Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

PIR isolatieplaten

PIR isolatieplaten zijn breed toepasbaar en perfect geschikt om een dak, vloer of spouwmuur te isoleren. Ze hebben uitstekende thermische eigenschappen en isoleren ook bij geringe dikte beter dan andere isolatieproducten. Maar welke soorten PIR platen zijn er? Wat zijn de voor- en nadelen van PIR isolatieplaten? Wat kosten ze? Je leest het allemaal in dit artikel.

Ga snel naar: 
Soorten PIR platen
Toepassingen PIR isolatieplaten
Prijs PIR isolatieplaten
Voor- en nadelen PIR isolatie
Alternatieven voor PIR platen
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

Wat zijn PIR isolatieplaten?

PIR-isolatieplaten zijn harde schuimstof platen die qua structuur lijken op PUR. Brandtechnisch gezien is PIR veiliger dan PUR omdat er bij verhitting minder schadelijke rookgassen vrijkomen. PIR-platen worden met name gebruikt voor het isoleren van platte daken, hellende daken, vloeren en spouwmuren. Door de goede thermische eigenschappen van het materiaal kan je het ook in geringe diktes toepassen. Met een isolatiewaarde van 0,023-0,026 W/Mk scoort het erg goed.

PIR isolatieplaten laten plaatsen? Dan schakel je best een specialist in. Deze kan de isolatieplaten correct plaatsen zodat je geniet van een optimale isolatie. Vind een expert in jouw buurt.

PIR platen

 

Soorten PIR-platen

Er zijn verschillende soorten PIR isolatieplaten waaruit je kan kiezen om je dak, vloer of muur te isoleren. We kunnen zo de 3 volgende soorten PIR platen onderscheiden:

  • Platen met dampdichte laag: de meeste PIR-platen zijn aan twee zijden voorzien van een dampdichte laag. Hierdoor kunnen de platen snel verwerkt worden en is een apart dampscherm in de meeste gevallen overbodig. Wel blijft het noodzakelijk dat de naden tussen de platen goed afgedicht zijn met tape.
  • Combinatieplaten: PIR-platen kunnen ook worden voorzien van een ander soort isolatiemateriaal zoals glaswol. Deze platen hebben aan 1 zijde een dunne laag minerale wol die speciaal is aangebracht om oneffenheden in het muuroppervlak op te kunnen vangen. Deze combinatieplaten worden vaak gebruikt in spouwmuren omdat deze vaak vrij ruw afgewerkt zijn.
  • PIR platen met gips: er bestaan ook PIR platen die afgewerkt zijn met een gips laag. Zulke platen zijn gemakkelijk te plaatsen en snel af te werken. Ze zorgen bovendien voor een goede thermische en akoestische isolatie bij een geringe dikte van de plaat.

 

Welke soort PIR isolatieplaten kies ik best?

Wat de meest geschikte soort isolatieplaten zijn, hangt af van je eigen situatie en de toepassing. Als je bv. je plat dak langs de buitenkant wil isoleren, moet je er zeker voor zorgen dat de platen een dampdichte laag hebben. Wil je je spouwmuur met PIR isoleren? Dan zijn combinatieplaten doorgaans de beste keuze.

Advies op maat nodig? Een isolatiespecialist kan je verder informeren over de verschillende soorten PIR platen en je adviseren over wat nu de meest geschikte soort is voor jouw situatie. Ontvang vrijblijvend advies op maat.

 

Toepassingen PIR isolatieplaten

Je kan PIR isolatieplaten voor verschillende toepassingen gebruiken. Zo kan je er zowel je vloer, als je dak en buitenmuren mee isoleren. We gaan hieronder dieper in op de verschillende toepassingen:

 

1. Dak isoleren met PIR platen

Zowel voor de isolatie van schuine als van platte daken zijn PIR isolatieplaten erg geschikt. Een schuin of hellend dak kan je zowel langs de binnen- als langs de buitenkant isoleren met PIR platen. Langs de binnenkant kan je de isolatieplaten meestal tussen de balken van je draagconstructie plaatsen. Ook voor isolatie van je hellend dak langs de buitenkant bestaan er speciaal ontworpen PIR panelen.

Voor toepassing op platte daken zijn er PIR-platen die tweezijdig voorzien zijn van een gebitumineerde coating. Deze platen zijn erg geschikt als isolatie onder een dakbedekking van EPDM of PVC. De dakbedekking sluit door de speciale toplaag goed aan op de platen. Nadeel van deze platen is dat de isolatiecapaciteit wat minder groot is dan vergelijkbare platen met een aluminium toplaag. PIR-isolatieplaten hebben een dichte, drukvaste structuur waardoor het dak na isolatie beloopbaar blijft.

 

2. Vloer isoleren met PIR platen

Ook vloeren kan je zowel langs onder als langs boven isoleren met PIR platen. Als je je vloer langs boven wil isoleren, zijn PIR platen vooral ideaal omdat ze met slechts een beperkte dikte zorgen voor een goede thermische isolatie. Je kan de PIR platen voor vloerisolatie dan op de bestaande vloer plaatsen en afwerken met een nieuwe vloerbedekking. Als je een kruipruimte hebt, kan je ook kiezen voor isolatie langs de onderkant van je vloer. Daarbij worden de PIR platen aan de onderkant vastgelijmd.

 

3. Muur isoleren met PIR platen

Tot slot bestaan er ook nog PIR platen die speciaal gemaakt zijn voor de isolatie van spouwmuren. Deze platen hebben vaak een tand en groefsysteem, waardoor je ze makkelijk kan plaatsen en ze perfect op elkaar aansluiten. Op die manier vermijd je koudebruggen en zorg je voor een goede isolatie van je buitenmuren. Ook hierbij is de goede isolatiewaarde van PIR een groot voordeel aangezien je je muur dun kan opbouwen.

 

Prijs PIR isolatieplaten

De prijs van PIR-dakisolatie platen met speciale toplaag (600mm x 1200mm) bedraagt 16 tot 28 euro per stuk (excl. btw en plaatsing). De prijs hangt vooral af van de dikte van de plaat en de toegepaste toplaag. De PIR platen zijn beschikbaar in diktes van 30mm tot 120mm. PIR platen zijn doorgaans iets duurder dan andere isolatieplaten, maar zijn snel te plaatsen, vereisen geen zware bouwconstructie en hebben een hoge isolatiewaarde. Het is dus een investering die loont.

TIP: de prijzen voor de plaatsing van PIR isolatieplaten kunnen variëren van expert tot expert. Daarom is het een goed idee om meerdere offertes aan te vragen. Zo kan je prijzen, adviezen, uitvoertermijnen… van verschillende isolatiespecialisten in jouw buurt vergelijken. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

Lees onder de foto meer over de voor- en nadelen, alternatieven en veelgestelde vragen over PIR platen.

PIR isolatieplaten

Voor- en nadelen PIR isolatieplaten

PIR isolatieplaten hebben enkele interessante voordelen, maar ook een paar nadelen. We zetten de belangrijkste hieronder op een rij:

Voordelen PIR isolatieplaten

  • Vochtbestendig: het materiaal neemt geen vocht op en kan daarom prima in vochtige condities worden gebruikt (bv. platte daken, spouwmuren…).
  • Geen dampscherm nodig: in veel gevallen zijn de platen reeds voorzien van een dampscherm en heb je dus geen apart dampscherm meer nodig.
  • Licht: PIR isolatieplaten zijn erg licht en kan je daardoor makkelijk verwerken.
  • Hoge isolatiewaarde: PIR platen hebben goede isolatiewaarden en zorgen daardoor zelfs bij geringe dikte voor een optimale thermische isolatie.
  • Brandveilig: PIR isolatieplaten hebben betere brandvertragende eigenschappen dan PUR platen en zijn dus brandveiliger.

 

Nadelen PIR isolatieplaten

  • Niet milieuvriendelijk: bij de productie van een PIR isolatieplaat worden chemicaliën gebruikt die schadelijk zijn voor het milieu.
  • Moeilijk te recycleren: PIR platen zijn daarnaast ook moeilijker te recycleren, waardoor ze niet het meest milieuvriendelijke isolatiemateriaal zijn.

 

Alternatieven voor PIR platen

Naast PIR platen bestaan er ook nog een aantal andere harde isolatieplaten die je kan gebruiken om je dak, vloer of muren te isoleren. Een overzicht van de meest voorkomende alternatieven:

 

ALTERNATIEF 1: PUR isolatieplaten

PUR of polyurethaan platen zijn net zoals PIR harde kunststof platen. Ze zijn in vergelijking met PIR platen goedkoper, maar daartegenover staat wel een lagere isolatiewaarde en een lagere brandveiligheid. Verder zijn PUR isolatieplaten net zoals PIR platen drukvast, licht en vochtbestendig, maar ook niet erg milieuvriendelijk. Vaak worden PUR platen geplaatst in combinatie met PUR schuim om alle kieren en gaten goed te kunnen opvullen.

 

ALTERNATIEF 2: XPS isolatieplaten

Ook XPS of polystyreen hardschuim is gemaakt van kunststof. XPS isolatieplaten zijn licht van gewicht, drukvast en goed bestand tegen vocht en schimmels. Ze hebben een Lambda-waarde van 0.032 – 0.035 W/mK en isoleren dus minder goed dan PIR platen. Verder zijn ze doorgaans wel goedkoper dan isolatieplaten uit PIR of PUR en kennen ze heel wat toepassingsmogelijkheden.

 

ALTERNATIEF 3: EPS isolatieplaten

EPS isolatieplaten, ook wel bekend als piepschuim, zijn gemaakt van polystyreenkorrels. Tijdens het productieproces ontstaan er veel luchtbelletjes in de EPS parels waardoor dit materiaal erg licht is. EPS platen hebben een isolatiewaarde van 0.30 – 0.40 W/mK. Bovendien zijn deze isolatieplaten vrij goedkoop omdat er weinig grondstof nodig is om ze te produceren. Hoewel ook EPS niet het meest milieuvriendelijke materiaal is, zijn deze platen wel volledig recycleerbaar.

 

Welke harde isolatieplaat kies ik best?

Wat nu het meest aangewezen isolatiemateriaal is, hangt af van je persoonlijke situatie, voorkeuren en budget. Een isolatiespecialist kan je verder informeren over de verschillende materialen en geeft je persoonlijk advies, rekening houdende met jouw situatie. Vergelijk vrijblijvend adviezen van meerdere experts via onze offerteservice.

 

Veelgestelde vragen PIR isolatieplaten

Heb je nog vragen over PIR isolatie platen? Een isolatiespecialist helpt je graag verder. Hieronder vind je alvast het antwoord op enkele veelgestelde vragen:



  • Zijn PIR isolatieplaten vochtbestendig?
    Ja, PIR isolatieplaten zijn vochtbestendig. Deze isolatieplaten bestaan namelijk uit een gesloten cellenstructuur en kunnen daardoor geen vocht opnemen. Je kan ze dan ook perfect gebruiken in vochtige ruimtes of op vochtige plekken zoals daken of buitenmuren. De isolatieplaten behouden daarbij lang hun isolerende werking.


  • Wat is de isolatiewaarde van PIR platen?
    PIR isolatieplaten hebben een Lambda-waarde van 0,023 – 0,026 W/Mk. De Rd-waarde van PIR bedraagt 1,35 à 6 m² K/W en de Rc-waarde ligt tussen 1,85 en 8,65 m² K/W. De Rd- en Rc-waarden kunnen echter wel verschillen naargelang de dikte van de PIR plaat. Hoe dikker de isolatieplaat, hoe hoger de isolatiewaarde.


  • Wat is de ideale dikte van PIR platen?
    PIR isolatieplaten zijn verkrijgbaar in heel wat verschillende diktes die variëren tussen 3 cm tot 18 cm. Wat nu de meest geschikte dikte is, hangt af van een aantal persoonlijke factoren zoals de toepassing waarvoor je de platen gebruikt, de beschikbare ruimte, de gewenste isolatiewaarde… Voor de isolatie van je dak heb je in Vlaanderen bijvoorbeeld een minimum R-waarde nodig van 0,75 m² K/W. Dat haal je bij PIR platen al bij een dikte van 3 à 4 cm. Hoe dikker de plaat, hoe beter je woning uiteraard geïsoleerd is. Zo heb je bij PIR isolatie van 10 cm al een Rd-waarde van 4,5 m² K/W.

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten