Isolatie-info.be Hét grootste vergelijk- en adviesplatform
woning isoleren

S-peil: info, tips en impact op je budget

Het S-peil of Schilpeil is sinds 1 januari 2018 de nieuwe norm voor nieuwbouwwoningen die de energieprestatie ervan uitdrukt. Het S-peil vervangt zowel het vorige K-peil als de netto-energiebehoefte en dwingt ons nog energie-efficiënter te bouwen. Wat verandert er nu exact met het S-peil? Hoe kan je de nieuwe norm halen? En welke impact heeft dit op je budget? Ontdek het hier.

Ga snel naar: Waarom het S-peil?Wat verandert er?Hoe S-peil behalen?Impact op je budget

 

 

Waarom is er nood aan het S-peil?

Voor 2018 werd de energieprestatie van een woning uitgedrukt via het K-peil en de netto-energiebehoefte. Deze normen waren echter nooit streng genoeg om de doelstellingen van de Vlaamse Overheid te bereiken: bijna-energieneutraal bouwen. Bovendien brachten het K-peil en de netto-energiebehoefte een aantal problemen met zich mee:

 • Kleine woningen werden benadeeld omdat er te veel rekening gehouden werd met de compactheid van een gebouw. Een woning met een groot volume is immers compacter dan een kleiner huis met exact dezelfde vorm. Een kleine woning moest dus heel wat meer (financiële) inspanningen doen om om even energiezuinig te zijn als zijn grotere broer.
 • Gebouwen met meerdere wooneenheden waren moeilijk individueel te evalueren.
 • De nadruk lag te weinig op het beperken van de energiebehoefte.

 

Om deze tegenstrijdigheden en problemen weg te werken heeft de Vlaamse Overheid dus het S-peil geïntroduceerd. Het S-peil kijkt naar de schil van een gebouw: buitenmuren, ramen, vloeren, dak,… Hoe lager het S-peil, hoe energiezuiniger je woning. Voor nieuwbouwwoningen vanaf 1 januari 2018 ligt de norm op een Schilpeil van 31. Tegen 2020 is dat 28. Voor renovaties gelden er geen eisen.

 

 

Wat verandert er door het S-peil?

Het S-peil is dus de nieuwe factor die de energieprestatie van je woning uitdrukt in een score. Die score zegt niet alleen iets over de isolatie van je woning, maar houdt ook rekening met onderstaande factoren:

 • Vormefficiëntie
 • Oriëntatie van de woning
 • Luchtdichtheid
 • Zonwering

 

Bij het berekenen van het S-peil worden energieverliezen en -winsten met elkaar in rekening gebracht. Zo wordt een buitenmuur van een aanpalende woning als een verlies geïnterpreteerd. Terwijl zuidgerichte ramen dan weer als een winst worden beschouwd. Bovendien wordt het S-peil berekend per wooneenheid, waardoor een onderscheid kan gemaakt worden tussen verschillende appartementen in een gebouw.

 

S-peil: een grote impact op de isolatie van je woning

 

Hoe het S-peil behalen?

Exit het K-peil, enter het S-peil. Hieronder vind je enkele tips om het S-peil van je woning te verbeteren en de vooropgestelde norm te halen:

 • Kies voor een efficiënte bouwvorm: vermijd dakkapellen, te grote ruimtes, overdekt terras en oversteken
 • Oriëntatie en grootte van de ramen: zuidgerichte ramen met zonwering
 • Isolatiesterkte: dikker isoleren is een must
 • Bouwknopen oplossen
 • Luchtdichtheid optimaliseren
 • Schiloppervlakte beperken

 

Beter en dikker isoleren is dus een belangrijke factor om je S-peil zo laag mogelijk te houden. Vraag hier je offerte op maat voor het isoleren van je woning.

 

 

Impact van het S-peil op je budget

Het doel van het S-peil is een correctere berekening van de energieprestatie van een woning. Maar welke impact heeft dat nu op je bouwbudget? Volgens architecten en vakorganisaties kan de meerprijs voor een alleenstaande nieuwbouwwoning oplopen tot 5.000 euro. Voor een halfopen bebouwing bedraagt dit ongeveer 3 à 4.000 euro. Voor rijwoningen en appartementen blijft de impact van het S-peil vrij beperkt. De grootste extra kosten situeren zich voornamelijk op vlak van extra isolatie, andere dakconstructies, driedubbel glas en investeren in een goede zonwering.

Toch kan je die extra kosten in grote mate beperken door middel van een slim en doordacht bouwplan. Vermijd overbodige hoeken die leiden tot complexere bouwvormen. Kies voor een woning met beperkte, maar doordachte glaspartijen. Ga voor zuidgerichte glasoppervlaktes voorzien van zonwering. Doordacht bouwen beperkt de energiefactuur tientallen jaren en dat is een grote winst, zowel voor je portemonnee als de natuur. Deze maatregelen compenseren die extra centimeters isolatie ruimschoots. Vergelijk prijzen via onze offertepagina en beperk zo de impact van de isolatiekosten op je bouwbudget.

 

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten