Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Besparing spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is 1 van de snelste en eenvoudigste manieren om te besparen op je energiefactuur. Maar hoeveel bedraagt die jaarlijkse besparing met spouwmuurisolatie ongeveer? Welke factoren beïnvloeden die spouwmuurisolatie besparing? En hoe zit het met de gemiddelde terugverdientijd van je investering? We zetten het allemaal op een rij in dit artikel!

Ga snel naar:
Hoe besparing berekenen?
Prijs spouwmuurisolatie
Terugverdientijd spouwmuurisolatie
Waarom een isolatiespecialist inschakelen?
Vraag gratis en vrijblijvend je offertes aan

 

 

Wat is de gemiddelde besparing met spouwmuurisolatie?

Dankzij spouwmuurisolatie kan je je energiekosten flink doen dalen. Gemiddeld mag je rekenen op een besparing op je energiefactuur van ongeveer 2,5 à 3 euro per m² spouwmuurisolatie per jaar. Welke jaarlijkse besparing levert spouwmuurisolatie je dan op? Een overzicht per type woning:

 • Vrijstaande woning (150 m²): besparing van 375 à 450 euro per jaar
 • Halfopen bebouwing (100 m²): besparing van 250 à 300 euro per jaar
 • Rijwoning (60 m²): besparing van 150 à 180 euro per jaar
 • Appartement (25 m²): besparing van 62 à 75 euro per jaar

LET OP: dit zijn slechts gemiddelden. De exacte besparing met spouwmuurisolatie hangt ook af van de dikte van je spouw, het type isolatiemateriaal, … Benieuwd hoeveel jij kan besparen? Vraag dan gratis voorstellen aan bij meerdere isolatiespecialisten actief in je buurt via onze offerteservice.

besparing spouwmuurisolatie

 

Rekentool: hoe besparing spouwmuurisolatie berekenen?

De buitenmuren van je woning vormen een groot oppervlak. Daardoor kan je met spouwmuurisolatie heel wat warmteverlies efficiënt voorkomen. Maar hoe kan je die besparing met spouwmuurisolatie berekenen? Dat kan via volgende berekening:

Jaarlijkse besparing spouwmuurisolatie = 2,5 à 3 euro x aantal m² spouwmuurisolatie

Voorbeeld halfopen bebouwing van 100 m²: 2,5 à 3 x 100 = € 250 à 300 per jaar 

 

Let op, de precieze besparing met spouwmuurisolatie verschilt van woning van woning. De berekening hangt namelijk af van de volgende factoren:

 

FACTOR 1: type woning

Woon je in een vrijstaand huis? Dan telt je woning meer m² muur dan een rijwoning of appartement en kan je automatisch ook meer besparen op je verwarmingsfactuur. Natuurlijk moet je er ook rekening mee houden dat de stookkosten voor een grote woning sowieso hoger liggen dan bij kleinere woningen.

Verder ligt de gemiddelde prijs voor spouwmuurisolatie per m² lager bij grotere gevels. Heb je een kleinere woning? Dan zal de totale kostprijs van je spouwmuurisolatie lager liggen, maar kan je gemiddeld ook iets minder besparen.

 

FACTOR 2: dikte van de spouw

Bedraagt de dikte van je spouwmuur slechts 3 cm of eerder 6 à 7 cm? Hoe dikker de spouw, hoe dikker je kan isoleren en hoe groter de besparing met je spouwmuurisolatie. Door een dikkere isolatielaag beperk je namelijk doeltreffender het warmteverlies. Veel hangt natuurlijk ook af van het gekozen isolatiemateriaal en de isolatiewaarde daarvan.

Door de dikker te isoleren, gebruik je meer spouwmuurisolatie materiaal. Dat betekent uiteraard een hogere kostprijs. Wel geldt doorgaans volgende regel: hoe meer isolatiemateriaal, hoe lager de prijs per cm isolatiemateriaal. De extra kosten verdien je hoe dan ook extra snel terug doordat je meer kan besparen.

 

FACTOR 3: soort isolatiemateriaal

Met PUR-schuim ben je zeker van de hoogste isolatiewaarde en haal je dus de grootste spouwmuurisolatie besparing bij een vergelijkbare spouwbreedte. Let op: dit is ook het duurste isolatiemateriaal voor je spouwmuur. Gespoten glaswol en EPS-parels hebben dan weer dezelfde isolatiewaarde, maar glaswol is goedkoper. Kortom, met gespoten glaswol kan je je investering sneller terugverdienen dan met EPS-parels.

LET OP: het beste isolatiemateriaal voor jouw spouwmuur hangt af van de staat en de dikte van je spouwmuur. Zo is glaswol enkel mogelijk bij een minimale spouwbreedte van 5 cm. Wil je zeker zijn van de juiste keuze? Een vakman weegt alle factoren (mogelijkheden spouw en de prijs, isolatiewaarde, vochtwerendheid, … van het isolatiemateriaal) tegen elkaar af en helpt je bij het maken van de juiste keuze. Ontvang gratis voorstellen op maat via isolatiespecialisten actief in je buurt.

 

FACTOR 4: type verwarming + energieprijs

Je type cv-installatie bepaalt hoeveel je jaarlijks kan besparen met je spouwmuurisolatie. Verwarm je je woning bv. elektrisch met een warmtepomp? Dan kan je je investering in spouwmuurisolatie al terugverdienen na ongeveer 2 jaar. Bij een cv-ketel op gas of mazout gaat het eerder om 4 à 5 jaar. Alles is daarbij natuurlijk afhankelijk van de veranderende energieprijzen. Verder in dit artikel lees je meer over de gemiddelde terugverdientijd van spouwmuurisolatie.

 

Hoe bereken ik mijn exacte spouwmuurisolatie besparing?

Aangezien het afhankelijk is van zoveel factoren, is het moeilijk om je besparing met spouwmuurisolatie zelf te berekenen. Wil je zeker zijn van een correcte berekening en een optimale besparing op je energiefactuur dankzij spouwmuurisolatie? Dan schakel je best een isolatiespecialist in:

Die zal je spouw eerst grondig inspecteren. Via die analyse maakt hij een berekening van de prijs én je besparing met spouwmuurisolatie op basis van het juiste aantal m² muur, de correcte spouwbreedte, het meest geschikte isolatiemateriaal, …

Gratis advies op maat vergelijken? Je kan gratis en vrijblijvend voorstellen aanvragen bij meerdere isolatiespecialisten actief in je buurt via onze offerteservice.

 

 

Prijs spouwmuurisolatie per m²

Om te weten hoeveel je kan besparen met spouwmuurisolatie, moet je natuurlijk ook weten hoeveel spouwmuurisolatie kost. De kosten voor spouwmuurisolatie hangen o.a. af van de dikte van je spouw, het gekozen isolatiemateriaal, de oppervlakte van je gevel, … Je mag rekenen op een spouwmuurisolatie prijs van gemiddeld € 15 à 30 per m², excl. btw.

Hoeveel betaal je dan in totaal voor je isolatieproject? Enkele richtprijzen per type woning op een rij:

Type woningGemiddelde prijs spouwmuurisolatie (excl. btw)
Vrijstaande woning (150 m²)€ 2.250 à 4.500
Halfopen bebouwing (100 m²)€ 1.500 à 3.000
Rijwoning (60 m²)€ 900 à 1.800
Appartement (25 m²) € 375 à 750

Benieuwd naar de prijs en mogelijke besparing voor jouw situatie? Dan vraag je best offertes aan bij verschillende isolatiespecialisten. Bovenstaande prijzen zijn namelijk richtprijzen. Een isolatiespecialist kan specifiek voor jouw situatie berekenen hoeveel de spouwmuurisolatie zal kosten en hoeveel je er mee kan besparen. Vergelijk gratis en vrijblijvend voorstellen van isolatiespecialisten via de offerteservice.

 

Druk de prijs via premies & financiële voordelen

Voor de isolatie van je spouwmuur kom je in aanmerking voor verschillende premies: de Mijn VerbouwPremie, de Totaalrenovatiebonus, de EPC-labelpremie… Is je woning minstens 10 jaar oud? Dan geniet je onder bepaalde voorwaarden ook van het verlaagde btw-tarief van 6% op de arbeids- en de materiaalkosten.

TIP: een isolatiespecialist bezorgt je alle nodige documenten voor een vlotte en correcte aanvraag van de premies waarop je recht hebt. Ontvang gratis advies op maat.

 

 

spouwmuurisolatie besparing

Terugverdientijd door besparing spouwmuurisolatie

Door je jaarlijkse spouwmuurisolatie besparing op je energiekosten verdien je je investering na verloop van tijd volledig terug. Die terugverdientijd van spouwmuurisolatie bedraagt gemiddeld 2 à 7 jaar en hangt onder meer af van de prijs voor je isolatieproject, je type woning en verwarming, …

Om jouw terugverdientijd te kennen, moet je de prijs van je project delen door je jaarlijkse spouwmuurisolatie besparing. Een concreet voorbeeld voor een halfopen bebouwing:

 

FACTOR 1: prijs spouwmuurisolatie

KOSTPRIJS = kosten spouwmuurisolatie (excl. btw) – Mijn VerbouwPremie

Voorbeeld (halfopen bebouwing met 100 m² muur): € 2.000 – € 500 = € 1.500

 

Voor deze halfopen bebouwing met een geveloppervlakte van 100 m² gaan we uit van een gemiddelde spouwmuurisolatie prijs van 20 euro per m². In dat geval komen de totale kosten neer op 2.000 euro. Dankzij de Mijn VerbouwPremie kan je nog eens 500 euro terugkrijgen en blijft de werkelijke kostprijs beperkt tot 1.500 euro.

 

FACTOR 2: jaarlijkse spouwmuurisolatie besparing

JAARLIJKSE BESPARING = lager energieverbruik per jaar x energieprijs

Voorbeeld (halfopen bebouwing met 100 m² muur): 400 m³ gas x € 0,77 per m³ gas = € 308

 

Met spouwmuurisolatie is het mogelijk om in een halfopen bebouwing ongeveer 400 m³ aan gasverbruik uit te sparen. Die besparing op het energieverbruik kan bovendien nog lager zijn, afhankelijk van de dikte van de spouw, type isolatiemateriaal, aantal personen in je huishouden, … Als we uitgaan van een aardgasprijs van 0,77 euro per m³ komt dat neer op een jaarlijkse besparing met spouwmuurisolatie van 308 euro.

 

CONCLUSIE: wat is de terugverdientijd?

TERUGVERDIENTIJD = kostprijs spouwmuurisolatie ÷ jaarlijkse energiebesparing

Voorbeeld (halfopen bebouwing met 100 m² muur): € 1.500 ÷ € 308 = 5 jaar

 

In ons voorbeeld bedraagt de werkelijke kostprijs van de spouwmuurisolatie 1.500 euro (excl. btw). Dankzij die spouwmuurisolatie is echter een jaarlijkse besparing mogelijk van 308 euro op de stookkosten met aardgas. Daardoor bedraagt de terugverdientijd een kleine 5 jaar.

 

Verzeker jezelf van een optimale besparing en terugverdientijd:
schakel een vakman in!

Het bovenstaande voorbeeld is slechts een indicatie. Benieuwd naar jouw mogelijke besparing met spouwmuurisolatie en je terugverdientijd? Doe dan een beroep op een isolatiespecialist actief in je buurt. Die bepaalt met een grondige inspectie van je spouwmuur het beste isolatiemateriaal, de mogelijke dikte van de isolatielaag, … Zo ben je zeker van een optimale besparing met je spouwmuurisolatie en een snelle terugverdientijd.

Gratis voorstellen aanvragen? Kom in contact met verschillende isolatiespecialisten actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Waarom een isolatiespecialist inschakelen?

Laat je je spouwmuur na-isoleren? Dan wil je uiteraard een zo groot mogelijke besparing bereiken met die spouwmuurisolatie. Daarom schakel je best een isolatiespecialist in. Zo ben je zeker van…

 • Precieze berekeningen: op basis van een grondige inspectie van je spouwmuur bepaalt een vakman het aantal m² muur, de spouwbreedte, … Zo krijg je een precieze offerte op basis van een correcte berekening en kan je dus rekenen op een optimale besparing met je spouwmuurisolatie.
 • Optimale plaatsing zonder koudebruggen: een vakman beschikt over de juiste apparatuur om je spouwmuur naadloos en zonder koudebruggen te isoleren. Dankzij die sluitende isolatieschil ben je zeker van een optimale werking zonder nadelen van spouwmuurisolatie. Je geniet van een minimaal warmteverlies en een zo kort mogelijke terugverdientijd van je investering.
 • Kwalitatief isolatiemateriaal op maat: een vakman kiest het meest geschikte isolatiemateriaal op maat van jouw situatie (spouwbreedte, grootte van de voegen, …). Bovendien werkt hij enkel met kwalitatieve materialen met een lange levensduur.
 • Garantie op de isolatiewerken: als je een vakman inschakelt, krijg je een garantie op de uitgevoerde werkzaamheden. Zo ben je financieel beschermd bij eventuele problemen achteraf.
 • Premies & financiële voordelen: door een beroep te doen op een isolatiespecialist kom je onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor verschillende premies. Als je woning 10 jaar of ouder is, geniet je onder bepaalde voorwaarden ook van het verlaagde btw-tarief van 6%. Zo kan je de kosten voor spouwmuurisolatie flink drukken.

CONCLUSIE: een vakman kan je spouwmuur op minder dan 1 dag isoleren. Zo blijven de arbeidskosten beperkt en je maakt ook nog eens aanspraak op meerdere premies. Door die kwaliteitsvolle plaatsing ben je bovendien ook zeker van een zo groot mogelijke besparing met je spouwmuurisolatie. Je kan gratis voorstellen aanvragen bij isolatiespecialisten actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor spouwmuurisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten