Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Gevelisolatie: Bestaande buitenmuren isoleren

Het na-isoleren van buitenmuren is altijd een beetje dubbel winnen. Enerzijds bespaar je op je energiekosten en anderzijds zal je woning er weer als nieuw uitzien. Zeker wanneer je de ramen wil vervangen of grondig gaat renoveren valt gevelisolatie te overwegen. In dit artikel overlopen we de verschillende methodes om een bestaande buitenmuur te isoleren met hun prijs en aandachtspunten.

 

BELANGRIJK: een update met de laatste info en prijzen rond buitenmuurisolatie vind je in dit artikel.

 

 

Methodes isoleren van buitenmuren

Je gevel isoleren en afwerken kan op verschillende manieren gebeuren. Aangezien de methode van isoleren vaak dezelfde is overlopen we eerst de verschillende afwerkingsmethoden met hun bijhorende kostprijs:

 

buitenmuren isoleren met crepi

Crepi of gevelbepleistering

Bij heel wat renovatie projecten zie je dat de buitenmuren bekleed worden met isolatie en crepi. Niet onterecht want deze methode is niet alleen snel maar biedt ook heel wat voordelen. Zo moet er geen verbrede fundering gemaakt worden en mogen de ramen ook reeds geplaatst zijn. Deze methode van na-isoleren is ook de goedkoopste oplossing wanneer je de werken niet zelf gaat uitvoeren.

Prijs: Vanaf 110€ per vierkante meter met isolatie en afgewerkt.
Voordelen: Licht in gewicht, snel geplaatst en plaatsbesparend

Lees hier alles over gevelrenovatie met crepi.

 

 

Gevelisolatie steenstrips

Gevelisolatie met steenstrips

Het plaatsen van een nieuwe buitenmuur is niet altijd evident. Je verliest heel wat plaats en meestal moet er een nieuwe fundering gegoten worden. Om dit euvel op te lossen hebben enkele steen- en isolatiefabrikanten de handen in elkaar geslagen en een systeem uitgewerkt dat het uitzicht heeft van bakstenen met de voordelen van de gevelbepleistering of crepi.

Prijs: Vanaf 150€ per vierkante meter met isolatie en afgewerkt.
Voordelen: Snel geplaatst – uitzicht van bakstenen – geen extra fundering nodig

Lees hier alles over buitenmuurisolatie met steenstrips.

 

 

Buitenmuurisolatie met hout

Houten gevelbekleding op buitenmuren

Om je huis een natuurlijke uitstraling te geven kan je ook werken met diverse houtsoorten die geschikt zijn voor buitengebruik. Er worden eerst isolatieplaten op de buitenmuur bevestigd en vervolgens verticale houten latten om de nieuwe gevel op te plaatsen. De luchtspouw tussen de gevelisolatie en de houten gevelbekleding zal vochtproblemen voorkomen.

Prijs: Vanaf 100€ per vierkante meter afgewerkt.
Voordelen: Zelfplaatsing mogelijk – makkelijk te bewerken

Lees hier meer over houten gevelbekleding met isolatie.

 

 

Nieuwe buitenmuur in bakstenen

Een nieuwe buitenmuur plaatsen in bakstenen

Verkies je de robuuste look van bakstenen dan kan je er ook voor kiezen om een nieuwe buitengevel te metsen. Aangezien er eerst isolatie geplaatst wordt moet er meestal een extra fundering rondom het huis geplaatst worden. Om plaats te winnen en koude bruggen te vermijden wordt de oude buitengevel ook beter afgebroken. Deze methode wordt enkel toegepast bij grondige renovaties.

Prijs: Vanaf 150€ per vierkante meter afgewerkt.
Nadelen: arbeidsintensiever – ramen worden best later geplaatst

 

 

 

gevelpanelen

Sidings, aluminium gevelpanelen en volkern kunststofplaten

Wil je graag een strak huis dan kan je ook werken met aluminium gevelplaten, sidings of harde kunststof platen zoals Trespa. Deze worden op dezelfde manier geplaatst als hout en zijn verkrijgbaar in oneindig veel kleuren, formaten en vormen. Zeker bij rechthoekige huizen en woningen met inloopruimtes komen deze gevelpanelen bijzonder tot hun recht.

Prijs: Vanaf 110€ per vierkante meter afgewerkt.
Voordelen: Zelfplaatsing mogelijk – makkelijk te bewerken

Lees hier meer over de soorten gevelpanelen.

 

 

Aandachtspunten bij het isoleren van de gevel

Koude bruggen bij aansluiting tussen buitengevel en ramen
Bij het isoleren van de buitenmuren zal de dikte van de isolatie een belangrijke rol spelen voor je uiteindelijke energieverbruik. Deze dikte is bij de muren zelf geen probleem maar rondom de ramen zal je wel te maken hebben met een beperktere vrije ruimte. Om de gevelbekleding mooi aan te laten sluiten op de ramen zal er vaak gekozen moeten worden voor heel dunne isolatie. Om dit op te lossen worden de ramen bij gevelbepleistering vaak gelijkgezet op de lijn van de oude buitenmuur. Is dit geen optie omdat je binnenin geen veranderingen wil brengen dan kan je er ook voor opteren ramen te laten plaatsen met een extra dik profiel of met een extra uitdikking.

Wanneer je kiest voor een nieuwe buitenmuur moeten de ramen sowieso vervangen en verplaatst worden waardoor er geen koude bruggen meer kunnen optreden.

 

Bestaande spouwmuur en buitenmuur isolatie
Wanneer er zich een luchtspouw bevindt tussen de binnen- en buitenmuur zal deze eerst opgevuld moeten worden met isolatie. Doe je dit niet dan zal het effect van de buitenisolatie teniet gedaan worden door de koude luchtcirculatie tussen beide muren. Wanneer je de buitengevel compleet weghaalt kan je de luchtspouw achterwege laten en meteen beginnen isoleren op de binnenmuren.

 

Offertes voor muurisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten