Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

PUR isolatieplaten

PUR of polyurethaan is een efficiënt isolatiemateriaal dat je zowel in de vorm van platen als in de vorm van PUR-schuim kan verkrijgen. Zowel PUR schuim als PUR platen hebben hun eigen voor- en nadelen. In dit artikel gaan we vooral dieper in op de kenmerken van PUR isolatieplaten. Lees hier meer over de soorten PUR platen, de mogelijke toepassingen, de prijs, de voor- en nadelen en mogelijke alternatieven.

Ga snel naar:
Soorten PUR platen
Toepassingen PUR isolatieplaten
Prijs PUR isolatieplaten
Voor- en nadelen PUR isolatie
Alternatieven voor PUR platen
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

Wat zijn PUR isolatieplaten?

PUR isolatie is een kunststof hardschuim dat bestaat in de vorm van platen of schuim. Je kan PUR platen gebruiken voor de isolatie van je vloer, dak of muur. PUR isolatieplaten hebben een betere isolatiewaarde dan de variant in schuim. Daarnaast verzekeren de platen op voorhand een bepaalde dikte, wat bij PUR-schuim niet het geval is. Verder is ook afplakken en afschuren niet vereist bij het gebruik van isolatieplaten.

PUR isolatieplaten laten plaatsen? Schakel dan een expert in. Deze zorgt voor een correcte plaatsing, waardoor je profiteert van een optimale isolatiewaarde. Vind een specialist in de buurt.

 

Soorten PUR platen

Isolatieplaten worden opgebouwd uit synthetische materialen, ook kunststof genoemd. Vandaag de dag zijn de meeste isolatieplaten uitgerust met een kliksysteem (tand- en groefsysteem). Dankzij dit systeem kun je de platen veel gemakkelijker, en bijgevolg een pak sneller, bevestigen aan het te isoleren onderdeel (spouwmuren, vloeren, daken, …).

PUR platen hebben ook steeds een dampscherm langs één zijde. Deze folie vermijdt dat de PUR plaat vocht absorbeert en houdt zo de isolatiewaarde van de plaat constant.

Tot slot komen PUR isolatieplaten ook in verschillende afmetingen, vormen en diktes voor. Grote platen hebben het voordeel dat ze snel een grote oppervlakte op een muur, dak of vloer kunnen bestrijken. De mogelijke diktes van PUR platen variëren tussen 3 en 18 cm.

 

Welke dikte kies ik best voor mijn PUR isolatieplaten?

De ideale dikte van PUR platen hangt af van de toepassing waarvoor je de platen gebruikt, de beschikbare ruimte, de gewenste isolatiewaarde… Voor de isolatie van je dak heb je in Vlaanderen bijvoorbeeld een minimum R-waarde nodig van 0,75 m² K/W. Daarvoor heb je PUR platen nodig van ongeveer 6 cm dik. Hoe dikker de plaat, hoe beter je woning geïsoleerd is. Zo heb je bij PUR platen van 10 cm al een Rd-waarde van 4,5 m² K/W.

Advies op maat nodig? Een isolatiespecialist adviseert je de meest geschikte dikte voor jouw toepassing, situatie en budget. Ontvang vrijblijvend advies op maat.

 

Toepassingen PUR isolatieplaten

PUR isolatieplaten kennen verschillende toepassingen. We zetten de meest voorkomende op een rij:

 

1. Dak isoleren met PUR platen

Voor de isolatie van daken zijn PUR platen aan te raden bij zowel platte als hellende daken. Bij hellende daken kun je de platen boven de kepers plaatsen. Op die manier moet je de binnenafwerking van het hellend dak niet eerst verwijderen. Als de PUR-platen onder de kepers worden aangebracht, zal een isolatiespecialist deze mechanisch bevestigen door middel van gegalvaniseerde schroeven. Zo kan je de isolatieplaten ook naadloos op elkaar laten aansluiten.

 

2. Vloer isoleren met PUR platen

Je kan je vloer zowel langs onder als langs boven isoleren met PUR platen. Je vloer langs boven isoleren is vaak de handigste en goedkoopste manier. Je kan PUR platen hierbij wel enkel gebruiken als er voldoende opbouwhoogte beschikbaar is. Een voordeel van het gebruik van PUR vloerisolatie is dat de platen na de plaatsing direct beloopbaar zijn. Als je een kruipruimte hebt, kan je je vloer ook langs onder isoleren. De plaatsing van PUR platen op het plafond van je kruipruimte is wel moeilijker omdat je de platen moet verankeren en je ze moeilijker kan hanteren in de ruimte.

 

3. Muur isoleren met PUR platen

Tot slot kan je PUR isolatieplaten ook gebruiken voor de isolatie van muren. Ze worden vaak gebruikt voor buitenmuren of spouwmuren omdat ze goed tegen vocht kunnen. Belangrijk bij de plaatsing is dat de muur waarop de platen komen egaal en in goede staat is. Een voordeel van PUR isolatieplaten voor muurisolatie is dat je de platen makkelijk kan bijsnijden in de juiste afmetingen. Bovendien zijn ze ook vrij gemakkelijk te hanteren en plaatsen.

 

PUR isolatieplaten prijs

De prijs voor PUR isolatieplaten ligt gemiddeld tussen € 20 en 25 per m² (excl. btw en plaatsing). De exacte prijs hangt af van een aantal factoren zoals de gewenste dikte van de platen, de totale te isoleren oppervlakte, de toepassing…

TIP: door meerdere offertes aan te vragen, krijg je een goed beeld van de gangbare prijzen voor PUR isolatieplaten. Bovendien kan je meerdere prijzen gericht vergelijken om zo een doordachte keuze te kunnen maken. Vergelijk vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

Lees onder de foto meer over de voor- en nadelen, de plaatsing van PUR isolatie en de alternatieven.

PUR isolatieplaten

Voor- en nadelen PUR isolatieplaten

Isolatie met PUR platen heeft zowel een aantal voordelen als enkele nadelen. We sommen de belangrijkste hieronder op:

Voordelen PUR isolatieplaten

  • Goede isolatiewaarde: PUR platen zorgen voor een goede thermische en akoestische isolatie. De Lambdawaarde van PUR platen ligt tussen 0,023 en 0,032 W/mK. De Rd-waarde is ongeveer 4,5 bij een dikte van 10 centimeter.
  • Luchtdicht: luchtdichtheid is essentieel voor een goede isolatie. PUR isolatieplaten zijn daarvoor erg handig, omdat je ze namelijk naadloos op elkaar kan laten aansluiten.
  • Gemakkelijk te verwerken: deze harde kunststof platen zijn gemakkelijk te hanteren en snel en eenvoudig te plaatsen. Daardoor blijven de arbeidskosten beperkt.
  • Waterafstotend: PUR isolatieplaten zijn waterafstotend en kunnen daarom perfect gebruikt worden in vochtige ruimtes of op vochtige plekken.
  • Lange levensduur: PUR platen gaan gemiddeld 50 jaar mee. Door te isoleren met PUR platen ben je dus zeker van een lange levensduur van je isolatie.

 

Nadelen PUR isolatieplaten

  • Minder brandveilig: PUR isolatieplaten zijn brandwerend, maar niet volledig brandveilig. Zo kunnen ze bij langdurige blootstelling aan vuur toch branden.
  • Niet milieuvriendelijk: voor de productie van PUR platen is veel energie nodig en worden schaarse grondstoffen gebruikt. Het is dus minder milieuvriendelijk dan verschillende andere soorten isolatiematerialen.

 

 

PUR schuim vs. PUR isolatieplaten plaatsen

Isolatieplaten zijn iets minder flexibel dan de variant in schuim. Meestal worden isolatieplaten daarom gecombineerd met PUR-schuim, waarmee de isolatiespecialist de nog niet geïsoleerde kieren, spleten en voegen dicht.

PUR platen genieten wel de voorkeur boven de gespoten variant wegens hun makkelijke verwijderbaarheid. De isolatiewaarde is constant en er komen ook geen giftige dampen vrij in huis, wat bij PUR schuim wel het geval is. Deze dampen trekken vrij snel weg maar kunnen voor sommigen toch een obstakel vormen. Isoleren met PUR of polyurethaan platen is ook goedkoper ten opzichte van ter plekke gespoten PUR.

Wie aan de slag wil met PUR-isolatie houdt best ook rekening met volgende tips:

  • Regen- en winddicht: de ruimte waarin wordt geïsoleerd (kelder, zolder, …) moet op het moment van plaatsing regen- en winddicht zijn.
  • Stofvrij: de oppervlakte waarop wordt geïsoleerd moet droog, stofvrij en proper zijn.
  • Temperatuur: isoleren met PUR in een ruimte die kouder is dan 5 graden Celsius valt af te raden.

Alternatieven voor PUR isolatieplaten

Ben je nog niet zeker of polyurethaan platen het meest geschikte materiaal zijn voor de isolatie van jouw vloer, dak, muur…? Bekijk dan zeker ook eens de andere soorten harde isolatieplaten:

 

ALTERNATIEF 1: PIR isolatieplaten

PIR isolatieplaten zijn gelijkaardig aan PUR platen: ze zijn doorgaans al voorzien van een dampscherm, zijn vochtbestendig en kunnen gebruikt worden voor de isolatie van vloeren, muren en daken. PIR isolatieplaten hebben wel een betere isolatiewaarde. Bovendien zijn ze ook brandveiliger dan PUR isolatie. Daartegenover staat wel een prijsverschil tussen PIR en PUR isolatie. PIR platen hebben namelijk een iets hogere prijs dan PUR isolatieplaten.

 

ALTERNATIEF 2: XPS isolatieplaten

Ook XPS isolatieplaten zijn gemaakt van kunststof en zijn een vochtwerend en drukvast isolatiemateriaal. De isolatiewaarde van XPS platen is minder goed dan die van PUR platen, maar XPS platen zijn daarentegen wel iets goedkoper. Bovendien zijn XPS platen ook beter bestand tegen vocht dan PUR platen en kan je ze voor tal van toepassingen gebruiken.

 

ALTERNATIEF 3: EPS isolatieplaten

Een ander mogelijk alternatief zijn EPS isolatieplaten. Deze platen staan ook bekend als piepschuim en zijn erg luchtig en licht. Net zoals PUR platen zijn ze ongevoelig voor vocht, makkelijk te verwerken en hanteren, en hebben ze een goede isolatiewaarde. Voor het productieproces van EPS zijn er in tegenstelling tot bij PUR platen weinig grondstoffen nodig, wat het een milieuvriendelijker isolatiemateriaal maakt.

 

Welke harde isolatieplaat kies ik best?

Welke soort isolatieplaat nu het meest geschikt is voor de isolatie van jouw dak, muur of vloer hangt af van je persoonlijke situatie. Een isolatiespecialist kan je hierover verder informeren en advies geven op basis van jouw voorkeuren, wensen en budget. Zo vind je zeker de geschikte isolatiepanelen voor jouw situatie. Vul onderstaand offerteformulier in en vergelijk vrijblijvend offertes van experts in de buurt:

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten