Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zelf kruipruimte isoleren

Wil je graag vlot en zonder breekwerken vloerisolatie plaatsen? Dan kies je best voor het isoleren van je kruipruimte. Je kan zelf je kruipruimte isoleren, mits je een ervaren doe-het-zelver bent. Je moet wel rekening houden met enkele belangrijke aandachtspunten. Hoe isoleer je een kruipruimte, welke materialen gebruik je, wat zijn de kosten van zelf isoleren, … Je ontdekt het in dit artikel!

Ga snel naar:
Hoe zelf kruipruimte isoleren?
Geschikte isolatiematerialen
Kosten kruipruimte zelf isoleren
Belangrijke aandachtspunten
Zelf kruipruimte isoleren of vakman?
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Is zelf je kruipruimte isoleren de moeite waard?

Het isoleren van een kruipruimte is een secure klus en laat je meestal best over aan een vakman. Ben je een ervaren doe-het-zelver en beschik je over het juiste gereedschap? Dan kan je eventueel wel zelf je vloer isoleren via die kruipruimte. Hierbij houd je best rekening met de volgende factoren:

 • Afmetingen van kruipruimte: is de kruipruimte meer dan 45 cm hoog? Dan kan je het plafond hiervan prima isoleren. Is de ruimte kleiner, dan kies je doorgaans best voor bodemisolatie. Je hebt dan namelijk niet genoeg ruimte om aan het plafond te werken. Je kan ook overwegen om langs boven je vloer te isoleren, maar dat is een arbeidsintensieve methode en fouten zijn snel gemaakt.
 • Plaatsing van isolatiemateriaal: hoe je het isolatiemateriaal plaatst in een kruipruimte is afhankelijk van het type ondervloer, de afmetingen van je kruipruimte, … Daarnaast moet je mogelijk een gat maken in de zijmuur of vloer als er geen kruipluik aanwezig is.
 • Ondervloer: het materiaal van je ondervloer is van belang wanneer je een kruipruimte wil isoleren. Zo kies je best voor een dampopen isolatiemateriaal als minerale wol bij een houten ondervloer. Anders kan je te maken krijgen met houtrot, schimmels, …
 • Geen financiële voordelen of garantie: je profiteert niet van een verlaagd btw-tarief op arbeidskosten en materialen als je zelf een kruipruimte isoleert. Ook kom je niet in aanmerking voor premies van Fluvius, je gemeente, … En gaat er iets fout? Dan zijn de extra kosten voor je eigen rekening. Het is dus niet altijd budgetvriendelijk om een kruipruimte zelf te isoleren.

CONCLUSIE: wil je zeker zijn van een vlekkeloze uitvoering en genieten van financiële voordelen, lage inkoopkosten voor materialen, …? Dan kies je best voor een vakman. Ontvang vrijblijvend offertes van 2 à 3 isolatiespecialisten actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice. Start je aanvraag hier.

 

Hoe zelf kruipruimte isoleren?

Hoe isoleer je zelf een kruipruimte? Afhankelijk van de manoeuvreerruimte in jouw kruipkelder zijn er 2 grote mogelijkheden. We zetten ze kort op een rij:

 

1. Zelf plafond kruipruimte isoleren (bij toegankelijke kruipruimte)

kruipruimte zelf isoleren

Biedt je kruipruimte voldoende bewegingsruimte en is je kruipkelder vlot toegankelijk via een kruipluik? Dan is het plafond van die kruipruimte zelf isoleren de beste methode. Hoe je best te werk gaat, hangt vooral af van het type ondervloer:

 • Houten ondervloer: je kan het isolatiemateriaal gewoon vastklemmen tussen de houten balken van je ondervloer. Belangrijk: kies zeker voor dekens of halfstijve platen van minerale wol. Die zijn dampopen, waardoor vocht kan ontsnappen uit het materiaal. Zo vermijd je vochtschade.
 • Betonnen ondervloer: is deze massieve ondervloer mooi egaal en lopen er geen leidingen op? Dan kan je ook harde kunststof isolatieplaten verankeren tegen het plafond van je kruipruimte. Let op: deze materialen zijn minder flexibel dan minerale wol en dus niet makkelijk te hanteren in kleinere ruimtes.

BELANGRIJK: spuitisolatie (bv. PUR-schuim of icynene) aanbrengen op het plafond van je kruipruimte gaat nog sneller en is ook minder arbeidsintensief. Daarvoor moet je wel een beroep doen op de expertise van een isolatiespecialist. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij meerdere vakmannen actief in je buurt.

 

2. Zelf bodem kruipruimte isoleren (bij ontoegankelijke kruipruimte)

vloerisolatie kruipruimte zelf doen

Bodemisolatie is specialistisch werk, maar een ervaren doe-het-zelver kan het mogelijk ook. Hierbij giet je zakken met EPS-parels of EPS-isolatiechips leeg in de kruipruimte, verspreid je het isolatiemateriaal met een bladblazer en strijk je het glad voor een egale isolatielaag. Belangrijk: bij bodemisolatie blijft er altijd wel een luchtlaagje tussen je isolatie en je ondervloer. Daardoor ligt het rendement lager dan bij vloerisolatie tegen het plafond van je kruipruimte. Kies dus enkel voor bodemisolatie als vloerisolatie echt geen optie is.

BELANGRIJK: bij bodemisolatie zijn fouten snel gemaakt. Een vakman weet welk type isolatiemateriaal het beste is voor jouw kruipruimte, hoe dik de isolatielaag moet zijn en hoe je vocht- en ventilatieproblemen vermijdt. Ontvang voorstellen van vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

 

Geschikte isolatiematerialen

Welke isolatiematerialen kan je gebruiken in je kruipruimte als doe-het-zelver? Hieronder een lijstje met de mogelijke materialen:

 • Kunststof isolatieplaten: je kiest voor kunststof isolatieplaten tegen het plafond van de kruipruimte als er geen leidingen langslopen en als je geen houten ondervloer hebt. Deze platen zijn hard, vochtwerend en brengen een brede waaier aan mogelijkheden (PUR, PIR, EPS of XPS) met zich mee. Plaats je dit materiaal zelf? Zorg dan dat de platen goed aan het plafond van de kruipruimte zijn verankerd.
 • Minerale wol: minerale wol (rots- of glaswol) gebruik je als isolatiedekens of halfstijve platen en is door de dampopen structuur ideaal voor houten ondervloeren. Dit combineer je dan best met een bodemfolie in de kruipruimte om vochtproblemen te vermijden.
 • Isolatieparels of -chips: wil je zelf bodemisolatie plaatsen? Dan kies je best voor EPS-parels of -chips. Hier heb je een laag van 30 à 35 cm voor nodig. Bij kruipruimtes met veel water op de bodem is schelpen-isolatie beter geschikt, maar dat is moeilijker om zelf te plaatsen.

 

Welk materiaal kies ik best om zelf mijn kruipruimte te isoleren?

Welk isolatiemateriaal kies je voor jouw kruipruimte? Dat is afhankelijk van je ondervloer, de afmetingen van je kruipruimte, de hoeveelheid vocht, … Daarnaast moet je ook weten hoe je het gewenste isolatiemateriaal het best plaatst. Vermijd risico’s en ontvang gericht advies en prijzen op maat van vakmensen actief in jouw buurt via onze offerteservice.

 

Kosten kruipruimte zelf isoleren

Hoeveel kost het isoleren van je kruipruimte als je dit zelf wil doen? Dat hangt af van het gekozen isolatiemateriaal, de moeilijkheidsgraad van het werk, … Wil je zelf aan de slag in je kruipruimte? Dan moet je rekening houden met de volgende richtprijzen voor (isolatie)materialen:

Veelgebruikte (isolatie)materialenGemiddelde prijs (incl. 21% btw)
Kunststof isolatieplaten€ 10 - 20 per m²
Minerale wol (dekens of halfstijve platen)€ 10 - 15 per m²
Dampscherm€ 5 per m²
EPS-parels of EPS-chips€ 12 - 21 per m²
Kitmateriaal€ 10 - 30 per koker

LET OP: dit zijn enkel richtprijzen. Daarnaast kunnen de kosten flink oplopen als je zelf je kruipruimte isoleert en een fout maakt. Met onze gratis offerteservice schakel je makkelijk een vakman in en geniet je van een correcte en vlotte plaatsing. En is je huis ouder dan 10 jaar? Dan profiteer je ook van het verlaagde btw-tarief van 6% op de werkuren en materialen. Start je aanvraag hier.

 

kruipruimte isoleren zelf doen

 

Belangrijke aandachtspunten

Wil je graag je kruipruimte zelf isoleren? Dan zijn er meerdere factoren om rekening mee te houden. Een aantal aandachtspunten op een rijtje:

 • Ventilatie: ga je zelf een kruipruimte isoleren met PUR, minerale wol, EPS-chips, …? Dan moet je zeker rekening houden met de ventilatie. Dit is iets wat vaak verkeerd gaat bij doe-het-zelvers, maar het is essentieel om vochtproblemen te voorkomen en een optimaal rendement met vloerisolatie te behalen.
 • Luchtdichte isolatielaag: voor een goede isolatie moet de isolatielaag luchtdicht zijn. Plaats je bijvoorbeeld zelf isolatieplaten tegen het plafond van je kruipruimte? Dan moet je erop letten dat er geen naden of kieren overblijven. Zo vermijd je warmteverlies en behaal je het beoogde rendement.
 • Kies voor vloer- én bodemisolatie: je kan ook kiezen voor een combinatie van bodem- en vloerisolatie in je kruipruimte. Bodemisolatie is duurder dan een bodemfolie, maar zo zorg je wel voor minimaal warmteverlies en een optimale luchtkwaliteit in je kruipkelder.
 • Toegang tot de kruipruimte: is er een kruipluik aanwezig of moet je een gat in de zijmuur of vloer maken om toegang te krijgen tot de kruipruimte? Als breekwerken nodig zijn, schakel je best een vakman in voor een nette afwerking.
 • Bodemfolie: zo’n folie is goed te combineren met isolatie tegen het plafond van je kruipruimte. Hiermee vermijd je verdamping van vocht, vieze geurtjes, …

 

Zelf kruipruimte isoleren of vakman inschakelen?

Isoleer je je kruipruimte zelf of kies je voor een vakman? Wij raden altijd aan om een isolatiespecialist in te schakelen, zélfs als je een ervaren doe-het-zelver bent. Zo profiteer je van:

 • Correcte en vlotte plaatsing: een vakman isoleert niet alleen correct, maar is ook de enige optie als je spuitisolatie wil gebruiken voor jouw kruipruimte. Daarnaast werkt een ervaren isolatiespecialist snel en ben je niet zo veel geld kwijt aan arbeidsuren. Wil je zelf je vloer isoleren via de kruipruimte? Dan kost het je zeker meer tijd en moeite dan met een vakman.
 • Advies op maat: welk isolatiemateriaal kies je best, hoe plaats je het en zijn er voorbereidende werken vereist? Een vakman weet het antwoord op al deze vragen en geeft je advies tijdens het gehele project.
 • Hoogwaardige materialen: een vakman kan materialen aan een lagere prijs inkopen. Daarnaast heb je wat meer zekerheid, aangezien een isolatiespecialist alleen werkt met de beste isolatiematerialen.
 • Premies & verlaagd btw-tarief: is je huis ouder dan 10 jaar en laat je isolatiewerken verrichten door een vakman? Dan geniet je van het verlaagde btw-tarief van 6% op alle materialen én de arbeidskosten. Daarnaast bezorgt een vakman je alle nodige documenten voor de premies waarop je recht hebt.

 

CONCLUSIE: schakel een vakman in om je kruipruimte te isoleren

Wil je zelf je vloer isoleren via de kruipruimte? Vraag dan toch best prijsvoorstellen aan bij meerdere isolatiespecialisten actief in je buurt. Zo krijg je een goed beeld van de kosten en geniet je van gratis advies voor je project. Achteraf beslis je zelf of je de isolatiewerken uitbesteedt of niet.

Vrijblijvend isolatiespecialisten contacteren? Ontvang gratis voorstellen van meerdere vakmensen actief in jouw buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor vloerisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten