Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Dakisolatie prijzen

Dakisolatie is onmisbaar in je woning om te besparen op je energiefactuur en te genieten van een aangenaam binnenklimaat het hele jaar door. Maar wat kost het nu om je dak te isoleren? Welke factoren hebben een invloed op de dakisolatie prijzen? Hoe verschillen de prijzen van doe-het-zelven met de prijzen voor een dakisolatie-expert? En op welke premies maak je aanspraak? Je leest het in dit artikel.

Ga snel naar:
Dakisolatie prijzen per m²
Dakisolatie prijzen: bepalende factoren
Zelf dak isoleren vs. laten isoleren
Dakisolatie premies & financiële voordelen
Vergelijk offertes van isolatie experts

 

 

Wat zijn de gemiddelde dakisolatie prijzen in 2024?

De prijs voor dakisolatie ligt in 2024 gemiddeld tussen € 20 en 100 per m² (incl. plaatsing en excl. btw). Voor een gemiddelde rijwoning met een dak van 80 m² komt dat neer op een totaalprijs van gemiddeld € 1.600 à 8.000 (incl. plaatsing en excl. btw). De prijzen kunnen dus wel wat uiteenlopen, omdat verschillende factoren een invloed hebben op de uiteindelijke prijs. Denk maar aan het type dak, de isolatiemethode, de dikte van de isolatielaag, het gebruikte isolatiemateriaal…

Benieuwd naar de exacte prijs voor jouw dakisolatie? Vraag dan offertes aan bij specialisten in jouw buurt. Zo krijg je een goed beeld van de prijzen en kan je de interessantste aanbieding kiezen. Ontvang prijsvoorstellen op maat.

 

Dakisolatie prijzen per m²

De prijzen voor dakisolatie hangen in grote mate af van het type dak en de gekozen isolatiemethode. We zetten hieronder enkele richtprijzen op een rij voor de verschillende types daken en isolatiemethodes:

 

1. Prijzen isolatie hellend dak

dakisolatie prijzen hellend dak

Heb je een hellend dak dat je wil laten isoleren? Dan kan je de isolatie zowel langs binnen als langs buiten plaatsen. Bij dakisolatie langs buiten komt het isolatiemateriaal bovenop de bestaande dakconstructie. Daar bovenop komt dan nog een nieuwe dakbedekking. Als alternatief kan je je hellend dak ook langs binnen isoleren. Een expert plaatst het isolatiemateriaal dan onder de dakconstructie of draagstructuur. Deze methode is goedkoper, onder andere omdat er geen nieuwe dakbedekking nodig is.

Prijs hellend dak langs buiten isoleren: € 40 à 60 per m² (incl. plaatsing, excl. btw)
Prijs hellend dak langs binnen isoleren: € 20 à 50 per m² (incl. plaatsing, excl. btw)

 

2. Prijzen isolatie plat dak

prijzen dakisolatie plat dak

Een plat dak kan je ook isoleren langs de buitenzijde en langs de binnenzijde. Dakisolatie langs buiten kan op 2 manieren: bij de eerste plaatst een expert de isolatie op de draagstructuur en onder de dakbedekking (warm dak). Daardoor zit de draagstructuur ook in de isolatieschil. Bij de tweede manier komt de isolatie op de huidige dakbedekking. Bovenop de isolatielaag legt een vakspecialist dan nog een ballastlaag om de isolatie op z’n plaats te houden (omgekeerd dak). Deze methode is goedkoper dan een warm dak.

Daarnaast kan je een plat dak ook langs binnen isoleren (koud dak). Daarbij komt de isolatie tussen of onder de draagstructuur. De dakconstructie zit dus niet mee in de isolatieschil. Dit vormt de goedkoopste methode, maar is niet aangeraden. Je dakconstructie staat namelijk bloot aan temperatuurschommelingen.

Prijs plat dak isoleren langs buiten (warm dak): € 70 à 100 per m² (incl. plaatsing, excl. btw)
Prijs plat dak isoleren langs buiten (omgekeerd dak): € 45 à 50 per m² (incl. plaatsing, excl. btw)
Prijs plat dak isoleren langs binnen (koud dak): € 25 à 40 per m² (incl. plaatsing, excl. btw)

 

3. Prijzen isolatie zoldervloer

zoldervloerisolatie prijzen

Gebruik je je zolder enkel als opslagruimte en hoeft deze dus niet verwarmd te worden? Dan kan je eventueel ook je zoldervloer isoleren. Zo kan de warmte uit de onderliggende ruimtes niet ontsnappen naar je zolder en kan je je woning dus efficiënter verwarmen. Bovendien is het plaatsen van zoldervloerisolatie vaak goedkoper dan het plaatsen van dakisolatie.

Prijs zoldervloer isoleren: € 20 à 40 per m² (incl. plaatsing, excl. btw)

 

Bepalende factoren dakisolatie prijzen

De exacte prijzen voor de plaatsing van dakisolatie kunnen verschillen naargelang een aantal factoren. We zetten hieronder de voornaamste op een rij:

 1. Oppervlakte + dikte dakisolatie

  De totale kosten van je dakisolatie zijn afhankelijk van de oppervlakte van je dak. Hoe groter de oppervlakte is, hoe lager de prijs per m² zal zijn. Daarnaast heeft ook de dikte van de isolatielaag een invloed op de prijs. Die dikte is dan weer vooral afhankelijk van de isolatiewaarde van het gekozen materiaal.

 2. Materiaal dakisolatie

  Er zijn tal van materialen die je kan gebruiken voor je dakisolatie. Die materialen verschillen ook in prijs. Dat komt omdat de gebruikte grondstoffen voor het materiaal ook variëren qua prijs en omdat sommige materialen moeilijker te plaatsen zijn. Kijk bij je keuze voor een isolatiemateriaal echter niet enkel naar de prijs, maar hou ook rekening met andere factoren zoals het type dak, je persoonlijke voorkeuren, akoestische isolatie

 3. Type dak + isolatiemethode

  Verder hebben ook het type dak en de gekozen isolatiemethode een invloed op de totale kostprijs. Zo is een plat of hellend dak langs buiten isoleren vaak duurder dan het dak langs de binnenzijde isoleren. Je zoldervloer isoleren is vaak nog de goedkoopste manier om je dak te isoleren. Hou echter wel rekening met andere factoren zoals de isolatiegraad, de moeilijkheidsgraad van de werken, combinatie met andere renovatiewerken…

 4. Voorbereiding & afwerking

  De totale dakisolatie kosten kunnen natuurlijk ook verschillen naargelang de nodige voorbereidende werken en de afwerking van je dak. Zo kan het bv. nodig zijn om vooraf de bestaande dakbedekking te verwijderen of schade aan het dak te herstellen. Ook het plaatsen van een nieuwe dakbedekking of het afwerken van de binnenkant van je dak achteraf kunnen de prijs doen oplopen. Hou dus rekening met deze bijkomende kosten.

LET OP: naast bovenstaande factoren kan de prijs ook verschillen per specialist. Daarom vraag je best meerdere offertes aan. Zo kan je een doordachte keuze maken. Vergelijk offertes op maat.

 

Zelf dak isoleren vs. laten isoleren

De dakisolatie prijzen hangen natuurlijk ook af van je keuze om te doe-het-zelven of een vakspecialist in te schakelen. We gaan hieronder even dieper in op beide mogelijkheden en de bijhorende prijzen:

 

Prijs dakisolatie zelf plaatsen

Als je zelf je dak wil isoleren, betaal je enkel de materiaalkosten. Die kosten verschillen afhankelijk van het gekozen isolatiemateriaal en de dikte van de isolatielaag. In de tabel hieronder geven we een overzicht van enkele richtprijzen per isolatiemateriaal:

IsolatiemateriaalVereiste diktePrijs per m²
(excl. btw & plaatsing)
Glaswol16 - 21 cm€ 10 à 20
Rotswol16 - 21 cm€ 20 à 35
Houtwol16 - 21 cm€ 20 à 25
PUR schuim12 - 14 cm€ 15 à 30
EPS platen12 - 14 cm€ 10 à 20
PUR platen12 - 14 cm€ 20 à 25
PIR platen12 - 14 cm€ 25 à 30
Geïsoleerde platen12 - 14 cm€ 50 à 200
Papiervlokken16 - 21 cm€ 20 à 35
Cellulose16 - 21 cm€ 20 à 30

LET OP: ook kosten voor een dampscherm, bevestigingsmateriaal, beveiliging, andere werken vooraf en achteraf… komen hier nog bij. Maak daarom ook zeker de vergelijking met dakisolatie laten plaatsen.

 

Prijs dakisolatie laten plaatsen

Wil je zeker zijn van een correcte en veilige plaatsing van je dakisolatie? Dan is het aangewezen om een isolatiespecialist of dakwerker in te schakelen. De prijs per hangt in dat geval vooral af van het type dak dat je hebt en de gekozen isolatiemethode:

Wat isoleren?IsolatiewijzePrijs per m²
(incl. plaatsing en excl. btw)
Hellend dakLangs binnen€ 20 à 50
Hellend dakLangs buiten€ 40 à 60
Plat dakLangs binnen€ 25 à 40
Plat dakLangs buiten€ 45 à 100
ZoldervloerPUR op massieve vloer€ 20 à 40

 

Je dak laten isoleren = tal van voordelen!

Bij de keuze tussen doe-het-zelven of het inschakelen van een expert, hou je best niet alleen rekening met de prijs, maar ook met andere factoren. Zo geniet je door je dak te laten isoleren door een specialist van tal van voordelen:

 • Advies op maat: welke isolatiemethode is het meest geschikt voor jouw dak? Welk isolatiemateriaal is aangewezen?… Een isolatiespecialist kan je uitgebreid adviseren.
 • Correcte plaatsing: een isolatiespecialist kan de dakisolatie vrij vlot en volgens de regels van de kunst plaatsen. Zo ben je zeker van een langdurige, optimale isolatie van je woning en blijven de arbeidskosten redelijk beperkt.
 • Garantie: schakel je voor de plaatsing van je dakisolatie een expert in? Dan neemt deze ook eventuele bijkomende kosten voor zijn rekening. Als je zelf aan de slag gaat, ben je ook zelf verantwoordelijk voor mogelijke extra kosten.
 • Premies + financiële voordelen: als je je dakisolatie door een specialist laat plaatsen, kom je ook in aanmerking voor dakisolatie premies en financiële voordelen.

Op zoek naar een isolatiespecialist? Via onze offerteservice brengen we je in contact met experts in de buurt. Zo kan je uitgebreid offertes vergelijken. Ontvang vrijblijvend offertes.

 

Dakisolatie premies & financiële voordelen

Laat je je dak isoleren door een erkende isolatiespecialist of dakwerker? Dan geniet je naast tal van praktische voordelen ook van dakisolatie premies en financiële voordelen:

 • Mijn VerbouwPremie: met de Mijn VerbouwPremie kan je voor de plaatsing van dakisolatie tot maximum 50% van je eindfactuur terugkrijgen.
 • EPC-labelpremie / Totaalrenovatiebonus: als je het plaatsen van dakisolatie combineert met nog andere energiebesparende maatregelen kan je aanspraak maken op de EPC-labelpremie (datum eindfactuur van eerste investering in of na 2021) of de Totaalrenovatiebonus (datum eindfactuur van eerste investering in of voor 2020). Let op, vanaf1 januari 2025 gaat de EPC-labelpremie op in de Mijn VerbouwPremie en wordt deze ook inkomensgerelateerd.
 • Verlaagd btw-tarief: tot slot geniet je ook van het verlaagde btw-tarief van 6% op de materiaal- en arbeidskosten wanneer je woning ouder is dan 10 jaar.

LET OP: om aanspraak te kunnen maken op de premies en financiële voordelen moet je je dakisolatie dus wel laten plaatsen door een erkende vakspecialist. Vind en vergelijk zulke experts in jouw buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor dakisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten