Binnenmuur isoleren: werkwijze en prijs

Voor het isoleren van een gevel zijn er verschillende opties. Spouwmuurisolatie en gevelisolatie aan de buitenzijde zijn daarbij de meest aangewezen methoden, maar als deze opties niet haalbaar zijn, dan kan je ook je binnenmuur isoleren. Hier vind je de werkwijze, aandachtspunten en prijzen voor binnenmuurisolatie.

Je binnenmuur laten isoleren door een vakman? Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan.

 

 

Wanneer kiezen voor isolatie langs de binnenzijde?

Het isoleren van de binnenmuur wordt meestal pas gedaan wanneer andere opties, zoals spouwmuurisolatie of gevelisolatie, technisch niet haalbaar zijn. Dit kan te wijten zijn aan de hoge kostprijs, een beschermde gevel of beperkingen door aanpalende gebouwen.

Een binnenmuur isoleren maakt vaak onderdeel uit van een renovatie waarbij het herinrichten of renoveren van de woning op het programma staat. De kamer moet immers leeg zijn wil men ruimte hebben om fatsoenlijk te kunnen werken. Voor buitengevels die onaangetast moeten blijven in verband met de historische waarde of om andere redenen, is binnenmuurisolatie een goed alternatief, op voorwaarde dat er met een aantal aandachtspunten rekening wordt gehouden.

 

 

Aandachtspunten bij isolatie binnenmuur

– De buitenmuur moet zo damp-open mogelijk zijn.

– De woning moet beschikken over een een goed functionerende ventilatie en klimaatregeling.

– Er moet aandacht besteed worden aan koudebruggen tussen de verdiepen.

– De isolatie moet goed aansluiten op de bestaande gevel.

– De regenbelasting van de gevel moet zeer beperkt zijn.

– Vochtproblemen en scheuren in de gevel moeten eerst aangepakt worden.

 

isoleren langs binnen

 

Binnenmuur isoleren: werkwijzen

Isoleren met voorzetwanden
Binnenmuurisolatie wordt meestal toegepast door gebruik te maken van een voorzetwand. Deze wordt op een houten of metalen rooster aangebracht dat verankerd is in de draagmuur. De ruimte tussen het rooster en de muur wordt met een geschikt isolatiemateriaal opgevuld. Een gips- of spaanplaat wordt vervolgens als wandmateriaal aangebracht op het rooster. De wand kan vervolgens naar keuze geschilderd of behangen worden. Er zijn ook gips- of spaanplaten met isolatie verkrijgbaar die rechtstreeks op de muren gelijmd kunnen worden.

OPMERKING: Ga je je binnenmuur isoleren, dan moet er zeker een vochtregulerend dampscherm (folie) aangebracht worden tussen het isolatiemateriaal en de afwerkingslaag. Dit is erg belangrijk om de condensatie van vocht tegen de koude kant van de muur tegen te gaan.

Lees hier meer over de plaatsing en prijzen van voorzetwanden.

 

Isoleren met Multipor-isolatieplaten
Een binnenmuur isoleren kan ook met Multipor-isolatieplaten van de fabrikant Xella, beter bekend van de Ytong cellenbeton blokken. Deze isolatieplaten hebben een warmtegeleidingscoëfficiënt van 0,045 W/mK. Dat is vergelijkbaar met de meeste isolatiematerialen. Door de poreuze structuur is het product damp-open, waardoor je een natuurlijke vochtregulatie krijgt. Het materiaal kan bijna op elke ondergrond verlijmd worden. Beschadigde muren moeten eerst uitgevlakt worden met een kalkcementmortel.

 

isoleren langs de binnenzijde met Multipor Foto van Xella

 

Voordelen van binnenmuurisolatie

Het isoleren van een gevel langs de binnenzijde heeft verschillende voordelen. Zo zal er geen warmte verloren gaan in de gevel en zal de warmte beter bewaard blijven tijdens de koude wintermaanden. Verder kan buitengevelisolatie ook niet geplaatst worden wanneer het vriest of regent. Binnen is dit geen enkel probleem. Ten slotte blijft de gevel ook zijn oorspronkelijk karakter behouden en kan er in fases gewerkt worden en dit kamer per kamer.

Ben je op zoek naar een professional voor het isoleren van binnenmuren? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij isolatiespecialisten. Klik hier voor meer info.

 

 

Nadelen

De gevel langs binnen isoleren brengt ook enkele minder positieve eigenschappen met zich mee. Zo moet de plaatsing gebeuren met de nodige vakkennis om vochtproblemen en koudebruggen te vermijden. Er zal ongemak zijn tijdens de werken, de muren moeten opnieuw afgewerkt worden en de ruimte zal ook kleiner worden door het aanbrengen van de isolatielaag.

Ook met de technische voorzieningen moet men rekening houden. Radiatoren zullen verplaatst moeten worden, venstertabletten moeten verlengd worden en ook het schakelmateriaal zal opnieuw aangesloten worden. ’s Zomers warmt het binnen ook sneller op en koelt het langzamer af. Het voordeel dat je in de winter hebt, wordt dus een nadeel in de zomer. Voordat binnenmuur isolatie toegepast kan worden moet ook nagegaan worden of de gevel vorstgevoelig is.

 

 

Prijs binnenmuur isoleren

Het isoleren langs de binnenzijde is een klus die je best laat uitvoeren door een vakman met ervaring. De prijs om deze werken uit te laten voeren hangt sterk af van de gewenste isolatiewaarde en afwerking. Voor een volledig afgewerkte wand mag men al snel rekenen op een prijs vanaf 40 euro per vierkante meter.

Deze hoge investering wordt gelukkig al snel terugverdiend door het lagere verbruik. Ook het verlaagde BTW-tarief (6%) voor privéwoningen ouder dan 10 jaar maakt deze investering interessant.

Daarnaast is er voor het isoleren van binnenmuren ook een isolatiepremie van 15 euro/m² indien de Rd-waarde van het nieuwe isolatiemateriaal minimaal 2 m²K/W bedraagt. De factuur mag niet ouder dan 1 jaar zijn. Bovendien moeten de werken uitgevoerd worden door een aannemer met een certificaat van bekwaamheid of moeten ze door een architect begeleid en gecontroleerd worden.

Voor uitgebreide info en voorwaarden voor isolatiepremies kan je terecht in dit artikel.

Wil je je muren laten isoleren? Via de offertepagina kan je prijzen op maat van jouw project aanvragen. Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan bij isolatiespecialisten.

 

 

binnenmuur isoleren Shutterstock

 

Opgelet met vochtproblemen!

Wanneer er vochtplekken aanwezig zijn op de binnenmuren, moet de oorzaak eerst aangepakt worden alvorens isolatie aan te brengen. Dat kan bijvoorbeeld door het aanbrengen van een waterkerende laag. Opstijgend vocht is te herkennen aan het loskomen van het pleisterwerk, salpetervorming of natte plekken op het behang. Ook scheuren in de buitengevel kunnen voor vochtproblemen zorgen.

 

 

Offertes voor muurisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten