Enkelsteens muur isoleren: welke methodes?
Je woning isoleren is een van de belangrijkste zaken tijdens een verbouwing. Des te meer als je woning niet over een binnen- en buitenmuur beschikt. Zo’n enkelsteens muur in oudere huizen zorgt voor enorm veel warmteverlies. Gelukkig zijn er doeltreffende manieren om zo’n muur grondig te isoleren. Hoe gaat een expert te werk en waarmee houdt zo’n isolatiebedrijf rekening? Je leest het hier!
Ga snel naar:
Hoe enkelsteens muur isoleren?
Kosten enkelsteens muur isoleren
Belangrijke aandachtspunten
Zelf isoleren of specialist inschakelen?
Waarom een enkelsteens muur isoleren?
Een enkelsteensmuur is een enkele muur zonder spouw. Die komen nog vaak voor in oudere woningen en ook in garages. Zo’n muur zorgt onvermijdelijk voor problemen zoals vocht en warmteverlies. Dit type muur zo goed mogelijk isoleren is belangrijk om deze redenen:
- Energiebesparing: een van de belangrijkste redenen om je enkelsteensmuur te laten isoleren, is de besparing op je stookkosten. Met een goed geïsoleerde woning betaal je minder om je woning te verwarmen. Zelfs één geïsoleerde muur helpt je al om energie te besparen.
- Meer wooncomfort: een eensteensmuur bestaat uit een laag stenen zonder tussenruimte, waardoor je meer last hebt van tocht en warmteverlies. Met slecht geïsoleerde muren krijg je een onaangenaam binnenklimaat en heb je last van tocht in huis. Een goede muurisolatie is dus noodzakelijk voor je wooncomfort.
- EPC-label verbeteren: heb je een woning zonder spouwmuren of muurisolatie? Dan zal je niet goed scoren op je EPC-attest. Door je muren te isoleren, krijg je al snel een veel betere EPC-score. Wil je later je woning verkopen? Dan gaat dat veel makkelijker als je minstens het EPC-label D haalt op je attest.
- Nieuwe uitstraling: als je kiest om je enkelsteens muur langs buiten te isoleren, heb je keuze uit een aantal nieuwe gevelafwerkingen. Zo isoleer je niet alleen je woning, maar zorg je ook voor een totale make-over. Van crepi tot hout, alles is mogelijk qua afwerking voor jouw gevel.
Wil je jouw enkelsteensmuur isoleren? Laat je informeren door een isolatiespecialist en kijk samen welke mogelijkheden er voor jouw muren zijn. Vergelijk adviezen en prijzen via onze offertedienst.
Hoe enkelsteens muur isoleren?
Spouwmuurisolatie is bij een enkelsteens muur geen optie. Hierdoor blijven nog 2 isolatiemethoden over: langs de binnenkant van de muur isoleren of langs de buitenkant. Wanneer kies je voor welke methode en hoe isoleer je je dunne muren het best?
OPTIE 1 = enkelsteens muur langs binnen isoleren
Of het nu gaat om binnenmuren die grenzen aan de buiten- of binnenomgeving, een isolatiespecialist werkt doorgaans zo:
-
Enkelsteensmuur voorbereiden
Laat je je tussenmuren isoleren of de muren die grenzen aan de buitenomgeving? Over het algemeen bereidt een specialist beide muren op dezelfde manier voor. Hij bekijkt vooral de staat van de muur en behandelt eventuele scheuren en vochtproblemen. Het is belangrijk dat je muur volledig droog en stevig is voor je die laat isoleren.
-
Halfsteens binnenmuur isoleren
Voor beide soorten muren kan je kiezen voor 2 methoden: isoleren met voorzetwanden of isoleren met Multipor-isolatieplaten. Een specialist brengt de isolerende wanden of isolatiematerialen met gipsplaten correct en naadloos aan tegen de binnenmuur. Daarnaast is ook een dampwerende folie belangrijk om vochtproblemen tegen te gaan.
-
Enkelsteens muur afwerken
Een voorzetwand of gipsplaten kan je op allerlei manieren laten afwerken: verven, behangen, pleisteren, … Hou er wel rekening mee dat je binnenruimte kleiner wordt bij deze isolatiemethode. Ook je vensterbanken, radiatoren, … zal je moeten laten aanpassen.
OPTIE 2 = enkelsteens muur langs buiten isoleren
Een tweede en vaak betere optie is om je muur langs buiten te laten isoleren. Deze methode is iets arbeidsintensiever en duurder, maar je geniet van een beter en rendabeler eindresultaat. Een specialist isoleert je gevel op deze manier:
-
Buitenmuur voorbereiden
Je buitengevel isoleren vergt wat meer voorbereiding. Eerst analyseert een gevelspecialist je huidige gevel. Zijn er herstellingen nodig vanwege vochtproblemen, scheurtjes, …? Dan pakt hij die problemen aan voor hij begint aan de eigenlijke isolatiewerken.
-
Halfsteens buitenmuur isoleren
Een specialist isoleert de buitenkant van de muur met harde kunststof isolatieplaten. Als je je muren zo laat isoleren, zorgt dit voor een betere thermische schil rond het huis. Je hebt namelijk minder kans op eventuele koudebruggen langs kieren en naden.
-
Gevel afwerken
Je hebt vele mogelijkheden om je gevel af te werken. Crepi is de meest budgetvriendelijke optie en valt ook het makkelijkst te plaatsen. Maar daarnaast kan je ook kiezen voor hout, steenstrips of zelfs een volledig gemetselde buitenmuur tegen je isolatielaag.
Welke optie is het beste voor jouw enkelsteensmuur?
Je wil je enkelsteens muren isoleren, maar je hebt geen idee welke isolatiemethode nu het meest geschikt is voor jouw woning? De beste keuze hangt af van meerdere factoren: je budget, hoeveel plaats je hebt aan de buitenkant van je woning, … Over het algemeen is buitengevelisolatie het meest aangeraden. Zo ben je zeker van een 100% luchtdichte isolatieschil en zijn er geen werken in je huis zelf nodig.
Advies op maat nodig? Via Solvari kom je vrijblijvend in contact met meerdere experts. Die analyseren je project en stellen een oplossing op maat voor. Start hier je aanvraag!
Kosten enkelsteens muur isoleren
De kosten om je halfsteens muren te isoleren hangen af van de gebruikte methode. Wil je je buitengevel isoleren? Dan betaal je meer dan voor het isoleren van je binnenmuur. Ook de totale oppervlakte, de afwerking en de gekozen materialen spelen zeker een rol. Hier vind je de gemiddelde prijzen:
Isolatiemethode | Richtprijs (excl. btw en incl. plaatsing) |
---|---|
Enkelsteensmuur isoleren langs binnen | Vanaf € 40 à 60 per m² |
Enkelsteensmuur isoleren langs buiten | Vanaf € 100 à 150 per m² |
Benieuwd naar de exacte prijs voor je isolatieproject? Ontvang eenvoudig meerdere voorstellen van isolatiespecialisten en vergelijk hun totaalprijzen. Zo maak je een prijsbewuste keuze. Start je aanvraag hier.
Belangrijke aandachtspunten
Een enkele muur isoleren doe je niet zomaar. Er zijn nog een aantal belangrijke zaken waaraan je moet denken. We sommen enkele punten op:
- Isolatiemateriaal: kies je enkel voor thermische isolatie of is geluidsisolatie ook belangrijk? Kunststof isolatieplaten uit PUR, XPS of EPS zijn goede thermische isolatiematerialen. Voor een betere geluidsisolatie kies je best voor minerale wol zoals glaswol of rotswol.
- Gevelafwerking: met de juiste gevelbekleding kan je jouw woning een stijlvolle uitstraling geven. Maar ook de isolatiewaarden en het onderhoud zijn belangrijk. Hou daar dus rekening mee bij het kiezen voor een afwerking van je buitengevelisolatie.
- Vochtproblemen: heb je vochtplekken op je binnen- of buitenmuren? Pak de oorzaak eerst aan vooraleer je muurisolatie laat plaatsen. Anders zal de isolatie het vochtprobleem alleen maar groter maken. Koudebruggen vermijden en ventilatie voorzien zijn essentieel om vochtproblemen te voorkomen. Bij zowel binnen- als buitenmuurisolatie moet je voldoende ventilatie voorzien.
- Wettelijke verplichtingen: controleer eerst of je een vergunning nodig hebt om je woning langs buiten te isoleren. Wil je je voorgevel isoleren en afwerken met een nieuwe gevelbekleding? Dan heb je voor die gevelbekleding waarschijnlijk een vergunning nodig omdat dit het uitzicht van je straat verandert.
Zelf isoleren of specialist inschakelen?
Je muur langs binnen isoleren kan je zelf doen als je voldoende handig bent. Heb je hier weinig ervaring mee? Dan schakel je beter een isolatiebedrijf in. Dat is zeker het geval voor een complex project als buitengevelisolatie. Zo kan je rekenen op…
- Advies op maat: een specialist heeft de nodige kennis om je verder te helpen. Je krijgt persoonlijk advies over de isolatiemethoden, materialen en muurafwerkingen. Op die manier maak je een degelijke keuze voor de isolatie van je enkelsteen muren.
- Correcte uitvoering: een expert plaatst je muurisolatie zonder problemen en je moet je geen zorgen maken over eventuele fouten of schade. Op die manier krijg je later geen last van schimmel of koudebruggen aan je enkelsteensmuur.
- Kwalitatieve materialen: je hebt keuze uit vele materialen om je muren te isoleren. Met een specialist ben je zeker van de beste materialen en combinaties. De expert weet welk type isolatie het beste is voor jouw woning en gebruikt de meest kwalitatieve gipsplaten, folies, isolatiematerialen en afwerkingen.
- Financiële voordelen: zowel voor het isoleren als het afwerken van je enkelsteens muur kom je in aanmerking voor de Mijn VerbouwPremie. Daarnaast geniet je ook van het verlaagde btw-tarief van 6%. Een specialist bezorgt je alle documenten voor een correcte aanvraag.
- Garantie: werk je samen met een isolatiespecialist? Dan heb je niet alleen een goed contactpunt voor persoonlijk advies, maar geniet je ook van een mooie garantie op de werken. Is er achteraf toch een probleem? Dan draait je expert op voor de eventuele extra kosten.
Op zoek naar geschikte isolatiebedrijven in jouw buurt? Solvari maakt het je graag makkelijk. Het volstaat om het onderstaande formulier in te vullen: