Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Akoestische isolatie

Een aangename akoestiek is belangrijk voor het comfort in een woning, kantoor of ander gebouw. Akoestische isolatie kan dan ook een hulpmiddel zijn om de geluidswaarneming in een ruimte te verbeteren. In dit artikel lees je alles over de toepassingen van akoestisch isoleren, welke akoestische isolatiematerialen er bestaan en tips om de akoestiek in een ruimte te verbeteren.

Ga snel naar:
Toepassingen akoestische isolatie
Akoestische isolatiematerialen
Stappenplan akoestisch isoleren
Tips akoestiek verbeteren
Ontvang vrijblijvend offertes

 

Wat is akoestiek?

Onder akoestiek verstaan we hoe geluid in een kamer klinkt. Denk bijvoorbeeld aan de galm in een lege kamer. Vooral in grote ruimtes zoals leszalen en kantoren is de akoestiek een groot aandachtspunt. Het doel is natuurlijk om een goede akoestiek te bekomen zodat de personen in de ruimte zo weinig mogelijk last ondervinden van weergalmend geluid. Hiervoor bestaan er verschillende vormen van akoestische isolatie.

 

Akoestische isolatie of geluidsisolatie?

Akoestische isolatie en geluidsisolatie zijn niet hetzelfde. Bij akoestische isolatie gaat het om maatregelen die de klankwaarneming in een ruimte verbeteren. Geluidsisolatie is er echter op gericht omgevingsgeluiden te weren of het geluid net zo goed mogelijk binnen te houden.

Akoestische isolatie plaatsen? Laat je adviseren door een isolatiespecialist in jouw buurt.

studio akoestische isolalatie

 

Toepassingen akoestische isolatie

Om een goede akoestiek in een ruimte te bereiken, bestaan er verschillende oplossingen. Hieronder vind je alvast enkele manieren waarmee je weergalmend geluid in een ruimte kan tegengaan.

 

1. Akoestische isolatie plafond

Om een plafond akoestisch te isoleren, wordt er meestal gekozen voor een spanplafond. Een akoestisch spanplafond bevat microperforaties die de geluidstrillingen absorberen. Bovenop het doek van een spanplafond komt een laag isolatiemateriaal. Deze laag zorgt niet alleen voor thermische isolatie, maar vangt ook de geluidstrillingen op. Hierdoor heb je minder last van weergalmende geluiden.
Lees meer over akoestische spanplafonds.

Prijs akoestische plafondisolatie: € 100 à 150 per m² (excl. btw)

 

2. Akoestische isolatie wand

Waar een spanplafond een goede oplossing is als akoestische isolatie voor het plafond, is een spanwand geschikt voor het akoestisch isoleren van muren. Dit vormt een egale afwerking die het geluid in een ruimte absorbeert en op die manier de akoestiek aanzienlijk verbetert.

Een spanwand is soepel en makkelijk te onderhouden. Er zijn heel wat kleuren mogelijk voor de afwerking van een spanwand. Je kan ook kiezen voor een patroon of een leuke foto als afwerking van de wand.

Prijs akoestische wandisolatie: € 55 à 110 per m² (excl. btw)

 

3. Akoestische isolatie vloer

Naast muren en het plafond, kan je ook je verdiepingsvloer akoestisch isoleren. Een geïsoleerde verdiepingsvloer wordt ook wel een zwevende vloer genoemd omdat de betonlaag en de chape niet meer met elkaar in contact komen. Tussen de betonlaag en de chape wordt namelijk een akoestische isolatielaag aangebracht die geluidstrillingen absorbeert. Aangezien de vloer akoestisch isoleren ingrijpende werken vereist, wordt akoestische vloerisolatie meestal toegepast bij nieuwbouwwoningen en renovaties.

Prijs akoestische vloerisolatie: € 30 à 45 per m² (excl. btw)

Wil je jouw woning of kantoor akoestisch isoleren? Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat via onze gratis offerteservice.

 

akoestisch wandpaneel

 

Akoestische isolatiematerialen

Akoestische isolatiematerialen vangen geluid op zodat het niet weerkaatst wordt. Het materiaal absorbeert de trillingen en dempt zo het geluid. Welke isolatiematerialen kan je gebruiken om een ruimte akoestisch te isoleren? Een overzicht van de meest gebruikte materialen:

 

Minerale wol

Minerale wol zoals glaswol of steenwol (ook wel rotswol genoemd) is het meest effectieve materiaal om akoestisch te isoleren. Het materiaal heeft een open vezelstructuur en absorbeert trillingen, waardoor geluidsoverdracht en nagalmen verminderen. Minerale wol wordt vaak gebruikt voor het isoleren van plafonds, tussenvloeren en binnenmuren.

 

Polyesterwol

Ook polyesterwol heeft een uitstekende akoestische isolatiewaarde en wordt dus vaak toegepast om de akoestiek in een ruimte te verbeteren. Dit isolatiemateriaal wordt voornamelijk gebruikt voor akoestische wandpanelen en bij akoestische spanplafonds. Naast de akoestische eigenschappen is polyesterwol ook milieuvriendelijk, duurzaam, hypoallergeen en brandwerend.

 

Schuimisolatie

Met akoestisch schuim verbeter je de akoestiek in de ruimte waar het schuim wordt aangebracht. Vaak wordt er gekozen voor PU-schuim, vlokkenschuim, … omwille van hun hoge absorptiewaarde. Akoestische schuimpanelen worden meestal aangebracht op het plafond of de wanden.

 

Houtvezel

Houtvezelisolatie heeft een hoog gewicht en een poreuze structuur, waardoor je het uitstekend kan toepassen als akoestische isolatie. Je kan dit isolatiemateriaal gebruiken om je plafond, vloeren of wanden te isoleren. Houtvezel is bovendien een duurzaam en milieuvriendelijk isolatiemateriaal. Aangezien het wordt gemaakt van houtschilfers en dus afvalresten van zagerijen, is er geen directe houtkap nodig om het te produceren.

 

Wat is de beste akoestische isolatie?

De populairste akoestische isolatiematerialen zijn minerale wol en polyesterwol, maar ook de andere isolatiematerialen die we hierboven vernoemen, zijn uitermate geschikt als akoestische geluidsisolatie. Welk materiaal je best kiest, hangt voornamelijk af van de toepassing waarvoor je het wilt gebruiken.

Hoe ben ik zeker van de juiste keuze? Door je te laten adviseren door een ervaren isolatiespecialist. Kom gratis en vrijblijvend in contact met vakmensen actief in je buurt via de offerteservice.

 

Akoestisch isoleren: stappenplan

Hoe ga je best te werk wanneer je een ruimte akoestisch wil isoleren? Een isolatiespecialist volgt doorgaans volgend stappenplan:

 1. Akoestisch onderzoek

  Om een zicht te krijgen op de geluidsprestaties van een gebouw kan je een akoestisch onderzoek laten uitvoeren. Er gelden namelijk bepaalde normen op het vlak van geluid waaraan gebouwen moeten voldoen.

  Bij zo’n akoestisch onderzoek worden de nodige metingen gedaan. De akoestische situatie van het gebouw wordt besproken in het akoestisch rapport. Meestal maakt een akoestisch onderzoek deel uit van het verlenen van een vergunning (bv. bij horecazaken), maar ook in je woning of kantoor kan je een akoestisch onderzoek laten uitvoeren.

 2. Geluidslekken dichten

  Komen er tijdens het onderzoek geluidslekken aan het licht (denk bv. aan kieren bij ramen of deuren, ventilatieopeningen, …)? Dan laat je deze lekken best eerst dichten. Dat kan met o.a. tochtstrips of PUR-schuim.

 3. Isolatiemethode kiezen

  Vervolgens kies je waar je de isolatie gaat plaatsen. Wil je graag een akoestisch spanplafond? Geniet vloerisolatie je voorkeur? Of heb je liever akoestische wandpanelen? Om zeker te zijn van de juiste keuze, laat je je best adviseren door een isolatiespecialist.

 4. Akoestische isolatie plaatsen

  Tot slot plaats je de isolatie in de gewenste ruimte op de gewenste plaats. Hierna kan je genieten van een optimaal akoestisch comfort.

Hoe ben ik zeker van een goede uitvoering? Laat de akoestische isolatie van je woning dan over aan een specialist. Hij adviseert je niet alleen het geschikte materiaal en de ideale isolatiemethode, maar voert de klus ook snel en vakkundig uit. Kom in contact met experts in je buurt.

 

Akoestiek verbeteren: enkele tips

Harde afwerkingen (vloeren, muren, ramen…) weerkaatsen het geluid en zorgen voor een minder aangename akoestiek. Om de akoestiek in een ruimte te verbeteren, kan je niet alleen akoestische geluidsisolatie plaatsen, maar ook de ruimte slim inrichten met de juiste items:

 • Tapijten op de vloer: zachte materialen absorberen het geluid. Hoe meer stoffen in de ruimte, hoe beter de akoestiek. Tapijten zijn daarom een slimme toevoeging aan je interieur voor een betere akoestiek.
 • Gordijnen: net als tapijten helpen ook gordijnen om de akoestiek in de ruimte te verbeteren. Je kiest dan ook best voor stoffen gordijnen als raamdecoratie in plaats van jaloezieën.
 • Akoestische panelen: vooral in grote ruimtes en kantoren bewijzen akoestische panelen (= akoestische platen) hun nut. Ze kunnen aan het plafond of aan de muren geplaatst worden, maar kunnen bv. ook dienst doen als akoestisch scherm tussen twee bureaus. Deze geluidsabsorberende panelen zijn makkelijk aan te brengen en zorgen voor een snelle verbetering van de akoestiek.
 • Stoffen meubels: harde materialen zoals leer weerkaatsen het geluid, terwijl stof geluiden absorbeert. Wil je de akoestiek in je woonkamer verbeteren, dan kies je dus beter voor een stoffen zitbank in plaats van een lederen exemplaar.
 • Accessoires: slim geplaatste accessoires en planten kunnen bijdragen aan een betere akoestiek. Heb je bv. een lederen zitbank, dan kan je die decoreren met enkele stoffen kussens. Ook grote planten, een goed gevulde boekenkast of vilten opbergmanden verhinderen dat het geluid weerkaatst.

Wil je de akoestiek in jouw woning of kantoor verbeteren? Ga dan niet zomaar zelf lukraak aan de slag, maar laat je adviseren door een ervaren specialist om tot een permanente oplossing te komen. Via het offerteformulier hieronder kom je vrijblijvend in contact met professionals in jouw buurt:

 

Offertes voor akoestische isolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten