Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Isolatieplaten: Soorten & Prijs

Isolatiepanelen zijn zonder twijfel één van de meest gekende en gebruikte vormen van isolatie. Door je woning juist te isoleren spaar je niet alleen een pak geld uit op je energiefactuur maar verhoog je ook het wooncomfort aanzienlijk. In dit artikel overlopen we alle soorten isolatieplaten met hun meest gebruikte toepassingen.

Je woning laten isoleren met isolatieplaten? ✓ Vraag hier gratis offertes aan.

 

 

Soorten isolatieplaten

Wanneer je van plan bent te isoleren met platen is het belangrijk de juiste materialen te kiezen. Hieronder vind je een overzicht van de meest gebruikte isolatiepanelen met hun toepassingen en aandachtspunten. Lees zeker ook de uitgebreide informatie om een duidelijk zicht te krijgen op elk materiaal.

 

PIR isolatieplaten overzicht PIR platen

PIR platen zijn zeer breed toepasbaar en zijn ideaal voor het isoleren van een plat dak of een spouwmuur. Door zijn uitstekende thermische eigenschappen isoleert PIR perfect, ook als de plaat maar dun toegepast wordt.

PIR is een harde schuimstofplaat die een zeer hoge brandveiligheidswaarde heeft. De meeste PIR platen zijn voorzien van een dampdichte laag aan beide zijden. PIR isolatieplaten zijn overigens goed geschikt voor de isolatie van daken uit EPDM of PVC.

Lees hier meer over PIR isolatieplaten

 

 

PUR isolatieplaten overzicht PUR isolatieplaten (PUR)

Polyurethaan (pur) is één van de meest efficiënte isolatiematerialen op de markt. Je kunt hiervan gebruik maken in schuimvorm of in de vorm van pur-isolatieplaten. De platen hebben een betere isolatiewaarde dan de variant in schuim.

Bovendien garanderen deze platen op voorhand een bepaalde dikte en hoeft er niets te worden afgeplakt. PUR-platen worden zowel bij vloer-, dak- als spouwmuurisolatie aangeraden.
Lees hier meer over PUR isolatieplaten.

 

 

 

XPS isolatieplaten overzicht XPS platen

XPS isolatie wordt vaak toegepast bij het isoleren van kelders, overzetdaken, sarkingdaken, gevels en spouwmuren. Deze isolatiepanelen zijn drukvast en daarom ook prima geschikt om vloeren mee te isoleren.

Ze hebben een goede isolatiewaarde, zijn makkelijk te verwerken en worden aangeboden met tand-en groef systeem.

Qua prijs is XPS goedkoper dan PIR en PUR maar wel duurder dan EPS.

Lees hier meer over XPS isolatieplaten.

 

 

EPS isolatieplaten overzicht

EPS-platen

Net als XPS platen zijn EPS platen gemaakt uit polystereen (PS). Dit is één van de meest gekende soorten isolatieplaten.

We kennen dit isolatiemateriaal vooral als beschermingsmateriaal bij huishoudtoestellen.

Geëxpandeerd polystyreen (EPS) wordt veelal gebruikt bij isolatiematerialen in piepschuim. EPS platen zijn zeer licht en daarom zeer gemakkelijk te gebruiken.

Lees hier meer over EPS isolatieplaten.

 

 

Rotswol isolatieplaten overzicht Soepele isolatieplaten van glaswol

Soepele isolatieplaten kunnen erg handig zijn bij ongelijkmatige ondergronden zoals een zadeldak. Deze platen worden vaak gemaakt van glaswol of rotswol.

Glaswol bestaat voor 99% uit lucht, maar is wel uiterst geschikt om te isoleren. Het wordt regelmatig toegepast bij dakisolatie.

Rotswol is dan weer milieuvriendelijker en heeft betere akoestische waarden.

Lees hier meer over: Rotswol isolatieGlaswol isolatie

 

 

 

Isolatieplaten prijs

De prijs voor isolatieplaten zal voornamelijk afhangen van welk soort isolatiepaneel je kiest. EPS platen zijn in het algemeen de goedkoopste platen, je betaalt rond de €10/m2 voor een plaat van 10cm.

Voor PIR platen (600mm x 1200mm) betaal je tussen de 7 en 18 euro m2. XPS isolatiepanelen vallen tussen de prijscategorie van 12-16 euro per vierkante meter, afhankelijk van de dikte.

 

Het laten plaatsen van isolatieplaten zal extra kosten met zich meebrengen maar dankzij de vakkennis van gespecialiseerde firma’s ben je zeker van een juiste plaatsing en voorkom je problemen en kosten in de toekomst.

Benieuwd naar een prijs op maat voor het isoleren van jouw woning? Vraag gratis prijzen aan en vergelijk elke soort isolatie. Op deze manier heb je een duidelijk overzicht over de beste optie voor jouw woning.
✓ Klik hier om vrijblijvend offertes aan te vragen

 

 

Isolatieplaten dak

Isolatieplaten worden ook vaak gebruikt voor de isolatie van daken. Bij hellende daken komt de glaswollen variant het meeste voor, terwijl men bij platte daken ook gebruik maakt van polyurethaan of pur-platen. Platen zijn uiterst geschikt voor de isolatie van daken omdat ze op grote oppervlaktes kunnen toegepast worden en drukvast zijn. Zo kan je bij een plat dak meteen op de isolatie roofing branden.

Het gebruik van isolatieplaten is slechts één manier om te isoleren. Omdat deze methode voor heel wat toepassingen geschikt is, komt ze heel vaak voor. Zeer grote en iets kleinere oppervlaktes, of het nu muren, vloeren of daken betreft, kunnen met behulp van isolatieplaten zeer snel worden geïsoleerd. Dit dankzij hun verkrijgbaarheid in verschillende maten en diverse isolatiewaarden.

 

Isolatieplaten plat dak

 

Isolatieplaten voor het isoleren van vloeren

Bij de plaatsing van isolatieplaten op volle grond maakt men vaak gebruik van polyurethaan, polystyreen of minerale wol. Het betreft hier thermische vloerisolatiematerialen die onder de draagvloer worden geplaatst. Deze platen moeten dicht aaneensluiten, dit zal helpen om een lange duurzaamheid te garanderen. Gezien de plaatsing op volle grond, moet worden vermeden dat de platen een broeihaard gaan vormen voor bacteriën, schimmels en ongedierte. De gebruikte materialen moeten daarom ook waterafstotend zijn.

Daarnaast is drukvastheid zeer belangrijk. Op die manier vermijdt men scheurvorming in de betegeling of in de ondervloer. Heel vaak plaatst men de isolatieplaat bovenop de uitvulchape, en dus net onder de uiteindelijke vloerbekleding.

Polystyreen (piepschuim) wordt daarbij veel gebruikt. Omdat de isolatiewaarde van piepschuim niet zo hoog is als bij andere varianten in kunststof, kiest men hier best voor een iets dikkere plaat. Bij vloerverwarming worden de isolatieplaten steeds onder de vloerverwarming en chape geplaatst.

 

 

Spouwmuren isoleren

Isolatieplaten worden ook heel regelmatig gebruikt bij de thermische isolatie van spouwmuren. Grote afmetingen zorgen voor een snelle afwerking van de isolatie. Men maakt hier veel gebruik van stevige glaswolplaten, maar ook thermisch isolatiemateriaal in polyurethaan is geschikt voor de isolatie van spouwen.

 

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten