Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Isoleren zonder spouwmuur

Heb je geen spouwmuur (bv. als je woning gebouwd is voor 1920)? Of is die te vervuild, te nauw, … voor na-isolatie? Dan is spouwmuurisolatie geen optie. Gelukkig kan je je woning isoleren zonder spouwmuur. Je hebt dan 2 opties: je buitenmuur of je binnenmuur isoleren. Wat zijn de voor- en nadelen van beide opties? Hoeveel kost het? En vooral, wat is voor jou de beste keuze? Je leest er alles over in dit artikel!

Ga snel naar:
Buitenmuur of binnenmuur isoleren?
OPTIE 1: buitenmuur isoleren
OPTIE 2: binnenmuur isoleren
Mogelijke premies en financiële voordelen

Buitenmuur of binnenmuur isoleren?

Wil je je woning isoleren zonder spouwmuur? Dan kan je kiezen voor muurisolatie langs buiten of langs binnen. Maar wat is voor jou nu de beste keuze? Dat hangt vooral af van je persoonlijke situatie en wensen:

 

OPTIE 1: je buitenmuur isoleren is een goede keuze als je…

  • geen ruimte wil verliezen aan de binnenkant van je woning.
  • binnenruimtes al mooi zijn afgewerkt.
  • zeker wil zijn van een sluitende isolatieschil zonder koude- of warmtebruggen.
  • de uitstraling van je woning wil veranderen met een nieuwe gevelbekleding.
  • voldoende plaats hebt aan de buitenkant van je woning voor muurisolatie en een nieuwe gevelbekleding.

Meer info en prijzen vind je verderop in dit artikel

 

OPTIE 2: je binnenmuur isoleren is een goede keuze als je…

  • woning een beschermd gebouw is in een beschermd landschap of stads- of dorpszicht.
  • onvoldoende plaats hebt aan de buitenkant van je woning voor muurisolatie en een nieuwe gevelbekleding.
  • een grondige renovatie aan de binnenkant van je woning gepland hebt.
  • geen nieuwe gevelbekleding wil laten plaatsen.

Meer info en prijzen vind je verderop in dit artikel

 

Isolatie van binnenmuur = minst interessante optie

Is spouwmuurisolatie niet mogelijk, maar het isoleren van je buitenmuur wel? Dan kies je best voor die laatste optie. Van binnenuit isoleren is namelijk de minst interessante optie. Je verliest niet alleen ruimte binnen, de werken zijn ook erg ingrijpend (kamers leegmaken, vensterbanken aanpassen, radiatoren verplaatsen, binnenmuren opnieuw afwerken, …).

TIP: twijfel je hoe je je woning wil isoleren zonder spouwmuur? Een isolatiespecialist geeft je graag advies op maat van jouw situatie en wensen. Ontvang gratis offertes bij vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

 


 

OPTIE 1: buitenmuur isoleren

isoleren zonder spouwmuurisolatie

Wil je hoge stookkosten vermijden en genieten van een constante binnentemperatuur? Dan is het ook belangrijk om je muren te isoleren. Maar wat als je niet anders kan dan je woning te isoleren zonder spouwmuur? Dan is je buitenmuur isoleren ongetwijfeld de beste keuze. Een isolatiespecialist gaat daarbij als volgt te werk:

  1. Isolatieplaten aanbrengen

    Doorgaans brengt de isolatiespecialist isolatieplaten in kunststof (in XPS, PUR, PIR, …) aan op je bestaande buitenmuur. Dat kan onder meer met een speciale lijm of mortelspecie. Om in aanmerking te komen voor de isolatiepremie is een minimale Rd-waarde van 3 m²K/W nodig. Afhankelijk van het isolatiemateriaal volstaat meestal een dikte van 6 à 12 cm.

  2. Eventueel houten of metalen raamwerk plaatsen tegen isolatie

    Kies je voor een nieuwe houten gevelbekleding? Of voor aluminium gevelplaten, sidings of harde panelen in kunststof, …? Dan plaatst de isolatiespecialist eerst een houten of metalen raamwerk tegen de isolatieplaten. Daaraan kan de vakman dan de nieuwe gevelbekleding bevestigen. Het raamwerk zorgt voor een open ruimte tussen het isolatiemateriaal en de gevelbekleding (= geventileerde gevel) waardoor vochtproblemen voorkomen worden. Wil je de gevel afwerken met gevelbepleistering, dan is zo’n raamwerk niet nodig.

  3. Buitenmuur afwerken

    Ten slotte werkt de isolatiespecialist jouw buitenmuur af met een nieuwe gevelbekleding. Dat kan met een bepleistering (crepi, spuitkurk, …), maar ook met steenstrips, een houten gevelbekleding, … Zelfs een nieuwe buitenmuur in bakstenen is een optie. Al heb je daarvoor een extra fundering nodig.

TIP: op zoek naar een isolatiespecialist actief in je buurt om je buitenmuur te isoleren? Ontvang gratis advies en prijzen op maat via onze offertepagina.

 

 

Voor- en nadelen buitenmuur isoleren (vs. binnenmuur)

  • Geen ruimteverlies: door je buitenmuur te isoleren, verlies je geen plaats aan de binnenkant van je woning. Dat is bij het isoleren van een binnenmuur wel het geval.
  • Minder risico op koudebruggen: met muurisolatie langs buiten creëer je een sluitende isolatieschil met weinig risico op koudebruggen. Bij de isolatie van je binnenmuur is dat risico veel groter.
  • Nieuwe look: met een nieuwe gevelbekleding kies je zelf de nieuwe look en uitstraling van je buitenmuur. Van je oude gevel is er dus geen spoor meer.
  • Beschermd tegen weersinvloeden: met deze isolatiemethode is je gevel goed beschermd tegen weersinvloeden. Bij de isolatie van binnenmuren is de kans op vochtproblemen en schade aan je buitenmuur (scheuren, barsten, …) groter.

 

  • Duurder: door de nieuwe gevelbekleding komt het isoleren van de buitenmuur duurder uit dan je binnenmuur isoleren. Al kunnen de kosten bij het isoleren van een binnenmuur ook oplopen door de aanpassingen die nodig zijn aan de binnenkant van je woning (binnenmuren opnieuw afwerken, vensterbanken aanpassen, enz.)
  • Niet mogelijk bij beschermde gevels: is jouw woning een beschermd gebouw? Dan mag je niet zomaar een nieuwe gevelbekleding plaatsen. Je buitenmuur isoleren is dan dus geen optie.
  • Afhankelijk van het weer: je kan je buitenmuur niet isoleren als het vriest of regent. Bij muurisolatie langs binnen ben je niet afhankelijk van de weersomstandigheden. Je kan ook in fases werken.

 

 

Prijs buitenmuur isoleren

De kostprijs van het isoleren van je buitenmuur hangt vooral af van de nieuwe gevelbekleding die je kiest. We zetten enkele prijzen op een rij:

  • Buitenmuur isoleren met een bepleistering (crepi, spuitkurk, …): 100 à 140 euro per m² (incl. btw en plaatsing)
  • Buitenmuur isoleren met steenstrips: 150 à 250 euro per m² (incl. btw en plaatsing)
  • Buitenmuur isoleren met houten gevelbekleding: 120 à 250 euro per m² (incl. btw en plaatsing)
  • Buitenmuur isoleren met sidings, gevelplaten of -panelen: 100 à 250 euro per m² (incl. btw en plaatsing)
  • Buitenmuur isoleren met bakstenen: vanaf 150 euro per m² (incl. btw en plaatsing)

LET OP: dit zijn natuurlijk slechts richtprijzen. Benieuwd naar een kostprijs voor jouw project? Vraag dan gratis offertes aan bij verschillende isolatiespecialisten actief in je buurt. Zo kan je gericht prijzen, maar ook materialen, adviezen, werkwijzen, … vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

Welke nieuwe gevelbekleding kies ik best?

Ga je graag voor de natuurlijke, warme uitstraling van een houten gevelbekleding? Of spreken de voordelen van steenstrips je aan (look van baksteen, maar geen extra fundering nodig)? Een isolatiespecialist geeft je graag uitleg over alle mogelijkheden op maat van jouw situatie en wensen. En daar blijft het niet bij… Hij zorgt ook voor een correcte, efficiënte plaatsing van je muurisolatie en je nieuwe gevelbekleding. En dat met enkel kwaliteitsvolle materialen.

 


 

OPTIE 2: binnenmuur isoleren

isoleren zonder spouwmuur

Moet je isoleren zonder spouwmuur? En is het isoleren van de buitenmuur ook geen optie (bv. vanwege een beschermde gevel)? Dan kan je niet anders dan je binnenmuur te isoleren. Afhankelijk van de beschikbare ruimte in je woning kiest de isolatiespecialist daarbij uit 2 mogelijkheden:

 

1. Binnenmuur isoleren met voorzetwanden

De isolatiespecialist plaatst een houten of metalen rooster tegen de binnenmuur (zie foto hierboven). Dat rooster vult hij op met isolatiemateriaal (bv. minerale wol), waarna hij er een gips-of spaanplaat op monteert. Die afwerkingswand kan je dan verder afwerken door te schilderen of te behangen.

Belangrijk: tussen het isolatiemateriaal en de afwerkingswand brengt de isolatiespecialist een dampscherm aan. Zo vermijd je vochtproblemen door condensatie aan de koude kant van de muur.

 

2. Binnenmuur isoleren met cellenbeton blokken of isolatiepanelen

Wil je een grote ruimte langs de binnenkant isoleren? Of is de binnenmuur behoorlijk beschadigd of heeft deze een heel onregelmatig oppervlak dat moeilijk uit te vlakken is? Dan kan je ook cellenbeton blokken (Ytong-blokken) van de fabrikant Xella gebruiken als binnenisolatie. Daarmee wordt een vlak binnenspouwblad gecreëerd vóór de bestaande muur. Tussen de bestaande en nieuwe muur wordt meestal een luchtspouw (van ong. 2 cm) gelaten om koudebruggen te voorkomen. De cellenbeton blokken zijn luchtdicht, onbrandbaar en bovendien waterafstotend. Je hebt dus geen dampscherm nodig.

Daarnaast kan je ook kiezen voor Multipor-isolatieplaten, van dezelfde fabrikant als de cellenbeton blokken. Je kan de isolatiepanelen op bijna elke bestaande ondergrond verlijmen en nadien onbewerkt laten of afwerken met verf, tegels, een pleisterlaag, … Deze isolatiepanelen zijn onbrandbaar, vormvast en bovendien dampopen door hun poreuze structuur. Zo vermijd je vochtproblemen.

 

Hou rekening met de staat van je buitenmuur

Wil je je binnenmuur isoleren met een duurzaam eindresultaat zonder vochtproblemen? Dan moet je ook rekening houden met de staat van je buitenmuur. Het is namelijk belangrijk dat je gevel…

  • niet beschadigd is (scheuren, barsten, schade door doorslaand vocht, …).
  • voldoende dik is.
  • zo dampopen mogelijk is.
  • niet kampt met een grote regenbelasting (slagregens).

TIP: ook een goed ventilatiesysteem is belangrijk als je je muren langs binnen isoleert. Een isolatiespecialist kan je meer uitleg geven over alle aandachtspunten bij het isoleren van binnenmuren. Ontvang gratis en vrijblijvend advies en prijzen op maat bij specialisten actief in je buurt via onze offerteservice.

 

 

Voor- en nadelen binnenmuur isoleren (vs. buitenmuur)

  • Goedkoper: bij het isoleren van je binnenmuur heb je geen nieuwe gevelbekleding nodig. Daardoor komt deze methode goedkoper uit. Al kunnen de kosten bij binnenmuurisolatie ook oplopen door eventuele aanpassingen aan de binnenkant van je woning (binnenmuren afwerken, vensterbanken aanpassen, …).
  • Mogelijk bij beschermde gevels: bij beschermde gebouwen is het isoleren van de buitenmuur geen optie. Gelukkig is het isoleren van de binnenmuur in dat geval wel mogelijk.
  • Niet afhankelijk van het weer: je kan je binnenmuur ook isoleren als het buiten regent of vriest. Bovendien kan je in verschillende fases werken. Dat is niet mogelijk bij het isoleren van een buitenmuur.

 

  • Ruimteverlies: bij het isoleren van een binnenmuur verlies je onvermijdelijk ruimte aan de binnenkant van je woning. Dat nadeel heb je niet bij buitenmuurisolatie.
  • Groter risico op koudebruggen: aan de binnenkant van je woning is het moeilijker om een sluitende, doorlopende isolatieschil te verkrijgen. Denk maar aan de aansluitingen tussen ramen, deuren, houten vloeren, … Daardoor is het risico op koudebruggen groter.
  • Geen nieuwe look: wil je je gevel graag een andere look en uitstraling geven? Dat is niet mogelijk als je je muur langs binnen isoleert.
  • Niet beschermd tegen weersinvloeden: bij binnenmuurisolatie is je buitenmuur minder goed beschermd tegen weersinvloeden. Dat verhoogt ook het risico op barstjes, scheuren, vochtschade, …

 

 

Prijs binnenmuur isoleren

Wil je koudebruggen zoveel mogelijk vermijden? Laat je binnenmuren dan isoleren door een isolatie-expert met de nodige ervaring. Gemiddeld mag je rekenen op een kostprijs vanaf 40 euro per m² (incl. plaatsing ; excl. btw en afwerking van de binnenmuren). 

LET OP: die prijs kan verschillen van vakman tot vakman. Wil je gericht prijzen, maar ook adviezen, materialen, werkwijzen, … vergelijken? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan bij 2 à 3 isolatiespecialisten actief in je buurt. Start je aanvraag hier.

 


Mogelijke premies en financiële voordelen

Isoleren zonder spouwmuur vergt een grote investering. Gelukkig bestaan er een aantal premies en financiële voordelen om de prijs te drukken. Een kort overzicht:

  • Mijn VerbouwPremie: voor het isoleren van je buitenmuren (langs buiten of langs binnen) kom je in aanmerking voor de Mijn VerbouwPremie. Behoor je tot de hoogste inkomenscategorie? Dan gaat het om een premiebedrag van 15 à 30 euro per m². Mensen uit de laagste en middelste inkomenscategorie krijgen een premie van respectievelijk 50% en 35% van hun investering (tot een plafondbedrag).
  • Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 10 jaar? Dan geniet je van het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21%, en dat zowel op de arbeidskosten als de gebruikte materialen.
  • Totaalrenovatiebonus: laat je naast muurisolatie nog minstens 2 energiebesparende maatregelen uitvoeren binnen de 5 jaar? Dan kom je in aanmerking voor deze bonus. Hoe meer maatregelen je laat uitvoeren, hoe hoger het bedrag van de bonus. De einddatum van je 1e investering moet wel liggen tussen 2017 en 2020.
  • EPC-labelpremie: liet je je 1e energiebesparende maatregel uitvoeren in 2021 of later? Dan zit je niet in het traject van de Totaalrenovatiebonus, maar in dat van de EPC-labelpremie.
  • Gemeentelijke premie: sommige gemeentes reiken ook een premie uit voor muurisolatie. De voorwaarden en bedragen verschillen van gemeente tot gemeente. Neem hierover dus zeker contact op met je gemeente.

TIP: je komt enkel in aanmerking voor deze premies en financiële voordelen als je samenwerkt met een isolatiespecialist. Op zoek naar zo’n ervaren vakman actief in je buurt? Ontvang gratis advies en prijzen op maat via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten