Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Terugverdientijd van spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is momenteel één van de gemakkelijkste manieren om stevig te besparen op je energiefactuur. De gemiddelde terugverdientijd van spouwmuurisolatie schommelt tussen 3 à 5 jaar. Als je weet dat spouwmuurisolatie makkelijk de hele levensduur van je woning meegaat, dan profiteer je zeer lang van het rendement van je spouwmuurisolatie. Ontdek hier hoe we dit berekend hebben.

Ga snel naar: SubsidiesVerwarmingIsolatiemateriaalPrijssimulator

 

 

Kostprijs van spouwmuurisolatie

Om een goed zicht te krijgen op de terugverdientijd van spouwmuurisolatie, moet je eerst weten wat spouwmuurisolatie gemiddeld kost. De spouwmuurisolatie prijs hangt af van het materiaal dat je kiest. Volgens de Vlaamse Overheid bedraagt de gemiddelde prijs € 20 tot 23 per .

Spouwmuurisolatie  vraagt een relatief beperkte investering van gemiddeld 1.750 euro, maar levert 20 tot 25% besparing op je jaarlijkse energiefactuur. De effectieve prijzen schommelen eerder tussen € 15 tot 30 per m², afhankelijk van het materiaal. 

 

Om een realistische schatting van de kostprijs te berekenen, kan je gebruik maken van onderstaande richtlijnen wat betreft gemiddelde oppervlakte per type bebouwing:

  • Open bebouwing: 150 
  • Halfopen bebouwing: 100 
  • Rijwoning: 60 
  • Appartement: 25 

 

Dat geeft ons dit overzicht van de gemiddelde investeringskost voor spouwmuurisolatie.

Open bebouwingHalfopen bebouwingRijwoningAppartement
Glaswol€ 2.625€ 1.750€ 1.050€ 437,5
EPS-parels€ 3.375€ 2.250€ 1.350€ 562,5
PUR-schuim€ 4.125€ 2.750€ 1.650€ 687,5

 

Bovenstaande prijzen zijn gemiddelde richtprijzen. Wens je een offerte op maat? Maak dan gebruik van onze offertedienst. Vraag hier meerdere offertes aan bij erkende vakmannen in je buurt en vergelijk eenvoudig prijzen.

 

 

Premies spouwmuurisolatie

Indien je kiest voor een erkend aannemer, dan kom je onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor de Mijn VerbouwPremie. Deze premie bedraagt max € 4.200 – 6.000 (35 – 50% van de investering). Daarnaast kom je mogelijk nog in aanmerking voor de EPC-labelpremie, verlaagd btw-tarief, … Een vakman begeleid je graag bij je aanvraag.

De subsidies waar je voor in aanmerking komt moet je aftrekken van je totale investering om de werkelijke kostprijs te berekenen. Lees hier alles over premies en subsidies wat betreft spouwmuurisolatie.

 

 

Type verwarming

De belangrijkste factor die de terugverdientijd van spouwmuurisolatie bepaalt, is hoeveel je er effectief mee kan besparen. De manier waarop je je huis verwarmt, heeft daar een grote invloed op. Indien je met elektriciteit verwarmt, dan realiseer je de grootste besparing met spouwmuurisolatie en is je investering gemiddeld 4 keer sneller terugbetaald dan bij stookolie en 5 keer sneller in vergelijking met gas.

 

spouwmuurisolatie aanbrengen

 

Soort isolatiemateriaal

Welke spouwmuurisolatie je kiest, heeft ook een invloed op de terugverdientijd. Minerale wol zoals glas- en rotswol is goedkoper en dus sneller terugbetaald dan EPS-parels aangezien de isolatiewaarde voor beide gelijk is (0,034 W/m.K).

Dat betekent dat je minder betaalt voor glaswol dan EPS-parels, terwijl ze hetzelfde isolatieresultaat leveren. EPS-parels hebben dan weer andere voordelen. De voor- en nadelen van de meest gebruikte soorten spouwmuurisolatie vind je hier.

 

 

Simulator terugverdientijd spouwmuurisolatie

De effectieve terugverdientijd voor jouw situatie kan je gratis laten berekenen door spouwmuurisolatie bedrijven bij het aanvragen van een offerte.

Hieronder geven we je enkele voorbeelden van berekeningen inclusief de terugverdientijd. Er wordt uitgegaan van een gemiddelde spouw van 6 centimeter en isolatie met een gemiddelde lambdawaarde.

Type bebouwingOppervlakte (m²)MateriaalVerwarmingTerugverdientijd
Vrijstaand120Minerale wolElektriciteit± 1 jaar
Vrijstaand120EPSElektriciteit± 2 jaar
Vrijstaand120Minerale wolGas± 5 jaar
Vrijstaand120EPSStookolie± 7 jaar
2 onder 1 kap90Minerale wolElektriciteit± 1 jaar
2 onder 1 kap90EPSElektriciteit± 2 jaar
2 onder 1 kap90Minerale wolGas± 5 jaar
2 onder 1 kap90EPSStookolie± 6 jaar
Tussenwoning50Minerale wolElektriciteit± 1,5 jaar
Tussenwoning50EPSElektriciteit± 2,5 jaar
Tussenwoning50Minerale wolGas± 6 jaar
Tussenwoning50EPSStookolie± 7 jaar

CONCLUSIE: de gemiddelde terugverdientijd van spouwmuurisolatie schommelt tussen 3 à 5 jaar. Spouwisolatie plaatsen doe je maar 1 keer, maar het levert je dus wel heel wat op.

 

 

Offertes voor spouwmuurisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten