Isolatie-info.be

Soorten isolatie

Bij het isoleren van een woning komt heel wat kijken. Geen enkele constructie is dezelfde en er bestaan heel wat verschillende soorten isolatie. In dit artikel overlopen we de verschillende soorten isolatie, opgesplitst naargelang hun uitvoering, gebruikte grondstoffen & ecologisch karakter en het doel.

 

 

Soorten isolatie volgens uitvoering

 

Voorbeeld isolatiedekens1. Isolatiedekens

Isolatiedekens zijn in tegenstelling tot isolatieplaten veel flexibeler. Isoleren bij een ongelijke ondergrond is dus geen probleem. Bovendien zorgen ze voor een betere akoestische isolatie.

Isolatiedekens worden vaak gebruikt bij het isoleren van daken. Voor het isoleren van vloeren zijn ze minder geschikt. Isolatiedekens zijn namelijk zacht, wat hen niet beloopbaar maakt.

 

 

Toepassingen van isolatiedekens:
Glaswol: isolatie binnenshuis (hellende daken, onder houten vloeren, in de binnenmuren)
– Rotswol: ecologisch alternatief voor glaswol, gewonnen uit gesteente
– Houtswol: hoofdzakelijk muren en daken
– …

Glaswol en rotswol zijn minerale wol, wat vaak gebruikt wordt als isolatiemateriaal.
Lees hier meer over minerale wol.

 

 

Voorbeeld isolatieplaten2. Isolatieplaten

Isolatieplaten zijn één van de meest gekende en gebruikte vormen van isolatie. Ze hebben een grote isolatiecoëfficiënt waardoor je heel wat kan winnen aan dikte. Het gaat om samengeperst materiaal, wat isolatieplaten drukvast maakt. Ze zijn dan ook zeer geschikt voor het isoleren van vloeren.

Isolatieplaten staan gelijk aan een snelle plaatsing. Meestal worden ze op maat gesneden, je hoeft ze dan enkel nog op de juiste plek te leggen.

 

Toepassingen van isolatieplaten:
– PUR (polyurethaan): vloeren, daken en spouwmuren
– PIR: vloeren, daken en spouwmuren
– EPS (geëxpandeerd polystyreen): vloeren, muren en daken
– XPS (geëxtrudeerd polystyreen): kelders, overzetdaken, sarkingdaken, gevels en spouwmuren
– Kurk: vloeren, muren daken
– Hennep: daken, wanden, gevels, vloeren
– Glaswol of rotswol (soepele variant): geschikt voor ongelijke ondergronden
– …

Lees hier meer over isolatieplaten.

 

 

Voorbeeld spuitisolatie3. Spuitisolatie/isolatieschuim

Spuitisolatie of isolatieschuim is een makkelijke en snelle manier van isoleren. De juiste lengte afsnijden, ervoor zorgen dat de verschillende componenten goed aansluiten, … Het is niet nodig, je kan direct aan de slag.

Bij spuitisolatie worden alle gaten en kieren gevuld via een spray, zelfs plaatsen waar je met ander isolatiemateriaal niet bij kan. Dat heeft meteen als voordeel dat kleine luchtopeningen geen kans maken.

 

Toepassingen van spuitisolatie:
Een vaak gebruikte vorm van spuitisolatie is pur spuitisolatie. In tegenstelling tot pur isolatieplaten wordt pur spuitisolatie rechtstreeks op het te behandelen oppervlak gespoten. Het sluit snel en makkelijk alle hoekjes af en sluit moeiteloos aan bij leidingen en oneffenheden. Het is vooral geschikt voor de isolatie van vloeren zoals zoldervloeren, vloeren op het gelijkvloers en tussenvloeren.

Lees hier meer over spuitisolatie.

 

 

Voorbeeld inblaasisolatie4. Inblaasisolatie

Inblaasisolatie is vergelijkbaar met spuitisolatie, alleen milieuvriendelijker. Bovendien blijven de mogelijkheden bij inblaasisolatie niet beperkt tot schuim. Zo is het ook mogelijk om glaswol of cellulose (papiervlokken isolatie) in te blazen.

Inblaasisolatie is net zoal spuitisolatie geschikt voor het isoleren van holle ruimtes en moeilijk bereikbare plaatsen. Denk maar aan spouwmuren of zoldervloeren.

 

 

 

Soorten isolatie volgens doel

1. Thermische isolatie

Thermische isolatie zorgt voor een beter warmteregeling in huis. Het zorgt ervoor dat de warmte van de centrale verwarming bijvoorbeeld niet zomaar opnieuw uit je woning ontsnapt. Niet alleen op koude dagen, maar ook in de zomer zorgt isolatie voor een aangename temperatuur in je woning.

Thermisch isoleren betekent dus minder energieverbruik en een goedkopere enrgiefactuur. Dat is zowel goed voor het milieu als voor de portemonnee.

 

2. Akoestische isolatie

Met de hulp van akoestische isolatie kan je geluidshinder van binnen- of buitenaf aanzienlijk verminderen. Welke geluidsisolatie en techniek je moet toepassen hangt af van de bouwconstructie en de oorzaak van het geluid.

Er zijn twee soorten akoestische isolatie:

  • Geluidsisolatie van binnenuit
  • Geluidsisolatie van buitenaf

Lees hier meer over akoestische isolatie.

 

Soorten isolatie

 

Soorten isolatie volgens grondstoffen en ecologisch karakter

 

1. Anorganische isolatie

De grondstoffen voor het maken van anorganische isolatiematerialen zijn in principe in de natuur aanwezig. Ze zijn bovendien brandveilig en duurzaam. Een nadeel is echter dat er veel energie nodig is om het materiaal te kunnen smelten.

Voorbeelden van anorganische isolatiematerialen zijn glaswol, rotswol en cellenglas. Deze zijn (gedeeltelijk) recycleerbaar. Daardoor zijn ze minder belastend voor het milieu dan bijvoorbeeld isolatiematerialen in kunststof zoals XPS, PIR en PUR.

Alles over anorganische isolatiematerialen vind je hier.

 

2. Ecologische isolatie

In tegenstelling tot bij anorganische isolatiematerialen, wordt bij het produceren van ecologische isolatiematerialen weinig energie gebruikt. Bovendien zijn de grondstoffen die gebruikt worden voldoende beschikbaar. Geen uitputting van energiebronnen dus.

Voorbeelden van ecologische isolatiematerialen zijn papiervlokken, schapenwol, houtwol, kurk of hennep isolatie. Deze zijn na hun levensduur volledig recycleerbaar of composteerbaar.

Alles over ecologische isolatiematerialen vind je hier.

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten