Het dampscherm
Naast het kiezen van de juiste isolatiedikte en isolatiemateriaal heeft ook de correcte plaatsing een grote invloed op de uiteindelijke isolatiewaarde en kwaliteit. Door de isolatie af te schermen met een luchtscherm of dampscherm zorg je voor een luchtdichte afwerking. Zo kan de vochtige binnenlucht niet doordringen in de isolatie wat zorgt voor schimmels en een slechtere isolatiewaarde.
Condensatie: Oorzaken en gevolgen
Onder de vorm van damp bevat lucht steeds een bepaalde hoeveelheid water. Hoe hoger dat de temperatuur van de lucht is, hoe meer water er in kan opgenomen worden. Als de hoeveelheid maximaal is, dan is de lucht verzadigd. Wanneer de temperatuur zal dalen kampt de lucht met een te grote hoeveelheid damp die afgezet wordt in de vorm van water. Dit noemen we condensatie. De afkoeling zal het snelst gebeuren rond koude oppervlakken zoals koude muren, het dak, ramen, deuren en koepels.
Wanneer de waterdamp kan doordringen in de isolatie zal er condensatie komen in de isolatie. Na verloop van tijd kan dit schade veroorzaken zoals verrotting, vlekken en een slechtere isolatiewaarde. Om dergelijke problemen te vermijden is de plaatsing van een dampscherm dan ook cruciaal. Dit scherm wordt steeds langs de binnenzijde van de verwarmde zone geplaatst zodat vochtige lucht niet kan doordringen in de isolatie.
Wanneer een dampscherm plaatsen
Wanneer je de woning van binnenin isoleert moet er steeds een dampscherm geplaatst worden. De enige uitzondering is isolatie die reeds is afgewerkt met een dampwerende laag. Hierbij is het belangrijk om gaten en naden dicht te plakken met een speciale tape zodat er alsnog geen waterdamp in de isolatie kan doordringen.
De zwakste punten in een woning zijn plafonds en vochtige kamers zoals de keuken en badkamer. In deze ruimtes is het aangeraden om ook voldoende te ventileren.
Veel gebruikte materialen voor dampscherm
Met een kunststof folie zoals Polytheen ( minimum 0.2 mm dik) kan een dampscherm eenvoudig gerealiseerd worden. Dit kan vastgeniet worden onder de spanten of kepers langs de binnenkant. De naden moeten worden afgedicht met plakband en de banen moeten elkaar met enkele centimeters overlappen. Als het dak wordt geïsoleerd met spijkerflensdekens, dan kan de aluminiumzijde tegelijk als dampscherm dienen. Hier moet je terug de naden afplakken. Daarnaast kan je ook vochtregulerende dampschermen kopen die het vocht nog beter gaan beheersen.
Een dampscherm plaatsen: Waarop moet je letten
Iedereen kan een dampscherm plaatsen, maar het vergt de nodige aandacht voor de overlappingen af te dichten tussen de banen. Als de afwerking niet goed gedaan is kan je net zo goed geen dampscherm plaatsen. De fabrikanten stellen daarom een reeks afdichtingsrollen of waterdichte strips ter beschikking die aan hun product aangepast zijn. Een dampscherm dat doorboord is op verschillende plaatsen om de elektriciteitsleidingen door te laten of scheuren of gaten vertoont, heeft maar weinig nut! Toch komt dit meer voor dan niet in de praktijk.