Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Premie muurisolatie 2024 [Compleet overzicht]

Laatste update: 06 May 2024 – Met kwalitatieve en correct geplaatste muurisolatie bespaar je een flinke duit op je energiekosten en creëer je een groter woon- en warmtecomfort. Bovendien kan je voor het plaatsen van muurisolatie (langs binnen, langs buiten of via de spouw) aanspraak maken op diverse financiële voordelen. We overlopen al deze premies voor muurisolatie in dit artikel!

 

Overzicht premies muurisolatie 2024

 1. Mijn VerbouwPremie (min. 35% factuur)
 2. Totaalrenovatiebonus (€ 625 à 4.750)
 3. EPC labelpremie (€ 2.500 à 5.000)
 4. Verlaagd btw-tarief (van 21% naar 6%)
 5. Andere financiële voordelen

Op zoek naar advies op maat over muurisolatie? Vul het aanvraagformulier in en kom binnen enkele werkdagen in contact met professionals actief in je buurt. Benieuwd naar het advies van een isolatie-expert? Start hier je aanvraag.

Premie muurisolatie 2022

 


1. Mijn VerbouwPremie (min. 35% van de eindfactuur)

Laat je je muren isoleren? Dan kan je de kosten van die investering flink drukken met de Mijn VerbouwPremie. Dat is de eengemaakte premie die de voormalige energiepremies van Fluvius en de Overkoepelende renovatiepremie bundelt.

 

Voor welke werken?

Dankzij muurisolatie maak je aanspraak op de Mijn VerbouwPremie voor de categorie ‘buitenmuur’. Daar behoren ook nog andere werken toe:

 • Navullen van een bestaande spouwmuur
 • Verwijderen van asbesthoudende gevelbekleding
 • Afbraak van buitenmuren
 • Vervangen nieuwe buitenmuren
 • Behandeling van buitenmuren tegen optrekkend vocht
 • Behandeling van de muren tegen kelder- of huiszwam
 • Afbraak van borstweringen of balustrades bij balkons / plaatsen van nieuwe
 • Aanbrengen van natte of droge bepleistering op de binnenkant van de buitenmuren, samen met het aanbrengen van buitenmuurisolatie langs de binnenkant van de buitengevel
 • Afwerken van buitenmuren met gevelsteen, gevelbekleding of -bepleistering samen met het aanbrengen van buitenmuurisolatie langs (de binnenkant van) de buitengevel.

Je kan muurisolatie dus prima combineren met andere werken aan de buitenmuren.

 

Voor wie?

Elke eigenaar en andere investeerder die een bestaande spouwmuur navult of buitenmuurisolatie aanbrengt en eventueel gelijktijdig asbesthoudende gevelbekleding verwijdert, komt in aanmerking voor de Mijn VerbouwPremie.

Eigenaar-bewoners uit de middelste of laagste inkomenscategorie of een verhuurders aan een sociaal verhuurkantoor (SVK) kunnen de premie krijgen voor alle bovengenoemde werken aan de buitenmuur, op voorwaarde dat de spouw- of buitenmuur voldoende geïsoleerd is.

 

Hoeveel bedraagt de Mijn VerbouwPremie voor muurisolatie?

Het premiebedrag voor muurisolatie (eventueel in combinatie met andere werken) is afhankelijk van de aard van het gebouw en wie het aanvraagt.

 

A. Woningen

DoelgroepPremiebedrag
Eigenaar-bewoner laagste inkomenscategorie /
Verhuurder aan sociaal verhuurkantoor
Tot 50% van de investering
max. € 6.000
(bij factuur van min. € 1.000 en max. € 12.000)
Eigenaar-bewoner middelste inkomenscategorieTot 35% van de investering
max. € 4.200
(bij factuur van min. € 1.000 en max. € 12.000)
Eigenaar-bewoner hoogste inkomenscategorie /
Andere investeerder
€ 5 per m² spouwmuurisolatie (eindfactuur in 2021)*
€ 15 per m² buitengevelisolatie (eindfactuur in 2020)*
€ 30 per m² buitengevelisolatie (eindfactuur vanaf 2021)*
€ 15 per m² isolatie aan binnenkant van de buitengevel (eindfactuur vanaf 2021)*
max. 40% van factuurbedrag (excl. btw)
(bij factuur van min. € 1.000)

* Eigenaar-bewoners uit de hoogste inkomenscategorie of andere investeerders kunnen enkel een premie krijgen voor (spouw)muurisolatie.

Beschermde afnemers: beschermde afnemers én eigenaar-bewoners hebben recht op een verhoogde premie: 50% van de investering voor eigenaar-bewoners van de middelste inkomenscategorie en 35% van de investering voor eigenaar-bewoners van de hoogste inkomenscategorie. De verhoogde premie geldt enkel als de factuur dateert van vóór 30 juni 2022 en als ze de aanvraag indienen tussen 1 oktober en 31 december 2022. De factuur moet min. € 1.000 en max. € 12.000 bedragen.

 

B. Andere gebouwen (appartementen, niet woon-gebouwen)

DoelgroepPremiebedrag
Eigenaar / Investeerder€ 5 per m² spouwmuurisolatie (eindfactuur vanaf 2021)*
€ 15 per m² buitengevelisolatie (eindfactuur in 2020)*
€ 30 per m² buitengevelisolatie (eindfactuur vanaf 2021)*
€ 15 per m² isolatie aan binnenkant van de buitengevel (eindfactuur vanaf 2021)*
max. 40% van factuurbedrag (excl. btw)
(bij een factuur* van min. € 1.000)

* Voor ‘andere gebouwen’ kan je enkel een premie krijgen voor (spouw)muurisolatie.

 

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?

 • Voor welke gebouwen? Het gebouw (woning of appartement) ligt in het Vlaamse Gewest en is minstens 15 jaar oud op de datum van de aanvraag. Je kan de premie aanvragen voor renovatie of de realisatie van een nieuwe woning door herbestemming. Gebouwen die gesloopt en volledig herbouwd worden, komen niet in aanmerking.
 • Welke technische voorwaarden? De max. lambawaarde voor spouwmuurisolatie is 0,065W/m.K. Bij buitengevelisolatie moet de Rd-waarde minstens 3 m² K/W zijn. Bij isolatie langs de binnenkant van de buitengevel gaat het om een Rd-waarde van minimaal 2 m² K/W.
 • Door wie? De muurisolatie moet geplaatst worden door een erkende aannemer. Deze kan je verder informeren over alle voorwaarden.

BELANGRIJK: zit er nog asbest in je buitenmuren? Dan kan je voor het verwijderen van asbest in combinatie met het plaatsen van buitenmuurisolatie een bijkomende premie aanvragen. Belangrijk hiervoor is dat je met een professioneel asbestverwijderaar samenwerkt!

 

LET OP: wijzigingen vanaf 2024…

De Vlaamse Regering kondigde met de septemberverklaring aan om de tijdelijk hogere Mijn VerbouwPremie in de middelste (35%) en de laagste (50%) inkomenscategorie te verlengen voor aanvragen tot en met eind 2024.

Wil je zowel asbest verwijderen als muurisolatie plaatsen? Dan maak je aanspraak op een extra premie van € 8 per m². Dit financiële voordeel kan je nu tot en met eind 2025 aanvragen.

Daarnaast is er ook een aanvullende Mijn VerbouwPremie voor investeringen in de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw. Die kan je aanvragen vanaf 1 februari 2024. Let wel, daardoor wijzigt wel de aanvraagprocedure!

 

 

Hoe vraag ik de Mijn VerbouwPremie aan?

Je kan de Mijn VerbouwPremie online aanvragen via het digitaal loket. Dat moet normaal uiterlijk 2 jaar na datum van de laatste factuur.

Documenten die je nodig hebt bij de aanvraag zijn o.a. de (eind)facturen, het attest van de aannemer, … Een vakman bezorgt je alle nodige documenten en kan je eventueel helpen om de Mijn VerbouwPremie aan te vragen. Ontvang vrijblijvend offertes van erkende isolatiespecialisten via de offertepagina.

  • Hoe vaak kan ik de Mijn VerbouwPremie aanvragen?

  De Mijn VerbouwPremie voor de categorie ‘buitenmuur’ kan je om de 5 jaar aanvragen. Eerdere aanvragen voor een energiepremie van Fluvius of de overkoepelende renovatiepremie tellen niet mee. Voor andere categorieën binnen de Mijn VerbouwPremie kan je wel eerder een premie aanvragen.

  Voorbeeld: vraag je nu de Mijn VerbouwPremie aan voor het isoleren van bestaande muren en beslis je later om de muren te behandelen tegen opstijgend vocht? Dan moet er 5 jaar tussen beide aanvragen zitten. Je doet er dus goed aan om zoveel mogelijk werk in 1 keer te laten uitvoeren. • Is het isoleren van mijn muren rendabel zonder de Mijn VerbouwPremie?

  Absoluut. Je buitenmuren vormen een grote oppervlakte, waarlangs veel warmte verloren kan gaan. Dankzij muurisolatie kan je dus enorm besparen op je energiefactuur. Op die manier verdien je je investering vlot terug, ook zonder muurisolatie premie. Bovendien stijgen dankzij deze isolatiewerken ook je wooncomfort én de waarde van je woning.

  BELANGRIJK: het blijft een goed idee om de Mijn VerbouwPremie aan te vragen voor je muurisolatie. Zo druk je de kosten en verdien je je investering nog sneller terug. Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 


2. Totaalrenovatiebonus (€ 625 à 4.750)

Wie binnen de 5 jaar minstens 3 energiebesparende maatregelen laat uitvoeren, maakt ook nog aanspraak op de Totaalrenovatiebonus. Naast muurisolatie kan het ook gaan om hoogrendementsbeglazing, een warmtepomp, dak- of zoldervloerisolatie, …

 

Hoeveel bedraagt de bonus?

De bedragen van de Totaalrenovatiebonus hangen af van het type woning en het aantal energiebesparende maatregelen die je laat uitvoeren:

Aantal maatregelenTotaalrenovatiebonus voor appartementenTotaalrenovatiebonus voor eengezinswoningen
3€ 625€ 1.250
4€ 875€ 1.750
5 € 1.375€ 2.750
6€ 1.875€ 3.750
7€2.375€ 4.750

LET OP: hoe meer investeringen je doet, hoe hoger het bonusbedrag. Voor beschermde afnemers wordt de bonus zelfs met 50% verhoogd. Vraag gratis en vrijblijvend advies aan een isolatie-expert.

 

Wat zijn de voorwaarden?

Om de Totaalrenovatiebonus te ontvangen, moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Voor wie + welke gebouwen: de bonus is enkel voor eigenaars van woningen of appartementen in het Vlaamse gewest die aangesloten zijn op het elektriciteitsnet voor 1 januari 2006.
 • Aantal maatregelen: je moet investeren in minstens 3 energiebesparende maatregelen om deze extra bonus te kunnen ontvangen. Naast muurisolatie gaat het bv. over dakisolatie, isolatieglas, een warmtepomp of zonneboiler, … Dit moet gebeuren binnen een periode van 5 jaar.
 • Mijn VerbouwPremie: de voorwaarden voor de Mijn VerbouwPremie voor elk van de aparte werken blijven gewoon gelden.
 • Datum eindfactuur: de eindfactuur van je 1e investering moet ergens vallen tussen 2017 en 2020. Daarna heb je 5 jaar de tijd om minstens 2 andere maatregelen uit te voeren (ten laatste tot 2025).
 • Premie aanvraag: de eerste premie aanvraag moet vóór 30 juni 2022 zijn ingediend.

LET OP: valt de eindfactuur van je 1e investering in 2021 of later? Dan zit je niet meer in het traject van de Totaalrenovatiebonus, maar in dat van de EPC-labelpremie. Tenzij je de offerte nog ondertekende in 2020. In dat geval kan je kiezen tussen de Totaalrenovatiebonus en die EPC-labelpremie.

 

Hoe aanvragen?

De aanvraag voor de Totaalrenovatiebonus verloopt volledig automatisch. Wanneer de netbeheerder merkt dat je meer dan 3 investeringen aan je woning of appartement uitvoert, neemt die zelf contact met je op.

TIP: een erkende aannemer informeert je graag over de beste oplossing op maat van jouw situatie én over de muurisolatie premies waarop je aanspraak maakt. Ontvang gratis advies op maat!

 


3. EPC-labelpremie (€ 2.500 à 5.000)

Sinds 2021 kan je voor muurisolatie en andere energiebesparende maatregelen aanspraak maken op de EPC-labelpremie. Hoe werkt het precies? Je komt in aanmerking voor deze premie als je een hoger energielabel op je EPC-attest haalt na je energetische renovatie dan ervoor.

BELANGRIJK: sinds 1 januari 2023 moeten nieuwe eigenaars van energieverslindende woongebouwen in Vlaanderen (EPC label E of F) hun aangekochte woning binnen de 5 jaar na aankoop grondig energetisch renoveren tot min. label D. Dat kan voordeliger met behulp van de EPC labelpremie.

 

Hoeveel bedraagt de premie?

Het bedrag van de premie hangt af van je type woning (huis of appartement) en het EPC-label dat je haalt na je energetische renovatie. Het gaat om de volgende bedragen:

Behaald EPC-label na
renovatie binnen de 5 jaar
Premiebedrag voor huis
met label E of F
Premiebedrag voor appartement
met label D, E of F
Energielabel C€ 2.500/
Energielabel B€ 3.750€ 2.500
Energielabel A€ 5.000€ 3.750

BELANGRIJK: in 2025 verhuist de EPC-labelpremie naar de Mijn VerbouwPremie. Vanaf dat moment is deze premie inkomensgerelateerd. Dat betekent dat je dan misschien recht hebt op een verhoogde premie. Hou deze pagina in de gaten voor meer informatie!

 

Wat zijn de voorwaarden?

 • Voorwaarden woning: de woning heeft een ondermaatse energieprestatie. Dat moet je aantonen met een EPC dat niet ouder is dan 2019.
 • Termijn van de werken: je krijgt 5 jaar de tijd om een beter EPC label te behalen. Zo moet een woning binnen de 5 jaar minimaal het label C behalen en een appartement minstens label B. Het nieuwe EPC mag slechts 12 maanden oud zijn bij de aanvraag van je premie en is opgemaakt na 1 januari 2021.
 • Extra verbeteringen EPC: de premie kan in schijven betaald worden. Heb je bv. je woning binnen de 5 jaar gerenoveerd naar label C, maar behaal je binnen diezelfde 5 jaar energielabel B? Dan kan je in aanmerking komen voor een bijkomende premie.

LET OP: je hebt dus 2 EPC’s nodig voor jouw premieaanvraag. Die moet je laten opmaken door een professionele EPC-verslaggever. Voor meer info kan je terecht bij je isolatiespecialist.

 

Hoe aanvragen?

De aanvraag van de EPC-labelpremie verloopt via de website van Fluvius en bestaat uit 2 stappen:

 • STAP 1 = activatie van de EPC labelpremie (voor de renovatie): via de site van Fluvius kan je je premie activeren. Daarvoor moet je de huidige EPC gegevens van je woning ingeven en het bijhorende EPC-label aanduiden. Daarna heb je 5 jaar de tijd om het energielabel van je woning aan te pakken.
 • STAP 2 = uitbetaling van de EPC labelpremie (na de renovatie): is je woning helemaal gerenoveerd? En heb je een nieuw EPC laten opstellen? Dan kan de premie uitbetaald worden. Hiervoor geef je gewoon de nieuwe gegevens van het EPC in en duid je het nieuwe EPC-label aan.

Advies op maat nodig? Een vakman geeft je graag meer uitleg over deze premie en z’n voorwaarden, bedragen, … Contacteer gratis en vrijblijvend meerdere vakmannen actief in je regio.

 

LET OP: EPC-labelpremie wordt Mijn VerbouwPremie in 2024

Vanaf 1 januari 2025 verhuist de EPC-labelpremie naar de Mijn VerbouwPremie. Vanaf dan wordt het subsidiebedrag ook bepaald op basis van de inkomenscategorie. Hou deze pagina in de gaten voor nieuwe informatie!

 

 


4. Verlaagd btw-tarief (van 21% naar 6%)

Wil je de muren van een woning die meer dan 10 jaar oud is grondig isoleren? Dan vallen de kosten van alle isolatiematerialen en -werken onder het verlaagde btw-tarief. Zo betaal je slechts 6 % btw in plaats van 21%.

 

Genieten van 6% btw? Vertrouw op een vakman!

Wil je op de materialen en de plaatsing van je muurisolatie slechts 6% btw betalen? Dan moet je de klus overlaten aan een erkend vakman. Hij informeert je niet alleen over de beste materialen, maar staat ook garant voor een duurzame plaatsing ervan. Voldoe je aan alle voorwaarden? Dan maakt hij voor je een factuur op met het verlaagde btw-tarief.

Vergelijk & bespaar! Via onze offertedienst kom je in contact met verschillende experts actief in jouw regio. Door niet alleen prijzen, maar ook adviezen, isolatiematerialen, … te vergelijken, maak je uiteindelijk de beste keuze voor jouw woning. Start hier je aanvraag.

 

 


5. Andere financiële voordelen

In 2024 zijn er nog andere premies en financiële voordelen waarvoor je in aanmerking kan komen wanneer je (spouw)muurisolatie wil plaatsen. Enkele mogelijkheden op een rij:

 • Renteloos renovatiekrediet: deze renteloze lening is in het leven geroepen om voordeliger een extra lening aan te kunnen gaan bovenop de hypothecaire lening voor renovatiewerken die je woning energiezuiniger moeten maken. De rente die je voor dit krediet betaalt, wordt door de Vlaamse overheid terugbetaald. Je kan tot max. € 60.000 lenen.
 • Mijn VerbouwLening: sinds 1 september 2022 kan je tot € 60.000 aanvragen om je woning of appartement grondig te renoveren (max. 25 jaar). Zowel maatregelen die focussen op woonkwaliteit als op het verbeteren van de energieprestatie komen in aanmerking. Deze goedkope lening is er voor eigenaar-bewoners uit de laagste en middelste inkomenscategorie van de Mijn VerbouwPremie.
 • Verminderde onroerende voorheffing: voldoet je renovatieproject na de werken aan een laag E-peil? Dan kan je genieten van een vermindering van de onroerende voorheffing gedurende 5 jaar. De hoogte van die vermindering, is afhankelijk van het behaalde E-peil. Voor een IER aangevraagd op 1 januari 2023 is dit bv. 100% bij een E-peil van E60. Dit is enkel geldig voor bouw- en verbouwprojecten waarvoor een vergunning of melding nodig is (sinds 1 januari 2006).
 • Huur-en-isolatiepremie: eigenaars van slecht geïsoleerde huurwoningen kunnen een extra hoge premie ontvangen voor spouwmuurisolatie, hoogwaardige beglazing en dakisolatie. De huurders kunnen zo hun verhuurder overtuigen om hun woning energiezuiniger te maken. De werken worden gecoördineerd door een projectpromotor.
 • Burenpremie: deze premie is er voor collectieve renovatiewerken van maximaal 10 woningeigenaars. Zij stellen een BENOvatiecoach aan die de energetische renovatiewerken in goede banen leidt. In ruil daarvoor krijgt hij een burenpremie. Bovendien heeft elke individuele eigenaar recht op de bijhorende Fluvius premie wanneer die voldoet aan de voorwaarden.

 

Laat je adviseren door een professional

Alle premies voor muurisolatie in 2024 hebben hun eigen voorwaarden, bedragen en aanvraagprocedures. Wil je graag ontdekken voor welke premies jouw isolatieproject in aanmerking komt? Dan ga je best in dialoog met een isolatie-expert. Hij adviseert je niet alleen over de beste isolatieoplossing, maar helpt je ook met je premieaanvraag. Zo bezorgt hij je bv. de juiste documenten en attesten om succesvol je aanvraag in te dienen.

Gratis & vrijblijvend advies aanvragen? Dat kan! Vul het onderstaande formulier in en ontvang diverse voorstellen en adviezen op maat van jouw project.

 

 

Offertes voor muurisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten