Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vloerisolatie: prijs per materiaal 2024

Dankzij vloerisolatie geniet je van een groter warmtecomfort en kan je heel wat besparen op je energierekening. Met welke isolatiematerialen kan je je vloer isoleren? En wat kost vloerisolatie per m²? In dit artikel kom je alles te weten over de verschillende materialen voor vloerisolatie en hun prijs.

Ga snel naar:
Prijs vloerisolatie per m²
Vloerisolatie prijs per isolatiemateriaal
Premies + financiële voordelen
Hoeveel besparen met vloerisolatie?
Prijsbepalende factoren vloerisolatie
Ontvang vrijblijvend offertes

Prijs vloerisolatie per m² in 2024

De prijs voor vloerisolatie is vooral afhankelijk van het isolatiemateriaal. Doorgaans mag je rekenen op een richtprijs van € 15 à 50 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Onderstaande tabel geeft een overzicht van de mogelijke vloerisolatiematerialen en hun kosten:

VloerisolatiemateriaalPrijs per m²
(incl. btw, excl. plaatsing)
Gespoten PUR€ 25 - 35
Vloerisolatieplaten€ 15 - 40
Isolatiechape€ 25 - 35
Vloerisolatiedekens€ 15 - 35
Vloerisolatiekorrels en - schelpen€ 20 - 50

Wil je je vloer laten isoleren? Een vakman adviseert je graag over het geschikte isolatiemateriaal en de dikte van de isolatielaag. Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend vloerisolatie prijzen op maat aanvragen bij meerdere isolatiespecialisten. Klik hier voor meer info.

 

Update 06-05-2024
Prijsevolutie van vloerisolatie in 2024

Door materiaalschaarste en de daarbij horende prijsstijgingen is vloerisolatie heel wat duurder geworden. Of de bouwmarkt in 2024 dezelfde trend zal blijven volgen, is een groot vraagteken. Maar de kans is groot dat de vloerisolatie prijs nog verder zal blijven stijgen. We raden je dan ook aan om je isolatieklus niet uit te stellen en ook het volgende jaar nog volop in te zetten op het isoleren van je woning.

Vloerisolatie is bovendien een uitstekende oplossing om de stijgende energieprijzen het hoofd te bieden. Wanneer je je vloer isoleert, win je de investering op termijn dan ook volledig terug. Benieuwd hoeveel je isolatieproject je zal kosten? Een isolatiespecialist rekent het graag voor je uit. Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 


Vloerisolatie prijs per isolatiemateriaal

De uiteindelijke kostprijs van je vloerisolatieproject wordt voornamelijk bepaald door het isolatiemateriaal. Hieronder vind je een overzicht van de meest gekozen vloerisolatiematerialen, hun prijs en eigenschappen.

1. Gespoten vloerisolatie PUR

vloerisolatie gespoten pur schuim

Gespoten PUR-vloerisolatie heeft een uitstekende isolatiewaarde. Dit isolatieschuim vult alle hoeken goed op, werkt oneffenheden weg en heeft een snelle droogtijd. Bovendien kan gespoten PUR snel aangebracht worden, wat de plaatsingskosten voor pur vloerisolatie drukt. De isolatielaag, die tegelijk ook de uitvullaag vormt, kan afgewerkt worden met een chapelaag.

Toepassing gespoten PUR vloerisolatie: vloerisolatie langs onder (via de kruipruimte) of langs boven.

Prijs vloerisolatie PUR: € 25 à 35 (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes.

2. Vloerisolatieplaten

vloerisolatie platen

Vloerisolatieplaten zijn harde, kunststof isolatieplaten en zijn beschikbaar in verschillende materialen zoals PUR, PIR, XPS en EPS. XPS-platen zijn bijvoorbeeld erg geschikt voor toepassing onder de draagvloer omdat ze veel gewicht kunnen dragen. PUR- en PIR-platen worden dan weer vaker bovenop een uitvulchape geplaatst.

Toepassing vloerisolatieplaten: vloerisolatie langs onder (via de kruipruimte) of langs boven.

Prijs vloerisolatieplaten: € 15 à 40 (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes.

3. Isolatiechape

vloerisolatie isolerende chape

Een isolerende chape bestaat uit isolerend materiaal en cement. Het voordeel van dit type vloerisolatie is dat het weinig plaats inneemt omdat er geen uitvullaag nodig is. Daarnaast zorgt een isolatiechape voor een naadloze isolatie.

Let op: vaak wordt een isolatiechape niet als volwaardige vloerisolatie beschouwd. Daarom wordt het vaak nog aangevuld met een ander isolatiemateriaal om de warmteverliezen zoveel mogelijk te beperken.

Toepassing isolatiechape: vloerisolatie langs boven.

Prijs isolatiechape: € 25 à 35 (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes.

4. Vloerisolatiedekens

vloerisolatie met isolatiedekens

Vloerisolatiedekens zijn flexibel en bieden een uitstekende thermische en akoestische isolatie. De meest gebruike materialen zijn rotswol en glaswol. Dit type vloerisolatie is niet drukvast en kan daarom enkel gebruikt worden om de vloer langs de onderkant te isoleren.

Toepassing vloerisolatiedekens: vloerisolatie langs onder (via de kruipruimte).

Prijs vloerisolatiedekens: € 15 à 30 (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes.

5. Vloerisolatiekorrels en -schelpen

vloerisolatie bodemisolatie

Is vloerisolatie langs boven niet mogelijk en is ook de kruipruimte niet toegankelijk om de vloer langs onder te isoleren? Dan is bodemisolatie zoals isolatiekorrels of -schelpen een goed alternatief. Dit type vloerisolatie wordt in de kruipruimte geblazen, waar het de bodem bedekt. Zo profiteer je alsnog van de voordelen van vloerisolatie. Inblaasisolatie heeft echter ook enkele nadelen. Zo is de kruipruimte na het isoleren niet meer toegankelijk en ligt de isolatiewaarde van dit type isolatie lager dan die van andere vloerisolatie.

Toepassing vloerisolatiekorrels en -schelpen: bodemisolatie van de kruipruimte.

Prijs inblaasisolatie: € 20 à 50 (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes.

 

Welk materiaal voor vloerisolatie kiezen?

De keuze voor een bepaald isolatiemateriaal hangt af van een aantal factoren. Wordt de vloer best langs boven of langs onder geïsoleerd? Is er een kruipkelder aanwezig en is die toegankelijk? Wat is de gewenste dikte van de vloeropbouw? Hoeveel mag je vloerisolatie kosten per m²? Een isolatiespecialist helpt je de juiste keuze te maken. Op basis van jouw specifieke situatie en wensen raadt hij jou het beste materiaal aan voor jouw isolatieklus. Ontvang vrijblijvend advies en prijsvoorstellen.

 

Druk de vloerisolatie prijs met premies & financiële voordelen

Met vloerisolatie kan je je energieverbruik flink verminderen. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar levert je ook een besparing op je energiefactuur op, waardoor je na verloop van tijd je investering volledig terugverdient. Dankzij enkele interessante financiële ondersteuningen kan je de kosten voor het aanbrengen van vloerisolatie zelfs nog sneller recupereren. Zo kan je in sommige gevallen rekenen op een premie en een verlaagd BTW-tarief voor vloerisolatie:

 • Mijn VerbouwPremie: onder bepaalde voorwaarden kan je de Mijn VerbouwPremie aanvragen, waarmee je een deel van de kosten voor vloerisolatie kan recupereren.
 • Totaalrenovatiebonus of EPC-labelpremie: daarnaast maak je aanspraak op de Totaalrenovatiebonus als je vloerisolatie combineert met minstens 2 andere energiebesparende maatregelen (als de eindfactuur van de 1e investering een datum heeft tussen 2017 en 2020). Een derde mogelijke premie is de EPC-labelpremie (voor werken met een eindfactuur sinds 2021). Je maakt hierop aanspraak wanneer je een hoger energielabel haalt op je EPC-attest na de energiebesparende ingrepen.
 • Verlaagd btw-tarief: isolatiewerken vallen onder het verlaagd btw-tarief. Laat je je vloer isoleren door een vakman, dan betaal je slechts 6% btw op de materiaal- en arbeidskosten in plaats van het gebruikelijke btw-tarief van 21%. Let op: deze regeling geldt alleen voor woningen die ouder dan 10 jaar zijn.

 

BELANGRIJK: laat de werken uitvoeren door een isolatiespecialist

Een van de voorwaarden om in aanmerking te komen voor deze financiële ondersteuningen is dat je de werken laat uitvoeren door een isolatiespecialist. Via onze gratis offerteservice kan je prijsvoorstellen voor vloerisolatie aanvragen bij meerdere vakmannen actief in jouw regio. Naast advies en vloerisolatie prijzen op maat geven ze je ook meer info over deze financiële maatregelen. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat van jouw project.

 

Besparing door vloerisolatie

Met een geïsoleerde vloer hoef je minder te stoken om dezelfde temperatuur in huis te bereiken. Hierdoor bespaar je jaarlijks ongeveer 7 kubieke meter aardgas uit per vierkante meter, wat je gemiddeld 250 euro per jaar oplevert. Ga je jouw vloer isoleren, dan kan je ook de kosten voor verwarming aanzienlijk drukken. Let op, dit is slechts een richtlijn. Hoeveel je exact kan besparen is natuurlijk afhankelijk van de huidige energieprijzen, je verbruik, verwarmingsmethode, …

TIP: laat de exacte besparing berekenen door een isolatiespecialist. Hij vertelt je niet alleen hoeveel kosten je uitspaart met vloerisolatie, maar bezorgt je ook een prijsvoorstel op maat om de isolatieklus uit te voeren. Kom vrijblijvend in contact met specialisten in jouw buurt.

 

Welke factoren bepalen de vloerisolatie prijs?

Hoe wordt de exacte prijs voor jouw vloerisolatie project bepaald? Hieronder vind je een overzicht van de voornaamste factoren die een invloed hebben op de prijs van jouw vloerisolatie:

 1. Isolatiemateriaal

  Voor het laten aanbrengen van PUR-schuimisolatie op de vloer kan je je verwachten aan een startprijs van ongeveer 25 euro per vierkante meter. Indien je je vloer laat isoleren met vloerisolatieplaten, dan mag je rekenen op prijzen van ongeveer 20 euro per m². De prijs is wel sterk afhankelijk van de stof waaruit de platen gemaakt zijn. Voor het laten plaatsen van een isolerende chape beginnen de prijzen vanaf ongeveer 25 euro per vierkante meter.

 2. Isolatiemethode

  Een tweede factor die een invloed heeft op de isolatie prijs is de isolatiemethode. Moet je de vloer langs boven of langs onder isoleren of is bodemisolatie meer aangewezen? Ook de moeilijkheidsgraad speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de prijs van je vloerisolatie. Zo zal het bijvoorbeeld meer kosten om je vloer langs onder te isoleren met isolatieplaten wanneer er leidingen over het plafond van de kruipruimte lopen dan wanneer een isolatiespecialist gespoten PUR kan aanbrengen.

 3. Te isoleren oppervlakte

  De kosten voor vloerisolatie in een klein appartement liggen vanzelfsprekend lager dan de kosten voor vloerisolatie in een vrijstaande woning. Wel is het zo dat isolatiespecialisten vaak met een vaste prijs werken voor kleinere oppervlaktes. Zo kan het zijn dat de prijs voor vloerisolatie per m² lager uitvalt bij vloerisolatie van grote oppervlaktes.

 4. Dikte van de isolatie

  Wanneer je je vloer isoleert, is het belangrijk om rekening te houden met de isolatiewaarde van het gekozen materiaal. Kies je voor een materiaal met een lage isolatiewaarde, dan heb je een dikkere isolatielaag nodig om de gewenste waarde te bereiken. Dit betekent meestal ook een hogere vloerisolatie prijs per m².

 5. Uurtarief van de vakman

  Ten slotte heeft ook het uurtarief van de isolatiespecialist een invloed op de totaalprijs. Elke specialist hanteert zijn eigen tarieven, waardoor de kosten voor jouw vloerisolatie kunnen variëren van vakman tot vakman. Vraag daarom altijd prijsvoorstellen aan bij meerdere isolatiespecialisten. Zo kan je niet alleen gericht advies vergelijken, maar ook de verschillende kostenposten naast elkaar leggen. Kom vrijblijvend in contact met vakmannen actief in jouw buurt via onderstaand offerteformulier:

 

 

Offertes voor vloerisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten