Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Beste spouwmuurisolatie

Glaswol, EPS-parels en PUR spuitisolatie worden het vaakst gebruikt om de spouwmuur te isoleren. Maar welke spouwmuurisolatie is het beste voor jouw woning? Enerzijds kan je jouw keuze maken op vlak van isolatiewaarde, prijs of ecologie. Anderzijds moet je rekening houden met de dikte van de spouwmuur en voegen. Wat de beste spouwmuurisolatie is volgens deze diverse factoren lees je in dit artikel.

1. volgens isolatiewaarde
2. volgens prijs
3. volgens ecologie 
4. volgens dikte spouwmuur en voegen
CONCLUSIE: welke spouwmuurisolatie is het beste?

1. Beste spouwmuurisolatie volgens isolatiewaarde

De isolatiewaarde van spouwmuurisolatie drukken we uit in de lambdawaarde. De waarde geeft aan in welke mate een isolatiemateriaal warmte geleidt. Hoe lager de lambdawaarde (W/mK), hoe beter een materiaal isoleert. Hoe beter een materiaal isoleert, hoe meer je kan besparen dankzij spouwmuurisolatie. Let op, niet alleen tussen isolatiematerialen maar ook binnen een soort isolatiemateriaal kunnen isolatiewaarden verschillen. Zo heeft HR++ glaswol een betere isolatiewaarde dan standaard glaswol.

Beste keuze van hoog naar laag:

Spouwmuurisolatie materiaalIsolatiewaarde
PUR-schuim0,023 – 0,032 W/mK
Glaswol0,031 – 0,044 W/mK
EPS-parels0,033 – 0,042 W/mK

 

BESTE KEUZE: PUR-spuitisolatie

Wanneer we louter naar de isolerende prestaties van de verschillende spouwmuurisolatie materialen kijken, kunnen we concluderen dat PUR-spuitisolatie (polyurethaanschuim) het beste isoleert. PUR-schuim wordt vloeibaar in de spouw gespoten waarna het expandeert en daarbij alle naden en kieren vult. Hierdoor ontstaat een naadloze isolatie zonder koudebruggen. Het spouwmuurisolatie materiaal verzakt niet en blijft in de loop der jaren goed op zijn plaats zitten. PUR isoleert dus erg goed, maar het is ook het duurste isolatiemateriaal en niet de meest milieuvriendelijke oplossing.

LET OP: om de beste keuze te maken weeg je dus best de verschillende factoren tegen elkaar af. Een isolatiespecialist kan je daarbij helpen. Hij luistert naar je persoonlijke voorkeuren, analyseert je spouw en zal je op basis daarvan adviseren over de beste isolatie voor jouw spouwmuur. Vergelijk vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat via de offerteservice.

 

2. Beste spouwmuurisolatie volgens prijs

De prijs van spouwmuurisolatie is een andere belangrijke beslissingsfactor. De spouwmuurisolatie kosten variëren gemiddeld tussen € 15 en 30 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). De exacte kosten zijn, behalve van het gekozen isolatiemateriaal, ook afhankelijk van de bereikbaarheid van de spouwmuur, de oppervlakte en dikte van de spouw, …

Beste keuze van hoog naar laag:

Spouwmuurisolatie materiaalGemiddelde prijs per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
Glaswol€15 à €20
EPS-parels€20 à €25
PUR-schuim€25 à €30

 

BESTE KEUZE: glaswol

Indien je op zoek bent naar een isolatiemateriaal met de beste prijs/kwaliteit verhouding, kies je het best voor spouwmuurisolatie met HR++ glaswol. Ook spouwmuurisolatie met HR++ EPS parels is een goede keuze. Beide materialen worden in de spouw geblazen en beschikken over gunstige Isolatiewaarden. Deze is weliswaar iets minder gunstig dan bij PUR-spuitisolatie maar daar staat tegenover dat EPS-parels en glaswol spouwmuurisolatie een stuk goedkoper zijn dan PUR.

LET OP: om de beste keuze te maken weeg je best de verschillende factoren tegen elkaar af. Een isolatiespecialist kan je daarbij helpen. Hij luistert naar je persoonlijke voorkeuren, analyseert je spouw en zal je op basis daarvan adviseren over het beste isolatiemateriaal voor jouw spouwmuur. Vergelijk vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat via de offerteservice.

 

3. Beste spouwmuurisolatie volgens ecologie

Ook de milieuvriendelijkheid van een spouwmuurisolatie materiaal kan je keuze beïnvloeden.

Beste keuze van hoog naar laag:

Spouwmuurisolatie materiaalMilieuvriendelijkheid
Glaswolrecycleerbaar
EPS-parelsrecycleerbaar
PUR-schuimniet recycleerbaar

 

BESTE KEUZE: glaswol of EPS-parels

Glaswol is voor toepassingen als spouwmuurisolatie de meest milieuvriendelijke oplossing. Verschillende instituten hebben hier onderzoek naar gedaan en zijn tot de conclusie gekomen dat de huidige generatie glaswolvlokken weinig milieubelastend zijn. De grondstoffen voor glaswol zijn volop aanwezig (gerecycleerd glas, zand en andere mineralen) en het materiaal is (deels) recycleerbaar. Ook EPS-parels zijn een milieuvriendelijke keuze en kunnen (deels) gerecycleerd worden.

PUR-isolatie daarentegen hecht zich vast aan de bouwmaterialen, waardoor het niet gerecycleerd kan worden. De huidige generatie PUR-isolatie bevat, in tegenstelling tot vroeger, wel geen schadelijke stoffen meer waardoor het al veel milieuvriendelijker is dan voordien.

LET OP: om de beste keuze te maken weeg je best de verschillende factoren tegen elkaar af. Een isolatiespecialist kan je daarbij helpen. Hij luistert naar je persoonlijke voorkeuren, analyseert je spouw en zal je op basis daarvan adviseren over welke spouwmuurisolatie je best kiest. Vergelijk vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat via de offerteservice.

 

4. Beste spouwmuurisolatie volgens dikte spouw en voegen

wat is de beste spouwmuurisolatie

Alle bovengenoemde materialen zijn uitstekende isolatiematerialen en kunnen dus in principe gerekend worden tot de categorie: beste spouwmuurisolatie. Maar niet iedere spouw is even geschikt voor een bepaald soort isolatiemateriaal. Zo bepalen de dikte van de spouwmuur en voegen welk isolatiemateriaal mogelijk is of niet. De dikte van de voegen is belangrijk omdat er gaten in geboord moeten worden om het isolatiemateriaal in de spouw te kunnen blazen.

Beste keuze van hoog naar laag:

Spouwmuurisolatie materiaalVereiste dikte spouwmuur en voegen
PUR-spuitisolatiemin. dikte spouwmuur: 3 cm
Min. dikte voegen: 12 mm
EPS-parelsmin. dikte spouwmuur: 3 cm
Min. dikte voegen: 16 mm
Glaswolmin. dikte spouwmuur: 5 cm
Min. dikte voegen: 14 mm

 

BESTE KEUZE: PUR-spuitisolatie

Is de spouwmuur bijvoorbeeld erg smal of vervuild? Dan is isolatie met PUR in veel gevallen de beste optie. Door het compacte volume van PUR is het ook een ideale keuze in geval van smalle voegen. Boorgaten met een boordiameter van slecht 12 mm volstaan.

TIP: een nadere inspectie van de spouw en de gevel is nodig om tot een juiste keuze te komen. Ontvang en vergelijk vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat via de offerteservice.

 

CONCLUSIE: welke spouwmuurisolatie is het beste?

Om zeker te zijn van het beste spouwmuurisolatie materiaal voor jouw project, vraag je best een diagnose aan bij verschillende isolatiespecialisten. Zo krijg je een beeld van de mogelijkheden en kan je de voor- en nadelen van de diverse soorten isolatiematerialen objectief vergelijken.

Op zich kan je geen verkeerde beslissing nemen omdat alle bovenstaande materialen goed isoleren. Je keuze hangt vooral af van je eigen voorkeuren, budget en de mogelijkheden van de locatie. Voor welke methode je ook kiest, je zal er flink wat energie mee besparen!

Maak nu gebruik van onze online offerteservice en vraag vrijblijvend prijzen en diagnoses aan bij verschillende gespecialiseerde aannemers. Start je aanvraag hier.

 

 

Veelgestelde vragen • Welke andere factoren beïnvloeden mij keuze?

  Naast de isolatiewaarde, kosten, milieuvriendelijkheid en de dikte van de spouw en voegen, kunnen nog andere factoren een invloed hebben op je keuze voor een bepaalde soort spouwmuurisolatie:

  • Doel van de spouwmuurisolatie: spouwmuurisolatie wordt meestal geplaatst om thermisch te isoleren. Wil je daarnaast ook lawaai buiten houden? Dan kies je best voor een spouwmuurisolatie materiaal dat zowel thermisch als akoestisch goed isoleert. Minerale wol zoals glaswol scoort op dat vlak beter dan EPS-parels of PUR-spuitisolatie.
  • Vochtwerendheid van het isolatiemateriaal: zowel PUR-spuitisolatie, EPS-parels als glaswol zijn vochtwerend. Dat maakt ze goed bestand tegen schimmels en rot. Van alle materialen zijn EPS-parels wel het meest vochtbestendig.
  • Hinder tijdens de isolatiewerken: als je jouw spouwmuur laat isoleren ondervind je daar doorgaans weinig hinder van. Bij het plaatsen van PUR spouwmuurisolatie kan er wel een tijdelijke geur ontstaan die te vergelijken is met een verfgeur. Goed ventileren is daarom aangeraden. Meestal verdwijnt de geur na een paar dagen.


 • Wat is de beste spouwmuurisolatie voor een bestaande woning en nieuwbouw?

  Bij bestaande woningen wordt de spouwmuur als het ware na-geïsoleerd. In de voegen van de gevel worden dan kleine gaten geboord waarlangs het isolatiemateriaal in de spouw geblazen wordt. De isolatiematerialen die daarvoor het vaakst gebruikt worden zijn EPS-parels, PUR-spuitisolatie en glaswol. Welk van deze soorten spouwmuurisolatie je best kiest, lees je in de analyse hierboven.

  Bij nieuwbouw wordt de spouw geïsoleerd bij het opbouwen van de muren. Het isolatiemateriaal wordt daarbij tegen de binnenmuur geplaatst en afgewerkt met de gewenste gevelbekleding. Bij deze buitenmuurisolatie kiest een specialist doorgaans voor kunststof isolatieplaten uit bijvoorbeeld PUR, XPS, …

  TIP: of het nu gaat om een renovatie of nieuwbouw. Om zeker te zijn van een optimaal resultaat doe je best een beroep op een ervaren isolatiespecialist. Deze kan je situatie analyseren en je op basis daarvan adviseren over de beste isolatieoplossing voor jouw situatie. Ontvang en vergelijk gratis voorstellen op maat.

 

Offertes voor spouwmuurisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten