Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Isolatiedekens

Met zachte isolatiedekens van glaswol, rotswol, … kan je vlot en eenvoudig hellende daken, (zolder)vloeren, muren, … isoleren. Hoeveel betaal je ongeveer per m² voor isolatiedekens? Is het een goede keuze of kies je beter voor harde isolatieplaten, spuitisolatie, …? En waarom schakel je best een isolatiespecialist in om isolatiedekens te plaatsen? We zetten het op een rij in dit artikel!

Ga snel naar:
Soorten isolatiedekens
Prijs isolatiedekens
Mogelijke toepassingen
Isolatiedekens of andere uitvoering?
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Waarom kiezen voor isolatiedekens?

Isolatiedekens zijn rollen van zachte isolatiematerialen als glaswol, rotswol, … Je kan ze gebruiken voor het isoleren van hellende daken (langs binnen), (zolder)vloeren, muren, scheidingswanden, … Zulke zachte dekens zijn nog altijd erg populair vanwege de volgende voordelen:

  • Eenvoudig te plaatsen: isolatiedekens zijn licht en flexibel. Daardoor zijn ze ook geschikt voor een ongelijke ondergrond. Je kan ze gewoon op maat (laten) snijden om ze dan op het te isoleren oppervlak te plaatsen.
  • Goede isolatiewaarde: met isolatiedekens ben je zeker van een lagere energiefactuur door een goede thermische isolatie. Bovendien dempen ze ook doeltreffend omgevings- en contactgeluiden.
  • Goede prijs-kwaliteitsverhouding: dekens van minerale wol zijn gemiddeld goedkoper dan kunststof isolatie als PUR, PIR, … Bovendien gaan glaswol en rotswol ook erg lang mee zonder in te boeten aan isolatiewaarde.
  • Brandwerend en dampopen: isolatiedekens zijn niet brandbaar en dus erg brandveilig. Daarnaast zijn glaswol en rotswol ook ademende, dampopen materialen. Zo kan vocht vlot ontsnappen en voorkom je vochtproblemen.
  • Beschikbaar in verschillende diktes: isolatiedekens hebben een lagere isolatiewaarde dan kunststof isolatie (bv. harde isolatieplaten). Je hebt dus een dikkere isolatielaag nodig om te voldoen aan de voorwaarden voor de isolatiepremie van Fluvius (renovatie) of aan de BEN-norm (nieuwbouw). Gelukkig zijn isolatiedekens beschikbaar in verschillende diktes. Zeker zijn van de juiste laagdikte? Vraag advies aan een isolatiespecialist.

 

Soorten isolatiedekens

Isolatiedekens zijn een budgetvriendelijke en praktische uitvoering van isolatiemateriaal. Maar in welke materialen zijn ze beschikbaar? De meest courante isolatiedekens bestaan uit glaswol en rotswol:

 

isolatiedekens glaswol 1. Isolatiedekens van glaswol

Isolatiedekens van glaswol zijn een veelgebruikte isolatiesoort voor hellende daken (langs binnen), houten vloeren, binnenmuren, scheidingswanden, … Ze bestaan uit gerecycleerde glasscherven, aangevuld met zuiver zand.

Door de zachte structuur zijn deze isolatiedekens makkelijk te hanteren. Je kan er ook vlot oneffenheden mee wegwerken dankzij de samendrukbaarheid. Sommige isolatiedekens van glaswol zijn al voorzien van een dampscherm aan de buitenkant. Zo moet je geen apart scherm meer plaatsen om te vermijden dat vocht in de isolatiedekens dringt.

Richtprijs: vanaf 18 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

 

 

isolatiedekens rotswol 2. Isolatiedekens van rotswol

Net als bij glaswol zijn ook isolatiedekens van rotswol ideaal voor de isolatie van hellende daken (langs binnen), muren, (zolder)vloeren, … Dit isolatiemateriaal is gemaakt door vulkanisch gesteente te smelten en te spinnen tot woldraden. Die draden worden dan met olie, hars, … samengeperst tot dekens.

Rotswol (ook wel rockwool isolatie genoemd) gaat tot wel 75 jaar mee zonder verlies aan isolatiewaarde. Bovendien bieden isolatiedekens van rotswol nog een betere geluidsisolatie dan dekens van glaswol. Daarnaast is rockwool ook ongevoelig voor schimmels, ongedierte of bacteriën.

Richtprijs: vanaf 20 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

 

 

Welk soort isolatiedekens kies ik best?

Naast de courante isolatiedekens van glaswol en rotswol bestaan er ook nog dekens van ecologische materialen als schapenwol en hennep isolatie. Maar welke soort isolatiedekens zijn voor jou nu de beste keuze? Daarvoor vraag je best advies op maat aan een isolatiespecialist actief in je buurt. Die informeert je over de mogelijkheden voor jouw project en helpt je bij het kiezen van de meest aangewezen isolatiedekens.

Wil je zeker zijn van de juiste keuze? Ontvang gratis advies en prijsvoorstellen op maat van verschillende vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

 


Prijs isolatiedekens

De prijs voor het isoleren met isolatiedekens hangt vooral af van je project: type isolatiewerken (dak, vloer, muur, …), dikte van de isolatielaag, aantal m², … Ook je keuze om zelf te isoleren of om een vakman in te schakelen, speelt een belangrijke rol:

 

1. Prijs zelf isolatiedekens plaatsen (enkel materiaal)

Heb je de nodige ervaring met isolatiewerken? Dan kan je eventueel zelf je isolatiedekens kopen en plaatsen. Dan betaal je enkel voor je benodigde materialen. Voor isolatiedekens mag je rekenen op een prijs vanaf 10 à 15 euro per m² (incl. btw).

LET OP: isoleren is niet zo simpel als het lijkt. Je moet met heel wat zaken rekening houden: dik genoeg isoleren, dampscherm correct plaatsen, isoleren zonder koudebruggen, … Wil je zeker zijn van een optimaal resultaat? Dan laat je de isolatiedekens best plaatsen door een vakman:

 

2. Prijs isolatiedekens laten plaatsen (materiaal + arbeidskosten)

Wil je zeker zijn van een correcte en vlotte plaatsing van je isolatiedekens zonder koude- of warmtebruggen? Dan doe je best een beroep op een professionele isolatiespecialist. In dat geval mag je rekenen op een prijs vanaf 18 à 35 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing).

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Bovendien kunnen de prijzen voor het laten plaatsen van isolatiedekens verschillen per vakman. Wil je gericht prijzen, adviezen, werkwijzen, uitvoertermijnen, … vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij 2 à 3 isolatiespecialisten actief in je buurt via onze offerteservice.

 


Toepassingen van isolatiedekens

Met isolatiedekens kan je snel en eenvoudig hellende daken langs binnen isoleren. Maar ook voor het isoleren van muren, scheidingswanden en vloeren zijn deze dekens ideaal. Een kort overzicht van deze mogelijke toepassingen:

 

1. Dak isoleren met isolatiedekens

isolatiedekens dak

Isolatiedekens zijn vooral erg geschikt als dakisolatie bij hellende daken langs binnen. Een vakman snijdt de dekens gewoon op maat en plaatst ze dan zonder ruimteverlies tussen de houten draagbalken. Eventueel dicht hij resterende kieren en gaten met PUR-schuim voor een naadloze, sluitende isolatieschil. Daarna plaatst hij een dampscherm om te voorkomen dat vochtige, warme lucht in de isolatiedekens dringt. Let op: sommige dekens zijn al voorzien van zo’n dampscherm aan 1 zijde.

Prijs dakisolatie: vanaf 18 à 35 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

2. Vloer isoleren met isolatiedekens

isolatiedekens vloer

Isolatiedekens zijn erg geschikt als vloerisolatie voor houten vloeren (zowel benedenvloeren, verdiepings- als zoldervloeren). Een vakman snijdt de dekens op maat en plaatst ze tussen de houten balken van de draagconstructie. Zo kan je ook isolatiedekens gebruiken in de kruipruimte. Een vakman klemt ze dan tussen de balken aan de onderkant van je houten benedenvloer. Tip: ook voor betonvloeren zijn isolatiedekens mogelijk. In dat geval plaatst een vakman wel eerst een houten raamwerk op de ondervloer (zie foto).

Prijs vloerisolatie: vanaf 18 à 35 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

3. Muur isoleren met isolatiedekens

isolatiedekens muur

Met isolatiedekens kan je bij nieuwbouw je spouwmuur isoleren bij de opbouw van de muren. Na het plaatsen van de dekens tegen de binnenmuur werkt een vakman je muur af met een gevelbekleding naar keuze. Ook voor het isoleren van binnenmuren (zie foto) en scheidingswanden zijn isolatiedekens ideaal. Een vakman vult dan vlot een metalen of houten rooster op met isolatiedekens van glas- of rotswol. Daarna werkt hij de wand af met een overschilderbare of behangklare gips- of spaanplaat.

Prijs muurisolatie: vanaf 18 à 35 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 


Isolatiedekens of andere uitvoering?

Naast isolatiedekens kan je de verschillende isolatiematerialen ook verkrijgen in andere uitvoeringen. Wat zijn die andere opties? En wat zijn hun toepassingen? Een kort overzicht:

 

1. Isolatieplaten

isolatiedekens of platen

Naast zachte isolatiedekens kan je ook kiezen voor harde, drukvaste kunststof isolatieplaten (PUR/PIR/EPS/ XPS). Die hebben een hogere thermische isolatiewaarde dan dekens. Zo volstaat een geringere laagdikte om dezelfde thermische isolatie te halen. Zulke harde isolatieplaten zijn wel minder flexibel dan isolatiedekens en dus ook moeilijker om te hanteren. Er bestaan wel isolatieplaten met een tand- en groefsysteem voor een naadloze, efficiënte plaatsing.

Toepassingen: hellend dak (langs binnen of buiten), plat dak (langs buiten), vloeren, massieve zoldervloer, gevels, spouwmuren, …
Prijs isolatieplaten: vanaf 20 à 25 euro per m² (excl. btw, incl plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

2. Spuitisolatie

isolatiedekens of spuitisolatie

In tegenstelling tot isolatiedekens of isolatieplaten moet een vakman spuitisolatie niet op maat snijden. Hij spuit het PUR-schuim, icynene, … gewoon op het te isoleren oppervlak. Zo krijg je een naadloze isolatielaag met een optimale luchtdichtheid. Want spuitisolatie dicht alle kieren, hoeken en spleten perfect en blijft ook stabiel en vormvast. Bovendien kan je de dikte van de laag spuitisolatie perfect afstemmen op de gewenste isolatiewaarde voor jouw project.

Toepassingen: hellende daken (langs binnen), vloeren, massieve zoldervloeren, spouwmuren (na-isolatie), …
Prijs spuitisolatie: vanaf 25 à 30 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

3. Inblaasisolatie

isolatiedekens of inblaasisolatie

Bepaalde isolatiematerialen als glaswol, cellulose (papiervlokken) en houtvezels kan je ook laten inblazen. Die milieuvriendelijke inblaasisolatie is vooral aangewezen bij moeilijk bereikbare plaatsen en holle ruimtes. Een vakman kan het isolatiemateriaal inblazen met een speciale lijm (bv. om bestaande spouwmuren te isoleren of bij dakisolatie) of zonder lijm (bv. bij zoldervloerisolatie, zie foto boven).

Toepassingen: bestaande spouwmuren, verdiepingsvloeren, hellende daken (langs binnen), zoldervloeren, …
Prijs inblaasisolatie: vanaf 25 à 35 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

Welke uitvoering van isolatie kies ik best?

Dat hangt vooral af van jouw situatie en wensen. Laat je je dak langs binnen of langs buiten isoleren? Hoeveel opbouwhoogte heb je voor het isoleren van je vloer? Kan je je bestaande spouwmuur isoleren of moet je je binnenmuur isoleren? Om een doordachte keuze te maken voor je project, vraag je best advies op maat aan een vakman. Die informeert je over de mogelijkheden en helpt je om de meest aangewezen uitvoering te kiezen.

Advies op maat nodig? Ontvang gratis voorstellen bij verschillende isolatiespecialisten actief in je buurt via onze offerteservice.

 


Zelf isolatiedekens plaatsen of vakman inschakelen?

Het is mogelijk om zelf isolatiedekens te plaatsen, maar je kan natuurlijk ook een professionele vakman inschakelen. We overlopen kort beide opties:

 

1. Zelf isolatiedekens plaatsen

Ben je handig en heb je de nodige ervaring met isolatiewerken? Dan is het mogelijk om zelf je isolatiedekens te plaatsen. Zorg wel voor beschermende kledij en draag een mondmasker. Anders kan je te maken krijgen met irritatie aan de huid, ogen en luchtwegen.

LET OP: voor een optimaal eindresultaat moet je rekening houden met enkele belangrijke aandachtspunten. Denk bv. aan de juiste dikte van de isolatielaag, een naadloze plaatsing zonder koudebruggen, een dampscherm, eventuele voorbereidende werken aan de houten constructie van je vloer of dak, …

 

2. Isolatiedekens laten plaatsen

Wil je 100% zeker zijn van een sluitende isolatieschil met je isolatiedekens en een optimaal eindresultaat op lange termijn? Dan werk je beter samen met een isolatiespecialist. Met zijn ervaring en vakkennis staat zo’n vakman garant voor:

  • Advies op maat: kies je best voor isolatiedekens van glaswol of rotswol? Hoe dik moet je isolatielaag zijn om te voldoen aan de voorwaarden voor de isolatiepremie van Fluvius (renovatie) of de BEN-norm (nieuwbouw)? Een isolatiespecialist geeft je graag advies op maat van jouw project.
  • Correcte uitvoering: een vakman plaatst je isolatiedekens volgens de regels van de kunst. Zo ben je zeker van een goede voorbereiding, een naadloze isolatielaag zonder kieren en gaten, een correcte plaatsing van het dampscherm, …
  • Snelle plaatsing: een isolatiespecialist werkt niet alleen correct, maar ook snel en efficiënt. Daardoor valt het aantal werkuren best mee.
  • Kwalitatieve materialen: een vakman gebruikt enkel isolatiedekens van hoogwaardige kwaliteit. Hetzelfde geldt voor eventuele andere materialen als PUR-schuim, een dampscherm, … Bovendien kan hij al die materialen aankopen aan scherpere prijzen dan particulieren.
  • Premies & financiële voordelen: als je een vakman inschakelt, kom je in aanmerking voor verschillende isolatiepremies. Is je woning bovendien meer dan 10 jaar oud? Dan geniet je ook nog van het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21% voor zowel de materiaal- als de arbeidskosten.

CONCLUSIE: door de combinatie van een snelle plaatsing en verschillende premies & financiële voordelen loont het duidelijk meer om een isolatiespecialist in te schakelen. Bovendien kan je ook rekenen op een correcte uitvoering met uitsluitend kwalitatieve materialen. Je kan gratis offertes aanvragen bij verschillende vakmannen actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten