Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Isoleer je gevel of dak zonder vergunning!

Wil je werken uitvoeren aan je gevel of dak? Dan is 1 van de vragen die in je opkomen ongetwijfeld: ‘Heb ik een vergunning nodig?’. Goed nieuws, voor gevel- en dakisolatie langs de buitenkant van je woning moet je je hier geen zorgen meer over maken. Minister van Omgeving Zuhal Demir versoepelt de richtlijnen en een vergunning is niet meer nodig voor deze isolatiewerken.

Lees snel verder:
Welke voorwaarden voor deze vrijstelling?
Vanwaar deze vrijstelling voor isolatiewerken?
Waarom je gevel of dak langs buiten isoleren?

 

 

Buitengevel en dak isoleren: geen vergunning meer nodig!

Het leggen van zonnepanelen, een laadpaal plaatsen tegen je gevel, een warmtepomp in je voortuin, …: voor steeds meer duurzame projecten in en rond je woning heb je geen omgevingsvergunning meer nodig. Nu komt daar ook het isoleren van je dak en je buitengevel bij. Dergelijke werken aan de buitenkant van je woning zijn straks ook vrijgesteld van een vergunning.

gevel isoleren vergunning

 

Welke voorwaarden voor deze vrijstelling?

Je dak of gevel isoleren? Een omgevingsvergunning is binnenkort niet meer nodig. Dat betekent wel niet dat je je zomaar alles kan veroorloven bij zulke isolatiewerken aan je woning. Aan deze beslissing van de Vlaamse overheid zijn enkele voorwaarden verbonden:

 

 • De isolatielaag tegen je gevel of op je dak mag niet dikker zijn dan 26 cm.
 • Je mag de grens tussen je private en het openbare domein (rooilijn) niet overschrijden.
 • Deze vrijstelling geldt niet voor erfgoedwoningen en Unesco-beschermde woningen.

 

TIP: wil je 100% zeker zijn dat je aan alle regels voldoet? Neem dan zeker op voorhand contact op met jouw gemeente. Zo kom je achteraf niet voor onaangename verrassingen te staan.

 

Vanwaar deze vrijstelling voor isolatiewerken?

Tegen 2050 wil de Vlaamse overheid dat elke woning energiezuinig is. Om dat doel te bereiken, is er minder administratieve rompslomp nodig voor verduurzamingsprojecten. Hoe minder regels en hoe eenvoudiger de procedures, hoe lager de drempel voor mensen om hun woning optimaal te isoleren.

BELANGRIJK: is jouw gevel of dak niet goed geïsoleerd? Vraag dan zeker gratis advies aan meerdere isolatiespecialisten in je buurt via onze offerteservice.

 

Waarom je gevel of dak langs buiten isoleren?

Zowel voor gevels als daken bestaan meerdere isolatiemethodes. Isolatie langs de buitenkant is iets duurder, maar de voordelen zijn dan ook het grootst:

 

 • Je bent 100% zeker van een naadloze isolatieschil met een optimaal rendement.
 • Je verhoogt de waarde van je woning meer dan met isolatie langs binnen.
 • Je zorgt voor een nieuwe, frisse uitstraling van je woning.
 • Je verliest geen plaats aan de binnenkant van je woning.

 

Wil je graag meer advies? Onze isolatiespecialisten staan klaar om je bij te staan met raad en daad. Je kan vrijblijvend contact opnemen via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten