 maanden wanneer je ze indient bij Fluvius. Het aanvraagformulier vind je op de website van je netbeheerder. Geregistreerde aannemers vind je hier.

 

isolatiepremie aanvragen

Andere premies en fiscale voordelen

Naast de isolatiepremies van de netbeheerder voor specifieke isolatiewerken zijn er nog enkele andere financiële maatregelen die isoleren interessant maken. Een overzicht:

2. Verlaagd btw-tarief

Voor het laten uitvoeren van isolatiewerken betaal je slechts 6% btw in plaats van de gebruikelijke 21%. Je woning moet wel ouder dan 10 jaar zijn en de werken moeten uitgevoerd worden door één aannemer. Bovendien moet het gaan om een privéwoning, al mag ze ook voor professionele doeleinden gebruikt worden (weliswaar voor minder dan 50%).

 

3. Totaalrenovatiebonus

Als je binnen een termijn van 5 jaar in 3 of meer energiebesparende maatregelen investeert kom je in aanmerking voor de BENO-pass Totaalrenovatiebonus. Voorwaarde is wel dat de woning voor 01/01/2006 op het elektriciteitsnet werd aangesloten en dat de werken niet voor 1 januari 2017 werden uitgevoerd. De termijn van 5 jaar start vanaf de datum op de eindfactuur van de eerste investering.

Hoe meer energiebesparende maatregelen je treft, hoe hoger het premiebedrag:

Aantal investeringenBonus
3€ 1.250
4€ 1.750
5€ 2.750
6€ 3.750
7€ 4.750

LET OP: de eindfactuur van de eerste investering moet een datum hebben tussen 2017 en 2020. Wie nog in 2020 een offerte ondertekende voor een investering die kan meetellen voor de Totaalrenovatiebonus en de eindfactuur in 2021 ontving, heeft de keuze tussen het traject van de Totaalrenovatiebonus of de EPC-labelpremie (zie hieronder). Een overzicht van de richtlijnen:

Datum eindfactuur werkenDatum aanvraag 1ste premieRenovatiepremie
Voor 1/1/2021Voor 1/1/2021Totaalrenovatiebonus
Voor 1/1/2021Na 1/1/2021Totaalrenovatiebonus
Na 1/1/2021Na 1/1/2021EPC-labelpremie
Na 1/1/2021Na 1/1/2021 maar
ondertekende offerte/bestelbon
van vóór 1/1/2021
Keuze tussen
EPC-labelpremie
of Totaalrenovatiebonus

 

Welke isolatiewerken komen in aanmerking voor de Totaalrenovatiebonus?

Isolatie van het dak of van de zoldervloer, van buitenmuren (langs binnen of buiten), van spouwmuren, van kelders en/of vloeren (volle grond) en het plaatsen van nieuwe beglazing, zonneboilers, warmtepompen en ventilatiesystemen. Je moet telkens voldoen aan de specifieke voorwaarden van de premies. In sommige gevallen zijn er bijkomende voorwaarden:

 • Vanaf 5 investeringen heb je een EPC-attest nodig om een bonus te kunnen ontvangen voor 5 of meer investeringen.
 • Voor appartementen geldt de helft van deze bedragen.
 • Voor beschermde afnemers wordt de bonus telkens met 50% verhoogd.

 

Hoe aanvragen?

De Totaalrenovatiebonus wordt automatisch toegekend door Fluvius. Van zodra je 3 dossiers ingediend hebt voor de standaard isolatiepremies (zie bovenaan deze pagina), krijg je dus automatisch ook de Totaalrenovatiebonus. Offertes voor isolatiewerken door erkende isolatiespecialisten kan je hier aanvragen.

 

4. EPC-labelpremie

Liet je energiebesparende werken (bv. isolatiewerken) uitvoeren met een eindfactuur vanaf 2021? Dan kan je ook aanspraak maken op de EPC-labelpremie. Je kan aanspraak maken op deze premie als je een hoger energielabel op je EPC-attest haalt na de renovatie dan ervoor.

Behaald EPC-label na
renovatie binnen de 5 jaar
Premiebedrag voor huis
met label E of F
Premiebedrag voor appartement
met label D, E of F
Energielabel C€ 2.500/
Energielabel B€ 3.750€ 2.500
Energielabel A€ 5.000€ 3.750

Let op, de EPC-labelpremie is niet cumuleerbaar met de Totaalrenovatiebonus. Wie nog in 2020 een offerte ondertekende voor een investering die kan meetellen voor de Totaalrenovatiebonus en de eindfactuur in 2021 ontving, heeft de keuze tussen het traject van de Totaalrenovatiebonus of de EPC-labelpremie.

 

Hoe aanvragen?

Je vraagt je EPC label premie bij Fluvius best online aan. Die aanvraag bestaat uit 2 stappen:

 • STAP 1 = activatie van de EPC labelpremie (voor de renovatie): je start je aanvraag door je EPC labelpremie te activeren op de site van Fluvius. Je geeft de gegevens van het EPC van je woning in en duidt het EPC-label aan. Daarna heb je 5 jaar de tijd om je woning te renoveren.
 • STAP 2: uitbetaling van de EPC labelpremie (na de renovatie): is je woning gerenoveerd en heb je een nieuw EPC laten opmaken? Dan kan je overgaan tot de uitbetaling van je labelpremie. Je geeft op de site van Fluvius de gegevens van het EPC van na de renovatie in en duidt het nieuwe EPC-label aan.

Advies op maat nodig? Je vakman geeft je graag meer uitleg over deze premie en de voorwaarden, bedragen, … Contacteer gratis meerdere vakmannen.

5. Gemeentelijke premies voor isolatie

Sommige Vlaamse gemeenten reiken premies uit voor isolatiewerken. De bedragen van deze premies en de voorwaarden verschillen per gemeente. Je dient dus zelf te gaan informeren bij je eigen gemeente.

 

 

Conclusie: Zelf isoleren of laten isoleren met subsidies?

De combinatie van isolatiepremies + BTW kortingen maakt dat het laten isoleren voordeliger is dan zelf te isoleren. Je bespaart honderden euro’s en hoeft helemaal niets te doen. Bovendien ben je ook verzekerd van een correcte plaatsing met geschikte isolatiematerialen.

Op zoek naar erkende isolatiespecialisten voor vrijblijvende voorstellen op maat van jouw project? Via onze online offerteservice kom je snel en eenvoudig in contact met isolatiespecialisten actief in jouw regio. Klik hier voor meer info.

 

 

isolatiepremie

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten