Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Isolatiewaarde spouwmuur

De mate waarin een spouwmuur is geïsoleerd wordt gemeten met een Rc-waarde (m2K/W). Is je spouwmuur goed geïsoleerd? Dan ligt de isolatiewaarde tussen de 1,7 à 2 m2K/W. Bij een niet-geïsoleerde spouwmuur is dat slechts 0,4 m2K/W. Zo’n lage isolatiewaarde zorgt voor warmteverlies en dus ook hoge stookkosten. Gelukkig kan je de isolatiewaarde van je spouwmuur eenvoudig verhogen door je spouwmuur te na-isoleren. Je leest er alles over in dit artikel!

Ga snel naar:
Isolatiewaarde spouwmuur per materiaal
Welke factoren bepalen isolatiewaarde?
Voordelen isolatie-expert
Belang van isolatiewaarde spouwmuur
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Wat is een goede isolatiewaarde voor je spouwmuur?

De Rc-waarde van een spouwmuur (m2K/W) slaat op de totale isolatiewaarde van die spouwmuur, inclusief de eventuele spouwmuurisolatie. Hoe hoger die waarde, hoe beter de spouwmuur geïsoleerd is. Een ideale isolatiewaarde voor je spouwmuur is 1,7 à 2 m2K/W. Naast die Rc-waarde zijn ook nog enkele andere termen van belang. Een kort overzicht:

 • Lambda-waarde spouwmuur (λ) = W/mK: deze waarde geeft aan hoe goed een isolatiemateriaal warmte geleidt. Hoe lager de lambda waarde, hoe beter het materiaal isoleert.
 • R(d)-waarde spouwmuur = m²K/W: deze waarde geeft het isolerende vermogen van het isolatiemateriaal aan (de warmteweerstand). De berekening hangt af van de dikte van de spouwmuurisolatie en de lambda-waarde van het materiaal.
 • U-waarde spouwmuur = W/m²K: deze waarde staat bekend als de warmtedoorgangscoëfficiënt. De U-waarde geeft aan hoeveel warmte een spouwmuur doorlaat. Is je spouwmuur bv. niet geïsoleerd? Dan zal de U-waarde hoog liggen.

Advies op maat nodig? Een isolatiespecialist kan de Rc-waarde van je spouwmuur vlot en eenvoudig voor je berekenen. En dat is niet alles… Door je spouwmuur te na-isoleren zorgt deze expert voor een optimale isolatiewaarde van je spouwmuur. Ontvang gratis advies en prijzen op maat.

 

Isolatiewaarde spouwmuur per materiaal

Dankzij kwalitatieve isolatiematerialen bekom je de noodzakelijke isolatiewaarde van je spouwmuur. Welke soorten spouwmuurisolatie kan je gebruiken? We overlopen ze samen met hun prijzen en lambda-waarde:

 

spouwmuur-isolatiewaarde 1. Glaswol

Glaswol is een minerale wol bestaande uit microscopische deeltjes gerecycleerd glas. Via gaten in de gevel blaast een vakman de glaswol in de spouwmuur. Een speciaal ontwikkelde oplossing met een HR++ label is Knauf Supafil. Dit zijn glaswol inblaaskorrels met uitstekende thermische en akoestische isolerende kwaliteiten. Bovendien is deze witte inblaaswol ook waterafstotend en onbrandbaar.

Lambda-waarde: 0,031 – 0,044 W/mK
Dikte spouwmuur: minimaal 5 cm
Prijs: € 15 à 20 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

 

spouwmuurisolatie rc waarde 2. EPS-korrels

EPS-parels zijn lichte bolletjes in piepschuim die een vakman met een zachte lijm in de spouw spuit. Je hebt zwarte en witte EPS-korrels. De zwarte parels isoleren het beste dankzij de bewerking met grafiet. EPS is het meest vochtbestendige materiaal van alle types spouwmuurisolatie. Tegelijkertijd is het een dampopen materiaal, waardoor binnendringend vocht vlot kan verdampen. Zo vermijd je vochtproblemen.

Lambda-waarde: 0,033 – 0,042 W/mK
Dikte spouwmuur: minimaal 3 cm
Prijs: € 20 à 25 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

 

rd waarde spouwmuur

3. PUR-schuim

Polyurethaan schuim (PUR) is een vaak gekozen isolatieoplossing. Een vakman spuit het als vloeistof in de spouw, waarna het schuim uitzet en uithardt. Zo hecht gespoten PUR zich snel en hardnekkig vast aan de bouwmaterialen en dicht het alle kieren en hoeken van de spouw. PUR-schuim haalt de beste isolatiewaarde, maar het is ook het duurste materiaal voor spouwmuurisolatie.

Lambda-waarde: 0,023 en 0,032 W/mK
Dikte spouwmuur: minimaal 3 cm
Prijs: € 25 à 30 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

Welk isolatiemateriaal kies ik best?

Het meest geschikte isolatiemateriaal voor jouw spouwmuur hangt af van de dikte van je spouw en je voegen, je budget, de gewenste Rc-waarde van je spouwmuur, … Zo is gespoten glaswol de meest budgetvriendelijke oplossing, maar je kan het enkel laten inspuiten in spouwen met een minimale dikte van 5 cm. Met PUR-schuim kan je in zo’n dikkere spouw dan weer een betere isolatiewaarde van je spouwmuur bereiken.

Gratis voorstellen aanvragen? Een isolatie-expert analyseert jouw spouwmuur en kiest samen met jou het meest aangewezen isolatiemateriaal. Je kan gratis offertes aanvragen bij verschillende isolatiespecialisten actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Bepalende factoren isolatiewaarde spouwmuur

Met een optimale Rc-waarde van je spouwmuur vermijd je warmteverlies en hoge energiekosten. Maar hoe behaal je precies die ideale streefwaarde van 1,7 à 2 m2K/W? Door de keuze voor je isolatiemateriaal af te stemmen op bepaalde factoren. We zetten ze kort op een rij:

 

FACTOR 1: dikte van de spouw

De dikte van de spouw bepaalt hoeveel isolatiemateriaal je in de spouw kan blazen en hoe dik de isolatielaag is. Die dikte speelt een belangrijke rol in de Rc-waarde van je spouwmuur. Bovendien bepaalt de dikte van de spouw ook welke isolatiematerialen je kan gebruiken:

 • Glaswol: mogelijk vanaf 5 cm dikte
 • EPS-parels: mogelijk vanaf 3 cm dikte
 • PUR-schuim: mogelijk vanaf 3 cm dikte

 

FACTOR 2: staat van de gevel

Een (sterk) vervuilde of beschadigde gevel is nefast voor de R-waarde van je spouwmuurisolatie. Je isolatie-expert verwijdert daarom eerst vervuiling en herstelt loszittende voegen, barsten en scheuren. Pas daarna kan hij het isolatiemateriaal inspuiten. Doe je dit niet, dan kunnen er spouwmuurisolatie problemen optreden. Zo kan het vocht de spouwmuur binnendringen en daar schade aanrichten.

Herstellingen voorkomen ook dat gespoten PUR of isolatievlokken uit je gebarsten gevelstenen lekken. Je voorkomt bovendien een lagere isolatiewaarde van je spouwmuur en zorgt ervoor dat je meer kan besparen dankzij spouwisolatie. Ontdek aan welke voorwaarden je spouw moet voldoen voor spouwisolatie.

 

FACTOR 3: mate van vervuiling van de spouw

Een vervuilde spouw met cementresten verhindert de verspreiding en hechting van het isolatiemateriaal. Dit resulteert in een ongelijkmatig verdeelde isolatielaag. Zo kunnen koudebruggen ontstaan. Die zijn nefast voor de isolatiewaarde van je spouwmuur en verhogen de kans op vochtproblemen. Een isolatie-expert verwijdert daarom eerst cementresten voor hij het isolatiemateriaal inspuit. Is je spouw nog licht vervuild en smal? Dan is PUR-schuim over het algemeen de beste oplossing.

 

FACTOR 4: dikte van de voegen

Ook de grootte van de voegen bepaalt welk isolatiemateriaal geschikt is. Om de spouw te isoleren boort een vakman namelijk gaten op de kruispunten van die voegen. Hieronder vind je de minimale dikte van de voegen per isolatiemateriaal terug:

 • Glaswol: min. 14 mm
 • EPS-parels: min. 16 mm
 • PUR-schuim: min. 12 mm

TIP: een inspectie van je spouwmuur is essentieel bij de keuze voor het juiste isolatiemateriaal. Wil je een inspectie inplannen? Kom vrijblijvend in contact met experts actief in je buurt via onze offerteservice.

 

FACTOR 5: energie-eisen en premievoorwaarden (BELGIË)

De precieze isolatiewaarde van je spouwmuur hangt ook samen met premievoorwaarden en energie-eisen. We sommen de belangrijkste voor je op:

 

1. Mijn VerbouwPremie (gewone renovatie)

Wil je spouwmuurisolatie plaatsen? Dan kan je de Mijn VerbouwPremie aanvragen (categorie ‘buitenmuur’). Wat zijn de belangrijkste voorwaarden om van deze premie te kunnen genieten?

 • Je woning is minstens 15 jaar oud op datum van aanvraag. Elk gebouw van deze leeftijd komt in aanmerking voor een premie voor spouwmuurisolatie langs de (binnenkant van de) buitengevel en eventueel gelijktijdige asbestverwijdering
 • Voor de na-isolatie van een spouwmuur is de maximale lambawaarde van het gebruikte materiaal 0,065W/m.K.
 • De spouw wordt volledig opgevuld en heeft een minimale breedte van 50 mm.
 • Is je spouwmuur al (gedeeltelijk) opgevuld? Dan komt je spouwmuurisolatie niet meer in aanmerking.
 • Het afwerken van je gevel met gevelbekleding komt enkel in aanmerking voor de premie wanneer je ook isoleert langs de binnen- of buitenkant van de buitenmuur.

Met de VerbouwPremie kan je 35 tot 50% van de totale investering terugkrijgen (max. € 4.200 à 6.000). Lees er meer over in het artikel over premies en subsidies.

TIP: combineer je het plaatsen van spouwmuurisolatie met asbestverwijdering? Dan komt er ongeveer € 8 per m² (excl. btw) bij bovenop je verbouwpremie. Dat is begrensd tot max. 50% van het factuurbedrag van isolatie en asbestverwijdering samen.

 

2. BEN-normen & EPB-eisen (nieuwbouw & ingrijpende energetische renovatie)

In Vlaanderen wordt enkel nog gebouwd volgens de BEN-normen (Bijna-EnergieNeutraal). De BEN-norm rond dak-, muur- en vloerisolatie luidt dat de maximale U-waarde (= de dikte en lambda-waarde van de isolatiematerialen) 0,24 W/m²K is. In nieuwbouwwoningen wordt standaard altijd spouwmuurisolatie voorzien die aan deze regel voldoet. 

Wil je bij een ingrijpende energetische renovatie (IER) je spouwmuur isoleren? Dan moet je rekening houden met de EPB-eisen voor spouwmuurisolatie. Bij een spouw smaller dan 5 cm zal je moeilijk kunnen beantwoorden aan deze strenge norm. Daarom moet je bijkomend de binnen– of buitenmuur isoleren.

LET OP: op gemeentelijk niveau kunnen er ook subsidies en premies beschikbaar zijn die elk hun eigen premievereisten stellen. Ga langs bij je gemeente om hierover meer informatie te ontvangen of vraag meer verduidelijking bij een isolatie-specialist actief in je buurt.

 

Verbeter je EPC-score met spouwmuurisolatie

Doorgaans zijn de buitenmuren van je woning – op het dak na – de grootste bron van warmteverlies. Door te investeren in kwalitatieve spouwmuurisolatie kan je de EPC-score van je woning met maar liefst 10% verbeteren. Bij open bebouwingen gaat het om een verbetering van maar liefst 30%.

TIP: wil je graag alle factoren en vereisten op een rijtje zetten? Dan kan je altijd vertrouwen op de expertise van een isolatiespecialist. Kom in contact met verschillende professionals via het offerteformulier.

 

isolatiewaarde spouwmuur

 

Waarom vertrouwen op een isolatie-expert?

Zelf je spouwmuurisolatie plaatsen raden we ten zeerste af. Wil je zeker zijn van een optimale isolatiewaarde van je spouwmuur met het meest aangewezen isolatiemateriaal? Dan vertrouw je op de expertise en ervaring van een spouwmuurisolatie specialist. Zo ben je zeker van…

 • Inspectie spouwmuur: een expert komt eerst langs om de staat van de spouw(muur) te inspecteren. Dat doet hij met professionele technieken als een endoscopisch of thermisch onderzoek.
 • Deskundige voorbehandeling: ontdekt de vakman op basis van deze inspectie cementresten in de spouw of verpulverde isolatiematerialen? Dan staat hij in voor een professionele verwijdering.
 • Advies op maat: op basis van de inspectie van zowel je spouw als gevel stelt de isolatiespecialist de meest geschikte oplossing voor.
 • Kwalitatieve materialen: isoleren doet een vakman enkel met materialen van de meest hoogwaardige kwaliteit. Zo gebruikt hij enkel gecertificeerde isolatiematerialen die het HR++ label dragen.
 • Snelle & efficiënte plaatsing: je expert boort op strategische plaatsen gaten in je buitenmuren waarlangs hij de isolatie kan inblazen. Dat gaat over het algemeen vrij snel, reken gemiddeld op 1 werkdag. Zijn de isolatiewerken succesvol beëindigd? Dan staat hij in voor de nette afwerking van je gevel.
 • Premies & subsidies: samenwerken met een professional is de enige manier om aanspraak te maken op bepaalde isolatiepremies. In de meeste gevallen moet je na de werken een dossier samenstellen waarin je een kopie van alle facturen van de aannemer opneemt.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning minstens 10 jaar oud? Dan kan je genieten van het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21% op zowel de arbeids- als de materiaalkosten.

 

Offertes vergelijken = besparen!

Spouwmuurisolatie plaatsen is 1 van de goedkoopste manieren om je energiefactuur te verlagen. Wil je zo voordelig mogelijk je spouwmuur isoleren? Vergelijk dan meerdere offertes. Zo krijg je een gedetailleerd zicht op de prijsopbouw van de klus. Op deze manier maak je de beste keuze voor jouw situatie.

Vrijblijvend offertes vergelijken? Maak gebruik van onze offertedienst en ontvang binnen enkele werkdagen 2 à 3 prijsvoorstellen op maat. Start hier je aanvraag.

 

CONCLUSIE: isolatiewaarde van spouwmuur van groot belang

Waarom is het investeren in een goede isolatiewaarde van je spouwmuur nu zo belangrijk? We vatten de kern van dit artikel voor je samen:

 • Lagere energiefactuur: een optimale Rc-waarde van je spouwmuur betekent minder warmteverlies. Daardoor moet je veel minder stoken en dalen je energiekosten.
 • Verhoogd wooncomfort: spouwmuurisolatie met een goede isolatiewaarde vertraagt de geleiding van warmte en koude, waardoor de binnentemperatuur constanter blijft. Zo geniet je van een aangenaam woon- en warmtecomfort.
 • Betere EPC-waarde: minder warmteverlies heeft een positief effect op de EPC-waarde van je woning. Hoe beter je isolatieniveau, hoe beter de EPC-waarde op je EPC-attest. Dat is belangrijk bij een eventuele verkoop of verhuur van je woning.
 • Premies & subsidies: enkel als je een bepaalde isolatiewaarde van je spouwmuur haalt kom je in aanmerking voor premies en subsidies.

De isolatiewaarde van je spouwmuur berekenen? Doe dan een beroep op een isolatie-expert. Hij beschikt over alle tools om na te gaan waar hij de isolatiewaarde van je spouwmuur nog kan verbeteren. Je kan gratis verschillende vakmannen contacteren via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor spouwmuurisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten