Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Binnenmuur isoleren

De isolatie van binnenmuren kan op 2 manieren. Enerzijds kan je de binnenmuren isoleren die grenzen aan de buitenomgeving (bv. voor- of achtergevel). Anderzijds kan je de binnenmuren isoleren die grenzen aan de binnenomgeving (bv. muren tussen 2 ruimtes, grenzend aan de buren…). Een combinatie van beide methodes is ook mogelijk. Lees alles over de werkwijze, aandachtspunten, prijzen, geschikte materialen…

Ga snel naar:
OPTIE 1: binnenmuur isoleren (buitenomgeving)
OPTIE 2: binnenmuren isoleren (binnenomgeving)
Welke isolatiemateriaal kiezen?
Prijs binnenmuur isoleren
Alternatieven binnenmuur isoleren
Ontvang offertes van isolatiespecialisten

 

Werkwijze binnenmuur isoleren

Of het nu gaat om binnenmuren die grenzen aan de buiten- of binnenomgeving, een muur isoleren langs de binnenkant kan op 2 manieren:

 • Isoleren met voorzetwanden: binnenmuurisolatie gebeurt meestal met een voorzetwand. Deze wordt op een houten of metalen rooster aangebracht dat verankerd is in de draagmuur. In de ruimte tussen het rooster en de muur komt dan het isolatiemateriaal. Een gips- of spaanplaat wordt vervolgens als wandmateriaal aangebracht op het rooster. Het voordeel van deze werkwijze is dat je zelf het isolatiemateriaal kan kiezen.
 • Isoleren met Multipor-isolatieplaten: wil je je binnenmuur isoleren zonder voorzetwand, dan zijn ook er gips- of spaanplaten met isolatie die meteen op de muren gelijmd worden. Deze Multipor-isolatieplaten hebben een warmtegeleidingscoëfficiënt van 0,045 W/mK, wat vergelijkbaar is met de meeste isolatiematerialen. Ze zijn gemakkelijk te plaatsen en damp-open, waardoor je een natuurlijke vochtregulatie krijgt. Ze kunnen ook bijna op elke ondergrond verlijmd worden.

Welke werkwijze kiezen? Hoe je best muurisolatie langs de binnenkant aanbrengt, hangt af van je eigen situatie en wensen. Een isolatiespecialist kan je verder adviseren over de beste isolatie-oplossing voor jouw situatie. Vergelijk advies & prijsvoorstellen voor muurisolatie langs binnen.

 

OPTIE 1: binnenmuren isoleren grenzend aan buitenomgeving

binnenmuur isoleren met voorzetwand

Wanneer je ervoor kiest om de buitenmuur te isoleren langs binnen, dan isoleer je de binnenmuren die grenzen aan de buitenomgeving. Bij een rijwoning zijn dat bijvoorbeeld de voor- en achtergevel. Het isoleren van de binnenmuur kan met voorzetwanden of isolatieplaten.

 

Aandachtspunten isolatie binnenmuur

Je moet met enkele belangrijke zaken rekening houden als je de buitenmuur langs binnen isoleert.

 • Los bestaande vochtproblemen eerst op: vochtplekken, vorstschade, opstijgend vocht… op de binnenmuren moeten eerst aangepakt worden alvorens binnenmuur isolatie aan te brengen. Anders zal de isolatie het vochtprobleem alleen maar groter maken. Let op, ook scheuren in de buitengevel kunnen voor vochtproblemen zorgen.
 • Vermijd nieuwe vochtproblemen: bij voorzetwanden is een vochtregulerend dampscherm tussen het isolatiemateriaal en de afwerkingslaag essentieel om de condensatie van vocht tegen de koude kant van de muur tegen te gaan. Je kan ook kiezen voor een isolatiemateriaal dat reeds voorzien is van een dampremmende laag of Multipor-isolatieplaten die van zichzelf al vochtregulerend zijn.
 • Vermijd koudebruggen en luchtlekken: als je een muur langs binnen isoleert, is er een vergroot risico op koudebruggen (tussen muur en kozijn, muur en muur…) waarlangs warmte verloren gaat. Er is daardoor ook meer risico op vochtproblemen. Voor een optimaal rendement moeten koudebruggen zoveel mogelijk vermeden worden en moet het langs binnen isoleren luchtdicht gebeuren.
 • Zorg voor voldoende ventilatie: door luchtdicht te isoleren beperk je de luchtcirculatie in huis. ’s Zomers warmt het daardoor binnen sneller op en koelt het langzamer af. Het voordeel dat je in de winter hebt, wordt dus een nadeel in de zomer. Een goede ventilatie is daarom aangeraden.
 • Hou rekening met aanpassingen aan technische voorzieningen en de leefruimte: om een luchtdichte isolatielaag te creëren, moet een vakspecialist bv. radiatoren verplaatsen, venstertabletten verlengen, het schakelmateriaal opnieuw aansluiten… Na muurisolatie langs binnen moet je de muren ook opnieuw afwerken. De ruimte zal ook kleiner worden door het aanbrengen van de isolatielaag.

Zeker zijn van een optimaal resultaat? Schakel dan een ervaren isolatiespecialist in. Zo ben je zeker van een correcte plaatsing zonder vochtproblemen en waarbij rekening gehouden wordt met alle aandachtspunten. Ontvang vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat.

 

Prijs binnenmuur isoleren (grenzend aan buitenomgeving)

De prijs om een binnenmuur die grenst aan de buitenomgeving te laten isoleren, hangt sterk af van de gewenste isolatiewaarde, afwerking en natuurlijk ook de isolatiemethode:

 • Prijs voorzetwand: € 55 à 80 per m² (incl. plaatsing en excl. btw), afhankelijk van het isolatiemateriaal en het materiaal van het frame.
 • Prijs Multipor-isolatieplaten: € 45 à 65 per m² (incl. plaatsing en excl. btw), afhankelijk van de dikte.

LET OP: afwerking (schilderen of behangen) zit hier niet in verwerkt. De prijs ligt bovendien iets hoger dan bij het isoleren van muren die grenzen aan de binnenomgeving. Dat komt omdat de werken complexer zijn en er met meer zaken rekening gehouden moet worden (bv. dampscherm plaatsen, luchtdicht isoleren…). Deze investering kan je gelukkig snel terugverdienen door het lagere verbruik. Benieuwd naar de exacte prijs voor jouw project? Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

OPTIE 2: binnenmuren isoleren grenzend aan binnenomgeving

isolatie binnenmuur isolatieplaten

Je kan ook binnenmuren die grenzen aan de binnenomgeving isoleren. Daarmee bedoelen we tussenmuren, bijvoorbeeld de muur tussen 2 kamers of de muur tussen jouw woning en die van de buren. De isolatie van deze wanden kan om thermische redenen (bv. omdat er bij de buren niet verwarmd wordt) of om geluid tegen te houden. Ook hier kan het isoleren van een binnenmuur met voorzetwanden of isolatieplaten.

 

Aandachtspunten isolatie binnenmuur

Ook wanneer je een muur die grenst aan de binnenomgeving wil isoleren, moet je met enkele belangrijke zaken rekening houden:

 • Los bestaande vochtproblemen eerst op: zie je vochtplekken op de binnenmuren, dan moet de oorzaak eerst aangepakt worden alvorens binnenmuur isolatie aan te brengen. Anders zal de isolatie het vochtprobleem alleen maar groter maken.
 • Vermijd koudebruggen en luchtlekken: dit is vooral een aandachtspunt als je de binnenmuren isoleert om thermische redenen. Een luchtdichte isolatielaag zonder koudebruggen (plaatsen waar de isolatieschil onderbroken is) is essentieel voor een optimaal resultaat.
 • Hou rekening met de vereiste aanpassingen aan de technische voorzieningen en leefruimte: bij de isolatie van een muur aan de binnenkant moet je die muur achteraf ook opnieuw afwerken. De ruimte zal ook kleiner worden door het aanbrengen van de isolatielaag. Hou er verder rekening mee dat radiatoren mogelijks verplaatst moeten worden, venstertabletten verlengd moeten worden…

Zeker zijn van een optimaal resultaat? Schakel dan een ervaren isolatiespecialist in. Zo ben je zeker van een optimale isolatie en een correcte plaatsing, waarbij rekening gehouden wordt met alle aandachtspunten. Ontvang vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat.

 

Prijs binnenmuur isoleren (grenzend aan binnenomgeving)

De prijs om wanden te isoleren hangt sterk af van de gewenste isolatiewaarde, afwerking en natuurlijk ook de isolatiemethode:

 • Prijs voorzetwand: € 50 à 70 per m² (incl. plaatsing en excl. btw), afhankelijk van het isolatiemateriaal en het materiaal van het frame.
 • Prijs cellenbeton blokken: € 40 à 55 per m² (incl. plaatsing en excl. btw), afhankelijk van de dikte.

LET OP: hou rekening met extra kosten voor de afwerking van je muren (schilderen of behangen). Deze investering kan je gelukkig snel terugverdienen door het lagere energieverbruik. Benieuwd naar de exacte prijs voor jouw project? Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

Welk isolatiemateriaal kiezen?

Welk isolatiemateriaal je best gebruikt om een muur te isoleren langs de binnenkant is vooral afhankelijk van het doel van de isolatiewerken:

 • Thermische isolatie: thermische isolatie zorgt ervoor dat warmte niet zomaar uit je woning kan ontsnappen. Thermisch isoleren doe je het best met harde isolatiematerialen, bijvoorbeeld kunststof isolatieplaten uit PUR, XPS, EPS
 • Geluidsisolatie: geluidsisolatie weert buitengeluiden en vermindert binnen de geluidsoverdracht tussen ruimtes. Isoleren tegen geluid doe je het best met zachte isolatiematerialen, bijvoorbeeld minerale wol zoals glaswol, rotswol

 

Ontdek onder de foto alle prijzen voor binnenmuurisolatie en mogelijke alternatieven.

muur isoleren binnenkant

Prijs binnenmuur isoleren

De prijs om binnenmuren te isoleren, varieert tussen de 40 en 80 euro per m² (incl. plaatsing, excl. btw). De exacte kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren zoals de gewenste isolatiewaarde, afwerking, isolatiemethode en de locatie van de muren die je wil isoleren. Het isoleren van binnenmuren grenzend aan de buitenomgeving is namelijk complexer en er komen meer zaken bij kijken (bv. dampscherm plaatsen, luchtdicht isoleren…). De prijs ligt daardoor iets hoger. Reken gemiddeld € 5 à 10 per m² (excl. btw) extra.

Spouwmuurisolatie materiaalMilieuvriendelijkheid
Glaswolrecycleerbaar
EPS-parelsrecycleerbaar
PUR-schuimniet recycleerbaar

Druk de prijs met financiële voordelen! Laat je de isolatiewerken uitvoeren in een woning ouder dan 10 jaar? Dan geniet je van een verlaagd btw-tarief van 6%. Daarnaast is er voor het isoleren van binnenmuren ook een isolatiepremie. Let op, om aanspraak te kunnen maken op deze financiële voordelen moet je de werken wel laten uitvoeren door een vakspecialist. Vergelijk offertes van vakspecialisten in jouw buurt.

 

Alternatieven binnenmuur isoleren

Voor het isoleren van een gevel (muur die grenst aan de buitenomgeving) zijn er verschillende opties. Spouwmuurisolatie en gevelisolatie aan de buitenzijde zijn daarbij de meest aangewezen methoden:

 

ALTERNATIEF 1: spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is de meest efficiënte en budgetvriendelijke vorm van muurisolatie. Het grote voordeel is dat er geen grote breekwerken of aanpassingen aan je binnenmuren of buitengevel nodig zijn. Je moet natuurlijk wel over een spouwmuur beschikken. De spouw moet ook breed genoeg (> 3 cm) en nog in goede staat (niet vervuild) zijn.

 

ALTERNATIEF 2: buitenmuurisolatie aan de buitenzijde

Buitenmuurisolatie aan de buitenzijde is duurder en arbeidsintensiever dan spouwmuurisolatie. Het is wel een interessante keuze als de spouwmuur isoleren niet mogelijk is of als je jouw buitengevel een nieuwe look wil geven. Het voordeel is dat je een dikke isolatielaag kan aanbrengen zonder ruimteverlies in huis.

 

Wanneer kiezen voor buitenmuurisolatie aan de binnenkant?

Muren isoleren langs de binnenkant wordt meestal pas gedaan wanneer de andere opties (spouwmuurisolatie of buitengevelisolatie) technisch niet haalbaar zijn. Bijvoorbeeld door de kostprijs, een beschermde gevel waaraan je niets mag veranderen… Door de vele aandachtspunten en impact van de werken is binnenmuurisolatie verder ook vooral interessant wanneer het herinrichten of renoveren van de woning al gepland staat. Bij deze methode blijft de gevel ook zijn oorspronkelijk karakter behouden.

TIP: twijfel je over de beste isolatiemethode voor jouw situatie? Een isolatiespecialist geeft je graag meer info en adviseert je bij het maken van de beste keuze. Kom in contact met experts in jouw buurt via het onderstaande formulier:

 

 

Offertes voor muurisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten