Isolatie-info.be Hét grootste vergelijk- en adviesplatform

PIR isolatieplaten

PIR isolatieplaten zijn breed toepasbaar en perfect geschikt om een plat dak of spouwmuur mee te isoleren. PIR heeft uitstekende thermische eigenschappen en isoleert ook bij geringe dikte beter dan andere isolatieproducten. Kom hier meer te weten over PIR isolatieplaten, hun voor- en nadelen en de prijs.

 

Wat is PIR?

PIR-isolatieplaten zijn harde schuimstof platen die qua structuur lijken op PUR. Brandtechnisch gezien is PIR veiliger omdat er bij verhitting minder schadelijke rookgassen vrijkomen. PIR-platen worden met name gebruikt voor het isoleren van platte daken, hellende daken, vloeren en spouwmuren.

Door de goede thermische eigenschappen van het materiaal kan het ook in geringe diktes toegepast worden. Met een isolatiewaarde van 0,023-0,026 W/Mk scoort het erg goed.

 

pir isolatieplaten

 

Soorten PIR-platen

De meeste PIR-platen zijn aan twee zijden voorzien van een dampdichte laag. Hierdoor kunnen de platen snel verwerkt worden en is een apart dampscherm in de meeste gevallen overbodig. Wel blijft het noodzakelijk dat de naden tussen de platen goed afgedicht worden met tape.

PIR-platen kunnen ook worden voorzien van een ander soort isolatiemateriaal zoals glaswol. Deze platen hebben aan 1 zijde een dunne laag minerale wol die speciaal is aangebracht om oneffenheden in het muuroppervlak op te kunnen vangen. Deze combinatieplaten worden vaak gebruikt in spouwmuren omdat deze vaak vrij ruw afgewerkt zijn.

 

Voor- en nadelen van PIR

 

PIR heeft de volgende voordelen:

 • Het materiaal neemt geen vocht op en kan daarom prima in vochtige condities worden gebruikt (platte daken, spouwmuren).
 • In veel gevallen heb je geen apart dampscherm nodig (platen zijn reeds voorzien van een dampscherm).
 • Licht materiaal, makkelijk te verwerken.
 • Hoge isolatiewaarde, zelfs bij geringe dikte.
 • Goede brandvertragende eigenschappen.

 

Het materiaal heeft echter ook enkele nadelen:

 • Voor de productie van PIR worden chemicaliën gebruikt die schadelijk zijn voor het milieu.
 • Het materiaal is moeilijker te recycleren.

 

pir isolatie platen

 

PIR-isolatieplaten voor het dak

Speciaal voor toepassing op platte daken zijn er PIR-platen te koop die tweezijdig voorzien zijn van een gebitumineerde coating. Deze platen zijn erg geschikt om als isolatie te dienen onder een dakbedekking van EPDM of PVC.

De dakbedekking sluit door de speciale toplaag goed aan op de platen. Nadeel van deze platen is dat de isolatiecapaciteit wat minder groot is dan vergelijkbare platen met een aluminium toplaag. PIR-isolatieplaten hebben een dichte, drukvaste structuur waardoor het dak na isolatie beloopbaar blijft.

 

Prijs PIR-platen

De prijs van PIR-dakisolatie platen met speciale toplaag (600mm x 1200mm x ….) bedraagt 7 tot 18 euro per stuk. De prijs hangt vooral af van de dikte van de plaat en de toegepaste toplaag. De platen zijn beschikbaar in diktes van 30mm tot 120mm.

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten