Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Spouwmuurisolatie ervaringen

Hoewel spouwmuurisolatie ervaringen overwegend positief zijn, zijn er soms ook negatieve ervaringen. Dit kan het gevolg zijn van een slechte plaatsing, of van andere problemen die over het hoofd zijn gezien. Indien alles correct is gecontroleerd en uitgevoerd, heeft spouwmuurisolatie in feite enkel positieve gevolgen. In dit artikel zetten we enkele veelvoorkomende ervaringen op een rijtje.

Ga snel naar:
Positieve spouwmuurisolatie ervaringen
Negatieve spouwmuurisolatie ervaringen
CONCLUSIE: spouwmuur isoleren of niet
Veelgestelde vragen over spouwmuurisolatie
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

Wees kritisch voor online ervaringen met spouwmuurisolatie

Op het internet circuleren er heel uiteenlopende ervaringen van mensen die spouwmuurisolatie laten plaatsen hebben. Je doet er goed aan om deze ervaringen met een neutrale maar kritische blik te benaderen. Elke situatie en woning is immers verschillend. Hieronder bespreken we bekende ervaringen met spouwmuurisolatie.

TIP: een professioneel isolatiebedrijf kan je de beste en juiste informatie geven. Door een grondige inspectie te laten uitvoeren op voorhand, weet je meteen waar je aan toe bent. Zo kun je eventuele problemen of fouten voorkomen. Vind een isolatiespecialist in jouw regio.

spouwmuurisolatie ervaringen

 

Positieve spouwmuurisolatie ervaringen (voordelen)

Er zijn heel wat positieve ervaringen met spouwmuurisolatie. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste voordelen van spouwisolatie.

 

1. Onmiddellijk resultaat: aangenamer wooncomfort

Wanneer je je spouwmuur laat isoleren, zul je dat onmiddellijk ondervinden in huis. Het is aangetoond dat mensen nog dezelfde dag een aangenamere kamertemperatuur ervaren die overal gelijkmatig verspreid is. Vooral in oudere woningen (uit de jaren zestig) is het verschil opmerkelijk, waardoor we kunnen spreken van een sterk verbeterd leefcomfort. Koude zal immers niet meer door de buitenmuren naar binnen kunnen trekken. Gedaan met kille muren of tocht in huis.

 

3. Sterk verlaagde energierekening

Ook de sterk verminderde energierekening is een positief effect dat veel mensen aanhalen. Wanneer het buiten koud is, zal de warmte door de spouwisolatie beter binnen blijven, waardoor je minder moet gaan stoken. Op die manier is je investering in spouwmuurisolatie al snel terugverdiend! Reken op een terugverdientijd van ongeveer 1,5 tot 4 jaar. Bovendien krijg je een gunstiger EPC-attest wanneer de woning over spouwmuurisolatie beschikt. Dit betekent een meerwaarde bij een eventuele verkoop.

 

3. Snelle plaatsing

Het huis isoleren met spouwmuurisolatie is geen ingrijpend werk. Er hoeft geen breekwerk te gebeuren, aangezien de isolatie via geboorde muuropeningen kan worden aangebracht. Wat veel mensen overhaalt, is dat de isolatie daarom binnen amper één dag geplaatst is. Je zal hier weinig of geen (over)last van hebben. Ook van de boorgaten wordt doorgaans geen hinder meer ondervonden achteraf.

Wil je ook genieten van alle voordelen van spouwmuurisolatie? Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen van meerdere isolatiespecialisten in jouw buurt en geniet binnenkort van een aangenamer binnenklimaat en verlaagde energiekosten! Start hier jouw aanvraag.

 

zelf spouwmuur isoleren met pur

 

Negatieve spouwmuurisolatie ervaringen (problemen)

Hoewel spouwmuurisolatie heel wat voordelen heeft, zijn er enkele situaties waarin het isoleren van de spouwmuur minder aangewezen is. Isoleer je de spouwmuur toch of op een foute manier, dan kunnen er spouwmuurisolatie problemen ontstaan als gevolg daarvan. Een overzicht:

 

1. Vochtproblemen na spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie wordt wel eens geassocieerd met vochtproblemen. Vroeger was dit inderdaad soms het geval toen isoleren vaak te snel en zonder vooronderzoek gebeurde en de kwaliteit van de isolatie materialen veel minder was dan de huidige materialen. Daardoor konden koudebruggen in de muur ontstaan, met vochtproblemen tot gevolg.

Nieuwe spouwmuurisolatie leidt echter niet meer tot vochtproblemen. Integendeel: het voorkomt zelfs vocht en schimmels. Voorwaarde is wel dat je je woning voldoende ventileert en dat je spouw en gevel geschikt moeten zijn voor isolatie. Bestaat je gevel uit geglazuurde bakstenen, strengpers stenen (vooral bij oude woningen) of is ze afgewerkt met dampdichte verf? Dan is er door spouwisolatie wel een risico op vochtophoping of barstende stenen.

 

2. Koudebruggen door spouwmuurvervuiling

De spouw zelf moet geschikt zijn voor isolatie. In sommige gevallen is de spouwmuur vervuild. Tijdens het bouwen van de woning kunnen puinresten, cement of andere materialen in de spouw achterblijven. Het isolatiemateriaal zal dan niet mooi verspreid kunnen worden over de spouw, met koudebruggen tot gevolg. Ook tocht, een verminderde thermische isolatie én vochtplekken zijn dan mogelijk.

Vooral bij oudere woningen komt spouwmuurvervuiling voor. Indien het vuil op voorhand verwijderd wordt, is isolatie alsnog mogelijk. Bij een grote hoeveelheid cementbaarden ligt dat anders: in dit geval kunnen de resten niet verwijderd worden en is spouwmuurisolatie afgeraden. Je kiest dan beter voor een andere isolatiemethode. Daarom is voorafgaand endosopisch onderzoek van de spouwmuur van groot belang!

TIP: hoe weet je of je een spouw hebt en of die aan de voorwaarden voor spouwisolatie voldoet? Lees meer over het isoleren van de spouwmuur.

 

3. Verkeerd isolatiemateriaal

Er bestaan verschillende isolatiematerialen voor de spouwmuur. De meest gebruikte zijn PUR spuitisolatieEPS-parels en Knauf Supafil (glaswol). Welk isolatiemateriaal je best kiest, is afhankelijk van jouw woning. Heb je een dunne spouw? Dan zal een isolatiemateriaal met een lage isolatiewaarde niet veel verschil maken. Ook als de muren bv. aan veel wind blootstaan, kies je best een materiaal met een zo hoog mogelijke isolatiewaarde.

 

Voorkom spouwmuurisolatie problemen met endoscopisch onderzoek

Problemen of slechte ervaringen met spouwmuurisolatie ontstaan alleen als de staat van de spouw of gevel geen spouwmuurisolatie toelaat. De meeste problemen kunnen vermeden worden als je op voorhand een endoscopisch onderzoek van je spouw laat uitvoeren door een isolatiespecialist. Met een camera wordt dan in de spouw gekeken of er vervuiling of problemen zijn. Een ervaren vakman zal dit sowieso altijd doen.

BELANGRIJK: door je op voorhand goed te laten informeren, kan je negatieve spouwmuurisolatie ervaringen vermijden. Ontvang advies op maat van jouw woning via onze gratis offerteservice.

 

CONCLUSIE: spouwmuur isoleren of niet?

De positieve ervaringen met spouwmuurisolatie zijn veel talrijker dan de negatieve. Problemen met spouwmuurisolatie zijn bovendien bijna altijd te voorkomen door op voorhand een endoscopisch onderzoek te laten uitvoeren door een ervaren specialist. Als je spouwmuurisolatie goed is uitgevoerd en je nadien je woning voldoende ventileert, heeft spouwmuurisolatie eigenlijk alleen maar voordelen: een aangenamer binnenklimaat, lagere energiekosten, een korte terugverdientijd…

Spouwmuur laten isoleren? Vergelijk vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van meerdere isolatiespecialisten in jouw buurt via onze offerteservice.

 

Veelgestelde vragen over spouwmuurisolatie

Hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen over spouwmuurisolatie. Met specifieke vragen kan je steeds terecht bij een isolatiespecialist. • Wat is de beste spouwmuurisolatie voor een oude woning?
  Ga je de spouwmuur van een oude woning na-isoleren, dan kies je best voor een materiaal dat gemakkelijk in de spouw gespoten kan worden zoals glaswol, polystyreen parels of PUR-schuim. Heb je een dunne spouw, dan kies je best voor een isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde.


 • Wat zijn de grootste fouten bij spouwmuurisolatie?

  De grootste fout die je kan maken, is geen endoscopisch vooronderzoek laten uitvoeren. Hierbij komen namelijk mogelijke problemen aan licht die bepalen of je spouw wel of niet geschikt is voor spouwmuurisolatie. Andere veelgemaakte fouten zijn spouwmuurisolatie plaatsen bij een ongeschikte spouw of gevel, een vervuilde spouwmuur isoleren, het verkeerde isolatiemateriaal gebruiken en onvoldoende ventileren na spouwmuurisolatie.

  TIP: door samen te werken met een isolatiespecialist, ben je verzekerd van een goede plaatsing van jouw spouwmuurisolatie en vermijd je veelgemaakte fouten. Ontvang offertes van ervaren isolatie-experten. • Welke besparing levert spouwmuurisolatie op?

  Spouwmuurisolatie levert een gemiddelde jaarlijkse besparing op van € 2,5 à 3 per m² spouwmuurisolatie. Voor een vrijstaande woning betekent dit een besparing van al snel € 375 à 400. Voor een twee-onder-een-kapwoning mag je gemiddeld rekenen op een besparing van € 250 à 300 op je energierekening. Voor een rijwoning en een appartement is de besparing het kleinst: gemiddeld  150 à 180 per jaar voor een rijwoning en € 62 à 75 voor een appartement.

  Wil je weten welke besparing spouwmuurisolatie jou kan opleveren? Laat dit dan berekenen door een professionele isolatiespecialist. Op basis van het voorgestelde isolatiemateriaal, de dikte van je spouw, de te isoleren oppervlakte… berekent hij hoeveel je exact kan besparen. Ontvang een berekening op maat. • Wanneer is na-isolatie van de spouwmuur aangewezen?
  Na-isolatie van de spouwmuur is altijd aangewezen als je nog geen buitengevel isolatie hebt en een spouwmuur hebt die nog niet geïsoleerd is. Zo kan je de isolatiegraad van jouw woning verbeteren en je energiekosten verlagen. Spouwmuurisolatie is wel enkel mogelijk als je spouw en gevel geschikt zijn voor isolatie. Dit laat je best eerst bepalen door een isolatiespecialist. Je vindt snel en eenvoudig een ervaren vakman in jouw buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor spouwmuurisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten